Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin, doradz bo jeszcze mam czas. Chata 450 m3 zamowiony Vena3. Ale zastanawiam sie czy nie lepiej byloby wziac na ta kubature Vene4. Jak to oceniasz? Obawiam sie, ze "trojka" bedzie pracowala na zbyt wysokich obrotach, co zima moze byc bolesne.... Aha brak GWC.

Kubaturę mamy taką samą i ja teraz bym dał Vena 3, wentylary mam na strychu słabo zaizolowane akustycznie (styropian przenosi drgania), przy grobowej ciszy w domu wentylatory są słyszalne przy wydajności >70%. Przy wydajności 60-70% masz jeszce cicho w domu a sprawność jest optymalna te 250m3/h spokojnie Ci wystraczy, dlatego jak bym miał doradzać jak najbardziej Vena 3, niestety ja się nie posłuchałem kolegi 7tonik. No i masz dużo taniej, myśle że spokojnie 2000PLN, tyle że tylko silniki EC!

Ja mam teraz po GWC 7,5 C a na nawiewach 15 C .

Podczas gdy na zewnątrz -10 C.

Moment, moment, bo ja to jakoś wszystko sobie próbuję w głowie pukładać ;)

Jak Tobie reku podnosi z +7,5 do +15 - tak bardzo w skrócie można by przyjąć, że masz sprawność 50 % ...

U mnie bez GWC wczoraj wieczorem z -12 robi +2 co oczywiście jest o niebo gorsze od +15 ;) ale u mnie reku zyskuje +14 stopni, tak ? Czyli sprawność większa ?

I całkowicie się zgadzam co do faktu że w sumie sprawność pewno jest ważna, ale jakoś ważniejsza dla mnie jest temperatura nawiewu ;)

Ja się dopiero tematu "reku" zaczynam uczyć, więc nie bijcie ;)

Może tylko szkoda, że na żywym organiźmie ... albo może lepiej ;)

pozdrawiam, majki

majki, ale jak na dworze było +5 +8 to nawiew był tylko kilka stopni wiekszy max. 19.

A u mnie tak, jak na zewnątrz + 5,+8 to nawiew ok. 19 C a jak przymroziło to wyniki w dół.

Powód? Straty na kanałach, dodam że im większa wydajność centrali tym lepszy wynik.

Czyt. krótszy czas wymiany ( ochładzania się) i podobno turbulentny przepływ przez wymiennik..

Jeśli już chcemy nominalnie oceniać to sprawność odzysku z GWC masz niższą niż bez niego. Masz wyższą temp. nawiewu dzięki GWC i o to właśnie chodzi. Sprawność reku Ci maleje.

pzdr

Zgadza się, tylko mówimy o dwóch różnych sytuacjach. Ja mówię o sprawności całego układu GWC + rekuperator, a ty o sprawności rekuperatora przy współpracy z GWC. Chodziło mi o to, że ja z całości uzyskuje przy -12C nawiew za wymiennikiem 16-17C (za GWC 10,5-11, a za rekuperatorem 17C. Na anemostatach nie mierzyłem. Nie przejmuje się niską sprawnością centrali, gdyż reszte odzyskuje PC powietrze-woda, na którą jest skierowany wyrzut powietrza (wprawdzie na razie PC pracuje 10 godz., 5 godz. wentylacja nie pracuje, zatem przez 9 godz. nie ma dodatkowego odzysku).

Zlazłem z poddasza. Płuca tam zostawiłem, ale to nie ma problemu, nie potrzebne mi ;)

Moje pomiary :

temperatura na zewnątrz : -11oC

temperatura na poddaszu : 0oC

temperatura wywiewu zużytego powietrza : +10oC

temperatura wyciągu z pomieszczeń : +19oC

temperatura nawiewu z zewnątrz świeżego powietrza : -6oC ( ociepla się o 5oC w kanale ... ? )

temperatura nawiewu do pomieszczeń : +14oC

Podobno nie ma głupich pytań, ale czy jak stane na szynach i chwycę się lin to pojadę jak tramwaj ? ;)

Sprawność odzysku ( 14/19 ) 74% ?

Sprawność rekuperatora ( od -6 do +14 ) 143% ??? ;)

Ale !!!

Mam na najdalszym kanale nawiew dziś +8oC. Walka sie udaje z ocieplaniem :) Wczoraj, wspominałem, przy -12oC miałem +2oC ....

Cały kanał powietrza z domu mam ocieplony. Mogę zawalczyc jeszcze o 3 odcinki po 1 metrze, ocieplę je ale to już sztuka dla sztuki.

Pytanie bez odpwiedzi : czy ocieplenie koleją "10" wełny coś by dało ?

Cały nawiew jeszcze "goły" - ile zyskam ... ?

pozdrawim, majki

Moje pomiary :

temperatura na zewnątrz : -11oC

temperatura na poddaszu : 0oC

temperatura wywiewu zużytego powietrza : +10oC

temperatura wyciągu z pomieszczeń : +19oC

temperatura nawiewu z zewnątrz świeżego powietrza : -6oC ( ociepla się o 5oC w kanale ... ? )

temperatura nawiewu do pomieszczeń : +14oC

Podobno nie ma głupich pytań, ale czy jak stane na szynach i chwycę się lin to pojadę jak tramwaj ? ;)

Sprawność odzysku ( 14/19 ) 74% ?

Głowa do góry.

Dla tych wartości co podałeś, system osiąga sprawność na poziomie 83%

Sprawność rekuperatora ( od -6 do +14 ) 143% ??? ;)

pozdrawim, majki

Tu już sprawa wygląda mniej korzystnie. ;)

Sam rekuperator osiąga sprawność 80%

To bardzo przyzwoity wynik choć nie jest to sprawność perpetuum mobile tak jak podałeś. :)

wczoraj o godzinie 18-19 na dworze było około -9 -10 i nawiew miałem 15,2 przy wydajności 20% i około 15,8-16 przy wydajności 40%, nie wiem jak sprawdzić czy wymiennik zamarza. czym to sie objawia?

Marcin,

czy mógłbyś podać przykładowe dane jak wyżej,

ale z średnią temp w domu, bądź lepiej przed wymiennikiem

oraz temperaturę na wyrzutni za rekuperatorem.

Pozdrawiam.

:-)

Nowe pomiary, nowe ustawienia: wczoraj wieczorem za namową kolegów ustawiliśmy pranie w salonie. o 23:00 wilgotność była 37%, wentylacja w godzinach 23-5 była wyłączona, od godz. 5:00 40%, o 6:30 wilgotność w salonie 44%, w sypialni i salonie 2cm nalot wilgoci na dole szyb okien, temperatury: na zewnątrz -12, w pomieszczeniu 21,7, nawiew 15. Co zauważyłem, nie ma stałych wartości, tzn przy jednej wartości wydajności wentylacji i temp. -10 na zewnątrz raz jest nawiew +15 innym razem +17 przy prawie stałej temp. wewnatrz, no może +-1 stopień.

Jeśli dzisiaj bez prania, nadal będzie rano wilgoć na oknie, wentylacja będzie chodzić także w nocy.

Marcin,

czy mógłbyś podać przykładowe dane jak wyżej,

ale z średnią temp w domu, bądź lepiej przed wymiennikiem

oraz temperaturę na wyrzutni za rekuperatorem.

Pozdrawiam.

:-)

pomiar na zewnątrz mam dosłownie przy kanale wlotowym, do samego wymiennika jest jeszcze 2-2,5mb, w domu mierzę zawsze w salonie, a na wyrzutni nie mam czujki a kamera termowizyjna jest w naprawie.

U mnie bardzo duże straty powoduje wychładzania wymiennika od strony wyrzutni. Zwłaszcza przy wietrze wprost na wyrzutnię. Mam bardzo krótki kanał między rekuperatorem a wyrzutnią. Nie spodziewałem się, że mróz będzie wchodził tym kanałem pod prąd. Nie mam pomysłu, jak zaradzić temu zjawisku.

U mnie bardzo duże straty powoduje wychładzania wymiennika od strony wyrzutni. Zwłaszcza przy wietrze wprost na wyrzutnię. Mam bardzo krótki kanał między rekuperatorem a wyrzutnią. Nie spodziewałem się, że mróz będzie wchodził tym kanałem pod prąd. Nie mam pomysłu, jak zaradzić temu zjawisku.

Koncowki czerpni i wyrzutni powinny miec zakonczenie 90 st skierowane w dol.

Pełen consensus.

Sprawność całego systemu masz b. dobrą.

A do tego, to co kiedyś pisałem i uważam za bardzo dobre rozwiązanie to skierowanie wywiewu z WM wspomaganej GWC na wymiennik powietrznej PC.

Przy takich pogodach jak ostatnie dni (dziś nad ranem termometr za oknem pokazywał -19 st. C) żałuję, że brakło kasy na GWC.

pzdr

ProStas wg mnie nie masz czego zalowac. Za pare lat wymienisz centrale i bedzie git. A klopoty z GWC to sie zaczna za pare lat, w tej chwili wszyscy maja sprzet pachnacy nowoscia. A grzyby, plesnie i inne losowe zanieczyszczenia (zdechle gryzonie, etc.) potrzebuja pare lat na ekspansje....