Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ze względu na nową normę WT-2008 bardzo ciężko jest odebrać do użytkowania domek gorszy niż 7 litrów

12-18 litrowce to już prehistoria

Zgadzam sie z powyzszym w 100%. Wszyscy znajomi, ktorzy wybudowali sie/zamieszkali w nowych domach maja domy od 5 do 7-8 litrowe. Wyglada na to, ze przy scianie 2-warstwowej 15 izolacji na scianach na dzis jest juz norma, ocieplenie poddasza to min 25 cm (nawet kilka domow od deweloperow tak juz widzialem zrobionych), natomiast nadal jeszcze malo spotyka sie domow posadowionych na plycie fundamentowej czy z oknami zamontowanymi w warstwie ocieplenia, choc jak wiadomo nie zawsze i wszedzie musi to byc rozsadne/oplacalne.

Pozdrawiam z domu w stanie deweloperskim na plycie fundamentowej, 16 cm szarego styro na scianach i 18/25 cm piany PUR na poddaszu :)

Polak potrafi...ŚE to nie problem, dzisiaj ŚE to robią przez internet, na podstawie grubości izolacji podanych przez inwestora mailem..i kosztuje 100zł. Jak nie przyjdą na odbiór ( w moim regionie nie chodzą na odbiory domów jednorodzinnych), to może się sporo takich jeszcze uchować, wystarczy w danych do SE podać o kilka cm styro niż jest w rzeczywistości...

To wiemy wszyscy :) Natomiast nie widze za bardzo wiekszego sensu takiego dzialania. Przeciez tu nie chodzi o to, zeby oszukac w swiadectwie, tylko zeby koszty utrzymania/ogrzania domu nas nie zabily. Dzieki miedzy innymi temu forum sam wiele pooprawilem w swoim projekcie zanim zabralem sie za budowe (z 9-litrowego udalo sie zejsc do 5.5 litrow kosztem jakis 5-7 tysiecy zl), a ile osob w tym czasie uswiadomilem i przekonalem do zadbania o ten aspekt to juz ciezko policzyc.

Pozdrawiam

wbrew pozorom, takich co uważają że 10cm styropianu jest aż nadto jest sporo....ja nikomu nie mówiłem ile zamierzam dać styropianu, bo te dysusje mnie męczyły...w moim regionie jest jak jest..i myślę że nie tylko w moim. Świadomych inwestorów jest mało...na forum sporo, ale forum nie jest reprezentatywne dla całości populacji..:)

Brata ostatnio uświadomiłem - chciał kupić dom w stanie surowym ocieplony 10cm styropianu ze zrobiona elewacją - zrobił wielkie oczy że odbioru może nie dostać...taki jest stan wiedzy, niestety

Tak to niestety juz jest. Jeszcze 2 lata temu mialem rozmowe ze znajomym przed budowa domu i dostalem pare pytan:

On: jaki duzy bedzie domek?

ja: jakies 120 m uzytk.

On: No to piecyk gazowy taki z 24 KW, bo znajomy taki wzial do swojego domu i sobie chwali... . A ocieplenia ile?

ja: 20 cm.

On: O jezu, ja mam 12 cm i mam cieplutko, nie za duzo tego ?? A piwnice duza bedziesz mial??

ja: Nie bede mial piwnicy.

On: No ale balkony jakies chyba beda?? .....

I tak bez konca :) Przy ktorejs tam rozmowie juz podczas budowy lokalny instalator (znajomy rodziny) sie dopytywal, czy ten piecyk 13 kw w ogole bedzie w stanie dogrzac moj domek, na co mu powiedzialem jakie mam zapotrzebowanie na cieplo, rzucilem pare liczb z U sciany itp, i jak uslyszal jeszcze, ze wszedzie podlogowka, stwierdzil, ze to to no w sumie jakos to powinno chyba wystarczyc (choc podejzewam ze dlugo jeszcze bedzie probowal zrozumiec jakim cudem :)

Pozdrawiam

re adiqq

niekt nie mówi, że 10cm styro jest aż nadto, ale faktem jest że może wystarczyć (wiem to z praktyki, nie tylko z teorii), o wiele większe oszczędności dają dobrze zabezpieczone otwory oraz WM z odzyskiem niż dodawanie do 10cm dodatkowych warstw. Aby poprzeć moje zdanie to podaję mój przykład, garaż bez jakiegokolwiek źródła ogrzewania (jedynie płyta bez izolacji - takie sobie gwc), jest w nim spore okno 1,1, oraz duża brama z drzwiami 3m szer ocieplona fabrycznie (Wiśniewski), ściany są w technologii TH-250 (również ta od domu), zatem tylko 10cm styro. Otwierany jest 2-3 razy dziennie, wprowadzany jest zmrożony samochód. Nigdy w garażu temperatura nie spadła poniżej 0stC - zawsze jest dodatnia, jest tam instalacja wodna napełniona ciągle wodą, również testowałem w największe mrozy wodę w otwartym naczyniu - też nie zamarzła, dlatego uważam, że izolacja 10cm jest dobra, dodam że dom jest w TH-300 (15cm styro), z ogrzaniem i cwu (dla 3 osób) bez problemu radzi sobie kocioł 4,5kW

Edytowane przez kbab

re adiqq

niekt nie mówi, że 10cm styro jest aż nadto, ale faktem jest że może wystarczyć (wiem to z praktyki, nie tylko z teorii), o wiele większe oszczędności dają dobrze zabezpieczone otwory oraz WM z odzyskiem niż dodawanie do 10cm dodatkowych warstw. Aby poprzeć moje zdanie to podaję mój przykład, garaż bez jakiegokolwiek źródła ogrzewania (jedynie płyta bez izolacji - takie sobie gwc), jest w nim spore okno 1,1, oraz duża brama z drzwiami 3m szer ocieplona fabrycznie (Wiśniewski), ściany są w technologii TH-250 (również ta od domu), zatem tylko 10cm styro. Otwierany jest 2-3 razy dziennie, wprowadzany jest zmrożony samochód. Nigdy w garażu temperatura nie spadła poniżej 0stC - zawsze jest dodatnia, jest tam instalacja wodna napełniona ciągle wodą, również testowałem w największe mrozy wodę w otwartym naczyniu - też nie zamarzła, dlatego uważam, że izolacja 10cm jest dobra, dodam że dom jest w TH-300 (15cm styro)

Wszystko ok ale w garazu chyba nie mieszkasz ?? Jakby to o czym piszesz dawalo 22 stopnie w srodku to rozumiem :) Poza tym nie chodzi o to, ze iles cm styro nie starczy, tylko ile potrzeba zeby koszty grzania nas nie zabijaly (nie zabily w przyszlosci).

Pozdrawiam

Witam. W tym garażu temperatury niskie więc tak bardzo się odczuwa małej izolacji. Jako ciekawostkę podam, że mam garaż bez ogrzewania ( w ziemi) i zamontowany tam odkurzacz który wyrzuca powietrze bezpośrednio do garażu. Temp. tego powietrza to 40 stopni co przy dłuższym odkurzaniu już podnosi temp. w garażu. Powietrze w miarę czyste :) pozdr adam

Witam. W tym garażu temperatury niskie więc tak bardzo się odczuwa małej izolacji. Jako ciekawostkę podam, że mam garaż bez ogrzewania ( w ziemi) i zamontowany tam odkurzacz który wyrzuca powietrze bezpośrednio do garażu. Temp. tego powietrza to 40 stopni co przy dłuższym odkurzaniu już podnosi temp. w garażu. Powietrze w miarę czyste :) pozdr adam

Kurcze, ja u siebie nie pomyslalem, bo wyrzucam powietrze z odkurzacza na sciane za ktora nic nie ma, a przyszly garaz stanie z innej strony, takze juz tego ciepla za bardzo nie wykorzystam, moze przy nastepnej budowie :p

Pozdrawiam

jak to wygląda w programie OZC, jest warstwa izolacji przy której jej pogrubianie już nie przynosi wymiernych korzyści, ale powietrze było stosowane jako izolator przez wiele lat, w tym przypadku dodatkowe dociepleni może być niewiele odczuwalne w kosztach eksploatacji, ale będzie jako koszt inwestycyjny - ostateczna decyzja i tak będzie należała do inwestora.

Mam tego stropu na tyle dużo że bez OZC wiem że będzie to opłacalne.

Niestety pliki mi przepadły a nie chce mi się liczyć jeszcze raz, no chyba że by dla całego domu, to wtedy pół godzinki i gotowe.

Jak mi się zechce to policzę dziś wieczorem.

Nie wiecie gdzie mogę dostać granulat styropianu lub coś lekkiego do wypełnienia przestrzeni między belkami ?