Madeleine 29.07.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Jakiej firmy braliście fasadowy 0.036? Bo widzę że większość sensownych producentów ma tylko 0.031, 0.038 i 0.040. 0.036 są tylko w twardszych (droższych) wersjach podłogowych. Ja w końcu wzięłam austrotherm 0,038. Jeśli weźmiesz dach podłoga, musisz kołkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Planuję i tak kołkować, a 'dziury po kołkach' zatkać wyciętymi kawałkami styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.07.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Człowiek, od którego kupiłam styropian na elewację, zalecał mi coś takiego: Bez względu na rodzaj kołka, to w budownictwie energooszczędnym warto zastosować kołki z zaślepkami tj. krążkami ze styropianu tzw. KES-ami. Wtedy stosuje się kołki o ok. 2 cm krótsze i osadza się je w głąb styropianu, a krążki właśnie służą do zatykania tych wgłębień. Dzięki temu powierzchnia termoizolacji staje się jednorodna, a kołki nie tworzą punktowych mostków termcznych. Koszt KESa to 0,12 zł/szt.a frezu do nich to 65 zł. Zmieniając temat: montaż parapetów zewnętrznych, granitowych. Jak to zrobić dobrze? na piankę? ponieważ od dołu na ramie dochodzi styropian, parapetu nie wsuniemy pod ramę, tylko musi dochodzić z boku, prawda? Ile w ogóle po bokach wypuszczać w ocieplenie? o czym pamiętać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.08.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Madaleine, żeby było dobrze parapet musi wchodzić pod okno - innej opcji nie ma Od roku mam założony licznik prądu więc mogę podać całkowite zużycie. Niestety pompa ciepła działała od litopada więc nie będzie się to w całości pokrywało. Od 01.08.2010 do 31.07.2011 zużyłem 7533 kWh prądu na wszystko. Na pompę ciepła poszło 3100 kWh, gdzie 01.03.2011 licznik pokazywał 3000 kWh czyli od 01.03.2011 zużyłem na podgrzew cwu 100 kWh. Do listopada nie powinno być dużo więcej na pc. Pytanie do fachowców od cyferek - czy to dobre zużycie ? Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 od 01.03.2011 zużyłem na podgrzew cwu 100 kWh w stopce masz "solary płaskie" - nimi nie podgrzewasz cwu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.08.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Podgrzewam ale słońca ile jest to każdy widzi 100 kWh poszło na podgrzew cwu od 01.03.2011 - w tym praca pompki solarnej, cyrkulacyjnej i pompy ciepła jeśli trzeba. Ogrzewanie mam wyłączone od 01.03.2011. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.08.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Mi średnio na 3 osoby PC zużywa na CWU 60kWh miesięcznie (tak jest latem, zimą pewnie trochę więcej). Wychodzi na to, że masz przez 5 miesięcy mniejsze zużycie tylko o 200kWh. Przy średniej 40gr/kWh (taką mam) zaoszczędziłeś 80zł. Zakładając amortyzację solarów to bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.08.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Zakładając amortyzację solarów to bardzo mało. to nie jest mało - to po prostu strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 to nie jest mało - to po prostu strata kolega Liwko chciał być delikatny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.08.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Liwko i kbab - nie wiem na podstawie czego wywnioskowaliście/wyliczyliście, że to strata ? Czy na podstawie tego, że u Liwko są trzy osoby ? Możecie mi to jakoś bardziej rozpisać, żebym zrozumiał ? Jak dla mnie jest to super opłacalne, licząc po te jakieś średnie 40 groszy za kWh od 1 marca do końca lipca za ogrzewanie i cwu zapłaciłem 40 pln ??? Ile litrów ciepłej wody zużywa Liwko ? Bo jakoś mam przekonanie, że połowę tego co ja. Czy uwzględniał Liwko też wydatki na ogrzewanie za marzec, kwiecień i może maj ? Wszystkie instalacje mam tak robione aby mało płacić w przyszłości a nie aby mało wydać na instalację. Wiem z praktyki, że to czego nie wydałbym na np. solary czy pc to i tak by się rozeszło na inne pierdoły a nie leżało na lokacie i dawało odsetki Mogę liczyć jeszcze korzystniejszy COP przy pracy pompy ciepła bo tak mało pracuje, że z dolnego źródła idzie mi 10 stopni wtedy jeszcze większa strata z solarów pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Podgrzewam ale słońca ile jest to każdy widzi 100 kWh poszło na podgrzew cwu od 01.03.2011 - w tym praca pompki solarnej, cyrkulacyjnej i pompy ciepła jeśli trzeba. Ogrzewanie mam wyłączone od 01.03.2011. pozdr adam Moim zdaniem, to bardzo dobry wynik . W moim domu wychodzi latem trochę ponad 3kWh dziennie na podgrzewanie ciepłej wody i chłodzenie pasywne domu. W to wchodzi praca pomp obiegowych od solarów i od chłodzenia pasywnego oraz w razie potrzeby praca pompy ciepła. Gdybym liczył od początku marca, to wyszłoby jeszcze więcej, bo nawet w maju jeszcze działało u mnie ogrzewanie (szczegóły w moim dzienniku budowy). Podobnie jak Adam mam pompę ciepła i solary. Czy solary mi się opłacają ? Zdecydowanie TAK. Mam je prawie za darmo. Do pompy ciepła tak czy inaczej musiałem zakupić podgrzewacz ciepłej wody. Przy instalacji solarów musiałem wybrać podgrzewacz z wężownicą, który jest o kilkaset złotych droższy. Ponieważ jednak na całość instalacji solarnej (kolektory słoneczne, podgrzewacz, rurki z izolacją, pompka obiegowa i sterownik wraz z montażem) dostałem z gminy 50% dotacji, mogę powiedzieć, że same solary mam gratis. Inna sprawa, że zdecydowanie wolałbym dotację w tej samej wysokości otrzymać do instalacji pompy ciepła. Wtedy za całość zapłaciłbym o 5 tys. złotych mniej, czyli tyle ile za ogrzewanie mojego domu i przygotowanie ciepłej wody płacę przez ponad 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.08.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Liwko i kbab - nie wiem na podstawie czego wywnioskowaliście/wyliczyliście, że to strata ? Liwko zaznaczył, że chodzi mu o amortyzację, ja również korzystam z solarów (u mnie już w marcu albo w kwietniu wyłaczyłem kocioł), ale dzisiaj tego systemu bym nie instalował. Teraz dlaczego strata - to proste, jeśli czas użytkowania solarów policzymy z grubsza na 20 lat to koszt amortyzacji wynosi koszt inwestycji/ilość lat użytkowania, załóżmy że system kosztował 16tys zł to koszt amortyzacji wynosi 16000/20=800, ale to nie całkowity koszt, bo do tego trzeba dodać koszt eksploatacji, serwisowania (np 100zł/rok) - to już koszt wynosi 900zł/rok, jeśli wykorzystamy z solarów 2000kWh/rok to całkowity koszt jednostkowy tej energii wynosi 45gr/kWh - żadna rewelacja, o wiele taniej jest grzać gazem, czy prądem w tańszej taryfie (pomijam tu koszt ewentualnego kredytu - może on nieco pogorszyć tą relację). Jak widać - korzyść to głównie czyste środowisko. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.08.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Podobnie jak Adam mam pompę ciepła i solary. Czy solary mi się opłacają ? Zdecydowanie TAK. Mam je prawie za darmo. Do pompy ciepła tak czy inaczej musiałem zakupić podgrzewacz ciepłej wody. Przy instalacji solarów musiałem wybrać podgrzewacz z wężownicą, który jest o kilkaset złotych droższy. Ponieważ jednak na całość instalacji solarnej (kolektory słoneczne, podgrzewacz, rurki z izolacją, pompka obiegowa i sterownik wraz z montażem) dostałem z gminy 50% dotacji, mogę powiedzieć, że same solary mam gratis. No jeżeli solary się ma za darmo:). No ale dochodzi przecież jeszcze serwis. W moim przypadku dwa podgrzewacze kosztowały razem 1500zł, więc nawet 50% dotacja była by za droga by się na nią skusić. Przy PC solary musiały by być niemal za darmo by to miało jakiś większy sens. Inna sprawa, że zdecydowanie wolałbym dotację w tej samej wysokości otrzymać do instalacji pompy ciepła. Wtedy za całość zapłaciłbym o 5 tys. złotych mniej, czyli tyle ile za ogrzewanie mojego domu i przygotowanie ciepłej wody płacę przez ponad 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.08.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 styropian na ściany lepiej dać w dwóch warstwach na mijankę czy wystarczy w jednej warstwie i uszczelnić pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 03.08.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 mam szybkie pytanie do znawców tematu pewnie gdzieś już było ale proszę o podpowiedź tak na szybko;) w domku 100% podłogówka i teraz mam pytanie: - czy pod panelami lepiej dać jako podkład folię i tekturę falistą czy folię i np. IZO-FLOOR THERMO 1,6mm, - prośba o opinie gdzieś w jakimś dzienniku znalazłem taką dyletację (fotka poniżej) zrobioną styropianem, czy jest to poprawne? u mnie jest na piętrze murowana ściana kolankowa czy można wylewkę z ogrzewaniem podłogowym odizolować taką dyletacją zrobioną ze styropianu? jeśli tak to jaka grubość 1-2cm? może ktoś ma inny pomysł, pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.08.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Jedna warstwa a dokładniej + pianka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.08.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Co do dylatacji to wszystko jedno co dasz, jedno i drugie się nadaje, chociaż taśmy dylatacyjne są "wyposażone" w folię którą się rozkłada i dodatkowo uszczelnia/łączy z tą srebrną . Pod panele to co tańsze czyli tektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.08.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 styropian na ściany lepiej dać w dwóch warstwach na mijankę czy wystarczy w jednej warstwie i uszczelnić pianką? Oczywiscie ze w dwoch warstwach. Bylo juz o tym ze 100 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.08.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Oczywiscie ze w dwoch warstwach. Bylo juz o tym ze 100 razy niby bylo ale w wielu wypowiedziach przewija sie 1 warstwa i stad moje pytanie.swoja droga autorus podaj jakies zasadnicze przewagi dwóch warstw bo ja już nie wiem jak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.08.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Jedna warstwa a dokładniej + pianka . piczman a ile dać na fundament? 10 wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts