sSiwy12 04.12.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Pomijając zupełnie aspekty praktyczne tego rozwiązania, istnieje jeszcze jego zgodność z przepisami. Moim zdaniem, interpretując obowiązujace przepisy (skoro ja tak odczytuję, może również odczytać je tak samo urzędnik) wentylacja mechaniczna nie posiada wyrzutni powietrza z budynku! Co prawda nigdzie nie jest napisane wprost ale biorąc pod uwage ogólne przepisy dotyczące budynków i szczegołowe garaży, to nie dosyć, że nie ma wyrzytni (lub jej usytuowanie jest sprzeczne z przepisami), to na dodatek brak wentylacji w garażu - brak dopływu "świeżego" powietrza.Trzeba taką ewentualność też brać pod uwagę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.12.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 powietrze z reku do garażu, Tez tak myslalem ale to powietrze moze byc wilgotne a to nie wrozy nic dobrego. Trzeba mieszać pół/pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 05.12.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Pomijając zupełnie aspekty praktyczne tego rozwiązania, istnieje jeszcze jego zgodność z przepisami. Moim zdaniem, interpretując obowiązujace przepisy (skoro ja tak odczytuję, może również odczytać je tak samo urzędnik) wentylacja mechaniczna nie posiada wyrzutni powietrza z budynku! Co prawda nigdzie nie jest napisane wprost ale biorąc pod uwage ogólne przepisy dotyczące budynków i szczegołowe garaży, to nie dosyć, że nie ma wyrzytni (lub jej usytuowanie jest sprzeczne z przepisami), to na dodatek brak wentylacji w garażu - brak dopływu "świeżego" powietrza. Trzeba taką ewentualność też brać pod uwagę. Pozdrawiam Ciekawy punkt widzenia. Trafił na listę uwag do projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 05.12.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dwór (gwc) -> rekuperator ->mieszkanie->rekuperator->garaż. średnisezonowy przebieg temperatur : 6C -> 6C/21C -> 21C -> 21C/6C -> 10C ( sprawność reku ) Nie sadzę, aby ; 1. wilgotnosć względna tak bardzo się tu chyba nie zmienia, sprawdzę to, 2. przy 2x wymianach powietrza w garaż na godzinę będzie tam spory cug. Zastanawiam się tylko, czy wystarczy mocy cieplnej do pokrycia strat przez bramę garażową, która przecież super szczelna nie jest. Temperatura w garażu na pewno będzie mniejsza niż temperatura powietrza z reku, ale czy będzie pow. 0C? Druga całkiem osobna sprawa: słyszałem taką opinię, że nie jest zbyt dobrze trzymać samochód w cieple, a potem wyjechać nim na siarczysty mróz (i odwrotnie). Podobno cała hydraulika w aucie mocno dostaje w d*pę przy takim stresie termicznym. Może to ktoś potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 He he h Z tym samochodem chodzi o rozmrażanie lodu z solą.Czyli chodzi o rdzę a nie o żywotność mechanizmów. Zimne powietrze to żaden szok termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mam pytanie co do bilansu cieplnego w rekuperatorach np. Bartosz, podają że temp. z czerpni -20, temp wywiewana +20, nawiewane powietrze po odzysku ma +16, jakim cudem??? Pomiędzy -20 a +20 mamy całe 40 stopni!! Może ja czegoś nie rozumiem, proszę o oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 05.12.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mam pytanie co do bilansu cieplnego w rekuperatorach np. Bartosz, podają że temp. z czerpni -20, temp wywiewana +20, nawiewane powietrze po odzysku ma +16, jakim cudem??? Pomiędzy -20 a +20 mamy całe 40 stopni!! Może ja czegoś nie rozumiem, proszę o oświecenie. ?? No jezeli zakładają 90% sprawności w odzysku ciepła, to właśnie wychodzi 16 stopni. Oczywiście, jeżeli liczyć sprawność w sposób w jaki producenci rekuperatorów sobie wymyślili. Policz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Przy przyjętej sprawności 90% tak wychodzi.40 x 90%=36 co daje +16 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Przy przyjętej sprawności 90% tak wychodzi. 40 x 90%=36 co daje +16 stopni. I wtedy do garażu wywiewamy powietrze o temp. -16st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Przy przyjętej sprawności 90% tak wychodzi. 40 x 90%=36 co daje +16 stopni. I wtedy do garażu wywiewamy powietrze o temp. -16st ???? Fakt zbyt optymistyczna perspektywa, no ale ty wpadłeś w drugą skarajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 OKSprawnosć beznadziejna czyli załóżmy -8stChcemy tyle wywiewać do garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No chyba coś pomyliliłeś, na jakiej podstawie przyjmujesz że:40 x 90%=36 co daje +16 stopni. przecież odzyskujemy ciepło z powietrza o temp. +20 czyli :20x90%=18, a więc.... -2stopnie przy temp. zewnętrznej -20, bilans jest nieubłagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 05.12.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Widzę, że perpetum mobile wam sie z tych rekuperatorów porobiło Pamiętajcie, że 90% sprawności wymiennika mozna zniweczyć bardzo łatwo przez stosowanie słabo ocieplonych przewodów nawiewnych i wywiewnych. Te 2-5 cm kiepskiej izolacyjnie wełny w przewodach elastycznych raczej niewiele pomoże. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Sunao. To zależy, którędy te słabo izolowane przewody biegną. Raczej nikt ich nie daje na zewnątrz budynku.pkm. a gdzie ci się 20 stopni zgubiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 OK Sprawnosć beznadziejna czyli załóżmy -8st Chcemy tyle wywiewać do garażu ? Z logicznego i "fizycznego" punktu widzenia masz niewątpliwie rację. Ja pisałem jak licza producenci. Nigdzie nie znajdziesz w opisie ile stopni jest na wylocie z REKU" Dlaczego? Chyba znalazłeś odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jezier o jakich 20 stopniach mówisz, w pomieszczeniu mamy temp. +20 stopni i to z tych 20 st odzyskujemy ciepło, więc nie wiem skad u kolegi poprzednio wzieło sie 40st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Widzę, że perpetum mobile wam sie z tych rekuperatorów porobiło Pamiętajcie, że 90% sprawności wymiennika mozna zniweczyć bardzo łatwo przez stosowanie słabo ocieplonych przewodów nawiewnych i wywiewnych. Te 2-5 cm kiepskiej izolacyjnie wełny w przewodach elastycznych raczej niewiele pomoże. Pozdrawiam, Sunao Tyle, że w tym przypadku (-20 na zewnątrz) nie izolowane przewody "zasilajace" ułożone wewnątrz budynku polepszają ten bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jezier o jakich 20 stopniach mówisz, w pomieszczeniu mamy temp. +20 stopni i to z tych 20 st odzyskujemy ciepło, więc nie wiem skad u kolegi poprzednio wzieło sie 40st Z różnicy temperatur tj -20 na zewnątrz i + 20 wewnątrz. Gdyby liczyć tylko z temperatury wewnętrznaj, to bez względu na temperature zewnętrzną nawiew zawsze byłby o tem. stałej tj 18 stopni. Ale nie jest tak lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dlatego wydaje mi sie konieczne budowanie GWC, podniesienie temp nawiewu w okolice 0st, następnie odzysk z wywiewanego powietrza i wtedy mozemy uzyskać nawiew +15-16.Inaczej przy mrozach -20st nawiewane powietrze musi być ujemne, i co wtedy ze szronieniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dlatego wydaje mi sie konieczne budowanie GWC, podniesienie temp nawiewu w okolice 0st, następnie odzysk z wywiewanego powietrza i wtedy mozemy uzyskać nawiew +15-16.Inaczej przy mrozach -20st nawiewane powietrze musi być ujemne, i co wtedy ze szronieniem?? ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts