HenoK 13.10.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Czy widział ktoś może jakiś elektryczny ogrzewacz przepływowy który miałby większe średnice rur ? Teraz używam przepływowego 21kW ale ilość wody za wielka nie jest temp. jest ok. Jaką moc musiałaby mieć grzałka aby podgrzać wodę w przepływie ok 15l/min z 30 stopni na 50 ?Właśnie ~21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.10.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) orko, bojler za dogrzewaczem nic nie da bo wąskim gardłem jest dogrzewacz na dniach może dam radę podłączyć bufor i solary i zobaczę jak będzie. Woda pod prysznicem musi mnie wciskać w posadzkę więc te 6 litrów to tak biednie Wszystkie przepływowe mają cienkie rurki bo inaczej nie dogrzeją Potrzebuję dogrzać wodę o 20 stopni ( z 30 na 50 stopni) przy dużym przepływie. Kombinować muszę Pytanie na szybko : Gdzieś ktoś pokazywał jakieś gotowe rury solarne z jakąś lepszą izolacją ? kojarzy ktoś coś ? warto szukać tego czy lepiej normalny, czarny gruby armaflex ? pozdr adam Edytowane 13 Października 2010 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.10.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Potrzebuję dogrzać wodę o 20 stopni ( z 30 na 50 stopni) przy dużym przepływie. Kombinować muszę Wcześniej podałeś, że ten duży przepływ to 15l/minutę. Dla takiego przepływu wystarczy podgrzewacz 21kW. Jeżeli potrzebujesz większych przepływów, to pozostaje tylko podgrzewacz pojemnościowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.10.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Jeden 21 kW ogrzewacz przepływowy już ma jak zainstaluje drugi to sąsiadom światła zgasną i przyjdą do niego na kąpiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.10.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Muszę zmierzyć jaki teraz jest ten przepływ bo tak strzelam na oko ale jakoś taki słaby jest bo dysze pod prysznicem to takie jakby z prostatą Ale patrząc na rurki w podgrzewaczu to wyglądają cieniutko, może 10mm. światło przygasa już przy 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.10.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Ja myślę, że masz zbyt małe ciśnienie dla tych swoich dysz. Kiedyś też miałem kłopot co prawda z jedną słuchawką - pomogło zainstalowanie perlatora. Są o różnym przepływie więc możesz sobie dobrać jaki będzie dla ciebie odpowiedni. Czy ty przypadkiem nie masz tam jakiej kabiny z hydromasażem Kupiłem ze dwie takie z tym, że w instrukcji instalacji można poczytać, że ogrzewacze przepływowe do takich kabin to raczej średnio się nadają - stąd moje zainteresowanie perlatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.10.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Nie mam kabiny tylko jakiś panel co ma dwie dysze. Woda ciepła wstępnie będzie podgrzana przez solar i pompę ciepła, na końcu chciałbym mieć możliwość dogrzania wody przy bardzo długim korzystaniu . Perlatorów na dysze nie dam rady założyć a w kranach to jest aż nadto wody. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.10.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Na dysze to może i nie dasz rady założyć ale kto tu mówi o dyszach.Wystarczy założyć perlator na podłączeniu ciepłej wody do takiego panela i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Wystarczy założyć perlator na podłączeniu ciepłej wody do takiego panela i tyle.Czy chodzi Ci o takie "perlatory" ? http://allegro.pl/zawor-perlator-rst-germany-super-oszczednosc-i1255148038.html Zużycie wody przy "normalnej" baterii prysznicowej to ok.16 litrów na minutę. Z zamontowanym zaworem, można ograniczyć zużycie do niezbędnego minimum (ok.80%) poprzez przekręcenie kluczyka. Kluczykiem nie można zamknąć zaworu na 100%. Po zamontowaniu zaworu i optymalnym ustawieniu, można obciąć kluczyk brzeszczotem aby nikt nie mógł ingerować w ustawienie przepływu. Czu ktoś używa takiego "perlatora" i jest z jego używania zadowolony? Moim zdaniem stosowanie tego typu "wynalazku" mija się z celem. Dlaczego piszę "perlator" ? Bo typowy perlator zapewnia oszczędność w zużyciu wody przez wytworzenie mieszanki wody i powietrza, nie zmniejszając przy tym w istotny sposób możliwości mycia. Co wytwarza ten "perlator"? Moim zdaniem jedynie ogranicza on strumień wody. Taki sam efekt można uzyskać przy pomocy "kurka" baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.10.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 No i się zaczęło "efekt żony J-J", w domu jest 21-22 stopni a żonie zimno:-( pamietam jak rok temu J-j z tym walczył. Niestety zony nie przekona, Winą tego jest wilgotność która teraz doszła do 70% (a było już koło 60) i stoi w miejscu, przepalam w kominku, ale nie moge za dużo bo w domu za gorąco w ciągu dnia, nawet na stop nie sypię na razie więcej granulattu bo wtedy to już wogóle bym sie zagotował, nie wiem czy w ciągu nocy wentylacja nie chodzi zbyt wolno 110m^3 (dom 470), w ciągu dnia chodzi na 250m^3. Nie chcę jeszce odpalać podłogówki bo mam jeszcze prąd budowlany:-( Musze coś z tym zrobić bo za 2 tyg. wyjeżdżam na 2 tyg. i do tego czasu to wszystko powinno chodzić w miarę automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Mimo prądu budowlanego odpal na minimum podłogówkę. Musisz ją zacząć wygrzewać. W niej masz zapewne jeszcze spore ilości wody i masz wilgoć. Niestety za to trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 No i się zaczęło "efekt żony J-J", w domu jest 21-22 stopni a żonie zimno:-( pamietam jak rok temu J-j z tym walczył. Niestety zony nie przekona, Winą tego jest wilgotność która teraz doszła do 70% (a było już koło 60) i stoi w miejscu, przepalam w kominku, ale nie moge za dużo bo w domu za gorąco w ciągu dnia, nawet na stop nie sypię na razie więcej granulattu bo wtedy to już wogóle bym sie zagotował, nie wiem czy w ciągu nocy wentylacja nie chodzi zbyt wolno 110m^3 (dom 470), w ciągu dnia chodzi na 250m^3. Nie chcę jeszce odpalać podłogówki bo mam jeszcze prąd budowlany:-( Musze coś z tym zrobić bo za 2 tyg. wyjeżdżam na 2 tyg. i do tego czasu to wszystko powinno chodzić w miarę automatycznie.Zwiększ wentylację w nocy i grzej więcej kominkiem. Przy takich temperaturach na zewnątrz jak obecni (nad ranem było 0 st. C), wilgotność szybko spadnie do niższego poziomu. j-j nie miał kominka (podobnie jak ja ), więc nie mógł zastosować tego sposobu. Ty masz, więc skorzystaj z jego dobrodziejstwa. Im szybciej pozbędziesz się wilgoci technologicznej, tym mniej będziesz płacił za ogrzewanie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Zwiększ wentylację w nocy i grzej więcej kominkiem. Przy takich temperaturach na zewnątrz jak obecni (nad ranem było 0 st. C), wilgotność szybko spadnie do niższego poziomu. j-j nie miał kominka (podobnie jak ja ), więc nie mógł zastosować tego sposobu. Ty masz, więc skorzystaj z jego dobrodziejstwa. Im szybciej pozbędziesz się wilgoci technologicznej, tym mniej będziesz płacił za ogrzewanie zimą. Tak, tylko że podłogówka będzie odparowywała powierzchniowo a nie od dołu więc będzie to trwało duuuużo dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.10.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 podłogówka chodziła trochę we wrześniu każde pomieszczenie kilka dni, ale jak widać to xza mało, od dzisiaj włączę wszędzie temp posadzki na 21-22 stopnie niech powoli sie nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Woda ciepła wstępnie będzie podgrzana przez solar i pompę ciepła, na końcu chciałbym mieć możliwość dogrzania wody przy bardzo długim korzystaniu .Nie bardzo widzę potrzebę korzystania z podgrzewacza przepływowego, jeżeli masz pompę ciepła. Prędzej już radziłbym Ci zainstalować podgrzewacz o większej pojemności. Pompa ciepła bez większego problemu jest w stanie podgrzać ciepłą wodę do temperatury 45-50 st. C. Taka woda jest już odczuwalna jako gorąca. Latem przy zastosowaniu kolektorów słonecznych temperatury są znacznie wyższe (60-70 st. C) i nie ma najmniejszego problemu z ilością ciepłej wody. Przy podgrzewaniu ciepłej wody pompą ciepła co najwyżej zajdzie konieczność włączenia podgrzewania w droższej taryfie (o ile zamierzasz korzystać z systemu dwutaryfowego), ale to i tak znacznie bardziej energoszczędne i tańsze rozwiązanie niż podgrzewacz przepływowy. Jaką masz, czy planujesz pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Mimo prądu budowlanego odpal na minimum podłogówkę. Musisz ją zacząć wygrzewać. W niej masz zapewne jeszcze spore ilości wody i masz wilgoć. Niestety za to trzeba zapłacić. Niestety podłogówka grzana kablami elektrycznymi w taryfie budowlanej bardzo "boli" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 podłogówka chodziła trochę we wrześniu każde pomieszczenie kilka dni, ale jak widać to xza mało, od dzisiaj włączę wszędzie temp posadzki na 21-22 stopnie niech powoli sie nagrzewa To "trochę", to zdecydowanie za mało - zobacz wątek : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki Masz dwa wyjścia : zrobić to wygrzewanie teraz, kiedy jeszcze na zewnątrz są w miarę przyzwoite temperatury i ogrzewanie wspomaga słoneczko (przynajmniej dzisiaj), albo poczekać aż będziesz miał tańszą enegię elektryczną. Ja przy wygrzewaniu swojej podłogówki zużyłem prawie 200litrów oleju opałowego (pożyczyłem do tego celu kocioł olejowy i podłączyłem go do podłogówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.10.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Nie bardzo widzę potrzebę korzystania z podgrzewacza przepływowego, jeżeli masz pompę ciepła. Prędzej już radziłbym Ci zainstalować podgrzewacz o większej pojemności. Pompa ciepła bez większego problemu jest w stanie podgrzać ciepłą wodę do temperatury 45-50 st. C. Taka woda jest już odczuwalna jako gorąca. Latem przy zastosowaniu kolektorów słonecznych temperatury są znacznie wyższe (60-70 st. C) i nie ma najmniejszego problemu z ilością ciepłej wody. Przy podgrzewaniu ciepłej wody pompą ciepła co najwyżej zajdzie konieczność włączenia podgrzewania w droższej taryfie (o ile zamierzasz korzystać z systemu dwutaryfowego), ale to i tak znacznie bardziej energoszczędne i tańsze rozwiązanie niż podgrzewacz przepływowy. Jaką masz, czy planujesz pompę ciepła? Cały system już mam ale jeszcze nie podłączony jak do tej pory jest ciepło i nie miałem potrzeby aby grzać. Kombinuję non stop jak to wszystko połączyć aby jak najwięcej ciepła ze słońca odebrać. Na dzień dzisiejszy korzystniejsze wydaje się pakowanie ciepła z solarów na ogrzewanie niż na podgrzew cwu. Instalację chcę zrobic tak aby była możliwość wyboru czy solar ma grzać priorytetowo c.o. czy cwu. Może ktoś będzie miał jakiś ciekawy pomysł jak pożenić następujące elementy aby było to najbardziej sensowne. 1. Bufor 750 l z wężownicą do solara i wężownicą do pogdrzewu cwu przepływowo 2. Pompa ciepła ok 6 kW 3 Solary 4. Podgrzewacz przepływowy do cwu 21 kW 5. Dogrzewacz przepływowy do co 3 kW 6. Wymiennik na podgrzew podjazdów 7. Wymiennik na podgrzew dolnego źródła pompy ciepła 8. Mogę jeszcze zapakować do bufora grzałkę do podgrzewu górnej części bufora na potrzeby cwu 9. Mogę jeszcze dodać mały zasobnik do cwu np. 120 litrów połączony w szeregu z wężownicą w buforze, a podgrzewany przez pompę ciepła. 10. całość w podłogówce bez grzejników Na dzień dzisiejszy kombinuję jak najwięcej ciepła z solarów pakować w podłogówkę na bieżąco a nie do bufora bo myślę, że dłużej to ciepło pozostanie w domu, choć mam wątpliwości czy nie będzie za gorąco jeśli jednocześnie słońce będzie grzało i podłoga ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.10.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 może nie tyle "efekt żony", co "paradoks żony w domu pasywnym" = 22C i zimno No to mamy nowy parametr/zjawisko Teraz trzeba będzie je dobrze zdefiniować i opisać, a później znaleźć antidotum. Myślę tylko - na paradoks, czy żonę - bo to przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Na dzień dzisiejszy kombinuję jak najwięcej ciepła z solarów pakować w podłogówkę na bieżąco a nie do bufora bo myślę, że dłużej to ciepło pozostanie w domu, choć mam wątpliwości czy nie będzie za gorąco jeśli jednocześnie słońce będzie grzało i podłoga ? Też mam możliwość skierowania ciepła z solarów co CWU lub do podłogówki. Też rozważałem skierowanie ciepła z solarów do podłogówki. Powód był prosty - podłogówka wymaga niższych parametrów, więc solary są w stanie dostarczyć więcej energii. Ostatnie 2 tygodnie były bardzo słoneczne, a jednocześnie noce były już chłodne i konieczne było u mnie włączenie ogrzewania. Doszedłem jednak do wniosku, że nie bardzo ma to sens. Okna skierowane na wschód, południe i zachód dają tyle zysków słonecznych, że temperatura w domu rośnie o ok. 2 st. C (z 21,5 do 23,5 st. C). Powyżej tego zaczyna być mało komfortowo. Wolę więc ciepło z solarów kierować do CWU. W słoneczny dzień kolektory nadal dają wystarczającą ilość ciepła do podgrzania ciepłej wody. W pochmurny i tak nie ma z nich większego pożytku. Mam też opcję skierowania ciepła z solarów do dolnego źródła PCi, ale ma ona jakieś zanczenie jedynie na wiosnę, kiedy dolne źródło jest już mocno wychłodzone i to też przez krótki okres. Wraz z wiosennymi słonecznymi dniami dolne źródło (poziome) szybko się regeneruje, a i ilość czerpanego z niego ciepła szybko maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts