Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mój wykonawca dostał w sklepie jeszcze większy rabat i VELUX GZL z kołnierzem EDW 2000 wyjdzie około 8000 zł. Różnica na wszystkich oknach w porównaniu do Fakro Thermo to 5500 zł.

GZL

U okna 1,5

U szyby 1,1

Thermo

U okna 0,94

U szyby 0,5

Ta różnica 5500 zł jest chyba zbyt duża. Co myślicie?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w ostatnim muratorze jest reklama nowej wełny Isover z lambda=0,03.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

Ciekawe!

Ale z ustalaniem ceny, to im chyba przecinki po zerze się omksnęły!

Drogi producencie, czekamy na tę oczywistą korektę ceny!

:-)

Ło matko jaka cena!!!!!!!! Oszaleli buhahah!!!

pzdr

PS

Leśny żyjesz, odezwij się, daj zdjecia, mieszkasz już :)?

A co to za promocję dla aktywnych ma Velux?

regulamin promocji http://www.velux.pl/pl-PL/Documents/Promocja_dlaaktywnych/promocjadlaaktywnych_regulamin.pdf

ogólnie oddają jakąs kwotę za dany model (za GZL np. 50zl), ale za nie więcej niż 4 szt., po spelnieniu warunkow z regulaminu

Okna i drzwi to najslabsze punkty izolacji termicznej przegrod. Maja zazwyczaj gorsze wsp. przenikania niz sciany "dobrze" docieplone.

Mysle ze warto wstawiac tzw. cieple okna.

Nalezy miec tez na uwadze fakt, ze podobno z czasem traca poczatkowa wartosc wiec wsp. moze byc ciut gorszy np. po 10 latach

Pzdr.

Według mnie się da, tylko trzeba o tym myśleć na etapie budowy, albo projektu.

Wystarczy zrobić otwór na okno wyższy o wysokość pojemnika na roletę i schować go pod styropianem, wtedy dostęp jest od strony domu.

Jeżeli okno jest bardzo wysokie >2,5 to funkcję nadproża może przejać wieniec.

Czy ja dobrze czytam że Wy już myślicie o paleniu w kominku lub włączaniu ogrzewania ????

Witam wszystkich - dawno mnie nie było :)

W temacie - mam właśnie takie okna, największe mają 2,75m wysokości. Udało się PRAWIE uniknąć wystawania dzięki temu, że okna mam nie w wartstwie izolacji, a zlicowane ze ścianą. Coś za coś. Przy tych największych oknach skrzynki zlicowały się ze styropianem (20cm), ale jeszcze dorzuciłem 2cm styro na nie, tak żeby niby coś pocieplić, choć to chyba tylko psychologia. Oczywiście mogłem nie dawać POD skrzynki ocieplenia (dałem też 2cm pasywnego), to wtedy byłoby lico bez problemu, ale nadproże gołe.

Jakby co służę szczegółami :)

Mysle ze warto wstawiac tzw. cieple okna.

.

A ja myślę, że to zależy od ceny. Akurat ja przerzuciłem kasę na rolety - moim zdaniem fajniejsze, bo elastycznie raz wpuszczające słońce, a raz zatrzymujące ciepło wewnątrz. Ale jakiś czas potem pojawiły się jakieś promocje na ciepłe szyby za symboliczne dopłaty - w takim przypadku można się skusić.

Można też zrobić miksa - od południa zostawić zwykłe, a pólnoc/wschód dać w cieplejszych.

Witam

Podoba nam się z mężem Projekt ROZETA z Domeny i chcielibyśmy postawić go na działce 29x29 z wejściem od północy w Baninie woj pomorskie

chcemy by był to domek jak najbardziej energooszczędny stad pompa ciepła, zastanawiamy się jakie najlepiej zastosować materiały aby koszta nie poszybowały za wysoko, chcemy zrezygnować z balkonów, kominka (ewentualnie elektryczny dla klimatu) i komina oraz zastosować wszędzie podłogówkę oraz garaż jednostanowiskowy powiększyć o kotłownię.

Idealnym rozwiązaniem jest pompa ciepła ale bliskie przyłącze gazu sugeruje piec kondensacyjny ale te rosnące ceny gazu, w związku z czym jesteśmy w ciągłej rozterce

Prosimy forumowiczów o porady gdyż mamy już mętlik w głowie jedni odradzają pompę ciepła ze względy na duże prawdopodobieństwo złego wykonania systemu, problemy z dolnym źródłem inni sugerują pozostawienie komina "w razie czego" jeszcze inni sugerują ze jeśli mamy blisko gaz to o co nam chodzi budujcie z piecem itp

dziękujemy za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiamy

Ania i Robert

Proponuję przeczytać ten wątek a wszystko odnośnie zastosowania materiałów w celu zmniejszenia energochłonności domu się wyjaśni.

Źródło ciepła to jakby inny problem.

Jak już będzie wiadomo jakie zapotrzebowania będzie miał domek ( po zmianach w projekcie ) będzie można trafnie wybrać.

Pompa ciepła nie za bardzo tu pasuje, raczej prąd w II taryfie i niskie koszty instalacji CO lub całkowity jej brak.

Z gazem jest ten problem, że czy go używasz czy nie to i tak musisz płacić przesyłowe. Pytanie ile to kosztuje w twoim regionie. U mnie jest to 65zł miesięcznie więc sobie odpuściłem.

I tak jak napisał Piczman trzeba wyliczyć zapotrzebowanie budynku i wtedy podjąć decyzję. Czasami lepiej jest zainwestować w pompę a czasami grzać prądem. Jednak podejmując ryzyko moim zdaniem lepiej jest zrobić ogrzewanie podłogowe wodne. Zawsze można wtedy łagodnie przejść na inne źródło ciepła. Zakładając jednak pompę mamy od razu załatwioną sprawę taniej CWU.

A zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady po 05.12.2010 Polska będzie musiała uznać pompy ciepła za odnawialne źródło ciepła. Czyli otwiera się droga do dopłat.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0016:01:PL:HTML

Edytowane przez Liwko

Liwko właśnie planowane było podłogowe wodne aby pompa przygotowywała tez CWU wydaje się to ekonomicznie poprawne dziękuję za linka jest to kolejny powód przemawiający za pompa ciepła

co do obliczenia zapotrzebowania na ciepło to znalazłem program Audytor OZC wersja 3.0 spróbuje się nim posłużyć

...

A zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady po 05.12.2010 Polska będzie musiała uznać pompy ciepła za odnawialne źródło ciepła. Czyli otwiera się droga do dopłat.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0016:01:PL:HTML

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej nie ma w planach (prorytetach) na 2011 rok dofinansowania pomp ciepla.

Pzdr.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej nie ma w planach (prorytetach) na 2011 rok dofinansowania pomp ciepla.

Pzdr.

Może i nie ma ale otwiera to drogę gminom na dofinansowanie tak jak np. solarów. Np. do końca 2009 roku Kraków dotował pompy ciepła ale niestety zmieniły się przepisy i musieli zaprzestać. Teraz furtka zostanie otwarta.

Planuję budować M-131 z pracowni Matuszewskiego. Chcę maksymalnie zoptymalizować projekt w kierunku standartu niskoenergetycznego. Wprowadziłem zmiany do projektu i wstępnie uzgodniłem z projektantem:

- zwiększenie izolacji na scianach zewn z 12 na 20cm (styropian o współczynniku 0,04)

- zwiększenie izolacji podłogi pod całym budynkiem łącznie z garażem i kotłownią z 10 na 20cm (styropian o współczynniku 0,04)

- zwiększenie wyjscia tarasowego z salonu na 270cm, z pokoju na parterze zastapienie okna wyjsciem na taras 170cm szer, likwidacja wykusza i wstawienie 3 okien o wys 218cm i szer 86,5 oddzielonych słupkami, (wszystkie okna w ścianach pionowych i wyjścia na taras o współczynniku całkowitym 0,9)

- dodanie okien polaciowych o wym 78 x 140cm (4 szt w dach o wspołczynniku 1,2),

- powiekszenie garazu o 1m na szerokosci budynku,

- zwiększenie izolacji dachu na 35cm welna o współczynniku 0,042

- wstawienie izolacji sciany dzielącej garaż, kotłownię i część mieszkalną 10cm styro o współczynniku 0,04 oraz tak samo stropu pomiedzy garażem, kotłownią a cześcią mieszkalną (w projekcie jest strych a ja adoptuję go na pralnię i strych)

Zalożylem wspolczynnik izolacji drzwi zewnetrznych na 2 i bramy garazowej na 3.

Dane z wymiarami pokojów, przegród i domu oraz dokładnym zdefiniowaniu przdegród (łacznie z tynkami, foliami regipsami) wstawiłem do programu KISAN 4 (2 dni klepania w klawiaturę). Przyjąłem rekuperator o sprawności 85% - będzie GWC rurowy a rekuperator przeciwprądowy, strefe klimatyczną 3 czyli -20'C a średnia 7,6.

Wyniki w programie są następujące:

-wielkośc domu po zmianach to 198m2 powierzchni fizycznej (oraz 135m2 użytkowej) a kubatura to 540m3. wymiary zewn to 13,7 x 9,8m

-strata ciepła na przenikanie przez przegrody 6060W i wentylacje - 890W razem więc 6950W

-wydajnośc wentylacji 480m3/h,

-zapotrzebowanie roczne na ciepło do ogrzewania 11140kWh na rok i uwzględnieniu zysków od energii słonecznej oswietlenia ludzi itp wynoszacych 8850kWh,

-współczynnik strat ciepła ,,FI hl,a'' = 35 W/m2, ,,FI hl,v'' = 13,1 W/m2,

-współczynnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło Ea = 56,1 kWh/m2 - rok,

-współczynnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło Ev = 21,1 kWh/m2 - rok,

Proszę bardzo doświadczonych o ocenę wyników i porady (korekcję błędów jeśli zostały zauważone)

Edytowane przez rkowal79

Planuję budować M-131 ...

wydaje się, że to obecnie standard i nad tematem "niskoenergetyczny" jeszcze musisz popracować.

Znajdź styropian o wspł.U=0,036, jak dobrze poszukasz to znajdziesz w tej samej cenie co 0,04. Lepszy to już koszty.

To samo z wełną.

Taka sama grubość ocieplenia pod podłogą i na ścianach wydaje się niezasadna.

albo grubsze ocieplenie na ścianach, albo o lepszych parametrach, albo zmniejsz styro pod podłogą do np. 15cm.

nic nie piszesz o orientacji budynku względem stron świata i rozkładu okien względem tego, a to baaardzo istotne.

Chcesz ogrzewać garaż, że ocieplasz go pod posadzką?

Do niskoenergetycznego domu to się ma nijak. Aczkolwiek może jest Ci to potrzebne, więc OK.