an-bud 26.09.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Niezły pomysł . Mam chyba jeszcze kilka pomysłów Zrobiłem sobie projekt domku z dziwnymi założeniami i samo coś wychodzi, miało być do stu m2 ale... ; - prosty, tani, początkowo pasywny ale jednak zmierzający do samowystarczalności (może być dołożone po latach) - maksymalne wyeliminowanie mokrych robót, z mokrych tylko płyta fundamentowa. - przygotowany nawet w garażu w dwie osoby, do przewiezienia nawet przyczepką osobową, złożenia stanu surowego w tydzień (2 osoby) Konstrukcja ścian i dachu to wiązary deskowe 25mm, ściany ocieplone zasypowo gr. 0,5m. Ciepła woda źimą ogrzewana kominkiem, dom z promieniowania szyby, a czasem odcinane wodne na odbiornik ceramiczny oddający ciepło grawitacją. Na lato ?? albo pompa powietrzna, może solary. Przyszłościowo fotowolfanika, wiatrak ... ps. konstrukcja ścian i dachu to około trzy tyś zł na deski / sto m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.09.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Ja tez "jeszcze" jestem przed takim połączeniem ocieplenia ściany i stropu. Myślałem właśnie żeby przykryć wieniec i murłatę wełną z rolki i tyle. W przyszłym tygodniu zabieram się do podbitki i będę musiał to zrobić. Będę bił rekord ( swój ) w kosztach ogrzewania to przydało by się zlikwidować ten potężny mostek cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Czy jeśli dam na chudziaku pierwszą warstwę ścian zewnętrznych/nośnych z Isomuru, mogę zmniejszyć grubość izolacji pionowej na ścianach fundamentowych?W projekcie mamy 15cm styropianu na ścianie fundamentowej - chcieliśmy dać XPS (woda wysoko na 60-80cm ppt), ale może w sytuacji kiedy będziemy mieli Isomur, można np. zmniejszyć trochę grubość tego XPS-u?Czy w sutuacji kiedy ławy będą stały w wodzie, mogę dać papę termozgrzewalną (chcieliśmy Icopal Szybki Profil) zarówno jako izolację poziomą na ławie fundamentowej, jak i potem na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 27.09.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 w ostatnim muratorze jest reklama nowej wełny Isover z lambda=0,03. http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30 Ciekawe! Ale z ustalaniem ceny, to im chyba przecinki po zerze się omksnęły! Drogi producencie, czekamy na tę oczywistą korektę ceny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.09.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Albo przynajmniej zamiany zł/m2 na zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.10.2010 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 jakie macie okna dachowe? jakie parametry? Czy przy wentylacji mechanicznej można wziąć okno bez nawiewnika? Czy inwestowaliście w lepsze parametry okien dachowych? Najzwyklejszy model Fakro z kołnierzem Termo kosztuje 1070 zł, FTT Termo z kołnierzem Termo znalazłam na allegro za 1894. Warto dopłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.10.2010 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Można a nawet trzeba wziąć przy WM okno bez nawiewnika. Bo po co dopłacać za nawiewnik, który przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej nie będzie działać? Idąc dalej, można pójść w kierunku nieotwieralnych okien, ale to już dla prawdziwych twardzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2010 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Idąc dalej, można pójść w kierunku nieotwieralnych okien, ale to już dla prawdziwych twardzieli. Chyba także akrobatów. Wyobrażasz sobie mycie takich okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Chyba także akrobatów. Wyobrażasz sobie mycie takich okien? No chyba że ktoś ma zamiłowanie do wspinaczki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 04.10.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A właśnie, jeśli o oknach dachowych - macie jakieś energooszczędne typy w rejestrze cenowym 2000 zł /szt przy rozmiarze 78x140?Potrzebuje 2 sztuki do łazienki. Myślę o 3-szybowych Fakro FPU-V U5, ale wychodzą po 2350 katalogowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A właśnie, jeśli o oknach dachowych - macie jakieś energooszczędne typy w rejestrze cenowym 2000 zł /szt przy rozmiarze 78x140? Potrzebuje 2 sztuki do łazienki. Myślę o 3-szybowych Fakro FPU-V U5, ale wychodzą po 2350 katalogowo. Jak tyle wychodzą katalogowo to spokojnie dostaniesz poniżej 2000. Ja dostałem rabat 25% Jak dużą masz tą łazienkę i od której strony świata że potrzebujesz 2? Jedno nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 ja dostałam dzisiaj wycenę: FTT U5 Thermo 78x140 - kosztuje 1803,47 bruttoFTT U5 Thermo 114x140- kosztuje 2046,86 brutto do tego kołnierz EHV-AT Thermo za 302,56 i 340,62 zł. Ale wczoraj w necie widziałam ofertę za 1894 okno 78 x 140 z kołnierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Często się targuję w ten sposób, że szukam najtańszej oferty w necie, doliczam do tego przesyłkę i walę do sklepu. Mówię o cenie z neta i pytam czy za taką mi sprowadzą. Nawet jeśli jest to niewiele więcej to wolę kupić na miejscu bo wiadomo w razie kłopotów zawsze na miejscu. Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.10.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 taki mam właśnie plan. Szczególnie, że będę jeszcze kupować dachówkę. Chyba zmniejszymy rozmiar okien i weźmiemy wszystkie 78 x 140. Bez sensu byłoby kupować zwykłe, kiedy w ścianach mamy okna 6 komorowe z potrójną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 taki mam właśnie plan. Szczególnie, że będę jeszcze kupować dachówkę. Chyba zmniejszymy rozmiar okien i weźmiemy wszystkie 78 x 140. Bez sensu byłoby kupować zwykłe, kiedy w ścianach mamy okna 6 komorowe z potrójną szybą. Bo ja wiem, mam też okna trzyszybowe ale dachowe dałem normalne (taki sam rozmiar jak u ciebie). Nie wiem czy straty ciepła zrekompensują ci tak duży wydatek na tą trzecią szybę. Za cały dom na trzecią szybę dałem 2tyś. a tutaj za jedne okno miałbym płacić 1000zł więcej? Trzeba by było to policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.10.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 musimy pojechać i w ogóle zobaczyć te okna. Na wszystkich byłoby to ok. 5600 zł. To bardzo dużo. Może wziąć prostszy model i kołnierz termo. Tylko, że bez nawiewników są tylko prostsze modele, które np. w Velux uniemożliwiają potem montaż rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 04.10.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Moja łazienka będzie miała 10,5 m2 uzytkowej i 13,5 po podłodze. Będzie w północno-wschodnim narożniku domu, będa tylko te dwa okna dachowe i to w północnej połaci... Myślę, że dwa okna by się przydały, żeby było naprawde jasno... a zależy mi na tym. W kwestii tych okien z Fakro, to chodzi mi raczej nie o cenę, tylko o jakis konkurencyjny model/producenta, okien dachowych, na który warto by zwrócić uwagę... Mają być ciepłe, 78x140 i do 2000zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.10.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 MORHOT, wyżej podałam, że w necie (a konkretnie na allegro) jakaś firma z Kielc sprzedaje 78 x 140 Thermo z kołnierze Thermo za 1894. Czekam jeszcze na odpowiedź, jaki jest koszt okna łazienkowego. W innym sklepie podali mi, że cena okna wzrasta o 10%. Jeśli to 1894 to cena z kołnierzem, to może łazienkowe zmieści się w komplecie w 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.10.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Zastanawiam sie po co tak naprawde okna poaciowe dzieli sie na lazienkowe i "zwykle". Wszystkie polaciowki maja nielatwy zywot, bez wzgledu na pomieszczenie w ktorym sie znajduja. Przeciez okna nie montuje sie w wannie czy jako oslona prysznicowa a arunki na zewnatrz sa zazwyczaj duzo gorsze niz te w lazienkach. Dziwi mnie tym bardziej w przypadku inwestora, ktory ma wentylacje mechaniczna (lub dobry wyciag elektryczny) ze nalega na lazienkowa wersje. Ja w calym domu dalem te termo z Fakro i sa juz drugi rok.Nic sie nie dzieje z nimi bo i niby co mialo by sie dziac? Okna dachowe sa dobrze zabezpieczane a wg. mnie wersja lzienkowa stworzona jest na potrzeby rynku a nie z praktycznego punktu widzenia. Klient jak uslyszy ze sa specjalne do lazienek to chce je miec wiec mu je daja -tylko po co? Nikogo to juz nie obchodzi, wyzsza cena i jest towar dostarczany wg zyczenia ale bez uzasadnienia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.10.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Piwopijca, super, że to piszesz, bo niestety producenci o tym nie wspominają. Zastanawiałam się nad tym, tzn. po co mi specjalne do łazienki skoro mam mieć went. mech., podobnie z nawiewnikami. Czyli nie potrzebuję specjalnej wersji? Jest droższa o 244 zł. Czytam, że jesteś zadowolony z okien. Warto je brać? Wzięłam się za OZC, ale nie doszłam do poddasza, więc nie przeliczę tego u siebie. Koszt wszystkich okien wyszedł mi 13 400 zł z transportem (okna 78 x 140 z kołnierzem termo). Dla porównania najprostsze fakro z takim samym kołnierzem wyszły 8 000 zł, FTP U3 ok. 10 000 zł, a VELUX (GZL czyli też najprostsze) 9000 tys., a VELUX GGL wyszły prawie 12 tys. Pomijając najprostsze modele, to jest różnica od 1,4 - 3,4 zł. Nie wiem, co robić. Gimnastykujemy się z innymi rzeczami - okna ścienne Proil Schuco Premium Ultra, trzy szyby, ocieplenie 20+20+30, wentylacja mechaniczna. Dawać więc więcej, żeby to wszystko było spójne, czy brać tańsze. Skłaniam się do termo, bo przecież powietrze idzie w górę i jeśli wszystko będzie szczelne o dobrych parametrach, to chyba szczególnie przy tych oknach będzie ciepło uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts