Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przerabiałem temat, ta pompa potrzebuje wymiany powietrza takiej jak w markecie, Ty natomiast kilkukrotnie niższej.

Chyba że jest sposób aby to zgrać ze sobą i nie przekombinować !?

No wlasnie - nie przekombinowac, nie interesuje mnie sztuka dla sztuki.

Poza tym mam malo miejsca na te wszystkie urzadzenia.

Ja w swoim domu bede mial kominek z PW + wspomaganie piecem elektrycznym.

W zime OK, korzystajac z kominka obnizam rachunki za prad.

Latem w kominku palil nie bede i wowczas sens ma wykorzystanie albo wspomnianej PC albo

solarow. PC jest bardziej bezobslugowa i dziala dobrze rowniez w pochmurne i chlodniejsze dni.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli ona ma działać poza sezonem grzewczym, czyli w okresach przejściowych i latem, to będziesz wstanie jej dostarczyć odpowiednią ilość powietrza.

Po pierwsze w tych okresach wentylacja pracuje z większą wydajnością niż zimą,

a po drugie zwiększa się delta "t" z której może skorzystać.

Pigeon a Ty chałupy nie kończysz czy tylko o Dzienniku zapomniałeś ?

Czas masz skoro kombinujesz z fakturami :)

Pomyśl więc o tych, którzy chcą czytać o pasywnych ,,,

Piczman - wiem ze zawalam sprawę - ale postępy są, i to udokumentowane - wiec update będzie myślę że dość spory - bo już kafelki kładziemy a za chwile ......i przeprowadzka.

na usprawiedliwienie dodam, że jestem tutaj (Wiem ze jakość poniższego zdjęcia cie nie powali - ale to z telefonu)

:

http://img191.imageshack.us/img191/6101/1605201021386223180.jpg

Uploaded with ImageShack.us

ALE jak ktoś zgadnie gdzie to jest - to pośle mu za darmo całego TIRa mojego proszku PUR (ktoś zapłacił a nie wziął, wiec mam na zbyciu - ale trzeba wziąść ze 45m3 na raz) - rozumiem ze ci co wiedza o jaki proszek chodzi nie pogniewają się za ten konkurs.

PS - a za te dofinansowane solary to sobie jakaś PC załatwię darmo.......:))))))

Dużo szczegółów to na fotce nie ma, ale jak to w konkursach, za łatwo być nie może. Liczba wierzowców wskazuje na USA lub China. Na China troche za ładne niebo, chyba że akurat Ci się poszczęściło. Może na expo do Szanghaju Cię "wywiało"?

Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem?

Tu masz ulotke naszych poludniowych sasiadow - miedzy innymi na ten temat:

http://www.heluz.pl/pdf/nizkoen_pl.pdf

Dedykowana frakcja perlitu do tego celu to 150. Ja takiego uzywalem i bylo OK.

Worek 125l kosztuje ok 20zl i wystarcza na ok. 3.5mb pustakow

typu POROTON 24 albo POROTHERM 25 P+W

Tu masz ulotke naszych poludniowych sasiadow - miedzy innymi na ten temat:

http://www.heluz.pl/pdf/nizkoen_pl.pdf

Dedykowana frakcja perlitu do tego celu to 150. Ja takiego uzywalem i bylo OK.

Czy tym perlitem zasypuje się tylko pierwszą warstwę na scianach zewnętrznych, czy również pierwsza warstwę wewnętrznych ścian nośnych? Czy mozna bez problemu kupić perlit w hurtowni?

Czy tym perlitem zasypuje się tylko pierwszą warstwę na scianach zewnętrznych, czy również pierwsza warstwę wewnętrznych ścian nośnych? Czy mozna bez problemu kupić perlit w hurtowni?

Biorac pod uwage koszt perlitu spokojnie mozesz zasypac rowniez pierwsza warstwe dla scian wewnetrznych nosnych - na pewno nic nie popsujesz.

Ja nie mam wewnetrznych nosnych tylko slupy wiec nie mialem czego w srodku zasypac. Ale gdybym mial to bym zasypal aby wykorzystac

te 1.5 worka ktore mi zostalo.

Bez problemow dostaniesz perlit u dystrybutora/producenta. W lokalnej hurtowni uslyszysz pytanie "a co to jest??"

Niestety koszt transportu moze byc wyzszy niz koszt perlitu (ja tak mialem).

Jak by kogos interesowaly parametry pompy ciepla o ktorej pisalem to w zalaczniku

sa dane ktore dostalem od producenta.

Niestety pompa wymaga 500m3/h wiec rzeczywiscie trudno byloby to pogodzic

z rekuperatorem - choc nie mowie ze sie by nie dalo, ale urzadzenie

musialoby miec mozliwosc korzystania zarowno ze strumienia wydmuchiwanego

przez reku jak i powietrza zewnetrznego.

pompa.jpg

Pamięta ktoś może, na której stronie wątku było o zasypywaniu pierwszej warstwy pustaków ceramicznych perlitem? Miałem budować na płycie, ale koszt byłby sporo większy niż ławy, więc muszę pomyśleć o eliminacji mostka termicznego ściana fundamentowa/ściana nośna.

tak jak pisze mpoplaw - można by i moim proszkiem

co więcej - teraz to on jest po 0zl za worek - ale trzeba go dużo wziąć (reszta na priva - o ile jesteś zainteresowany)

Dużo szczegółów to na fotce nie ma, ale jak to w konkursach, za łatwo być nie może. Liczba wierzowców wskazuje na USA lub China. Na China troche za ładne niebo, chyba że akurat Ci się poszczęściło. Może na expo do Szanghaju Cię "wywiało"?

nawet troszke dalej

bo fotka przedstawia TOKYO

zdjecie zrobiono z czegos takiego:

http://img21.imageshack.us/img21/5802/1605201021289594791.jpg

Uploaded with ImageShack.us

ale byleś blisko i nie było innych zgadujący wiec zgodnie z regulaminem konkursu wygrałeś - jeśli chcesz otrzymać nagrodę to na priv proszę

A jak bym miedzy belki zasypał granulatem, a na to dał wełnę. Może taki układ by nie pozwolił na powstanie ognia, ale to juz chyba pytanie do speców od pożarnictwa

tak tak - na dach, strop to tego nie polecam - bo i cięższe od wełny

najlepiej

zasypać fundamenty- jak u mnie w dzienniku

zasypać szczelinę miedzy np dwoma ściankami

zasypać w pustaki - jak maja szczeliny

obsypać fundamenty w gruncie

zasypać na poziome stopy fundamentowej - tam gdzie się kończy ocieplenie fundamentu - w kolo domu np na 2-3 m od zabudowy - to likwidujemy mostek na fundamencie

obsypać - zaizolować - np 20 paleto-zbiornikow zakopanych w ziemi i mamy np bufor na 928 kWh (przy delcie 40st) - Henok pewnie by doradził coś więcej