Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Silka ma bardzo dobrą akumulacyjność.

Tak. Z Silki będą pozostałe ściany wewnętrzne (nośne i działowe), natomiast żona chciała jeszcze dodatkowo dać tę ścianę nośną od południa z cegły.

Tylko właśnie nie wiem czy jest sens, bo z pełnej cegły się ponoć nawet muruje wolniej.

W moim odczuciu zależy to tylko i wyłącznie od U szyby. Już wcześniej pisałem że zauważyłem u siebie brak "uczucia ciepła" na skórze, oraz brak nagrzewania się przedmiotów znajdujących się za szybą o U 0,5 np. parapet czy ciemne rzeczy na nim położone ( nie mówiąc o jasnych ), za oknami dachowymi z szybami U 1,1 jest wszystko OK czyli, gdy świeci słońce to czujemy ciepło na twarzy, nagrzewa się parapet. Dla mnie maksymalne przeszklenia od południa i liczenie na zyski cieplne z szybami o niskim U to bezsens. Ale to stawia na głowie koncepcję domu pasywnego w tym względzie !!! A fachowcem nie jestem. A może ktoś ma pomysł jak zmierzyć zysk energetyczny w miejscu gdzie go chyba nie ma ??

• 2 weeks później...
To masz niezły wynik. U mnie nawet z GWC dochodzi do 26C. Rano jest ok. 24, ale w ciągu dnia wzrasta. Kilka razy musiałem załączyć PC na chłodzenia, aby obniżyć temperaturę.

A zasłaniasz na dzień okna - zwłaszcza dachowe ?

U mnie było wczoraj 26 i od razu wiedziałem, że coś jest nie tak - okazało się, że jedno z okien było uchylone i wlatywało nim ciepło oraz zaburzało to prace wentylacji (wlot z GWC 18 st).

Zwykle przy 30 st na zewnątrz mam 24.

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc, mianowice mam mieć montowane okna w warstwie ocieplenia z systemem JB-D. Oglądajac Wasze dzienniki widziałam, że nie mieliście wczesniej ocieplonego domu, ocieplaliscie go po zamontowaniu okien, mi natomiast firma od okien powiedziała, żebym najpierw ociepliła dom, styropian ma iść równo z otworami w murze i wtedy już będą montować okna mogąc założyć taśmy.

Prosze o opinie jak powinno byc to zrobione prawidłowo.

Pytanie do osób które mają grzejnik lub inne urządzenie w łazience które służy do dogrzewania a najbardziej to do podsuszania ręczników. Powiedzcie co macie, jak sie sprawuje i czy polecacie?? musze coś kupić, chyba jakąś drabinkę ale nie wiem jakiej mocy i jaka grzałkę, (bo w gre wchodzi tylko elektryka).

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc, mianowice mam mieć montowane okna w warstwie ocieplenia z systemem JB-D. Oglądajac Wasze dzienniki widziałam, że nie mieliście wczesniej ocieplonego domu, ocieplaliscie go po zamontowaniu okien, mi natomiast firma od okien powiedziała, żebym najpierw ociepliła dom, styropian ma iść równo z otworami w murze i wtedy już będą montować okna mogąc założyć taśmy.

Prosze o opinie jak powinno byc to zrobione prawidłowo.

wejdz do dzialu okna i znajdz temat "montaz w warstwie ocieplenia - jak to zrobic dobrze?"

Pytanie do osób które mają grzejnik lub inne urządzenie w łazience które służy do dogrzewania a najbardziej to do podsuszania ręczników. Powiedzcie co macie, jak sie sprawuje i czy polecacie?? musze coś kupić, chyba jakąś drabinkę ale nie wiem jakiej mocy i jaka grzałkę, (bo w gre wchodzi tylko elektryka).

Jeżeli tylko ogrzewanie elektryczne, to skutecznym rozwiazązaniem będzie np. taka suszarka, nagrzewnica : Nicobar Atlantic 1000/1800W

http://www.grzejniki.vsp.pl/images/atlantic/nicobar.jpg

Parametry ok, ale nie wiem czy mój dekoraor wnętrz (żona) to zaakceptuje. ja budowałem jak chciałem a Ona wykańcza jak chce. Dlatego urządzenie to musi jeszcze spełniać kryteria estetyczne, obawiam się że może nawet bardziej niz praktyczne. zastanawiam sie nad drabinka z grzałką 300W. Może podzielicie się doświadzczeniem na ich temat.

np. taki http://www.lazienkaplus.pl/grzejnik-lazienkowy-enix-hiacynt-h-348-w-h608,produkt,44039.html

z taka grzałką

http://www.lazienkaplus.pl/grzalka-elektryczna-z-termostatem-enix-grtch300,produkt,53552.html