Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki piwopijca, problem w tym, że chcielibyśmy schować skrzynkę bez żadnych dodatkowych opasek i poza jednym oknem z roletą, wszystkie mają długość 2,4m - skrzynka będzie więc mieć 205 mm. Przy montażu okna z linii muru, będzie wystawać co najmniej 2,5 cm (2,5 cm na styrodur między nadproże a skrzynkę + skrzynka). Coś powinno się jeszcze dać na skrzynkę, bo inaczej będzie mostek. Może lepiej, tam gdzie szer. jest poniżej 1,5 przejść na rolety typu Be Clever?

My mamy ten sam problem :(

Nie jestem teraz już nawet pewien czy zamontowanie okna w murze, a nie warstwie ocieplenia (jak planowaliśmy) pozwoli nam zrobić niewystającą roletę :(

Chwilowo mamy inne problemy na głowie, więc myślenie o roletach odłożyliśmy na "za 2 tygodnie"...

Ogólnie to są tylko dwie szkoły w takich przypadkach - podniesienie albo cofnięcie nadproża.

I tak naprawdę to jest wybór z gatunku "mniejsze zło".

Podniesienie nadproża i zastosowanie rolet typu BeClever nie jest niestety możliwe we wszystkich przypadkach.

Dla tego typu rolety max szerokość okna to 150cm.

Powyżej tej szerokości okno może być w górnej części wiotkie, bo nie ma możliwości prawidłowego umocowania ościeżnicy.

po x- analizach podjęliśmy decyzję, że robimy integro i okna z poszerzeniami. To jeden ze sposobów polecanych przez Jareko na schowanie rolet integro, a dodatkowo wychodzą dobrze ocieplone miejsca na styku okno-mur. Wszystkie okna, niezależnie od tego, czy będą miały rolety czy nie, będą cofnięte o odległość niezbędną dla zmieszczenia skrzynki. Wyjdzie to ok. 25 cm, bo prawie wszystkie okna mamy na 2,4m i skrzynki mają 205 mm.

Cześć. Ja z zapytaniem o cwu. Jaki dobrać zbiornik dla 4 osobowej osobowej rodziny, klasyczny czy warstwowy i jaka pojemność. Piec planuję Immergas 1 funkcyjny 12 kW ( zpotrzebowanie energetyczne domu na pewno poniżej 10 kw ), są one sprzedawane z tradycyjnymi zasobnikami 100 i 160 litrów - wybrać któryś z nich czy dać warstwowo ładowany? jakdługo napełniają się takie zbiorniki. W domu są 2 prysznice i 1 średnia wanna bez hydromasażu. Serdecznie dzięki za odpowiedź i pozdrowienia.

Wskoczę z pytaniem bo myślę, że tu Was znajdę. Uzytkownicy "tylko" podłogówki w całym domu, czy wy już grzejecie podłogówką. Cały czas się zastanawiam żeby nie robić kominka (miałby być tylko w salonie, bez płaszcza) ale co w tym wrześniu - codziennie ogień w kominku, a tu ani śniegu za oknem, nastrój żaden;) albo odpalać w takich warunkach juz podłogówke, czyli bardzo długi sezon grzewczy. Jak to u was wygląda

Wskoczę z pytaniem bo myślę, że tu Was znajdę. Uzytkownicy "tylko" podłogówki w całym domu, czy wy już grzejecie podłogówką. Cały czas się zastanawiam żeby nie robić kominka (miałby być tylko w salonie, bez płaszcza) ale co w tym wrześniu - codziennie ogień w kominku, a tu ani śniegu za oknem, nastrój żaden;) albo odpalać w takich warunkach juz podłogówke, czyli bardzo długi sezon grzewczy. Jak to u was wygląda

Mam kominek bez płaszcza i przepaliłem nim trzy razy w ciągu ostatnich trzech tygodni. Nie trzeba palić codziennie, wystarczy raz na jakiś czas.

oszaleję z tymi decyzjami; musze podjąć decyzję w tym tygodniu, czy stawiać komin do kominka. Koszt komina ok. 3 tys + obróbka no i potem kominek( koszt ????). Teraz w domu mam kominek, przez 20 lat odpalany może z 15 razy, no ale teraz mam grzejniki i piec na węgiel. Przymierzam się do gazu i podłogówki.

Poradzcie co robić

Za cenę tego kominka (przy tak rzadkim jego używaniu), będziesz mógł sobie przedłużyć sezon grzewczy tak by trwał non-stop kolejnych 20 lat ;-)

Innymi słowy: kominek do sporadycznego dogrzewania jest totalnie niepotrzebną inwestycją. Jeśli już to lepiej se farelkę kupić, a najlepiej zignorować temat i zwyczajnie włączyć ogrzewanie. Jak jest zimno w domu, to znaczy, że zyski nie pokrywają strat i albo godzimy się z tym, że jest zimno (mniej komfortowo), albo dogrzewamy. Dogrzewanie "odrobinkę" jest IMHO bez sensu - oszczędności na tym wielkich nie ma, a i komfortu też nie ma...

Za cenę tego kominka (przy tak rzadkim jego używaniu), będziesz mógł sobie przedłużyć sezon grzewczy tak by trwał non-stop kolejnych 20 lat ;-)

Innymi słowy: kominek do sporadycznego dogrzewania jest totalnie niepotrzebną inwestycją. Jeśli już to lepiej se farelkę kupić, a najlepiej zignorować temat i zwyczajnie włączyć ogrzewanie. Jak jest zimno w domu, to znaczy, że zyski nie pokrywają strat i albo godzimy się z tym, że jest zimno (mniej komfortowo), albo dogrzewamy. Dogrzewanie "odrobinkę" jest IMHO bez sensu - oszczędności na tym wielkich nie ma, a i komfortu też nie ma...

Zgadzam się. Kominek jest fajną zabawką gdy stawiasz go na zasadzie rozpalania od czasu do czasu. Jednak podłogówka reaguje bardzo wolno i czasami zanim zareaguje już się zrobi znowu ciepło. Więc albo farelka albo kominek. Kominek mi się bardziej podoba ale kosztuje więcej:)

Kominek ma także inną wadę. Komin jest mostkiem ciepła więc musisz się liczyć ze stratami. Wybór należy do ciebie.

Zgadzam się. Kominek jest fajną zabawką gdy stawiasz go na zasadzie rozpalania od czasu do czasu. Jednak podłogówka reaguje bardzo wolno i czasami zanim zareaguje już się zrobi znowu ciepło. Więc albo farelka albo kominek. Kominek mi się bardziej podoba ale kosztuje więcej:)

Kominek ma także inną wadę. Komin jest mostkiem ciepła więc musisz się liczyć ze stratami. Wybór należy do ciebie.

I to ostatnie zdanie jest najgorsze. Z drugiej strony niby mostek cieplny ale człowiek myśli, że zaoszczędzi na gazie; choć nie wiem, czy tak do końca jest, bo drzewo coraz droższe

Ja zrobiłem kominek tylko i wyłącznie dla klimatu. Choć mam antresole i ciepło rozchodzi mi się po całym domku to jest to dla mnie efekt "uboczny". Mam pompę ciepła więc oszczędności przy sporadycznym paleniu nie będzie żadnych. Ale zimą podczas świąt nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść z rodziną przy żywym ogniu i posłuchać kolęd a czasem samemu zaśpiewać. Ach się trochę rozmarzyłem :)

Teraz w domu mam kominek, przez 20 lat odpalany może z 15 razy, no ale teraz mam grzejniki i piec na węgiel. Przymierzam się do gazu i podłogówki.

Poradzcie co robić

Przy tak "intensywnym" korzystaniu z kominka sprawdzi się okazjonalnie kominek elektryczny.

Fakt że trochę droższy od farelki:), ale:

-pozwala dogrzewać

-tworzy nastrój

-nie potrzebuje komina a co za tym idzie nie tworzy mostka termicznego

-kosztuje znacznie mniej niż sam komin.

Minusem jest że zajmuje więcej miejsca niż osławiona już farelka ;)

słuchajcie, czy możecie sprawdzić poprawność poniższego wyliczenia U dla ściany? Wykonawca zamiast porothermu bez konsultacji zaczął budowę z krotermu. Niby niczym nie różnią się te materiały, ale próbuję ustalić jak jest z ich U czy lambdą. Przy porothermie nie podają lambdy tylko od razu U. W OZC z kolei jest wpisany od razu opór R. W OZC z porothermem 25 cm + 20 cm styropian + po 1,5 cm tynku wychodzi mi U 0,19. Dla krotermu podają w karcie produktu lambdę 0,38 jako obliczeniowy współczynnik przewodzenia ciepła (na stronie www 0,36). Wychodzi mi więc tak:

opór tynku - 1 (2x) - opór 2 x 0,015/1 = 0,03

opór zwykłego styropianu 0,2/0,045=4,444

opór krotermu 0,25/0,38=0,657

opór Ri i Re razem 0,17

łącznie R 5,301

U=1/R czyli 0,18864

czy w takim razie ten cały kroterm ma lepsze (fakt, że minimalne) parametry od reklamowanego porothermu? czy może coś pominęłam