kbab 07.03.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 "dobrodziejstwo" cop obniża kilkukrotnie zużycie energii przeważnie tańszej, za to akumulacyjne ładują bufory tylko w tańszej taryfie za to kilkakrotnie więcej (o cop), przy porównywalnym zużyciu na zasilanie ("setek") odbiorników proporcja zawsze będzie korzystniejsza dla większych odbiorców energii, nie bez znaczenia jest również fakt, że pc są mniejszej mocy niż kotły i piece akumulacyjne, dlatego czasem muszą korzystać z droższej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.03.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Krótko mówiąć, im więcej zużycia w taniej taryfie tym niższa cena "średnia", ale to wcale nie znaczy, że PC tu jakoś przeszkadza. No i podnoszenie zużycia całkowitego (a co za tym idzie także kosztu), celem obniżenia średniej ceny kWh brzmi dość zabawnie Faktem jest natomiast, że zwykle PC są wymiarowane na pracę całodobową (w skrajnych warunkach), a nie na maksymalne wykorzystanie taniej taryfy, więc tym bardziej mogą tą średnią cenę kWh zawyżać... Ale czy to ważne? I tak wszyscy chcieli by mieć rachunki jak J-J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 "dobrodziejstwo" cop obniża kilkukrotnie zużycie energii przeważnie tańszej, za to akumulacyjne ładują bufory tylko w tańszej taryfie za to kilkakrotnie więcej (o cop), przy porównywalnym zużyciu na zasilanie ("setek") odbiorników proporcja zawsze będzie korzystniejsza dla większych odbiorców energii, nie bez znaczenia jest również fakt, że pc są mniejszej mocy niż kotły i piece akumulacyjne, dlatego czasem muszą korzystać z droższej taryfy. Nie wiadomo czy czasem Polska nie przejdzie na wzór niemiecki. Tam domy z PC mają osobny licznik tylko do PC na tanią energię. W zamian za to w okresie przesilenia poboru prądu elektrownia może na 2-3h dziennie wyłączyć dostawę prądu. Dlatego też w Niemczech robi się przewymiarowane instalacje z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Specjalnie dla kbaba:) Od 19 stycznia do dzisiaj. Średnia dla PC 37grŚrednia dla pozostałej części domu 41grŚrednia dla całości 39gr.Gdybym faktycznie miał te dodatkowe 40h w taniej pewnie dało by się zejść do 36-37gr/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 07.03.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Nie wiadomo czy czasem Polska nie przejdzie na wzór niemiecki. Tam domy z PC mają osobny licznik tylko do PC na tanią energię. W zamian za to w okresie przesilenia poboru prądu elektrownia może na 2-3h dziennie wyłączyć dostawę prądu. Dlatego też w Niemczech robi się przewymiarowane instalacje z PC ... nie sprawdzi się. Znając naszą narodową pomysłowość dajmy na to Pan Liwko czy Pan Baton (niezłośliwie: pierwszy pompiarz z brzegu, który przychodzi mi na myśl ) rozwinie swój nowo nabyty przedłużacz i potajemnie zapnie do niego swoją pompkę celem akumulacji ciepła w obawie przed kolejnym wyłączeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 ... nie sprawdzi się. Znając naszą narodową pomysłowość dajmy na to Pan Liwko czy Pan Baton (niezłośliwie: pierwszy pompiarz z brzegu, który przychodzi mi na myśl ) rozwinie swój nowo nabyty przedłużacz i potajemnie zapnie do niego swoją pompkę celem akumulacji ciepła w obawie przed kolejnym wyłączeniem No pomysł doskonały tyle że.... nieopłacalny:( W największe mrozy pompa pracowała u mnie około 15-16h więc wyłączenie na kilka h nie będzie miało żadnego wpływu. Po za tym grzanie w takim przypadku drogim prądem to trochę nie tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 07.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 No pomysł doskonały tyle że.... nieopłacalny:( W największe mrozy pompa pracowała u mnie około 15-16h więc wyłączenie na kilka h nie będzie miało żadnego wpływu. Po za tym grzanie w takim przypadku drogim prądem to trochę nie tego... jak znam życie i przedsiębiorczość naszego narodu, to znajdą się tacy; zresztą przy cenie 0,70PLN/kWh i cop 3 to tylko 23 gr/kWh, więc nie ma się co szczypać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 jak znam życie i przedsiębiorczość naszego narodu, to znajdą się tacy; zresztą przy cenie 0,70PLN/kWh i cop 3 to tylko 23 gr/kWh, więc nie ma się co szczypać... Nie opłaca się przy cenie 27gr i COP4 to tylko 6,75gr a przy COP3 9gr. Nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.03.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Po co się pchać w kombinowanie dla dwóch - trzech godzin. To już prędzej w druga stronę. Do licznika PCi na "kabelku" podłączona płyta kuchenna, zmywarka i pralka. ZE nazywa to kradzieżą, ale rodacy - sprytem życiowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Po co się pchać w kombinowanie dla dwóch - trzech godzin. To już prędzej w druga stronę. Do licznika PCi na "kabelku" podłączona płyta kuchenna, zmywarka i pralka. ZE nazywa to kradzieżą, ale rodacy - sprytem życiowym I to jest ta dobra odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 07.03.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Po co się pchać w kombinowanie dla dwóch - trzech godzin. To już prędzej w druga stronę. Do licznika PCi na "kabelku" podłączona płyta kuchenna, zmywarka i pralka. ZE nazywa to kradzieżą, ale rodacy - sprytem życiowym masz rację ale jak nazwac europejskie ceny energii, zywności, paliwa itd.itd... przy naszych goownianych zarobkach? p.s. nie kradnę i nie jestem sprytny życiowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.03.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Nie opłaca się przy cenie 27gr i COP4 to tylko 6,75gr a przy COP3 9gr. Nie opłaca się. dla siebie można liczyć kWh nawet po 5gr, to nie ma znaczenia - chociaż ważny jest cel - o właśnie w jakim celu??? Każdego takiego "liczmena" prędzej czy później i tak dostawca energii wyprowadzi z błędu kolejną fakturą Specjalnie dla kbaba:) Od 19 stycznia do dzisiaj. Średnia dla PC 37gr Średnia dla pozostałej części domu 41gr Średnia dla całości 39gr. Gdybym faktycznie miał te dodatkowe 40h w taniej pewnie dało by się zejść do 36-37gr/kWh o takich drobnostkach nikt nawet nie wspomni za rok, 2 czy 5 - będzie się liczyła zgoła inna wartość z tego okresu - tj średnia cena kWh z faktury - do tej zwykle będziemy powracać, więc dlaczego już teraz nie brać jej pod uwagę, tylko jakieś wybrane pozycje z faktury? Ale wracając do meritum - to proszę już któryś raz z kolei o podawanie zużycia energii w kWh - koszt potrafię wyliczyć. Dodatkowe godziny w G12w są "okupione" wyższą stawkę w 1 i w 2 - dostawca już to dokładnie wykalkulował. Po co się pchać w kombinowanie dla dwóch - trzech godzin. To już prędzej w druga stronę. Do licznika PCi na "kabelku" podłączona płyta kuchenna, zmywarka i pralka. ZE nazywa to kradzieżą, ale rodacy - sprytem życiowym Zamiast kombinować jak oszukać dostawcę tudzież siebie, może lepiej pogłówkować ile energii można zaoszczędzić, lub samemu wyprodukować z wiatraczka czy słoneczka - a może z zupełnie czegoś innego??? Edytowane 7 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Nie!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 No dobra, ale po raz ostatni dla ciebie kbab, nie proś mnie więcej. Od 19.01 PC I-325 II-1001Dom I-104 II-160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zamiast kombinować jak oszukać dostawcę tudzież siebie, może lepiej pogłówkować ile energii można zaoszczędzić, lub samemu wyprodukować z wiatraczka czy słoneczka - a może z zupełnie czegoś innego??? Do oszczędzania na tym wątku raczej nie musisz nikogo namawiać. Jakby nie było, właścicielami PCi stają się ludzie może nie wskroś oszczędni, ale na pewno mający zdrowie swojego portfela w przyszłości na względzie. A na pewno są mniej rozrzutni niż "wiatrakowcy", którym zainwestowane środki,śmiem twierdzić, nie zwrócą się nigdy. Ale zgadzam się z Tobą, kombinatorstwu trzeba mówić zdecydowane NIE, tym bardziej że jedno z przykazań mówi: Nie kradnij - rząd nie znosi konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.03.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) No dobra, ale po raz ostatni dla ciebie kbab, nie proś mnie więcej. Od 19.01 PC I-325 II-1001 Dom I-104 II-160 jeśli policzyć cop = 3,5, to zapotrzebowanie w tym czasie 4905kWh tj 104,36kWh/dobę - koszt bez pc - wg uznania, moje podałem ostatnio z faktury za gaz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4610741&viewfull=1#post4610741 tam średnią wyliczyłem na 8,5m3/dobę gazu co odpowiada 95kWh, za 128 dni, do tego jak doliczę prąd (za ost rok 6,5kWh/dobę), wypada 101,5kWh/dobę - niecałe 3kWh różnicy - stąd wniosek że nasze domy mają podobne zapotrzebowanie na energię końcową. To jest dla okresu grzewczego, średnia u mnie za cały rok to 57,6kWh/dobę (to jest zapotrzebowanie brutto, wliczone są straty kominowe tj 0,93 kocioł gazowy i 0,7 kominek z pw). Dodam, że średnioroczne zapotrzebowanie w wysokości 21011,49kWh jest policzone dla ostatnich 5 lat (min 20625,73 - 2009r, max 21438,19 -2008r) Edytowane 8 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 08.03.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) No dobra, ale po raz ostatni dla ciebie kbab, nie proś mnie więcej. Od 19.01 PC I-325 II-1001 Dom I-104 II-160 Jakoś bardzo podobnie mi wyszło od 14/01/11 faktura na całość 596,38PLN I- 425 kWh II - 1089 kWh Metodą kbab koszt kWh 0,39 PLN taryfa G12 w Enea Edytowane 8 Marca 2011 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 08.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174632-Teoria-domu-energo-oszczednego-a-realia&p=4616863&viewfull=1#post4616863 Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.03.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Do oszczędzania na tym wątku raczej nie musisz nikogo namawiać. Jakby nie było, właścicielami PCi stają się ludzie może nie wskroś oszczędni, ale na pewno mający zdrowie swojego portfela w przyszłości na względzie. A na pewno są mniej rozrzutni niż "wiatrakowcy", którym zainwestowane środki,śmiem twierdzić, nie zwrócą się nigdy. Ale zgadzam się z Tobą, kombinatorstwu trzeba mówić zdecydowane NIE, tym bardziej że jedno z przykazań mówi: Nie kradnij - rząd nie znosi konkurencji Ja się nie zgodzę, większość znajomych którzy mają PCi, nie są oszczędni. Wychodzą z założenia że PCi do lekarstwo na wszystko i skoro ono jest takie energooszczędne to puszczają im "wodze fantazji" w rezultacie czego koszty utrzymania domu są standardowe. Dla mnie nie trzeba mieć PCi żeby być oszczędnym, to styl życia i rozsądne przyzwyczajenia (gaszenie swiatła po wyjściu z pomieszczenia, czujki ruchu w korytażach) czynią człowieka oszczędnym, a raczej rozsądnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.03.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Ja się nie zgodzę, większość znajomych którzy mają PCi, nie są oszczędni. Wychodzą z założenia że PCi do lekarstwo na wszystko i skoro ono jest takie energooszczędne to puszczają im "wodze fantazji" w rezultacie czego koszty utrzymania domu są standardowe. Dla mnie nie trzeba mieć PCi żeby być oszczędnym, to styl życia i rozsądne przyzwyczajenia (gaszenie swiatła po wyjściu z pomieszczenia, czujki ruchu w korytażach) czynią człowieka oszczędnym, a raczej rozsądnym To jest sprawa bardzo indywidualna. Każdy do oszczędzania podchodzi inaczej. Oczywiście nie powinno się marnotrawić energii ale często cierpi na tym komfort. Nawet dzisiaj rozmawiałem z gościem który grzeje gazem i w sypialni ma 18oC a w salonie 20. Mówi że musi oszczędzać bo rachunki duże ale cierpi na tym komfort i on się z tym liczy. Podstawa to wybudować tak dom by ani rachunki ani komfort na tym nie cierpiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts