pga 18.05.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Przerabiałem temat, ta pompa potrzebuje wymiany powietrza takiej jak w markecie, Ty natomiast kilkukrotnie niższej. Chyba że jest sposób aby to zgrać ze sobą i nie przekombinować !? No wlasnie - nie przekombinowac, nie interesuje mnie sztuka dla sztuki. Poza tym mam malo miejsca na te wszystkie urzadzenia. Ja w swoim domu bede mial kominek z PW + wspomaganie piecem elektrycznym. W zime OK, korzystajac z kominka obnizam rachunki za prad. Latem w kominku palil nie bede i wowczas sens ma wykorzystanie albo wspomnianej PC albo solarow. PC jest bardziej bezobslugowa i dziala dobrze rowniez w pochmurne i chlodniejsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.05.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Jeśli ona ma działać poza sezonem grzewczym, czyli w okresach przejściowych i latem, to będziesz wstanie jej dostarczyć odpowiednią ilość powietrza.Po pierwsze w tych okresach wentylacja pracuje z większą wydajnością niż zimą, a po drugie zwiększa się delta "t" z której może skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.05.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Po pierwsze w tych okresach wentylacja pracuje z większą wydajnością niż zimą, a po drugie zwiększa się delta "t" z której może skorzystać. Dokładnie tak ! Ale w małym domku i to nie wystarczy niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 18.05.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pigeon a Ty chałupy nie kończysz czy tylko o Dzienniku zapomniałeś ? Czas masz skoro kombinujesz z fakturami Pomyśl więc o tych, którzy chcą czytać o pasywnych ,,, Piczman - wiem ze zawalam sprawę - ale postępy są, i to udokumentowane - wiec update będzie myślę że dość spory - bo już kafelki kładziemy a za chwile ......i przeprowadzka. na usprawiedliwienie dodam, że jestem tutaj (Wiem ze jakość poniższego zdjęcia cie nie powali - ale to z telefonu) : http://img191.imageshack.us/img191/6101/1605201021386223180.jpg Uploaded with ImageShack.us ALE jak ktoś zgadnie gdzie to jest - to pośle mu za darmo całego TIRa mojego proszku PUR (ktoś zapłacił a nie wziął, wiec mam na zbyciu - ale trzeba wziąść ze 45m3 na raz) - rozumiem ze ci co wiedza o jaki proszek chodzi nie pogniewają się za ten konkurs. PS - a za te dofinansowane solary to sobie jakaś PC załatwię darmo.......))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 18.05.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem? Miałem budować na płycie, ale koszt byłby sporo większy niż ławy, więc muszę pomyśleć o eliminacji mostka termicznego ściana fundamentowa/ściana nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.05.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dużo szczegółów to na fotce nie ma, ale jak to w konkursach, za łatwo być nie może. Liczba wierzowców wskazuje na USA lub China. Na China troche za ładne niebo, chyba że akurat Ci się poszczęściło. Może na expo do Szanghaju Cię "wywiało"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 18.05.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem? Tu masz ulotke naszych poludniowych sasiadow - miedzy innymi na ten temat: http://www.heluz.pl/pdf/nizkoen_pl.pdf Dedykowana frakcja perlitu do tego celu to 150. Ja takiego uzywalem i bylo OK. Worek 125l kosztuje ok 20zl i wystarcza na ok. 3.5mb pustakow typu POROTON 24 albo POROTHERM 25 P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.05.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem? Tu zdjęcia z budowy, A Tu zaczyna się dyskusja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 18.05.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wielkie dzięki za linka. Ocieplałeś dodatkowo ściany fundamentowe od wewnątrz, czy dałeś se już spokój? Mostek jest zmniejszony pięciokrotnie, ale jednak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 19.05.2010 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tu masz ulotke naszych poludniowych sasiadow - miedzy innymi na ten temat: http://www.heluz.pl/pdf/nizkoen_pl.pdf Dedykowana frakcja perlitu do tego celu to 150. Ja takiego uzywalem i bylo OK. Czy tym perlitem zasypuje się tylko pierwszą warstwę na scianach zewnętrznych, czy również pierwsza warstwę wewnętrznych ścian nośnych? Czy mozna bez problemu kupić perlit w hurtowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 19.05.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Czy tym perlitem zasypuje się tylko pierwszą warstwę na scianach zewnętrznych, czy również pierwsza warstwę wewnętrznych ścian nośnych? Czy mozna bez problemu kupić perlit w hurtowni? Biorac pod uwage koszt perlitu spokojnie mozesz zasypac rowniez pierwsza warstwe dla scian wewnetrznych nosnych - na pewno nic nie popsujesz. Ja nie mam wewnetrznych nosnych tylko slupy wiec nie mialem czego w srodku zasypac. Ale gdybym mial to bym zasypal aby wykorzystac te 1.5 worka ktore mi zostalo. Bez problemow dostaniesz perlit u dystrybutora/producenta. W lokalnej hurtowni uslyszysz pytanie "a co to jest??" Niestety koszt transportu moze byc wyzszy niz koszt perlitu (ja tak mialem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 19.05.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Jak by kogos interesowaly parametry pompy ciepla o ktorej pisalem to w zalaczniku sa dane ktore dostalem od producenta. Niestety pompa wymaga 500m3/h wiec rzeczywiscie trudno byloby to pogodzic z rekuperatorem - choc nie mowie ze sie by nie dalo, ale urzadzenie musialoby miec mozliwosc korzystania zarowno ze strumienia wydmuchiwanego przez reku jak i powietrza zewnetrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 21.05.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem? Miałem budować na płycie, ale koszt byłby sporo większy niż ławy, więc muszę pomyśleć o eliminacji mostka termicznego ściana fundamentowa/ściana nośna. tak jak pisze mpoplaw - można by i moim proszkiem co więcej - teraz to on jest po 0zl za worek - ale trzeba go dużo wziąć (reszta na priva - o ile jesteś zainteresowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 21.05.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Dużo szczegółów to na fotce nie ma, ale jak to w konkursach, za łatwo być nie może. Liczba wierzowców wskazuje na USA lub China. Na China troche za ładne niebo, chyba że akurat Ci się poszczęściło. Może na expo do Szanghaju Cię "wywiało"? nawet troszke dalej bo fotka przedstawia TOKYO zdjecie zrobiono z czegos takiego: http://img21.imageshack.us/img21/5802/1605201021289594791.jpg Uploaded with ImageShack.us ale byleś blisko i nie było innych zgadujący wiec zgodnie z regulaminem konkursu wygrałeś - jeśli chcesz otrzymać nagrodę to na priv proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 heheheh, hura hura... to może w takim wypadku zamiast granulatu styro na poddasze zasypie to twoim specyfikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.05.2010 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Tylko jak zachować szczelność takiego poddasza aby nie wywiało tego granulatu? Jaka może być trwałość worków foliowych lub z innego materiału tak aby poukładać taki granulat w workach aby ten granulat nie latał po wsi całej? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.05.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Dziękuję mpoplaw czyli jak zwykle wszystko wraca do wełny pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.05.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 A jak bym miedzy belki zasypał granulatem, a na to dał wełnę. Może taki układ by nie pozwolił na powstanie ognia, ale to juz chyba pytanie do speców od pożarnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 24.05.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 A jak bym miedzy belki zasypał granulatem, a na to dał wełnę. Może taki układ by nie pozwolił na powstanie ognia, ale to juz chyba pytanie do speców od pożarnictwa tak tak - na dach, strop to tego nie polecam - bo i cięższe od wełny najlepiej zasypać fundamenty- jak u mnie w dzienniku zasypać szczelinę miedzy np dwoma ściankami zasypać w pustaki - jak maja szczeliny obsypać fundamenty w gruncie zasypać na poziome stopy fundamentowej - tam gdzie się kończy ocieplenie fundamentu - w kolo domu np na 2-3 m od zabudowy - to likwidujemy mostek na fundamencie obsypać - zaizolować - np 20 paleto-zbiornikow zakopanych w ziemi i mamy np bufor na 928 kWh (przy delcie 40st) - Henok pewnie by doradził coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 24.05.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 a jak by tak zamiast piasku w betoniarce wymieszać z cementem - to ciekawe co by wyszło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts