Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sprawdzę jeszcze raz bo coś podejrzanie mało albo ja coś pomieszałem :(

Niekoniecznie. Temperatura "zimnej" wody, którą czerpie pralka wcale nie musi być równa 7-10 st. C.

Woda w rurach dochodzących do pralki może mieć spokojnie kilkanaście stopni. Stąd takie rewelacyjne wyniki.

od. 05.02.2010 r. - 01.02.2011 r. prąd to 3821 zł.

Na wszystko. Mieszkam od końca marca.

Uo Matko! Jak Ty to robisz? Ja tyle (a nawet chyba więcej) płacę za sam prąd, do tego dochodzi gaz na ogrzewanie i CWU! Co to za magia? O świeczkach siedzicie, wiktuały trzymacie siatce za oknem, komputer podpięty pod dynamo w rowerku stacjonarnym? ;)

Jakie masz stawki? Ja płacę 80zł/mc samych opłat stałych - to juz daje prawie 1000zł!

U mnie cały prąd razem z indukcją i WM to 120-130 zł miesięcznie.

Wychodzi minimum 1500 zł.

Jak był wstawił grzały do CO i CWU to pewnie osiągnął bym ten sam wynik czyli 3,5-4 tyś.

Przy 2 taryfie zmieścił bym się w 3 tyś rocznie.

Ależ mnie kusi ,,,

27 ledów we wszystkich newralgicznych pomieszczeniach

W pozostałych żarówki energooszczędne.

No to ja mam głównie świetlówki, LEDy tylko na "oświetleniu nocnym", które u mnie świeci faktycznie całą noc

Sprzęt AGD klasy A (lodówka, zmywarka), poza pralką - klasa C.

Ja mam niby tylko klasy A lub lepszej, ale "niestety" ostro używane (pralka i zmywarka nie rzadko po dwa razy na dobę).

Kluczem jest stosunek taniej do drogiej 10 : 1.

A to jest związane w taryfą G12w w Łodzi.

Mam drogi prąd przez ok. 110 godzin tygodniowo, kiedy jesteśmy w domu i bezp. z niego korzystamy. Pozostałe godziny nas nie ma. Kiedy jesteśmy np. w weekendy jest cały czas tani prąd.

No to tego ja w życiu nie osiągnę. ENEA nie ma takiej fajnej taryfy :-(

A podaj tak dla porównania zamiast kosztu, ilość zużytych (czy zużywanych teraz) kWh miesięcznie, oczywiście z rozbiciem na tanią i droga taryfę?

No to tego ja w życiu nie osiągnę. ENEA nie ma takiej fajnej taryfy :-(

Enea ma G12W Droga tylko od Pn-Pt 6-21 Wychodzi 75h w drogiej.

Jednak i ja oprócz pompy zużywam dużo prądu na pozostałe cele. Niestety u mnie przez cały dzień ktoś jest w domu i jak nie komputer to TV (niemal codziennie dwa) albo PlayStation.

Wszystkie urządzenia które są na czuwaniu zużywają u mnie około 40W/h. Trzeba się tym w końcu zająć.

Ta taryfa jest do kitu. Całkowity brak "tanich godzin" w środku dnia bardzo utrudnia jej wykorzystanie do ogrzewania, a i na "potrzeby bytowe" zużywał bym sporo więcej w drogiej (pralka i zmywarka bardzo często są u mnie włączane właśnie w środku dnia, obecnie w tanich godzinach G12). Na dodatek prąd w drogich godzinach G12W jest sporo droższy, niż G12, a w tanich godzinach niewiele tańszy niż w G12. No i tych tanich godzin w G12W jest w ciągu doby 9, a w G12 jest ich 10 (oczywiście oprócz weekendów). Co więcej opłaty stałe w G12W są chore (prawie 5 razy większe niż w G12). Niemniej kiedyś to sobie przeliczałem. Wyszło mi, że jak bym miał używać G12W, to bardzo podobnie wyjdę na G11 (przynajmniej latem)... ;-)

ProStaś ma prąd z PZE w Łodzi zdaje się, a tam G12W wygląda jak połączenie G12 i G12W w wydaniu Enei... I mogę się co najwyżej w nos ugryźć, bo czas obowiązywania taryfy narzuca operator, więc jestem przywiązany do nieciekawych taryf Enei (nawet jakbym prąd kupował w innym ZE). :-(

Dzięki ProStaś za szczegóły. To dla mnie rozwiewa wszelkie niejasności. Wychodzi na to, że żebym mógł mniej płacić za prąd muszę się przeprowadzić, bo ja mam za ostatnie 2 miesiące sumarycznie kWh nawet ciut mniej niż Ty, ale kosztowo sporo drożej niestety (bo prawie 30% w drogiej taryfie). :-( A wszystko przez te godziny taniej taryfy... ;-)

Sprawdziłem. Latem średnia za kWh u mnie 44gr w G12W a u rodziców 55gr w G11

No cóż, to zależy głównie od konkretnego rozkładu zużycia między tanią i drogą taryfę. Ale skoro G12W ma koszty stałe wyższe o ponad 70zł za miesiąc, to znaczy, że przy podanych przez Ciebie proporcjach i typowo moim zużyciu letnim w okolicach 1 MWh na 2 m-ce, to daje praktycznie 0zł oszczędności na G12W, czyli jak mówiłem wychodzi to samo co w G11 ;-)

ProStaś - też bym chciał mieć taką taryfę - ja mam standardowo tania 13-15 i 22-6. Ty masz sporo godzin więcej taniej taryfy poniedziałek-piątek 2h/dzień więcej i cały weekend 28h --> w sumie 38h taniej taryfy więcej niż ja...

Mi też wychodzi że ma ode mnie 40h miesięcznie więcej taniej:( Najgorsze że tego sie nie przeskoczy.:(

Jednak i ja oprócz pompy zużywam dużo prądu na pozostałe cele. Niestety u mnie przez cały dzień ktoś jest w domu i jak nie komputer to TV (niemal codziennie dwa) albo PlayStation.

Wszystkie urządzenia które są na czuwaniu zużywają u mnie około 40W/h. Trzeba się tym w końcu zająć.

sam dekoder nki połyka 30W/h w trybie standby...

A co do tych cen 1 kWh - kolega kbab ma na tym punkcie....czerwone światło :), to koszt 1 kWh u mnie średnio, z całego roku, z wliczeniem wszystkich opłat (czyli łączna suma kosztów z 2 faktur podzielona przez ilość kWh bez rozbicia na taryfę tanią i drogą) to 0,34 zł.

Muszę jeszcze poczekać do pełnego roku w G12W ale szacuję średnią około 42gr. To i tak nieźle.

koszt 1 kWh u mnie średnio, z całego roku, z wliczeniem wszystkich opłat (czyli łączna suma kosztów z 2 faktur podzielona przez ilość kWh bez rozbicia na taryfę tanią i drogą) to 0,34 zł.

Aż mnie zmotywowałeś, żeby sobie to policzyć i wyszło mi niecałe 0,39 zł na kWh (oczywiście z wliczonymi wszystkimi opłatami, średnia z calego roku) - tarfya G12 Enei. Spodziewałem się w sumie większej różnicy, ale może faktycznie nie jest aż tak źle jak by to na pierwszy rzut oka wyglądało, choć to i tak oznacza, że zapłaciłem ponad 500zł więcej, niż zapłaciłbym mieszkając w okolicach Łodzi...

Który dekoder? Z twardzielem? Mój zwykły HD nie pobiera prawie nic. Sprawdzałem, najwięcej bierze kino domowe około 20W. Sam subwoofer 8W

Komputer pracując 170W w tym sam monitor 70.

z twardym i czarna wersja softu.

z ciekawostek: komp 80W, monitor 70W ale najfajniej jest z amplitunerem przy odkrecaniu gałki głośności - polecam zbadać...

Edytowane przez tutiturumtu

A co do tych cen 1 kWh - kolega kbab ma na tym punkcie....czerwone światło :), to koszt 1 kWh u mnie średnio, z całego roku, z wliczeniem wszystkich opłat (czyli łączna suma kosztów z 2 faktur podzielona przez ilość kWh bez rozbicia na taryfę tanią i drogą) to 0,34 zł.

Z tym czerwonym światłem - to przesada, ale ceny trzeba pogratulować, u mnie w mieszkaniu z ost faktury jest 0,3562zł/kWh, NT/WT =0,774/0,226, ale tam na zużycie energii mam ograniczony wpływ (mieszkanie wynajmowane). Dodam, że taka średnia jest możliwa jedynie przy ogrzewaniu akumulacyjnym, przy pc w sferze marzeń.

Edytowane przez kbab