Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i znowu mnie ProStaś zdołowałeś;-) coś mi sie twoje ceny a kWh wydały duże, więc sparwdziłem moje i sie okazało że zapomniałem uwzględnić pieprz..ego Vat-u, a miało być tak pięknie.

Zgodzę się z tym że tanie godziny w ciągu dnia są niezbędne. Myslę nad tym czy wziąć G12w (tani=0,301zł/kWh, drogi=0,639zł/kWh) gdzie w ciągu dnia mam tani prąd 13-15+weekend, czy G12r(tani=0,247zł/kWh, drogi=0,614zł/kWh) gdzie w dzień jest tani prąd 13-16 siedem dni w tygodniu. na każdej Mwh energii w taniej taryfie jest =62zł na korzyść G12r.

W RWE w Warszawie, rozliczenie w cyklu 6-cio miesiecznym i licznik trojfazowy:

G11:

* koszt 1 kWh: 0,4556 zl/kWh

G12:

* koszt 1 kWh:

- taryfa dzienna: 0,4867 zl/kWh

-taryfa nocna: 0,3336 zl/kWh

Koszty stale za m-c:

G11: 19,92 zl/m-c

G12: 21,20 zl/m-c

Roznica w taryfie G11 i G12 dziennej: 0,0311 zl/kWh

Roznica w taryfie G11 i G12 nocnej: 0,1220 zl/kWh

To sa dane z dnia 04/11/2010 i obowiazuja az do kolejnej zmiany.

Ceny brutto a godziny taniej taryfy dla G12 to: 13-15 i 22-6

Pzdr.

Serwis24

A wracając do Ledów. Jak na razie jestem z nich pod każdym względem bardzo zadowolony. Dają białe, ciepłe, światło i są super oszczędne.

Zobaczymy jaka będzie ich trwałość.

pzdr

Tą sama strone polecił mi kolega z pracy jakiś miesiąc temu, ale ciągle się wahałem. nawet dzisiaj z nim o tym rozmawiałem na gg, w czasie kiedy czekałem na odpowiedź od Ciebie. On ma akurat model http://www.lumenmax.eu/zarowki-gu10-smb09.html, więc troszke mocniejsza niz twoja. Zdecydowałeś się na te słabsze bo w czasie kiedy kupowałeś swoje, tych mocniejszych nie było, czy poprstu stwierdziłes że nie potrzebujesz? jak wygląda sprawa ich grzania, grzeja się tak samo jak zwykłe halogeny?

Sorry panowie za rozmowę nie na temat, chociaż LED to też energooszcedność.

Dostawa moich miała być 06.12.2010, ale panizadzwoniła że będą jutro, więc jak znajdę czas, to na DB będą wrażenia i zdjęcia. te które kupiłem idą do kuchni i łazienek i tam barwa zimna jest wskazana, bo będzie pasowała do wnętrz. ja również kupiłem ze względu na obawy p. poż., mam nad tym osb i ten granulat styro, przez co nie mogę spać po nocach a jak zona dzwoni to mam wrażenie że coś sie w domu zawaliło, zapaliło albo przestało działać.

Kurcze, ProStaś ty faktycznie dobrą masz tą taryfę. Za pół roku będę mógł zmienić dostawcę to pomyślę. Mam nadzieję że się nic nie zmieni.

A co do Ledów to mam dojście bezpośrednio do importera (szwagra:)). Sprowadza do każdego rodzaju gniazda. GU10 i tzw. świeczki (nie pamiętam ja się mały gwint nazywa) są super, gorzej było z tym dużym gwintem. Chinole coś skopały i luty puszczały więc im odesłali.

15x http://www.lumenmax.eu/zarowki-gu10-smb09.html

na próbe taką http://www.lumenmax.eu/zarowki-gu10-smb04.html i taką http://www.lumenmax.eu/zarowki-g4-2.html

Liwko to podeślij na prv coś więcej, dane znaminowe Temperatura barwowa, Typ i rozmiar diody itd.

Ciekawy temat, który jakiś czas temu próbowałem zgnębić.

Od razu, na samym początku, należy odrzucić wszelkie kalkulatory zużycia prądu i porównywanie cen za ich pomocą (nie uwzględniają owych godzin obowiązywania taryf, liczą dane, z których nie można skorzystać).

Otóż najtańszy prąd w taniej taryfie typu g12w ma Lubelski PGE.

Myślicie, że jak nie mieszkacie w Lublinie to możecie ten prąd tam kupić ???

Błąd, nie możecie, mogą kupić tylko Ci, którzy korzystają z usług dystrybucji PGE Lublin. Oczywiście ceny dystrybucji należą z kolei do wyższych w kraju. Ergo: cena finalna za prąd taka sama (bardzo podobna) jak w pozostałej części kraju.

No i clou zagadnienia. Pomimo kilku telefonów (jak dzwoniłem do Lublina to kazali mi zadzwonić do Łodzi, jak dzwoniłem do Łodzi kazali dzwonić do Lublina.....) nikt nie potrafił mi podać jednoznacznej odpowiedzi.

Jeżeli czas obowiązywania taryf (abstrahując od nazwy) jest różny u dostawcy i u sprzedawcy prądu, czy zostaną ze mną zawarte 2 umowy z różnymi czasami obowiązywania (inny czas dostawy, inny sprzedaży).

Gdzie tu wolny rynek ??

pzdr

Najpierw powinieneś zawrzeć umowę z Oddziałem w Lublinie ( obecnie czy w Łodzi czy w Lublinie, to ta sama firma PGE Obrót S.A. ) z terminami obowiązywania tak, abyś w tym czasie mógł skutecznie wypowiedzieć umowę w Łodzi. Potem powinieneś zawrzeć umowę z dystrybutorem ( PGE Dystrybucja S.A. w Lublinie Oddział Łódź-Miasto lub Oddział Łódź Teren - w zależności od tego gdzie zlokalizowane jest miejsce poboru ), Możesz też wyznaczyć PGE Obrót w Lublinie na pełnomocnika zawarcia umowy na dystrybucję i wtedy powinni to zrobić za Ciebie.

Po tym wszystkim nie będziesz miał tak jak dotychczas jednej umowy ale dwie umowy rozdzielone: na obrót i dystrybucję e.e.

Jeśli chodzi o taryfy to nie ma znaczenia jakie są ich terminy obowiązywania, gdyż klient ma przeliczane rachunki na bieżąco po zatwierdzeniu taryfy.

Dodatkowo : centrum zgłoszeniowe 42 675 3000 - tam powinni Ci wszystko wyjaśnić i pomóc.

pozdrawiam, majki