gosciu01 02.02.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 liczyłem już z podsypką klińca 20cm, tak to wychodzi jeszcze mniej korzystnie.w niedługim czasie będę musiał podejmować decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.02.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Tak Ci się wydaje, widzę przykłady takich prehistorycznych domów odebranych choćby miesiąc temu u znajomych, mój dom 3 lata temu był odebrany na zasadzie - nie zdążyli zajrzeć w nadzorze a termin minął - ile takich "potworków 12-18" przechodzi w ten sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 ze względu na nową normę WT-2008 bardzo ciężko jest odebrać do użytkowania domek gorszy niż 7 litrów 12-18 litrowce to już prehistoria Zgadzam sie z powyzszym w 100%. Wszyscy znajomi, ktorzy wybudowali sie/zamieszkali w nowych domach maja domy od 5 do 7-8 litrowe. Wyglada na to, ze przy scianie 2-warstwowej 15 izolacji na scianach na dzis jest juz norma, ocieplenie poddasza to min 25 cm (nawet kilka domow od deweloperow tak juz widzialem zrobionych), natomiast nadal jeszcze malo spotyka sie domow posadowionych na plycie fundamentowej czy z oknami zamontowanymi w warstwie ocieplenia, choc jak wiadomo nie zawsze i wszedzie musi to byc rozsadne/oplacalne. Pozdrawiam z domu w stanie deweloperskim na plycie fundamentowej, 16 cm szarego styro na scianach i 18/25 cm piany PUR na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Polak potrafi...ŚE to nie problem, dzisiaj ŚE to robią przez internet, na podstawie grubości izolacji podanych przez inwestora mailem..i kosztuje 100zł. Jak nie przyjdą na odbiór ( w moim regionie nie chodzą na odbiory domów jednorodzinnych), to może się sporo takich jeszcze uchować, wystarczy w danych do SE podać o kilka cm styro niż jest w rzeczywistości... To wiemy wszyscy Natomiast nie widze za bardzo wiekszego sensu takiego dzialania. Przeciez tu nie chodzi o to, zeby oszukac w swiadectwie, tylko zeby koszty utrzymania/ogrzania domu nas nie zabily. Dzieki miedzy innymi temu forum sam wiele pooprawilem w swoim projekcie zanim zabralem sie za budowe (z 9-litrowego udalo sie zejsc do 5.5 litrow kosztem jakis 5-7 tysiecy zl), a ile osob w tym czasie uswiadomilem i przekonalem do zadbania o ten aspekt to juz ciezko policzyc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 wbrew pozorom, takich co uważają że 10cm styropianu jest aż nadto jest sporo....ja nikomu nie mówiłem ile zamierzam dać styropianu, bo te dysusje mnie męczyły...w moim regionie jest jak jest..i myślę że nie tylko w moim. Świadomych inwestorów jest mało...na forum sporo, ale forum nie jest reprezentatywne dla całości populacji.. Brata ostatnio uświadomiłem - chciał kupić dom w stanie surowym ocieplony 10cm styropianu ze zrobiona elewacją - zrobił wielkie oczy że odbioru może nie dostać...taki jest stan wiedzy, niestety Tak to niestety juz jest. Jeszcze 2 lata temu mialem rozmowe ze znajomym przed budowa domu i dostalem pare pytan: On: jaki duzy bedzie domek? ja: jakies 120 m uzytk. On: No to piecyk gazowy taki z 24 KW, bo znajomy taki wzial do swojego domu i sobie chwali... . A ocieplenia ile? ja: 20 cm. On: O jezu, ja mam 12 cm i mam cieplutko, nie za duzo tego ?? A piwnice duza bedziesz mial?? ja: Nie bede mial piwnicy. On: No ale balkony jakies chyba beda?? ..... I tak bez konca Przy ktorejs tam rozmowie juz podczas budowy lokalny instalator (znajomy rodziny) sie dopytywal, czy ten piecyk 13 kw w ogole bedzie w stanie dogrzac moj domek, na co mu powiedzialem jakie mam zapotrzebowanie na cieplo, rzucilem pare liczb z U sciany itp, i jak uslyszal jeszcze, ze wszedzie podlogowka, stwierdzil, ze to to no w sumie jakos to powinno chyba wystarczyc (choc podejzewam ze dlugo jeszcze bedzie probowal zrozumiec jakim cudem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.02.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) re adiqqniekt nie mówi, że 10cm styro jest aż nadto, ale faktem jest że może wystarczyć (wiem to z praktyki, nie tylko z teorii), o wiele większe oszczędności dają dobrze zabezpieczone otwory oraz WM z odzyskiem niż dodawanie do 10cm dodatkowych warstw. Aby poprzeć moje zdanie to podaję mój przykład, garaż bez jakiegokolwiek źródła ogrzewania (jedynie płyta bez izolacji - takie sobie gwc), jest w nim spore okno 1,1, oraz duża brama z drzwiami 3m szer ocieplona fabrycznie (Wiśniewski), ściany są w technologii TH-250 (również ta od domu), zatem tylko 10cm styro. Otwierany jest 2-3 razy dziennie, wprowadzany jest zmrożony samochód. Nigdy w garażu temperatura nie spadła poniżej 0stC - zawsze jest dodatnia, jest tam instalacja wodna napełniona ciągle wodą, również testowałem w największe mrozy wodę w otwartym naczyniu - też nie zamarzła, dlatego uważam, że izolacja 10cm jest dobra, dodam że dom jest w TH-300 (15cm styro), z ogrzaniem i cwu (dla 3 osób) bez problemu radzi sobie kocioł 4,5kW Edytowane 8 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 re adiqq niekt nie mówi, że 10cm styro jest aż nadto, ale faktem jest że może wystarczyć (wiem to z praktyki, nie tylko z teorii), o wiele większe oszczędności dają dobrze zabezpieczone otwory oraz WM z odzyskiem niż dodawanie do 10cm dodatkowych warstw. Aby poprzeć moje zdanie to podaję mój przykład, garaż bez jakiegokolwiek źródła ogrzewania (jedynie płyta bez izolacji - takie sobie gwc), jest w nim spore okno 1,1, oraz duża brama z drzwiami 3m szer ocieplona fabrycznie (Wiśniewski), ściany są w technologii TH-250 (również ta od domu), zatem tylko 10cm styro. Otwierany jest 2-3 razy dziennie, wprowadzany jest zmrożony samochód. Nigdy w garażu temperatura nie spadła poniżej 0stC - zawsze jest dodatnia, jest tam instalacja wodna napełniona ciągle wodą, również testowałem w największe mrozy wodę w otwartym naczyniu - też nie zamarzła, dlatego uważam, że izolacja 10cm jest dobra, dodam że dom jest w TH-300 (15cm styro) Wszystko ok ale w garazu chyba nie mieszkasz ?? Jakby to o czym piszesz dawalo 22 stopnie w srodku to rozumiem Poza tym nie chodzi o to, ze iles cm styro nie starczy, tylko ile potrzeba zeby koszty grzania nas nie zabijaly (nie zabily w przyszlosci). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.02.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. W tym garażu temperatury niskie więc tak bardzo się odczuwa małej izolacji. Jako ciekawostkę podam, że mam garaż bez ogrzewania ( w ziemi) i zamontowany tam odkurzacz który wyrzuca powietrze bezpośrednio do garażu. Temp. tego powietrza to 40 stopni co przy dłuższym odkurzaniu już podnosi temp. w garażu. Powietrze w miarę czyste pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. W tym garażu temperatury niskie więc tak bardzo się odczuwa małej izolacji. Jako ciekawostkę podam, że mam garaż bez ogrzewania ( w ziemi) i zamontowany tam odkurzacz który wyrzuca powietrze bezpośrednio do garażu. Temp. tego powietrza to 40 stopni co przy dłuższym odkurzaniu już podnosi temp. w garażu. Powietrze w miarę czyste pozdr adam Kurcze, ja u siebie nie pomyslalem, bo wyrzucam powietrze z odkurzacza na sciane za ktora nic nie ma, a przyszly garaz stanie z innej strony, takze juz tego ciepla za bardzo nie wykorzystam, moze przy nastepnej budowie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.02.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pomysł ciekawy, warty zastosowania. Zawsze to dodatkowe wykorzystanie zapłaconego ciepła. Tylko czy ciemny kolor lakieru na samochodzie nie stanie się siwy po odkurzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.02.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zapytanie szybkie ! http://img811.imageshack.us/img811/230/strych.jpg Co myślicie o takim dociepleniu stropu ?Czy ta pustka między krokwiami coś da jeśli szczelnie przykryję je wełną z rolki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zapytanie szybkie ! http://img811.imageshack.us/img811/230/strych.jpg Co myślicie o takim dociepleniu stropu ? Czy ta pustka między krokwiami coś da jeśli szczelnie przykryję je wełną z rolki ? Moim zdaniem coś da. Przecież wełna to też prawie samo powietrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Koszt takiego zabiegu wyniesie 1 tyś zł, myślę że jest szansa na realny zwrot tej inwestycji, licząc tą pustkę miałbym jakieś 80 cm izolacji w stropie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Koszt takiego zabiegu wyniesie 1 tyś zł, myślę że jest szansa na realny zwrot tej inwestycji, licząc tą pustkę miałbym jakieś 80 cm izolacji w stropie ! Ty uważaj Piczman bo pomyślą że to już jest norma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zapytanie szybkie ! http://img811.imageshack.us/img811/230/strych.jpg Co myślicie o takim dociepleniu stropu ? Czy ta pustka między krokwiami coś da jeśli szczelnie przykryję je wełną z rolki ? Da tyle co ok 7 mm wełny niestety pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 08.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Wydaje mi sie ze zbyt duza odleglosc zeby powietrze sie nie poruszalo.Moze jakos poprzerywac i przez to pozmniejszac pola puste?BTW. 18 cm to przeciagi beda i to na dlugosci calych krokwii - mysle ze to moze nie byc najlepszy pomysl Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Da tyle co ok 7 mm wełny niestety pzdr A to niby dlaczego skoro napisał że to zrobi szczelnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.02.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 A to niby dlaczego skoro napisał że to zrobi szczelnie? Bo musi być unieruchomione to powietrze PS. Zawsze mogę tą pustkę jakimś granulatem zasypać, tym razem styropianowym było by idealnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 jak to wygląda w programie OZC, jest warstwa izolacji przy której jej pogrubianie już nie przynosi wymiernych korzyści, ale powietrze było stosowane jako izolator przez wiele lat, w tym przypadku dodatkowe dociepleni może być niewiele odczuwalne w kosztach eksploatacji, ale będzie jako koszt inwestycyjny - ostateczna decyzja i tak będzie należała do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Mam tego stropu na tyle dużo że bez OZC wiem że będzie to opłacalne.Niestety pliki mi przepadły a nie chce mi się liczyć jeszcze raz, no chyba że by dla całego domu, to wtedy pół godzinki i gotowe.Jak mi się zechce to policzę dziś wieczorem.Nie wiecie gdzie mogę dostać granulat styropianu lub coś lekkiego do wypełnienia przestrzeni między belkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts