Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak z ciekawości - policzyłeś opłacalność tego wszystkiego? 30cm na podłodze? Hm... I jak chcesz wykończyć tę wełnę od środka? Klasyczne rozwiązanie pt. stelaż i płyty GK może być skomplikowane wziąwszy pod uwagę kształt Twego domu.

A propos kształtu to jest boski - zawsze chciałem mieszkać w kopule, jak Wuj Owen i Ciotka Beru z Lukiem na Tatooine... ;)

Wiesz takim totalnym pionierem nie jestem i nie ma zamiaru robić z siebie bohater :) Po prostu byłem już w takim domu, i będę robił dokładnie tak jak tam. Jednak kilka zmian wprowadziłem :) Jak będę miał gotowy projekt to na pewno takie techniczne elementy opiszę.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko: Skoro U to ilość watów jaka ucieka przez przegrodę o powierzchni 1 metra kwadratowego przez 1 sekundę przy różnicy temperatur 1 stopień, to przez ścianę o współczynniku u = 0,15 W/m2K, przy różnicy temperatur 40 stopni (zew. -20 wew +20) przez godzinę ucieka = 0,15 x 40 x 1 m2 x 60s x 60 min = 21600 W (21,6kW)????

Mam pytanko: Skoro U to ilość watów jaka ucieka przez przegrodę o powierzchni 1 metra kwadratowego przez 1 sekundę przy różnicy temperatur 1 stopień, to przez ścianę o współczynniku u = 0,15 W/m2K, przy różnicy temperatur 40 stopni (zew. -20 wew +20) przez godzinę ucieka = 0,15 x 40 x 1 m2 x 60s x 60 min = 21600 W (21,6kW)????

W=J/s czyli nie 21,6 kW a 21,6 kJ

prawdopodobnie mnie wyśmiejecie-czy przy zastosowaniu isomura ściany zewnętrzne trzeba docieplać od strony wewnętrznej murów?

może lepiej powiększyć grubość ocieplenia na stronie zewnętrznej?

Wszystko zależy w jaki typ "energooszczędności" celujesz.

Ciepły bloczek w takich rozwiązaniach jest elementem systemu i powinien być stosowany raczej "oprócz", a nie zamiast.

proszę o pomoc forumowiczów obeznanych w temacie,

jakiś czas mnie nie było i budowa żyła swoim życiem teraz ma wchodzić gość od podłogówki i zaraz za nim wylewki ale mam wielki znak zapytania odnośnie miejsca pod drzwiami tarasowymi (foto poniżej)

ściany są z PTH 25 P+W i budowlańcy pod tarasówką podmurowali mi tymi bloczkami tak że duża część wchodzi do salonu, posadzka ma być wylana pod drzwi i zakryć jej część,

wydaje mi się że trzeba to szybko skuć bo stanowi spory mostek termiczny a ma być sama podłogówka,

POMÓŻCIE SZYBKO jak to zrobić czy wszystko "WYWALIĆ" i wsadzić styropian,

pewnie się już to przewijało ale nie mam czasu prześledzenia wszystkiego od początku

POMOCY!!!

1.jpg

3.jpg

2.jpg

Coś pokręciłeś.

Współczynnik przenikalności cieplnej "U" to nie lamba (λ)

Otrzymana wartość "U" jest wynikiem końcowym.