Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli PC to nie solary. Jeżeli rozważał byś PC to jako jedyne źródło ciepła dla CO i CWU. Drabinki w łazienkach zrób jako osobne pętle podłogówki. Możesz dołączyć do nich grzałki i grzać nimi w okresach gdy już nie grzejesz CO.

Jestem zwolennikiem ogrzewania wodnego ze względu na swoją uniwersalność.

Możesz do tematu podejść w ten sposób, że w pierwszym roku podepniesz tani piecyk elektryczny i sprawdzisz na własnej skórze jak to się ma do rachunków. Jeżeli wyliczenia okażą się błędne możesz przejść na inny system.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozważałem PC dla CWU i CO ale cena odstręczająca w stosunku do innych rozwiązań na wejściu. PC dla samego CWU to już lepiej wygląda cenowo, ale tylko powietrze.woda bo solanka/woda to znowu wysokie ceny dolnego źródła. Tańszy jest zestaw solarny + grzałka, niż pc powietrze/woda + grzałka (w duże mrozy i tak i tu i tu używana, śnieg to osobny temat :)) + zwrot różnicy w 10 lat. Ale może tylko z moich wyliczeń wynika, że nie zwróci się ta różnica w 10 lat. Założeniem jest zwrot z inwestycji w 10 lat przy prostych założeniach kosztów ocieplenia, nośników i ich wzrostu. Bazowałem na excelu i wyliczeniach innych osób z forum czy z czasopism branżowych. Podłogówka wodna również była rozważana i jest w opcji, tak jak podłogówka elektryczna czy powietrzna. Przez najbliższe 3-5 tygodni jeszcze każda wersja jest możliwa. Do połowy czerwca muszę podjąć decyzje.

Skłaniam się do źródeł odnawialnych (dla idei etc.) niż gaz czy prąd, ale to też kwestia kosztów i wygody użytkowania. Gaz jest około 1km od działki. Nie wiadomo kiedy podłączą, dlatego go nie rozważam. I myślę o PC, kolektorach czy wiatraku.. a prąd zewnątrz(bo musi byc przy kolektorach czy wiatraku jako "główne" źródło wg norm).

Wiadomo że potrzebujemy CWU ale ile tak naprawde potrzeba tego CO i co tutaj do tego osobno czy razem wybrać? :)

Przy PC, na jedną osobę można szacować 100zł rocznie na CWU. Przy prądzie około 300. Wszystko tu zależy od upodobań.

Co do solarów to zależy wszystko za ile je kupisz. Jeżeli będzie to 10tyś. to w okresie 20 lat CWU w siedmiu miesiącach w roku (sprawność solarów) będzie cię kosztowała około 100zł miesięcznie (licząc z amortyzacją).

Jeżeli wykonasz ogrzewanie podłogowe wodne to za niewiele większą od solarów cenę można już kupić tanią a dobrą gruntową PC. Pozostanie tylko wykonanie dolnego źródła. Pytanie za ile? Jeżeli będziesz miał naprawdę tak niskie zapotrzebowanie a warunki masz do położenia kolektora poziomego nie będzie to drogie do wykonania.

Jest na tym forum Piwopijca, który ogrzewa podobne metry dobrze zaizolowanego domu niewielką PC. Może warto się z nim skonsultować?

Chciałem dać ciut większe solary aby było 70-80% zapotrzebowania dla CWU ale to może być nieosiągalne. Reszta CWU - prąd.

rachunek nie jest skomplikowany, jeśli wyliczenia są bez błędu to zapotrzebowanie tego domu wyniesie 5000kWh/rok na ogrzewanie i 5000kWh/rok ca cwu, razem 10000. Taką ilość ciepła bez problemu można osiągnąć z palenia w kominku, ale jeśli ma to być sporadyczne to warto zainstalować jakąś małą (7kW), tanią pc pw i wykorzystywać ciepło z niej w okresach przejściowych, na tęgie mrozy mały kocioł elektryczny do 10kW, przy dostarczeniu 2000kWh z kominka, 6500kWh z pc i 1500kWh z kotła el koszt byłby niewielki, można policzyć w moim arkuszu. Pc przy średnim cop=3,2 pobierze 2000kWh prądu + 1500 kocioł = 3500kWh en el (najlepiej w tańszej taryfie - da redę), drewno do kominka 1,5mp - koszt wg dostępnych cen w rejonie.

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B&pli=1#gid=13

Podsumowując dotychczasowe informacje od Was i ode mnie:

mamy zapotrzebowanie: 5000kWh/rok na ogrzewanie

i 5000kWh/rok ca cwu, razem 10000 kWh/rok

1 wersja - CWU+CO

bufor 400-500 litrów, solary + grzałka w II taryfie,

sterownik pogodowy i podmieszanie do zasilania podłogówki

wodnej

potencjalne koszty zakupu i korzystania ?

(CWU+CO: Zestaw Biawar Mega Solar, bufor 400l, podłogówka wodna z podmieszaniem z bufora, osprzęt, montaż) - około 35tyś

2 wersja - CWU+CO

bufor 400-500 litrów, PC p/w + grzałka w II taryfie,

wodnej

Tutaj wykonawca potencjalny określił koszty zakupu i połozenia na około 40-42tyś (CWU+CO: PC p/w Vitocal 200-S, bufor 500l, podłogówka wodna z podmieszaniem z bufora, osprzęt, montaż )

Koszty korzystania? Tego nie powiedział :)

3 wersja

CWU - PC p/w z buforem + grzałka II taryfa

CO - legalett na prąd+kominek

4 wersja

CWU - PC p/w z buforem + grzałka II taryfa

CO - podłogówka elektryczna - prąd w drugiej taryfie

potencjalne koszty zakupu i korzystania?

5 wersja

CWU i CO bufor na grzałkę II taryfia, podłogówka wodna z podmieszaniem

6 wersja - CWU+CO

bufor 400-500 litrów, PC g/w,

wodnej

7 wersja - CWU+CO

bufor 400-500litrów, PC p/w, sterownik pogodowy i podmieszanie do zasilania podłogówki

wodnej, kominek z p/w (bez kosztów, kominek już jest), kocioł elektryczny

Potencjalne urządzenia? Zdecydowanie może być polecenie marki czy modelu :)

PC p/w Mitsubischi = 13500zł?

PC g/w = zł? Zakup i montaż poziomy (pod domem? wykop można głębszy

zrobić :))

Nie planowałem kominka k/w - problem z wypalaniem

drewna i przednią szybą, która się brudzi i cieżko

czyści - ale to też jest opcja wciąż.

Edytowane przez marfe
Nowe informacje

coś się czepił tego bufora, jeśli masz podłogówkę na całości to - przerost formy nad treścią, albo dodatkowy profit dla wykonawców. Podłogówka jest w stanie zakumulować sporo więcej ciepła od dużego bufora. zauważ, że przy tych potrzebach wystarczy tylko 27kWh/dobę rocznie, płyta podłogowa 250m2 potrafi akumulować kilkadziesięt razy więcej. Edytowane przez kbab

na razie systemu dla CWU i CO szukam stąd rozpatrywanie wielu wariantów i wersji - stąd moje pytania do Was ... nie określam żadnego z nich lepszy...co do rekuperatora: rekuperat będzie z gwc rurowym

ten układ - mała pc pw + kocioł elektryczny (upewniam się, że bez bufora :) -) proszę o konkretne wskazania co do modeli pc czy kotła ...a jak ciepło z kominka zpw bez bufora - od razu w podłogówkę z podmieszaniem? a ciepła woda do CWU od razu z pc pw (bo z kotła z podgrzewaczem to rozumiem).... a pytam bo nie wszystko wiem i rozumiem :) i nie wiem jak taki układ miałby działać dając na wyjściu w miarę potrzeby ciepłą wodę (co do kotła elektrycznego jako podgrzewacza to nie mam wątpliwosći ale co do PC bez bufora czy kominka to nie wiem po prostu

8 wersja (to zmodyfikowane wersje 3 i 4 - inny rodzaj źródła CO)

CWU - PC p/w z buforem + grzałka II taryfa (np. jeden z modeli wymienionych powyżej)

CO - podłogówka wodna na kocioł elektryczny - prąd w drugiej taryfie (np. jeden z modeli wymienionych powyżej - jak wyliczyć potrzebą moc kotła elektrycznego--> będzie cena zakupu znana, jak wyliczyć koszt korzystania)

Dziękuję za wycenę wersji 8. i kosztów utrzymania.

Przy podłogówce już nie ma w tej wersji bufora.

Jest wersja 9 (farelki + bojler) - tutaj Żona nie zaakceptuje elementów widocznych ogrzewania CO. Więc dodatkowe załozenie ograniczające wersje - CO ma być niewidoczne i sterowane automatycznie, nie ręcznie (Ona zapłaci za wygodę, póki ją stać na to, o widoczności nie będę z Żoną dyskutować :)).

Faktycznie wygląda na to, że wersja 8 jest ekonomiczniejsza od wcześniejszych 7dmiu. I pozostaje tematem obniżyć cenę z 35tyś. do 20-22 tyś (wybór dobrych, ale tańszych urządzeń, własne negocjacje w sklepach i tak podłogówka (osprzęt, wylewka i ułożenie)). Alternatywą jest zamiast podłogówki wodnej elektryczna (mniejsze koszty o kocioł, i chyba jednak ciut tańsze położenie), tylko nie ma uniwersalności o której wspominaliście. Pozostaje więc już tylko odzyskanie trochę ciepła z kominka ale to jak słyszałem mozna uzyskać dająć wywiew z wentulacji blisko kominka (jest to sensowne?) lub DGP lub akumulacja.

Wersja 9 wygląda nieźle ekonomicznie, ale nie podpasuje Żonie.

Pozostałe wersje - te najbardziej odjechane kosztowo odrzucę - a nad innymi jeszcze pomyślę. Poczytam więcej postów na forum. I napiszę do Was z prosbą o wyjasnienie kwestii, co do których będę miał wątpliwości.

Dziękuję.

Jeśli grzanie ciepłym powietrzem z farelki jest "be", to żeby Ci jeszcze bardziej namieszać w głowie, rozważ ogrzewanie nadmuchowe.

W domu o zapotrzebowaniu na ciepło jakie planujesz taki system może całkiem nieźle się sprawdzać, a będąc typem ogrzewania dynamicznego, to w zależności od trybu życia może być bardzo ekonomiczne w eksploatacji.

Farelka jest "be" - dla Żony :). Myślałem własnie dzisiaj o tym, aby zamiast farelki dać centralną farelkę, której nie widać :) - czyli ogrzewanie nadmuchowe. To teraz - mam kominek i mam rekuperację z gwc . Jak to sprząc - może dać grzałkę do rekuperatora która sie właczy jak będzie za zmino w domu czyli < 22stopnie (Żona ciepłolubna) wystarczy? :) I z co łazienkami? Suszarki na ręczniki czy dodatkowe nadmuchowe ogrzanie łazienek? :)

Bardzo dużo możliwości i wersji dajecie. Nie wiem co wybrać :)