Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowałem że wysypie granulat styropianowy między krokwie ale dopiero przed kolejnym sezonem grzewczym.

teraz kasy nie mam.

Myślę że w połączeniu z dociepleniem wieńca da to jakiś zauważalny efekt.

Spostrzeżenia opiszę w Dzienniku który chyba oficjalnie zakończę w Grudniu tego roku.

Pozdr.

Marcinie

Masz jakieś zdjątko ocieplenia stropu z rozsypanym styropianem ? Kupowałeś granulat, czy regranulat ? Jak to cholerstwo rozsypać ? Kładłeś worek, rozcinałeś i rozgarniałeś ?

Pytam, bo chyba muszę dołożyć ocieplenia, a lekkość tego docieplenia (Piczman wie o czym piszę, prawda ?) jest dla mnie niebywale ważna.

pzdr

DSC08075.JPG

DSC08074.JPG

IMG_8461.JPG

Ja mam regranulat, ale jakość b. dobra. Zaprosiłem szwagra i przyjaciela, poinformowałem że jest do przerzucenia jakieś 50m3 materiału budowlanego na strych i rozsypanie, więc chłopaki dwa tygodnie na siłce łapali kondycje;-) Sama praca to bajka, rozrzucasz (dosłownie) worki po strychu, potem je rozwiązujesz, do góry nogami i po zabawie. Potem na to rozłożyłem 5cm wełny żeby się to kupy trzymało, bo miałem obawy że jesienne sztormy spowodują że mi się to wszystko rozwieje i nie daj boże jeszcze w październiku białe zaspy będę miał na podwórku. Nie wszędzie przykryłem wełną bo mi brakło, nie dokupiłem no i czas jak zwykle. Okazało się jednak że żaden sztorm (a i dobą 11-tkę w tym roku mieliśmy) nie spowodował zamieszania na strychu, dosłownie kilka punktów się "wywiało" i tyle. W tym roku chcę jeszcze z 20 worków dorzucić i wełną uzupełnić, szczególnie po brzegach.

W porównaniu do wełny nic nie gryzie i nie drapie, jedyne co to granulat wchodzi w każdą kieszeń i buty, więc najlepiej robić to w "stroju Adama".

Ja płaciłem 8pln/worek, myśle 4, max 5 worków na m3. Kupowałem od kolegi, jeszcze z podstawówki. Ja u siebie zauważyłem szron na wierzchu wełny, ale tylko w pewnych warunkach temperaturowych, teraz już nie pamiętam kiedy to było, bo rzadko odwiedzam strych.

Gość Arturo72
Jak jestes z pomorza to tanio ci załatwi, do mnie "ten" dostawca nie chce wysłać :(

Szkoda,bo też byłbym zainteresowany takim ładnym regranulatem...

Edytowane przez Arturo72

No cośTy, z Miasta Łodzi się pochodzi...

Strych jest dość intensywnie wentylowany, czuć to, jak się tam wchodzi.

pzdr

Ja też znam wierszyk z Łodzią:-) "Pochodzę z miasta Łodzi, gdzie nawet szczekanie psom szkodzi";-)

Co do wilgoci, to nic w takim wymiarze żebyś coś czuł, kiedyś wszedłem na strych, już nie pamiętam po co i jak dotknąłem wełny co lezy na styro to poczułem że jest oszroniona, ale innym razem zjawiska nie było. Jakoś to zbagatelizowałem, nie wiem czy słusznie.