Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Faktycznie powyżej 23 stopni to mało komfortowo. Po ostatnich dniach chłodnych włączyłem po raz pierwszy podłogowe (grzane 3kw grzałką eletryczną). Temperatura z takiej grzałki to ponizej 30 stopni (mierzone ręcznie ). Dzisiaj było słonecznie i zrobiło się w pomieszczeniach 26 stopni co na początku było miłe jednak później już za gorąco. Ciepło z solarów myślałem w dzień słoneczny pakować do bufora i wypuszczać w nocy ( pozostaje jeszcze kwestia sterowania). Kolektor mam pionowy więc latem więcej ciepła może przyjąć, zobaczymy :)

Czy zasilanie podjazdów lepiej brać z zasilania czy może wystarczy z powrotu ? pozdr adam

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja do domów dobrze ocieplonych myślę ze do systemu rekuperatora starczy wpiąć chłodnicę/nagrzewnicę kanałową i mamy cacy !! Ja wstawiłem ale używam tylko jako chłodnica latem ( dość dobrze zdała egzamin tego lata ), na zimę podpinamy jakiś malutki kociołek + zasobnik cwu i styka. Oszczędzamy na całym systemie grzejników, podłogówki, itd itp !! A do panów instalatorów proponuję iść w uproszczenie systemów grzewczych a nie w to co napisał Serwis 24 kilka postów wyżej ( pozdrowienia dla Serwisa bo często mądrze piszesz ) ale jak mi mój instalator z dumą pokazał co to on zrobił w nowym domu dla 2 starszych ludzi to jak bym czytał Twój post trochę wyżej. Generalnie super sprzęt w domu masz ale go jeszcze nie używasz bo tak dobrze ociepliłeś dom !!! Jak będą ciepłe zimy to tego sprzętu nigdy nie użyjesz. A może ogłosić się że za 10 tyś do rekuperatora dodaję piec i bojler i jest to najtańsze ogrzewanie w tym kraju ? ( robota prosta a 2 - 3 tyś zarobku ??? ). Ale ja się na tym nie znam, z wykształcenia jestem nie hydraulikiem, elektrykiem, budowlańcem.

Istnieje coś takiego jak "ogrzewanie nadmuchowe". Ale było tu na forum już wiele razy powtarzane, że NIE jest dobrym pomysłem łączenie takiego rodzaju ogrzewania z wentylacją mechaniczną, bo niezbędne wydatki są zupełnie inne (powietrze jest kiepskim nośnikiem ciepła). Wyjątkiem może być dom pasywny, który ogrzewania nie potrzebuje z założenia. Tyle, że jak nie potrzebuje ogrzewania, to i nie potrzebuje systemu grzewczego... ;-)

Istnieje coś takiego jak "ogrzewanie nadmuchowe". Ale było tu na forum już wiele razy powtarzane, że NIE jest dobrym pomysłem łączenie takiego rodzaju ogrzewania z wentylacją mechaniczną, bo niezbędne wydatki są zupełnie inne (powietrze jest kiepskim nośnikiem ciepła). Wyjątkiem może być dom pasywny, który ogrzewania nie potrzebuje z założenia. Tyle, że jak nie potrzebuje ogrzewania, to i nie potrzebuje systemu grzewczego... ;-)

To nie do końca jest tak.

System ogrzewania nadmuchowego może być i zazwyczaj jest połączony z wentylacją. W większości przypadków znaczna część powietrza potrzebnego do ogrzewania podlega recyrkulacji.

Błędem jest jedynie uzupełnienie wentylacji nawiewno-wywiewnej o nagrzewnice, które miałyby zapewnić ogrzewanie całego domu. Taka "sztuczka" może dać pozytywny efekt tylko w domu zbliżonym do pasywnego. Przy dużym za potrzebowaniu na ciepło do ogrzewania układ taki ani nie zapewni skutecznej wentylacji, ani poprawnego ogrzewania.

No dobra, nie zbyt szczęśliwie ująłem w słowa, to co próbowałem przekazać. MOŻNA połączyć system ogrzewania nadmuchowego z wentylacją, pod warunkiem że podstawą tego połączenia jest właśnie ogrzewanie nadmuchowe. Wtedy de facto wystarczy domieszać świeżego powietrza do nawiewu i już. W drugą stronę (czyli budowanie systemu ogrzewania w oparciu o wentylację) to się udać nie może. Choćby dlatego, że im zimniej na zewnątrz tym więcej grzania potrzeba, ale jednocześnie tym "mniej potrzebna" jest wentylacja.

A do panów instalatorów proponuję iść w uproszczenie systemów grzewczych a nie w to co napisał Serwis 24 kilka postów wyżej Generalnie super sprzęt w domu masz ale go jeszcze nie używasz bo tak dobrze ociepliłeś dom !!! Jak będą ciepłe zimy to tego sprzętu nigdy nie użyjesz. budowlańcem

W zasadzie sie z Toba zgadzam ze nalezy upraszczac systemy. To co robie u siebie jest mocno przekombinowane ale wszystko ma dzialac w bardzo prosty i bezobslugowy sposob. W sumie to wystarczylyby kable grzewcze ale troche zawodowo musze, chce wiedziec jak pewne rzeczy sprawdzaja sie w praktyce.

pozdr adam

Hmm, ale perlator ma przecież napowietrzać wodę, a nie po prostu zmniejszać przepływ (do tegu wystarczy jakakolwiek zwężka jak zauważył HenoK). No a żeby mógł te wodę napowietrzyć, to musi mieć dostęp do powietrza. O ile perlator montowany na końcu wylewki ma taki dostęp, o tyle ten montowany na rurze już szans na to nie ma. To jak to niby działa? Albo to znowu marketing, albo ja czegoś (znowu) nie rozumiem ;-)

Tak ogolnie to chyba marketing dziala i to "prawidlowo" dziala :)

BTW:

W tym opisie z linku jest chyba jakas niejasnosc, najpierw gosciu napisal:

"... Neoperl to wysoka jakość produkcji i szwajcarska precyzja ..." a ponizej juz:

"... Niemiecka jakość i precyzja wykonania ..."

Czyja to w koncu precyzja? :)

Pzdr.

Być może się mylę, ale w tekście napisali :

Dzięki perlatorom neoperl możesz oszczędzać wodę poprzez system napowietrzania i ograniczeniu jej przepływu. Komfort mycia pozostaje bez zmian.

Problem w tym, że przy takim umieszczeniu tego urządzenia (między baterią i wężem) nie ma możliwości jego napowietrzania, no bo skąd tam miałoby się wziąć powietrze. Pozostaje tylko druga droga, czyli ograniczenie przepływu, a w tym wypadku trudno mówić o komforcie bez zmian.

Czy ktoś ma inne zdanie na ten temat, albo doświadczenie w stosowaniu tego rodzaju "perlatorów" ?

Hmm, ale perlator ma przecież napowietrzać wodę, a nie po prostu zmniejszać przepływ (do tegu wystarczy jakakolwiek zwężka jak zauważył HenoK). No a żeby mógł te wodę napowietrzyć, to musi mieć dostęp do powietrza. O ile perlator montowany na końcu wylewki ma taki dostęp, o tyle ten montowany na rurze już szans na to nie ma. To jak to niby działa? Albo to znowu marketing, albo ja czegoś (znowu) nie rozumiem ;-)

Sory, ale nie zauważyłem wcześniej Twojego wpisu. Jak widzisz mamy identyczny pogląd na ten temat :).

Ja też zmagam się już drugi rok z efektem żony (wymagana temp. 23-24C). Powoli się już sam przyzwyczaiłem do tej temp. i ponizej tych temp. jest mi już zimno. Nie bardzo widze związek tego zjawiska z dużą wilgotnością. Ja zmagam się ze zbyt niską 25-28%. Nie moge sobie z tym poradzić . Rekuperator chodzi na minimum, na 11 godz. jest całkowicie wyłączany. Niekontrolowanych "przeciągów" raczej też nie ma, gdyż dom bardzo dobrze trzyma ciepło (dotychczas na ogrzewanie pompą ciepła zużyłem 44Kw przy utrzymaniu powyższych temperatur).

W sumie to wystarczylyby kable grzewcze ale troche zawodowo musze, chce wiedziec jak pewne rzeczy sprawdzaja sie w praktyce.

To podobnie jak ja. Przy zainstalowanej pompie ciepła kolektory słoneczne są właściwie bez sensu (roczny koszt przygotowania ciepłej wody przez pompę ciepła to u mnie 250zł, to ile mogę na tym zaoszczędzić stosując kolektory słoneczne ?), jednak trudno komuś doradzać zastosowanie kolektorów słonecznych, pompy ciepła, wentylacji mechanicznej, lepszej izolacji domu, jeżeli się tego nie sprawdziło "na własnej skórze".

Nie bardzo widze związek tego zjawiska z dużą wilgotnością. Ja zmagam się ze zbyt niską 25-28%. Nie moge sobie z tym poradzić . Rekuperator chodzi na minimum, na 11 godz. jest całkowicie wyłączany. Niekontrolowanych "przeciągów" raczej też nie ma, gdyż dom bardzo dobrze trzyma ciepło (dotychczas na ogrzewanie pompą ciepła zużyłem 44Kw przy utrzymaniu powyższych temperatur).
Prawie na pewno masz jakiś niekontrolowany przepływ powietrza. Może kominek ?

To nie jest raczej perlator tylko regulator przepływu. Często się zdarza że gdy ktoś odkręci inny kran to pod prysznicem zmienia się ciśnienie i to oto cudo ma temu zapobiec. Ale żeby to redukowało zużycie wody do 63%??? Może i będzie równe ciśnienie ale na pewno z mniejszej ilości wody i to na pewno nie napowietrzonej.

Prawie na pewno masz jakiś niekontrolowany przepływ powietrza. Może kominek ?

Kurcze ja też mam podobny problem. Wielu zmaga się ze zbyt dużą wilgotnością a u mnie 30-40%. Reku na minimum, dopływ do kominka zamknięty przepustnicą, mostki mocno polikwidowane. Przez ostatnie 5 dni chodził nawilżacz ale i to były zmiany chwilowe i max do 45%

Co robić? Może stosować jakiś...

Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania -
jeszcze tylko przez kilka dni
- odpowiada URSA

Porady Eksperta:
http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna

URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to
wełna mineralna URSA GLASSWOOL
oraz
polistyren ekstrudowany URSA XPS
, a także nowość w ofercie -
biała wełna mineralna PURE ONE
. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie
izolacji termicznej
i
wyciszenia pomieszczeń
.

Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich.

Czekamy na Państwa pytania

Pozdrawiamy

Jakie macie temp. na poddaszu nieużytkowym. Ja przy ociepleniu między krokwiami 15cm i na suficie (podłodze) 30 cm mam obecnie 13C. Czy nie oznacza to, że zbyt dużo ciepła przenika na poddasze nieużytkowe?

ocieplanie nieużytkowego poddasza może szkodzić konstrukcji drewnianej, ja bym przełożył z krokwi na podłogę i zapewnił dobrą wentylację