Lobo_M 04.08.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Oczywiscie ze w dwoch warstwach. Bylo juz o tym ze 100 razy Czemu oczywiście? Ja uważam że jedna warstwa dokładnie położona dokładnie+pianowanie, osobiście dałbym frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.08.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 piczman a ile dać na fundament? 10 wystarcza? Zależy jaki dom budujesz, z czego potem masz ściany? Dla standardowego wystarczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 autorus Może i było ze 100 razy ale raczej doszliśmy do wniosku ze 1 warstwa, wolniej i dokładniej oraz taniej . Ja na fundament przykleiłem 15 cm, myślę że to jaka grubość jest optymalna zależy od tego czy w domu na parterze jest podłogówka, ile ocieplenia jest na ścianie i w jaki dom celujemy.A poza tym jaka będzie różnica czy dasz 10 czy 15 cm?Ja tam bym się kierował też i estetyką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.08.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Ponieważ uważam że wydłuża i utrudnia to ewentualna drogę ciepła/zimna. Przy styropianach o grubości >20cm częste są wypaczenia kształtu przez co zdarza się że płyty nie przylegają do siebie bokami na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.08.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) Zależy jaki dom budujesz, z czego potem masz ściany? Dla standardowego wystarczy, Marcin buduję z silikatów mój projekt to WB-3149 z http://bisprol.pl/katalog/Budynki_jednorodzinne/3149/WB-3149.htm Ściany fundamentowe już stoją,Isomur już mam na budowie,na ściany 20cm styro i tu się zastanawiam czy zwykły czy szary Swisspora,na podłogę 20cm styro,dach chyba celuloza około 40cm,ogrzewanie elektryczne akumulacyjne chyba też Elektry tak jak u ciebie,WM z reku(tu jeszcze nie wiem jaki??) .Nie robiłem OZC .Może coś podpowiecie jaki może z tego wyjść dom.? Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 a to akurat proste, ty zapewne to sam robiles, wiec mozesz kontrolowac jakosc kladzenia. Innych nie dopilnijesz, wiec jest to bezpieczniejsze. Czemu oczywiście? Ja uważam że jedna warstwa dokładnie położona dokładnie+pianowanie, osobiście dałbym frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.08.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 w okolicach 5 litrów za dużo okien jak na 3 litrowca no i ten mostek termiczny na murłacie dzięki,jeśli chodzi o dach to zmieniłem na jednospadowy z ogniomurkami okna to problem ale ustawienie na działce mam takie że od północy są tylko 2 na parterze na piętrze zrezygnowałem od tej strony. mpoplaw na ściany dawać szary styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.08.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 a to akurat proste, ty zapewne to sam robiles, wiec mozesz kontrolowac jakosc kladzenia. Innych nie dopilnijesz, wiec jest to bezpieczniejsze. Nie robiłem sam, a innych dopilnowałem. Rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz:-) Dwie warstwy tez moga Ci spartaczyć. Skoro z góry zakładasz że ekipa spierdzieli to zmień ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 mpoplaw na ściany dawać szary styro? To jest wróżenie z fusów, wiesz że fusy po herbacie, ale nie wiesz jakiej. Dlatego uważam że tylko OZC powie czy Szary warto czy nie. Dla 3 litrowego warto, ale jak strzelasz w 5 litrowy to juz nie do końca. Skoro jednak planujesz grzanie pradem to powinieneś starać się byc blisko 3litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.08.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 To jest wróżenie z fusów, wiesz że fusy po herbacie, ale nie wiesz jakiej. Dlatego uważam że tylko OZC powie czy Szary warto czy nie. Dla 3 litrowego warto, ale jak strzelasz w 5 litrowy to juz nie do końca. Skoro jednak planujesz grzanie pradem to powinieneś starać się byc blisko 3litrów. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 04.08.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 piczman a ile dać na fundament? 10 wystarcza? czytałem ze dajesz isomura to możesz dać nawet mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 05.08.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Styropian zdecydowanie w jednej warstwie + dokładne pianowanie. Jak położysz w 2 warstwach to a) żaden producent systemów ociepleniowych nie da ci gwarancji b) wydasz więcej kasy na klej i robociznę - lepiej wydać ją na piankę i pianowaniec) obciążysz dodatkowo styropian ciężarem drugiej warstwy kleju d) jak nie dopilnujesz pianowania to klej którym będziesz przyklejał 2 warstwę wejdzie w szpary między płytami 1 warstwy (część z tych punktów traci na znaczeniu gdy drugą warstwę przykleisz na klej w piance) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.08.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Styropian zdecydowanie w jednej warstwie + dokładne pianowanie. Jak położysz w 2 warstwach to a) żaden producent systemów ociepleniowych nie da ci gwarancji b) wydasz więcej kasy na klej i robociznę - lepiej wydać ją na piankę i pianowanie c) obciążysz dodatkowo styropian ciężarem drugiej warstwy kleju d) jak nie dopilnujesz pianowania to klej którym będziesz przyklejał 2 warstwę wejdzie w szpary między płytami 1 warstwy (część z tych punktów traci na znaczeniu gdy drugą warstwę przykleisz na klej w piance) dziekuję za rady ,w takim razie pianka zamiast kleju i tutaj jaką wybrać żeby wytrzymała bez kołkowania? czy do pianowania szpar używa się tej samej pianki? w jaki sposób kłaść piankę żeby najmocniej trzymała a jednocześnie ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.08.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) No jeżeli solary się ma za darmo:). No ale dochodzi przecież jeszcze serwis. No właśnie Liwko, dobrze, że zauważyłeś, że do każdego tematu należy podejśc indywidualnie co się KOMU opłaca i co kto ma za ile Ja piszę o swoim przypadku i mi się to opłaca, Henok też nie narzeka ale nie zawsze u każdego solary będą warte zainstalowania. pozdr adam zadowolony qubic dałbym jednak kołki, (na kurzu) nie zawsze styro dobrze trzyma do pianowania szpar można używać tego samego co do klejenia - po psikaniu należy chwilę odczekać bo jak za szybko to się nie chce lepić. Używałem kleju tytan i jakiegoś zielonego od taśm rozprężnych, tytan bardziej nadmuchany ten drugi bardziej zbity. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jeszcze pytanie w temacie styropianu na elewację - są jakieś przeciwwskazania używania styropianu frezowanego?Na chłopski rozum to powinno być lepiej niż bez frezu, bo mniej mostków i mniej piankowania, ale może są jakieś minusy takiego rozwiązania?I czy mogę zastosować KES-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.08.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Gorzej się robi bo frezy krzywe i większe szpary powstają które trudniej zapianować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Krzywe frezy? To chyba całe płyty musiałyby być też krzywe...(nie bierzemy Termoorganiki, więc mam nadzieję że będzie ok)Kładliśmy XPS na fundamentach (frezowany) i nie przypominam sobie żadnych krzywizn lub nierówności na frezach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.08.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 O tyle gorzej, że jeśli masz szparę we frezie (w części bliżej muru), to ciężko ją zapianować, trzeba od góry. W sumie nie wiem, czy brałabym drugi raz frez. Natomiast moje frezy są idealne, ogóle styropian rewelacyjny, bardzo prosty i twardy, w ogóle się nie kruszy ani nic (brałam austrotherm 038, a na podłogę swisspor wdv 100 - też super). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 06.08.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dokładne pianowanie jest dużo łatwiejsze przy styro bez frezu. Jak styro z frezem jest już położony (na całej płaszczyźnie np. ściany) to nie za bardzo jest jak stwierdzić, czy jest jakaś szczelina między płytami w miejscu przykrytym frezem, oraz czy obydwie płaszczyzny frezu dokładnie stykają się ze sobą. No i frez troszkę utrudnia wykorzystanie docinanych kawałków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Nasz kierownik budowy zażyczył sobie aby styropian był sezonowany.. bo podobno "świeży" się krzywi po położeniu na ścianie. Jak to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts