Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jak wcześniej wspomniałem ogrzewanie chodziło na początku w kilku pomiesczeniach, a teraz praktycznie tylko w łazience i w kuchni po to żeby była ciepła posadzka

No i gabarytowo mój dom przy twoim to stróżówka;-)

Edytowane przez Lobo_M

Niby tak, ale jak jest mroźno to jest wysokie ciśnienie co się z reguły wiąże z tym że dzień jest słoneczny. Jak wiadomo są odstępstwa od reguły, ale co tam...
W całym okresie zimowym takich wyżowych dni jest bardzo niewiele (w naszej okolicy). Przeważają dni pochmurne i wietrzne, w czasie których duże przeszklenia dają ujemny bilans energetyczny. Ponadto w czasie zimy dzień jest znacznie krótszy w porównaniu z nocą, co jeszcze potęguje ten efekt.

U siebie do praktycznie zwykłych okien zastosowałem rolety zewnętrzne, które znacznie poprawiają ten bilans.

... i tak dochodząc do "high level pasive hause" nagle okazuje się, że problemem w bilansie wydatków okazuje się CWU.

Gdy zaczniemy kombinować i wymyślimy "najlepsze" rozwiązanie dla CWU, okazuje się, że można by to połączyć z CO, aby obniżyć bilans globalny.

...i już jesteśmy w domu... tylko koszty inwestycji w system ogrzewania niebezpiecznie wzrastają!

... i zabawa zaczyna się od nowa.

Wydaje się MI, że znalazłem złoty środek,

ale sięgając pamięcią wstecz na swoje dokonania w tym zakresie,

stanowczo kładę nacisk na część składni "wydaj się MI" .

P.S.

Obecnie zamykam się kosztami CO+CWU=1100zł rocznie w domu 230 m2 dla 4 osób + nieogrzewany garaż.

A wychodziłem od projektu ok. 2400 zł przy tych samych kosztach budowy.

... chyba lepiej już nie potrafię?!

A architekt "zamyka" mi właśnie projekt.

Edytowane przez gosciu01

Zgadzam sie ale nie do końca. To że dzień jest krótki to nie szkodzi ponieważ przy słonecznym dniu około 12 muszę zasłaniać żaluzje żeby więcej się nie nagrzewało, Wiem że zima bedzie niższa temp. na dworze. W domach pasywnych przeszkleń jest jeszce więcej i chyba nie maja rolet zewnetrznych (tak mi sie wydaje) Co do rolet zewnetrznych to nie wyobrażam sobie aby zasłaniać je kiedy tylko na zewnatrz robi sie ciemno, a juz napewno nie w ciagu dnia kiedy jest pochmurnie. Dlatego też jesli miałbym zwykłe okna z roletami to musiałyby byc one w pełni automatyczne, ponieważ nie wyobrażam sobie rano i wieczorem chodzic i nimi manewrować, a po drugie przy tak dużych oknach, które pełnią również role dekoracyjną ręczne rolety są niemożliwe. Ponadto koszt dobrych rolet zewnetrznych z automatyką przewyzszał koszt okien

....

Obecnie zamykam się kosztami CO+CWU=1100zł rocznie w domu 230 m2 dla 4 osób...

Brzmi nierealnie dla tak dużego domu, ale JJ też mało kto wierzył, a życie pokazało że sie da. Więc pozostaje tylko trzymac kciuki. Nie masz DB, a nie pamiętam juz historycznie jakie masz założenia w domu i jaki projekt, ale znając twoją wnikliwość wierzę że wyliczenia są słuszne.

dzięki :-)

aczkolwiek fizyka nie kłamie!

mogę się hipotetycznie mylić na niekorzyść o 10%, może 20%, a nawet 30%, w co nie wierzę, co od kwoty 1100 zł i tak lepiej niż np. 5000 zł.

Stąd śledzę pilnie takie wpisy jak Twój!

Mój dom ( trzeci) już powinien funkcjonować.

Ale nic to!

Z powodów urzędniczo-prawnych statusu własności, o których nie chcę się rozpisywać - nadal w fazie projektu.

( sic! Nie bez powodów jesteśmy jako Polska na e-nnnnnnnnnnnn-tym miejscu na świecie pod względem komfortu życia )

Chyba nie jestem też, aż tak zdeterminowany jak większość tu budujących i z drugiej strony ( in plus ) mam czas na szlify projektu.

... ot, takie hobby :-)

ale też obiecuję zdać relację z tego procesu, jeśli tylko ktoś zechce poczytać ...

szczególnie, że równocześnie planuję rozwiązania "inteligentne" online.

Edytowane przez gosciu01

masz ten komfort, ja miałem ciśnienie na budowanie, wyrobiłem się w czasie, ale kilka rzeczy mi umknęło, kilka przeoczyłem, a na kilka bym zmienił ale nie miałem juz czasu. Mimo wszystko wyszło nie najgorzej, a jak na pierwszy dom chyba nawet nieźle:-)

zazdroszczę, że masz dostęp do kamery!

oglądałem ostatnio takowe na targach, ale prywatnie nie zdecyduję się - za duży wydatek, może zamówię takową usługę, ale to nie to, aby dokładnie poznać fizykę budowli w czasie i przestrzeni.

i znów - ekhh, ot takie hobby!

:-)

Naprawdę przydatne narzedzie pokazało wszystkie miejsca gdzie trzeba poprawic izolację, szczególnie na poddaszu gdzie dosłownie na szybko ja wrzuciłem, ponadto na ścianie zewnetrznej znalazłem przewód do gniazdka, którego żadnym czujnikiem metalu ani napięcia nie mogłem zlokalizować. Temp w tym punkcie była o pół stopnia mniejsza i to go "wydało":-)

Fakt szkoda tylko cena jest 6-cio cyfrowa

Marcin Cetera warto robić wcześniej termowizję wiedząć, że coś tam jest niezaizolowane czy lepiej jak już będzie mi się wydawało, że wszystko mam dobrze zaizolowane ? Bardzo jestem ciekaw dalszego zużycia energi na ogrzanie naszych domów które jednak są porównywalne 155/158 m2. Może się okaże czy lepszy jest piętrowy czy parterowy, bo taki dylemat też miałem :) Garaż masz ogrzewany? pozdr adam

Może ja napiszę jak to było u mnie. Dom mam ocieplony i zeszłej zimy postanowiłem wykonać termowizję bo coś mi nie pasowało. Jakiś taki podejrzliwy byłem co do wykonania. Ze zdjęć wyszło że mam olbrzymi mostek na łączeniu ścian z dachem. Powód? Najpierw ocieplany był dach a dopiero potem ściany. Ciężko jest w ten sposób idealnie dopasować ocieplenie. Tego lata postanowiłem zdjąć dwa rzędy dachówki, naciąć membranę i docieplić wełną. I wiecie co, poszła ponad 1 rolka wełny 15cm!

Co do terminu kiedy robić to uważam że po ociepleniu wszystkich tobie wiadomych miejsc. Jeżeli już nic nie wymyślisz wtedy zrób termowizję. Znajdzie ewentualne miejsca do poprawienia.

Marcin Cetera warto robić wcześniej termowizję wiedząć, że coś tam jest niezaizolowane czy lepiej jak już będzie mi się wydawało, że wszystko mam dobrze zaizolowane ? Bardzo jestem ciekaw dalszego zużycia energi na ogrzanie naszych domów które jednak są porównywalne 155/158 m2. Może się okaże czy lepszy jest piętrowy czy parterowy, bo taki dylemat też miałem :) Garaż masz ogrzewany? pozdr adam

Najlepiej jak najpóźniej, ale żeby jeszcze dało sie nanieść poprawki

Chyba jednak piętrowy lepszy, ja nie jestem maniakalnym fanatykiem pasywności i wychodze z założenia że najważniejszą cecha domu jest jego dopasowanie do mieszkańców. Razem z żona wychowalismy sie w "pietrowcach" i stwierdzilismy że jedyne schody to moga być przed wejsciem do domu i to tez max dwa.

Garaż jest nieogrzewany, przez co maksymalnie go od izolowałem od domu, wspólny jest tylko (albo aż) fundament. Między ścianami jest przerwa na 15cm styropianu, ściana też jest odizolowana od domu styropianem, osobny wieniec, przez co w garażu mam dwa HEB-y które "spinają" sciany garażowe. Wspólna jeszcze jest murłata. Przez taki zabieg temperatura narożnika wewnatrz domu od strony garażu i typowego narożnika jest taka sama. Temperatura ścian również więc chyba udało mi się "odciąć" od nieogrzewanego garażu. Mimo wszytko narożniki to są właśnie miejsca gdzie jeszce chcę doizolować, mam do nich dojscie więc bez problemu powinno się udać.

No cóż chętnie bym sobie ten wilgotnościomierz podregulował, ale niestety śrubki tam nie ma. Spiralka pomiarowa jest przyklejona :(

Mi się też tak wydawało ;). Okazało się jednak, że można sam mechanizm ze spiralką obrócić względem tarczy. Spróbowałem sposobu janka i przywróciłem do życia, higrometr, który wcześniej już spisałem na straty (wydawało mi się, że nie działa).

Witam.

Mam pytanko o montaż taśm paroprzepuszczalnych na zewnątrz okna. Chodzi oczywiście o montaż w warstwie ocieplenia. Na wszystkich fotkach i filmach w necie widać taśmy przyklejone do zewnętrznego lica muru, a mój wykonawca ma inny sposób. Przykleja taśmę do ramy okna, dosuwa do ramy styropian, dokleja do styropianu taśmę i zabespiecza ją węgarkiem ze styropianu. Nie wiem czy ten sposób jest prawidłowy i czy ma sens. Proszę o szybką pomoc, bo montaż już jutro.

Narka.

Pogrubienie moje.

Nie wiem ile, u Serwis24, te kilka dni wynosi.........

Załóżmy, że 9.

Ktoś coś rozumie ?

Ja rozumiem. Wychodzi na dobę 18kWh. W zeszłym roku na początku po rozruchu w połowie października też mi podobnie brała a może nawet więcej (nie miałem podlicznika). Teraz przez te pierwsze dni listopada wzięła mi średnio mniej niż w październiku:)

Dodam jeszcze, że przy kominku zamontowałem wyciąg do WM

który ma dwa zadania nagrzewać powietrze nawiewane i przeciwdziałać przegrzewaniu w salonie. Oba te zadania spełnia rewelacyjnie, ponieważ jak napale w kominku to do pozostały pokoi jest nawiewane 24-28 stopni, no i nieprzegrzewa sie salon bo "czapa" goracego powietrza jest zabierana. W taki oto sposób w domu bardzo dobrze zaizolowanym (moim zdaniem), można mieć kominek który pomaga a nie utrudnia.

Czegoś tu nie rozumiem. Czy powietrze zaciągnięte tym wyciągiem zmieszane z powietrzem z innych wyciągów ogrzewa poprzez rekuperator powietrze wchodzące z zewnątrz do temp. 24-28 stopni? I to przy tak krótkim działaniu kominka?

Jesteś pewny, że to zużycie na ogrzewanie ?

Może na dogrzewanie ?

Bo jak czytam Twój dziennik i inne wpisy to wynika z nich, że codziennie grzejesz kominkiem. Chyba lepiej by było, gdybyś napisał, że tyle energii elektrycznej poszło Ci na cele związane z ogrzewaniem, a nie na ogrzewanie ?

Mam dom nie gorzej ocieplony od Twojego i w tym samym okresie czasu poszło mi 280 kWh na CAŁE ogrzewanie, w kominku nie napaliłem ani razu.

Sorry jeśli Cie tym uraziłem, wyrażnie jednak napisałem że po kilku dniach wyłączyłem ogrzewanie w pomieszceniach i chodzi ono tylko w łazience i kuchni i jadali co daje 4kW mocy.

Skoro jesteś tak skrupulatny to w kominku równiez nie grzeje, a dogrzewam bo jak mozna nazwać rozpaleniem o 7 rano wrzuceniem słownie dwóch kawałków i wygaszeniem o 11 w pochmurny dzień albo o 9 (na siłę) w słoneczny. jak wspomniałem bardzo dużo daja słonaczne dni i praktycznie idealne rozmieszczenie okien w stosunku do stron świata. słoneczny dzień bardziej nagrzewa cały dom niz dogrzewanie kominkiem. Zdaża się że dzień albo dwa w kominku nie palę w ogóle ponieważ w domu temp utrzymuje się 22-23 stopnie.