piwopijca 15.06.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Hehe... No ja tak mam caly czas. Tak naprawde to musze zostawiac uchylone lekko (jakies 10cm) rolety zeby wogole cos widziec -czy noc czy dzien jest Dobrze ze w czujkach ruchu pozostawilem diody swiecace -przynajmniej przy zaslonietych calkowicie roletach mozna trafic do drzwi albo znalezc reka lampke nocna Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.06.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam Czy macie jakieś informacje na temat mostka termicznego od listw startowych stosowanych przy ocieplaniu scian dwuwarstwowych, nie znalazłem nic konkretnego na forum?Listwy są robione z aluminium, czasami stalowe cynkowane.Chciałbym oszacować ile ciepła ucieka przez nie.Np lambda -dla aluminium wynosi 200W/m*K-dla stali 58 W/m*K-i dla porównania styropian 0,042 W/m*K Opór R=d/lambdawspółczynnik U=1/R W moim przypadku będzie 20 cm ocieplenia, powierzchnia ścian jakies 200m2 a obwód budynku gdzie będzie montowana listwa 50mb.Przy założeniu że listwa jest z blachy grubośći 1mm i szerokość tak jak grubość styropianu czyli 20 cm to współczynnik U będzie wynosił:- dla aluminium 1000 W/m2*K- dla stali 333 W/m2*K- dla styro 0,21 W/m2*K Czyli przy założeniu różnicy temperatur 40 st C (na zewn -20, wewnątrz +20) straty ciepła będą wynosić Q=U*delta T*powierzchnia.- dla całej 50 m listwy aluminiowej 2000W.- dla całej 50 m listwy stalowej 666W- dla całej powierzchni 200m2 scian 1680W Zdaję sobie sprawe że to tylko grube przybliżenie, może coś źle założyłem, o czymś zapomniałem (pominąłem np warstwy konstrukcyjne ściany, tynki itp) ale wyniki wyglądają bardzo niepokojąco, chyba lepiej omijać listwy startowe z daleka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.06.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 U mnie nie ma mostka bo nie mam listew. Grubiutki styropian "stoi" na proszku poliuretanowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.06.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Szczęściarz Chyba dołącze do ludzi szczęśliwych, bez listw startowych i z kilkoma oszczędzonymi banknotami w kieszeni. Póki co nie wierze w aż takie straty ciepła na tej listwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.06.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Skoro możesz to z nich zrezygnuj, kołki też możesz ( zaszaleć) pominąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.06.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Wiem, ale piszą o myszach biegających pod styropianem, podciąganiu wilgoci z gruntu, estetyce ...Narazie chce wiedzieć ile faktycznie ucieka tego ciepła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 17.06.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Skoro możesz to z nich zrezygnuj, kołki też możesz ( zaszaleć) pominąć Właśnie mnie ta kwestia interesuje, czy przy ociepleniu styropianem 30cm, w domu z poddaszem użytkowym można sobie podarować kołkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.06.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Myślę że klejony na piance nie zjedzie ani sie nie oderwie podczas dużego wiatru.No ale teoretyzuję teraz .U mnie bez kołków jest ściana wschodnia, 20 cm + 4 cm druga warstwa .Nic nie wskazuje na to żeby były jakieś problemy, wszystko trzyma się kupy 2 rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.06.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ja też miałem dawać bez kołków ale kurz na ścianie ( nawet po gruntowaniu ) i np. lekko wyschnięty powierzchniowo klej pokazały mi, że nie wszędzie dobrze się to trzymało. Niektóre bloki styro odklejały się razem z klejem. W całości jakoś to się trzyma ale kołki dałem dla świętego spokoju. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 17.06.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 gdybyś ich nie pominą U dla całej przegrody ściana + listwa wyszło by w okolicach 1,6W/m2*K, a straty ciepła dla 50 metrowej listwy 3,2W R=R1+R2 R1=0,25/0,4 R2=0,2/200 R=0,25/0,4*0,2/200=0,625+0,001 U=1,6 nadal wygląda tak strasznie ?? PS na pierwszych stronach tego wątku była mowa o metalowych klamkach w drzwiach zewnętrznych które były gwoździem do trumny domów pasywnych, ten post przypomniał mi tamte czasy To wygląda bardzo dobrze ale w swoim założniu rozpatrujesz przepływ ciepła jednokierunkowo prostopadle do powierzcni ściany. Moje wyliczeni są napewno błędne (straty zawyżone), ale uważam że zimno poprzez listwe będzie oddziaływać także na przylegające powierzchnie boczne jak styropian, ściana (listwa ma swoją powierzchnie przylegania do sciany, to kilka cm wysokości.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.06.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ja mam co prawda kolki mocujace styropian ale powiem Wam, ze pianka Tytan EOS tak trzyma ze "chlopaki", ktorzy wykonywali mi ocieplenie musieli pila odcinac styropian od sciany bo nie dalo rady go zerwac. Mala poprawka byla wiec i dobry moment zeby sprawdzic wytrzymalosc kleju w piance Jesli chodzi o listwe startowa to nie dawalem, styropian elewacyjny oparty na styropianie fundamentowym ale oddzielony folia, ktora byl "owiniety" styro fundamentowy jako hydro-izolacja. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeti 17.06.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Nie zostały komuś, kto stosował szkło piankowe jakieś resztki ? Potrzebuję wykonać próg pod drzwi wejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.06.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Ja też mam styropian bez kołków klejony na piankę i to w dwóch warstwach 10+20; wszystko ładnie spięte siatką zatopioną w kleju i jest dobrze. Polecam pianki do styropianu - warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.06.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Mógłbyś ktoś wrzucić jakieś zdjęcia jak prawidłowo powinien być klejony taki styropian na piankę?Bo u mnie ekipa się upiera żeby kołkować, a ja nie mam aż tak wielkiego wyboru ekip żeby szukać takiej która robiła klejone (i które mogę gdzieś zobaczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.06.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 wpisz sobie na youtube "tytan eos" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.06.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Kleisz po obwodzie i pasek przez środek. Na opakowaniu pisze. Ekipa może chce kołkować bo nie ma odpowiedniej aprobaty technicznej kleju do niekołkowania. Mogę potwierdzić - trzyma jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.06.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam pytanko: Czy jest ktoś na forum kto na podstawie projektu i opisu zastosowanych rozwiązań obliczy mi zapotrzebowanie budynku na ciepło do ogrzewania?Próbowałem sam, ale nie mam czasu na przedzieranie się przez instrukcje obsługi (Arcadia Termo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Wykonam te obliczeniaemail: [email protected]tel 506 060 832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.06.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam w kilku miejscach ścian zewnętrznych (Porotherm 25) wykonane wkucia na instalacje elektryczne itp.Większość tych instalacji idzie w arotach - czym można wypełnić pustą przestrzeń między wkuciem w ścianie, a arotem?Myślałem o piance, ale może jest jakiś inny lepszy (i cieplejszy) materiał?Obawiam się mostków cieplnych w tym miejscu, bo miejscami wkucia idą na 10cm wgłąb pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Salik, u nas wszystko jest opiankowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts