Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niezły pomysł :-).

Mam chyba jeszcze kilka pomysłów ;) Zrobiłem sobie projekt domku z dziwnymi założeniami i samo coś wychodzi, miało być do stu m2 ;) ale... ;

- prosty, tani, początkowo pasywny ale jednak zmierzający do samowystarczalności (może być dołożone po latach)

- maksymalne wyeliminowanie mokrych robót, z mokrych tylko płyta fundamentowa.

- przygotowany nawet w garażu w dwie osoby, do przewiezienia nawet przyczepką osobową, złożenia stanu surowego w tydzień (2 osoby)

Konstrukcja ścian i dachu to wiązary deskowe 25mm, ściany ocieplone zasypowo gr. 0,5m. ;) Ciepła woda źimą ogrzewana kominkiem, dom z promieniowania szyby, a czasem odcinane wodne na odbiornik ceramiczny oddający ciepło grawitacją. Na lato ?? albo pompa powietrzna, może solary.

Przyszłościowo fotowolfanika, wiatrak ...

ps. konstrukcja ścian i dachu to około trzy tyś zł na deski / sto m2 :rolleyes:

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez "jeszcze" jestem przed takim połączeniem ocieplenia ściany i stropu.

Myślałem właśnie żeby przykryć wieniec i murłatę wełną z rolki i tyle.

W przyszłym tygodniu zabieram się do podbitki i będę musiał to zrobić.

Będę bił rekord ( swój ) w kosztach ogrzewania to przydało by się zlikwidować ten potężny mostek cieplny :(

Czy jeśli dam na chudziaku pierwszą warstwę ścian zewnętrznych/nośnych z Isomuru, mogę zmniejszyć grubość izolacji pionowej na ścianach fundamentowych?

W projekcie mamy 15cm styropianu na ścianie fundamentowej - chcieliśmy dać XPS (woda wysoko na 60-80cm ppt), ale może w sytuacji kiedy będziemy mieli Isomur, można np. zmniejszyć trochę grubość tego XPS-u?

Czy w sutuacji kiedy ławy będą stały w wodzie, mogę dać papę termozgrzewalną (chcieliśmy Icopal Szybki Profil) zarówno jako izolację poziomą na ławie fundamentowej, jak i potem na chudziaku?

w ostatnim muratorze jest reklama nowej wełny Isover z lambda=0,03.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

Ciekawe!

Ale z ustalaniem ceny, to im chyba przecinki po zerze się omksnęły!

Drogi producencie, czekamy na tę oczywistą korektę ceny!

:-)

jakie macie okna dachowe? jakie parametry? Czy przy wentylacji mechanicznej można wziąć okno bez nawiewnika? Czy inwestowaliście w lepsze parametry okien dachowych? Najzwyklejszy model Fakro z kołnierzem Termo kosztuje 1070 zł, FTT Termo z kołnierzem Termo znalazłam na allegro za 1894. Warto dopłacać?

Można a nawet trzeba wziąć przy WM okno bez nawiewnika. Bo po co dopłacać za nawiewnik, który przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej nie będzie działać?

Idąc dalej, można pójść w kierunku nieotwieralnych okien, ale to już dla prawdziwych twardzieli. ;)

A właśnie, jeśli o oknach dachowych - macie jakieś energooszczędne typy w rejestrze cenowym 2000 zł /szt przy rozmiarze 78x140?

Potrzebuje 2 sztuki do łazienki. Myślę o 3-szybowych Fakro FPU-V U5, ale wychodzą po 2350 katalogowo.

Jak tyle wychodzą katalogowo to spokojnie dostaniesz poniżej 2000. Ja dostałem rabat 25%:) Jak dużą masz tą łazienkę i od której strony świata że potrzebujesz 2? Jedno nie wystarczy?

Często się targuję w ten sposób, że szukam najtańszej oferty w necie, doliczam do tego przesyłkę i walę do sklepu. Mówię o cenie z neta i pytam czy za taką mi sprowadzą. Nawet jeśli jest to niewiele więcej to wolę kupić na miejscu bo wiadomo w razie kłopotów zawsze na miejscu. Działa!

taki mam właśnie plan. Szczególnie, że będę jeszcze kupować dachówkę. Chyba zmniejszymy rozmiar okien i weźmiemy wszystkie 78 x 140. Bez sensu byłoby kupować zwykłe, kiedy w ścianach mamy okna 6 komorowe z potrójną szybą.

Bo ja wiem, mam też okna trzyszybowe ale dachowe dałem normalne (taki sam rozmiar jak u ciebie). Nie wiem czy straty ciepła zrekompensują ci tak duży wydatek na tą trzecią szybę. Za cały dom na trzecią szybę dałem 2tyś. a tutaj za jedne okno miałbym płacić 1000zł więcej? Trzeba by było to policzyć.

Moja łazienka będzie miała 10,5 m2 uzytkowej i 13,5 po podłodze.

Będzie w północno-wschodnim narożniku domu, będa tylko te dwa okna dachowe i to w północnej połaci...

Myślę, że dwa okna by się przydały, żeby było naprawde jasno... a zależy mi na tym.

W kwestii tych okien z Fakro, to chodzi mi raczej nie o cenę, tylko o jakis konkurencyjny model/producenta, okien dachowych, na który warto by zwrócić uwagę...

Mają być ciepłe, 78x140 i do 2000zł/szt :-)

MORHOT, wyżej podałam, że w necie (a konkretnie na allegro) jakaś firma z Kielc sprzedaje 78 x 140 Thermo z kołnierze Thermo za 1894. Czekam jeszcze na odpowiedź, jaki jest koszt okna łazienkowego. W innym sklepie podali mi, że cena okna wzrasta o 10%. Jeśli to 1894 to cena z kołnierzem, to może łazienkowe zmieści się w komplecie w 2000 zł.

Zastanawiam sie po co tak naprawde okna poaciowe dzieli sie na lazienkowe i "zwykle".

Wszystkie polaciowki maja nielatwy zywot, bez wzgledu na pomieszczenie w ktorym sie znajduja.

Przeciez okna nie montuje sie w wannie czy jako oslona prysznicowa a arunki na zewnatrz sa zazwyczaj duzo gorsze niz te w lazienkach.

Dziwi mnie tym bardziej w przypadku inwestora, ktory ma wentylacje mechaniczna (lub dobry wyciag elektryczny) ze nalega na lazienkowa wersje.

Ja w calym domu dalem te termo z Fakro i sa juz drugi rok.Nic sie nie dzieje z nimi bo i niby co mialo by sie dziac?

Okna dachowe sa dobrze zabezpieczane a wg. mnie wersja lzienkowa stworzona jest na potrzeby rynku a nie z praktycznego punktu widzenia.

Klient jak uslyszy ze sa specjalne do lazienek to chce je miec wiec mu je daja -tylko po co? Nikogo to juz nie obchodzi, wyzsza cena i jest towar dostarczany :) wg zyczenia ale bez uzasadnienia.

Pzdr.

Piwopijca, super, że to piszesz, bo niestety producenci o tym nie wspominają. Zastanawiałam się nad tym, tzn. po co mi specjalne do łazienki skoro mam mieć went. mech., podobnie z nawiewnikami. Czyli nie potrzebuję specjalnej wersji? Jest droższa o 244 zł.

Czytam, że jesteś zadowolony z okien. Warto je brać? Wzięłam się za OZC, ale nie doszłam do poddasza, więc nie przeliczę tego u siebie. Koszt wszystkich okien wyszedł mi 13 400 zł z transportem (okna 78 x 140 z kołnierzem termo). Dla porównania najprostsze fakro z takim samym kołnierzem wyszły 8 000 zł, FTP U3 ok. 10 000 zł, a VELUX (GZL czyli też najprostsze) 9000 tys., a VELUX GGL wyszły prawie 12 tys. Pomijając najprostsze modele, to jest różnica od 1,4 - 3,4 zł. Nie wiem, co robić. Gimnastykujemy się z innymi rzeczami - okna ścienne Proil Schuco Premium Ultra, trzy szyby, ocieplenie 20+20+30, wentylacja mechaniczna. Dawać więc więcej, żeby to wszystko było spójne, czy brać tańsze. Skłaniam się do termo, bo przecież powietrze idzie w górę i jeśli wszystko będzie szczelne o dobrych parametrach, to chyba szczególnie przy tych oknach będzie ciepło uciekać.