Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko ten bufor trza grzać wysoko. Przy PC (a nawet czystym prądzie) to się nie bardzo (albo nawet wcale) opłaca. No a nie każdemu chce się z węglem ganiać... ;-)
Łączenie pompy ciepła i bufora zazwyczaj nie przynosi dobrych rezultatów, bo wraz ze wzrostem temperatury bufora maleje COP pompy ciepła. Natomiast przy "czystej" energii elektrycznej nie ma takich ograniczeń. Bufor pozwala w tym wypadku na korzystanie do ogrzewania wyłącznie energii w tańszej taryfie. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z niskotemperaturowym ogrzewaniem, np. podłogowym. Inna sprawa, że samo ogrzewanie podłogowe może mieć na tyle dużą akumulacyjność, że potrafi obyć się bez bufora. Ale można też wykonać ogrzewanie podłogowe o mniejszej akumulacyjności (z cienką wylewką bub nawet bez niej - z aluminiowymi panelami grzewczymi), które będzie dobrze współpracowało z buforem i dodatkowo pozwoli na sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy zanieczyszczeniach w kanałach to mógłby już być początek "mikrego" życia. Każde następne zawilgocenie pogłębiało by ten proces.

Jak widać sposób eksploatacji wentylacji może mieć znaczenie dla stanu kanałów.

No i znowu misterny plan dał w łeb... więc wentylacja bedzie chodzić 24h.

W ramach oszczednosci mozesz grzac co drugi dzien i np. na 18*C

Tak powaznie to sa jakies granice oszczedzania.

Nie mozna popadac w skrajnosci kosztem komfortu czy zdrowia.

Chcialo sie miec domek to trzeba placic za eksploatacje i to beda tzw. koszty stale (np. wentylacja, cwu, nieczystosci stale i plynne czy tez co), to jest jak podatki, raczej nie do unikniecia.

Pzdr.

Obawiam się, że u Marcina nie jest problemem oszczędność, tylko nadmierne wysuszenie przy przewymiarowanej wentylacji.

Ja osobiście nie obawiałbym się kondensacji opisanej przez Henoka. Zauważmy, że w przerwach w działaniu wychłodzenie kanałów (jeśli faktycznie nastąpi) nie będzie nagłe, tylko stopniowe wraz z powietrzem wewnątrz, czyli różnic temperatur wyraźnych nie będzie, zatem nie będzie też kondensacji.

Edytowane przez 7tonik

Poczekam jeszcze na kilka opinii i wtedy zobaczę czy zmienić bo na razie ustawiłem że chodzi 24h na 20% co nie daje zbyt dobrej sprawności. A jak to jest z ucieczką ciepła przy wyłączonej wentylacji? Czy nie działa to wtedy jak zwykła grawitacyjna?

To jaki mozecie polecić rekuperator dla domu parterowego o kubaturze 340 bez GWC. Wymagania: wysoka wydajność (no bo skoro ma byc odzysk ciepła), niskie zużycie prądu, brak przesuszenia powietrza i żeby pracował non stop (bo jestm bojaźliwa i boje się, żeby coś sietam nie "urodziło"). Da się coś takiego znaleźć, czy nawet nie szukać.

Załóżmy, że Bartosz. Czy ktos jest w stanie przeanalizować jaki miałbybyc model, przy załozeniu wielkości wymiany np. 20% jakie byłoby zuzycie prądu i temperatura nawiewu przy obecnych mrozach? Ktoś ma jakiegoś mniejszego Bartosza i może podzielić się uwagami

Ja mam Vena 4, na razie testuje ustawienia. Nie mam GWC i przy -10 -15 nawiew przy małych prędkościach jest +15 +16 a przy dużej wydajności około 2 stopnie więcej. Silnik z elektroniczną komutacją, stałoprądowe więc jedne z najoszczędniejszych silników stosowane w WM, silniki firmy EMB Papst. Ja na twoim miejscu zainstalowałbym Vena 3.

Aż taki dobry masz odzysk?

I nie zamarza Ci wymiennik ?

wczoraj o godzinie 18-19 na dworze było około -9 -10 i nawiew miałem 15,2 przy wydajności 20% i około 15,8-16 przy wydajności 40%, nie wiem jak sprawdzić czy wymiennik zamarza. czym to sie objawia?

Ja mam Vena 4, na razie testuje ustawienia. Nie mam GWC i przy -10 -15 nawiew przy małych prędkościach jest +15 +16 a przy dużej wydajności około 2 stopnie więcej. Silnik z elektroniczną komutacją, stałoprądowe więc jedne z najoszczędniejszych silników stosowane w WM, silniki firmy EMB Papst. Ja na twoim miejscu zainstalowałbym Vena 3.

Marcin, doradz bo jeszcze mam czas. Chata 450 m3 zamowiony Vena3. Ale zastanawiam sie czy nie lepiej byloby wziac na ta kubature Vene4. Jak to oceniasz? Obawiam sie, ze "trojka" bedzie pracowala na zbyt wysokich obrotach, co zima moze byc bolesne.... Aha brak GWC.

wczoraj o godzinie 18-19 na dworze było około -9 -10 i nawiew miałem 15,2 przy wydajności 20% i około 15,8-16 przy wydajności 40%, nie wiem jak sprawdzić czy wymiennik zamarza. czym to sie objawia?

Hmmm.... a czy czasem sprawnosc nie spada wraz ze zwiekszeniem przeplywu powietrza? Tak jest na charakterystykach. U Ciebie jest odwrotnie, w kazdym razie w przedziale 20-40% wydajnosci.

Nie wiem. Nie mam czym zmierzyć.

.

Bartosz to chyba Vena 3 byłby dobry.

Na stronie masz tabele z zużyciem prądu na poszczególnych biegach. Centrale mają wysoką sprawność, ale nie są tanie.

Nie mogę znaleźć tabeli dla bartosza na poszczególnych biegach. Znalazłam tylko pobór mocy : 40 - 260W dla Veny 3. Dla brinka podają iz na i biegu zuzycie 21-23 W. Gdzie znaleźć zużycie dokładniejsze dla Bartosza?