7tonik 22.10.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Dokładnie tak. Kolor dachówki: grafit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 22.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Kurcze ja też mam podobny problem. Wielu zmaga się ze zbyt dużą wilgotnością a u mnie 30-40%. Reku na minimum, dopływ do kominka zamknięty przepustnicą, mostki mocno polikwidowane. Przez ostatnie 5 dni chodził nawilżacz ale i to były zmiany chwilowe i max do 45% Co robić? Może stosować jakiś... Zmienić może wentylację mechaniczną na grawitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Zmienić może wentylację mechaniczną na grawitacyjną Ne, ne, ne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.10.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Zmienić może wentylację mechaniczną na grawitacyjną Raczej odwrotnie. Objawy wskazują, że wentylacja grawitacyjna działa (nawet jeśli nie ma dla niej dedykowanej instalacji). Krótko mówiąc: gdzieś następuje niekontrolowana (i to raczej spora) wymiana powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 To dziwne bo jak wyłączę reku to szybko robi się duchota, szyby w łazienkach po kąpieli ciągle zaparowane i ogólnie do d... Muszę kupić nowy higrometr, może coś nie tak ze wskazaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Hmm. Chcesz powiedzieć, że nie czujesz tej obniżonej wilgotności (sporo poniżej 40%)? To może rzeczywiście kup nowy higrometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Hmm. Chcesz powiedzieć, że nie czujesz tej obniżonej wilgotności (sporo poniżej 40%)? To może rzeczywiście kup nowy higrometr. No już zamówiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.10.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Wielu zmaga się ze zbyt dużą wilgotnością a u mnie 30-40%... Przy utrzymującej się od dłuższego czasu wilgotności na tym poziomie powinny już wystąpić że tak powiem objawy organoleptyczne jak suchość w gardle czy spierzchnięte wargi. Jeśli nic takiego nie czujecie to ani chybi czeka Cię inwestycja w nowy higrometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.10.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Szybko działasz. Szybciej niż ja piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 No w gardle sucho ale to raczej skutki uboczne wczorajszego meczu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.10.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Informacyjnie Podłączyłem grzałkę elektryczną przepływową 3 kW do ogrzewania podłogowego (155m2). Chodzi non stop dając temp. w pomieszczeniach ok 22-23 stopnie jeśli nie ma słońca, do 26 stopni jeśli zaświeci słońce i dogrzeje. Myślę, że przy temp. zewnętrznych 2-10 stopni grzałka 1,5 kW powinna wystarczyć. Mimo wszystko takie ogrzewanie elektryczne wychodziłoby drogo. Mam do zaizolowanie jeszcze kawałek stropu i instalację reku więc jak to uda mi się zrobić będę dokładnie wiedział ile idzie energi na ogrzewanie. Mam już bardziej dokładny plan na połącznie kotłowni Po uwagach HenoK mam jednak zamiar słońce wykorzystać do ogrzewania Solar ładuje bufor w którym jest wężownica do cwu która wstępnie podgrzewa zimną wodę która wchodzi do drugiego mniejszego zasobnika który jest podrzewany pompą ciepła. Na potrzeby co pompa ciepła ładuje bufor ( 700) w taniej taryfie ( jak już będę miał ) Jak jest słońce to pompa nie ładuje wcale lub ładuje mnie, ciepło brane z samej góry idzie przez mieszacz na ogrzewanie. Pozostaje jeszcze kwestia sterowania, czy pogodówka ma sterować pracą pompy ciepła czy tylko mieszacza ? Jeśli mieszacza to wtedy pompa ciepła ładuje bufor stałotemperaturowo w określonych godzinach. Co lepiej ? Ma ktoś pomysł gdzie podłączyć zasilanie wymiennika do grzania podjazdu ??? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Solar ładuje bufor w którym jest wężownica do cwu która wstępnie podgrzewa zimną wodę która wchodzi do drugiego mniejszego zasobnika który jest podrzewany pompą ciepła. Na potrzeby co pompa ciepła ładuje bufor ( 700) w taniej taryfie ( jak już będę miał ) Jak jest słońce to pompa nie ładuje wcale lub ładuje mnie, ciepło brane z samej góry idzie przez mieszacz na ogrzewanie. Pozostaje jeszcze kwestia sterowania, czy pogodówka ma sterować pracą pompy ciepła czy tylko mieszacza ? Jeśli mieszacza to wtedy pompa ciepła ładuje bufor stałotemperaturowo w określonych godzinach. Co lepiej ? Ma ktoś pomysł gdzie podłączyć zasilanie wymiennika do grzania podjazdu ??? Połączenie kolektorów słonecznych z buforem to z pewnością lepszy pomysł niż bezpośrednie kierowanie ciepła do podłogówki. Jednak wykorzystanie pompy ciepła do ładowania bufora będzie raczej mało korzystne. Gromadzenie ciepła w buforze, to podwyższanie jego temperatury, a to oznacza coraz gorszą sprawność pompy ciepła (COP). Wiem, że kusi tańsza taryfa, ale przy małych stratach budynku w zupełności starcza ciepło zakumulowane w elementach budynku, po co więc gromadzić ciepło ze znacznie gorszym COP. Podłączenie podjazdu najlepiej byłoby zrealizować bezpośrednio z pompy ciepła. Osiągnie ona wtedy bardzo wysoki COP, czyli koszty podgrzewania podjazdu będą minimalne. Trzeba tylko zapewnić odpowiedni odbiór ciepła z PCi (wymiennik o odpowiednio dużej mocy). Można też wykorzystać ciepło zgromadzone w buforze, np. pochodzące z kolektorów słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.10.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Nigdy nie miałem zamiaru pakować ciepła z kolektorów bezpośrednio z podłogówki może coś źle napisałem. Gromadzenie ciepła z pompy ciepła w buforze w granicach zdrowego COP, resztę ma nagrzewać solar. Czyli wymiennik do podjazdu podpinam bezpośrednio do zasilania jeszcze przed buforem-dziękuję za wskazówki pozdr adam ale jak dam wymiennik przed buforem to nici z solarów do podgrzewu podjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 26.10.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam, Zamierzam ogrzewać dom drewnem/węglem/biomasą mam już bufor 1000L, w całym domu podłogówka, dom na płycie fundamentowej 20cm Zapotrzebowanie roczne na ciepło ok 3000kWh, Maksymalne obciążenie cieplne budynku 3200W. Dla bufora 1000L jesteśmy w stanie zgromadzić (40*C-90*C) 58kWh, Jaką moc kotła najlepiej kupić do ładowania takiego bufora?. Zastanawiałem się również nad automatyką i chyba najprostszy kocioł był by najlepszy, taki bez żadnego sterownika, w końcu bufor ładujemy do pełna Czy piec 10kW będzie odpowiedni? powinien naładować bufor w 6-7h czy może lepiej mniejszy kocioł kupić.... Pozdrawiam, Gul1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Kup większy, zdecydowanie większy.Przy zbiorniku buforowym zapotrzebowanie domu nie ma tu znaczenia.Przy 10 KW i sprawności max 70 % będziesz ładował bufor 10 godzin ( między czasie energii ubywa bo grzejesz).Ale już przy 20 Kw ok. 5 godzin.Jak wolisz ?Kocioł bez automatyki.Coś co steruje pompą obiegową ewentualnie by się przydało. Przy takim zapotrzebowaniu po nabiciu bufora przy średniej 0 C za oknem spokojnie masz zapas na 48 h.W największe mrozy doba gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 gul1337 Poczytaj mój Dziennik.Tam jest wszystko, robiłem rok temu próby chyba z każdym paliwem stałym, węgiel, brykiet ze słonecznika, brykiet drewniany, pellet ze słomy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.10.2010 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 ale jak dam wymiennik przed buforem to nici z solarów do podgrzewu podjazdu Tak po zastanowieniu się, to wykorzystanie bufora do podgrzewania podjazdu jest jak najbardziej uzasadnione z jednego powodu : do podgrzania podjazdu potrzebna jest znaczna moc. Na stronie : http://www.ekonergia.com.pl/eq503.php szacują ja od 175 do 400W/m2 w zależności od warunków klimatycznych i rodzaju podjazdu. Pompa ciepła konieczna w domu pasywnym będzie miała moc zapewne nie większą niż 10kW, czyli wystarczy na podgrzanie od 25 do 57m2 podjazdu. Z bufora możemy "wycisnąć" znacznie więcej. Ograniczeniem jest tu oczywiście czas działania, ale przy mocy rzędu 200W/m2 i podjeździe o powierzchni 100m2 możemy z bufora 700l naładowanego do np. 40 st. C i rozładowanego do 20 st. C grzać podjazd przez prawie godzinę (jeżeli jednocześnie będzie działała PCi, to znacznie dłużej), co powinno wystarczyć do stopienia śniegu. Proponuję więc podstawowe zasilanie podgrzewania podjazdu zrobić z bufora. Konieczny będzie wymiennik ciepła, np. płytowy, bo w instalacji na podjeździe musisz mieć glikol. Przy niewielkim mrozie można by się nawet pokusić na podgrzewanie podjazdu za pomocą dolnego źródła PCi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.10.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Hej. Kotłownia w trakcie montażu więc coś się zaczyna dziać w praktyce. Podłączenie tych wszystkich bzdur jest bardzo czasochłonne i zajmuje masę miejsca. Będzie tak : ładowanie bufora pompą ciepła i solarami, zasilanie z bufora na podłogówkę z dwóch poziomów w zależności czy całe ciepło ma iść na podłogówkę ( wylot górny ) czy też część ciepła ma zostać w górnej części bufora i podgrzewać cwu w wężownicy, wtedy zasilanie podłogówki ze środkowej części bufora ( przełączanie reczne). Na wylocie przed mieszaczem zamontowany podgrzewacz przepływowy do c.o. 3 kW. Woda użytkowa podgrzewana wstępnie przez wężownicę w buforze wlatuje do małego zasobnika (120 l ). Mały zasobnik podgrzewany bezpośrednio przez pompę ciepła przez zwykły zawór trójdrogowy przełączny i wężownicę. Pompa mieszająca wodę użytkową w czasie działania solarów. Czyli podgrzewanie podjazdu podłączę na wyjściu z bufora Tylko jeszcze muszę się pozbyć prądu budowlanego bo jednak drogi on jest Czekając na podgrzew podjazdu przez dolne źródło PCI prędzej bym go odmroził przez szybkie pocieranie miotłą pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Tylko jeszcze muszę się pozbyć prądu budowlanego bo jednak drogi on jest Gdzieś czytałem tu na forum że można bez odbioru. Trzeba na nich tylko wymóc ich formularz oświadczenia że prąd będzie używany na cele chyba gospodarcze. Musisz poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 28.10.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Pewnie stałe 120l ciepłej wody u góry bufora, a i także możliwość dogrzewania jej przepływowo od początku przez wężownicę. Taki mix mamki z wężownicą. No i szkoda taki 120l wywalać na ulicę, śmieci kosztują, a tak to się go pozbywamy z widoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts