Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobrze to rozumiesz, juz po pół godzinie od momentu rozpalenia w kominku temp nawiewu jest około 21-22 i ciągle rośnie, jesliw kominku sie "lekko pali" to ma około 24-25 ale jesli lepiej to jest w stanie dojść do 27-28. kiedy kominek wygasze oczywiście spada i po kilku godzinach wraca do normy.

Z reguły temp nawiewu jest 18-19 kiedy w kominku nie palę ale jeśli dobrze pamietam miałem w nocy też 16-17, teraz nie ma mnie w domu, ale bez problemu moge to sprawdzić bo sterownik co 3h zapisuje temp. wewnetrzną (w pomieszceniu gospodarczym bo tam sie znajduje), zewnętrzna i nawiewu.

Niepotrzebnie sie unosisz, to po pierwsze. Po drugie jeżeli u mnie kominek pracuje w przestrzeni 75m^2 i praktycznie oddaje ciepło przez szybę bo reszta jest zabierana przez ten wyciąg. Nazywaj sobie to jak chcesz, nagrzewanie, dogrzewanie, gotowanie. Dla mnie najważniejsze jest to że po takim rozpaleniu w domu temp rośnie do 24 stopni i nie cięszę się z tego ze względu na to że lubię gorąco, wcześniej mieszkałem w kamienicy i miałem zawsze 18-19 stopni i płaciłem 700pln/miesiecznie za gaz. Nie bede wygaszal kominka na tydzien, bo nie robie tego tez po to zeby komukolwiek cos udowodnic, robie to dlatego zeby tanim kosztem pozbyc sie jaknajszybciej wilgoci technologiczje. dlatego pale zawsze jezeli temp w domu spadnie ponizej 23 stopni i wentylacja chodzi na 70%-100% wymiany na godzine.

jesli przez to ze pale w kominku nie moge napisac ile zuzylem energii el. to wiecej nic nie bede pisal. Co innego jak bym napisal bez jakiejkolwiek wzmianki o kominku. Tyle w temacie z mojej strony

Rozumiem twoje zdziwienie, ale jak wczesniej pisałem i jak mozna zobaczyc na zdjęciach przy samym kominku (0,5m od kratki wywiewającej gorące powietrze z kominka) mam wyciąg do WM, więc zabiera bezpośrednio dużą część gorącego powietrza z kominka. Które ma napewno około 40 stopni.

ma to dwa zadania, pierwsze dogrzac własnie to powoietrze nawiewane i zminimalizować efekt przegrzania w salonie. oba zadanie jak na razie spełnia

Śmiesznie wyszło, bo zdążyłem usunąć swój post, zanim odpowiedziałeś. Uznałem, że u mnie jest trochę inna sytuacja, więc nie bardzo można porównać. W wątku o rekuperacji raczej negują skuteczność takiego rozprowadzenia ciepła z kominka. Jak widać na twoim przykładzie niesłusznie.

Śmiesznie wyszło, bo zdążyłem usunąć swój post, zanim odpowiedziałeś. Uznałem, że u mnie jest trochę inna sytuacja, więc nie bardzo można porównać. W wątku o rekuperacji raczej negują skuteczność takiego rozprowadzenia ciepła z kominka. Jak widać na twoim przykładzie niesłusznie.

Na pewno jest to po części i strata, ale zawsze mogę ten kanał zamknąć. Zobaczymy jak sie to spisze przy prawdziwej zimie, ale teraz w okresach przejściowych moim zdaniem jest przydatne.

ja to teraz mam inny problem, bardziej śmierdzący, najprawdopodobniej gdzieś pomiędzy osc, a k-g zdechła mysz!, spodziewałem sie takich lokatorów budując się " w polu", starałem sie je "dokarmiać" preparat sprawdzony z pracy, ładnie wysusza cerę:-). tyle ze u mnie nic nie jadny, a kiedyś slyszalem je na strychu. Najgorzej jak zaczną osb gryść i mi granulat zacznie do domu lecic, to będzie w domu "zima stulecia". granulat fajny bo nie moga w nim robic gniazd, ale skoro nie moga to szukaja dalej lepszego miejsca. Teraz troche żałuje że nie zrobiłem innego stropu.

Wracając do termowizji, to bardzo mnie korci, aby sobie zafundować takie sprawdzenie. Z drugiej strony od strony ekonomicznej nie jest to u mnie uzasadnione. W poprzednim sezonie całościowy koszt CO wyniósł u mnie ok. 1000zł. Czyli termowizja, to 1/3 - 1/4 rocznych kosztów. dodając do tego koszty ewentualnych poprawek w ociepleniu, to raczej taki wydatek prędko się nie zwróci. O połowę raczej nie da się zredukować kosztów. Edytowane przez 7tonik

Dodam jeszcze, że przy kominku zamontowałem wyciąg do WM

http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVRyD53XQI/AAAAAAAAIb4/Mqt8MoVm82s/DSC09231-1.JPG,

który ma dwa zadania nagrzewać powietrze nawiewane i przeciwdziałać przegrzewaniu w salonie. Oba te zadania spełnia rewelacyjnie, ponieważ jak napale w kominku to do pozostały pokoi jest nawiewane 24-28 stopni, no i nieprzegrzewa sie salon bo "czapa" goracego powietrza jest zabierana. W taki oto sposób w domu bardzo dobrze zaizolowanym (moim zdaniem), można mieć kominek który pomaga a nie utrudnia.

Według mnie jest to też co najmniej dziwne.

Wywiew wentylacji mechanicznej z pewnością masz w łazience, WC, kuchni i ten dodatkowy przy kominku. Jak temperaturę musiałbyś mieć na tym dodatkowym wywiewie, żeby uzyskać temperaturę na nawiewie +28 st. C (czyli podgrzanie powietrza nawiewanego za rekuperatorem o prawie 10K).

Zużycie energii elektrycznej masz rewelacyjnie niskie. Proponuję jednak do tego doliczyć ciepło dostarczane przez kominek.

Zamiast podawać, że spaliłeś "dwa kawałki" drewna bardziej obiektywna była by konkretna ilość np. w kg.

Tu masz tabele z wartością opałową drewna : http://agroenergetyka.pl/?a=article&id=146

Nie jest ona taka mała - spalenie 1kg suchego drewna to ponad 4kWh energii.

Tak też zrobie kolejne informację będą bardziej skrupulatne, a dwa kawałki tzn, dwa normalnej wielkości kawałki wysezonowanego drzewa liściastego (mam różne buk, dąb, brzoza).

Napisałem przecież że jak lekko pale to jest 24-25, i ze 28 jest ale jak bym rozpalil duzo, no i na zewnatrz nie było -5, temp sa w granicach 5-10. Obiecuje że jak wrócę to podam dokladne dane np z przeciagu jedno dwoch dni. dla uscislenia dwa kawałki drwna -> nawiew 24-25, to jest u mnie norma, nie żadne subiektywne naciaganie danych. 28 spokojnie mozna osiagnac, ale kominek zawsze sie tli, lekko pali bo inaczej byc mial ciagle w domu ponad 25 stopni. w normalnych warunkach chce miec w domu 20-21 stopni, ale teraz zgodnie z waszymi zaleceniami wygrzewam żeby pozbyc sie wilgoci.

No własnie, tez muszę "zainwestowac" w kota. miałem kotke, przywiozłem ja na budowę w czerwcu dwa dni była, potem ujawniała sie tylko sporadycznie, z reguły rano, jakos zdziczała. a ostatnio przy drodze leżał kot, identyczny tylko wiekszy...

Co to temp, to fakt u nas z reguły zima jest cieplej bo morze grzeje, teraz jest na odwrót i u nas zimniej, ja tez mieszkam w "wygwizdowie" więc jesienne sztormy z nord-west daja sie we znaki.

W liczeniu kWh w celach grzewczych należy brać wszystko (!!!) dosłownie.

Jak przez połowę Października dopalałem dom świeczkami to też to wliczałem.

Wliczam również 5 min. włączanie farelki przed kąpielą itd.

Bo jak wiadomo drobiazgi w większej ilości nie tworzą drobiazgu.

pzdr

fakt, ale jakby zona zobaczyła że licze świeczki, minuty farelki itp, to już napewno odesłała by mnie do psychiatryka. Dla ludzi z poza mojego regionu powiem tylko że u nas machowino to tak jak Tworki kolo W-wy, więc daleko by nie miała żeby mnie odwiedzać:-) Dlatego też chyba więcej nie bedę sie udzielał w kwestii zuzycia en. el. i zachowam to dla siebie. No chyba że najdzie mnie ochota ważenia drewna przedwłożeniem do kominka. jest jeszce taka kwestia ze jak bym nie palił w kominku to bym nie utrzymywal w domu 23-24 stopnie tylko max. 21, ale to już mało istotne.

Kiedys juz wspomniałem że J-j to był dla mnie jeden z motywatorów w czasie budowy, niestety On ma wiecej samozaparcia niz ja nie tylko w czasie budowania, ale i w czasie tworzenia dokumentacji ekspoatacji domu.

Edytowane przez Lobo_M