SUSPENSER 08.08.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Można zawsze założyć odpowiednie firanki i zasłony - ja tak mam, bo też nie dałem rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 11.08.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 - czy jest sens stawiać tę ścianę z pełnej cegły (akumulowanie ciepła zimą)? Silka ma bardzo dobrą akumulacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.08.2010 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Silka ma bardzo dobrą akumulacyjność. Tak. Z Silki będą pozostałe ściany wewnętrzne (nośne i działowe), natomiast żona chciała jeszcze dodatkowo dać tę ścianę nośną od południa z cegły. Tylko właśnie nie wiem czy jest sens, bo z pełnej cegły się ponoć nawet muruje wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 12.08.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Wg mnie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.08.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Nasze certyfikaty a wytyczne dla domu pasywnego mają niestety tyle wspólnego co wiosna i jesień- to i to jest porą roku tak jak to i to pokazuje kWh. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 12.08.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 W moim odczuciu zależy to tylko i wyłącznie od U szyby. Już wcześniej pisałem że zauważyłem u siebie brak "uczucia ciepła" na skórze, oraz brak nagrzewania się przedmiotów znajdujących się za szybą o U 0,5 np. parapet czy ciemne rzeczy na nim położone ( nie mówiąc o jasnych ), za oknami dachowymi z szybami U 1,1 jest wszystko OK czyli, gdy świeci słońce to czujemy ciepło na twarzy, nagrzewa się parapet. Dla mnie maksymalne przeszklenia od południa i liczenie na zyski cieplne z szybami o niskim U to bezsens. Ale to stawia na głowie koncepcję domu pasywnego w tym względzie !!! A fachowcem nie jestem. A może ktoś ma pomysł jak zmierzyć zysk energetyczny w miejscu gdzie go chyba nie ma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.08.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ale to stawia na głowie koncepcję domu pasywnego w tym względzie !!! A fachowcem nie jestem. A może ktoś ma pomysł jak zmierzyć zysk energetyczny w miejscu gdzie go chyba nie ma ?? Nie to nie stawia na głowie żadnej koncepcji. Bo jak sam napisałeś fachowcem nie jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 jakich łączników uzywaliście do mocowania rur spustowych w styropianie 25cm lub grubszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.08.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Pręt gwintowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 taki jak np. jest używany do mocowania murłaty? z drobnym gwintem? czy moze jakis z gwintem grubym slimakowym?' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.08.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Z drobnym gwintem, wkręca się dobrze i trzyma.Tylko dyble dobierz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.08.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Nie ma co porównywać 2 różnych domów.Wiem że gdyby nie GWC miał bym po 2 dniach bardzo ciepło, potem to już masakra.Teraz noce chłodne to 23 C się utrzymuje nawet przy max wymianie, taka mam ustawioną od tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.08.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 To masz niezły wynik. U mnie nawet z GWC dochodzi do 26C. Rano jest ok. 24, ale w ciągu dnia wzrasta. Kilka razy musiałem załączyć PC na chłodzenia, aby obniżyć temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.08.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 To masz niezły wynik. U mnie nawet z GWC dochodzi do 26C. Rano jest ok. 24, ale w ciągu dnia wzrasta. Kilka razy musiałem załączyć PC na chłodzenia, aby obniżyć temperaturę. A zasłaniasz na dzień okna - zwłaszcza dachowe ? U mnie było wczoraj 26 i od razu wiedziałem, że coś jest nie tak - okazało się, że jedno z okien było uchylone i wlatywało nim ciepło oraz zaburzało to prace wentylacji (wlot z GWC 18 st). Zwykle przy 30 st na zewnątrz mam 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilla_1980 25.08.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc, mianowice mam mieć montowane okna w warstwie ocieplenia z systemem JB-D. Oglądajac Wasze dzienniki widziałam, że nie mieliście wczesniej ocieplonego domu, ocieplaliscie go po zamontowaniu okien, mi natomiast firma od okien powiedziała, żebym najpierw ociepliła dom, styropian ma iść równo z otworami w murze i wtedy już będą montować okna mogąc założyć taśmy.Prosze o opinie jak powinno byc to zrobione prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.08.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Pytanie do osób które mają grzejnik lub inne urządzenie w łazience które służy do dogrzewania a najbardziej to do podsuszania ręczników. Powiedzcie co macie, jak sie sprawuje i czy polecacie?? musze coś kupić, chyba jakąś drabinkę ale nie wiem jakiej mocy i jaka grzałkę, (bo w gre wchodzi tylko elektryka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 27.08.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc, mianowice mam mieć montowane okna w warstwie ocieplenia z systemem JB-D. Oglądajac Wasze dzienniki widziałam, że nie mieliście wczesniej ocieplonego domu, ocieplaliscie go po zamontowaniu okien, mi natomiast firma od okien powiedziała, żebym najpierw ociepliła dom, styropian ma iść równo z otworami w murze i wtedy już będą montować okna mogąc założyć taśmy. Prosze o opinie jak powinno byc to zrobione prawidłowo. wejdz do dzialu okna i znajdz temat "montaz w warstwie ocieplenia - jak to zrobic dobrze?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Pytanie do osób które mają grzejnik lub inne urządzenie w łazience które służy do dogrzewania a najbardziej to do podsuszania ręczników. Powiedzcie co macie, jak sie sprawuje i czy polecacie?? musze coś kupić, chyba jakąś drabinkę ale nie wiem jakiej mocy i jaka grzałkę, (bo w gre wchodzi tylko elektryka). Jeżeli tylko ogrzewanie elektryczne, to skutecznym rozwiazązaniem będzie np. taka suszarka, nagrzewnica : Nicobar Atlantic 1000/1800W http://www.grzejniki.vsp.pl/images/atlantic/nicobar.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.08.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Parametry ok, ale nie wiem czy mój dekoraor wnętrz (żona) to zaakceptuje. ja budowałem jak chciałem a Ona wykańcza jak chce. Dlatego urządzenie to musi jeszcze spełniać kryteria estetyczne, obawiam się że może nawet bardziej niz praktyczne. zastanawiam sie nad drabinka z grzałką 300W. Może podzielicie się doświadzczeniem na ich temat.np. taki http://www.lazienkaplus.pl/grzejnik-lazienkowy-enix-hiacynt-h-348-w-h608,produkt,44039.htmlz taka grzałkąhttp://www.lazienkaplus.pl/grzalka-elektryczna-z-termostatem-enix-grtch300,produkt,53552.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Parametry ok, ale nie wiem czy mój dekoraor wnętrz (żona) to zaakceptuje. Tu masz inny, o podobnej zasadzie działania : CORELIA http://www.alen.pl/image/cache/data/Grzejnki/Corelia/corelia_amb-500x500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts