Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

autorus

Może i było ze 100 razy ale raczej doszliśmy do wniosku ze 1 warstwa, wolniej i dokładniej oraz taniej .

Ja na fundament przykleiłem 15 cm, myślę że to jaka grubość jest optymalna zależy od tego czy w domu na parterze jest podłogówka, ile ocieplenia jest na ścianie i w jaki dom celujemy.

A poza tym jaka będzie różnica czy dasz 10 czy 15 cm?

Ja tam bym się kierował też i estetyką .

Zależy jaki dom budujesz, z czego potem masz ściany? Dla standardowego wystarczy,

Marcin buduję z silikatów mój projekt to WB-3149 z http://bisprol.pl/katalog/Budynki_jednorodzinne/3149/WB-3149.htm

Ściany fundamentowe już stoją,Isomur już mam na budowie,na ściany 20cm styro i tu się zastanawiam czy zwykły czy szary Swisspora,na podłogę 20cm styro,dach chyba celuloza około 40cm,ogrzewanie elektryczne akumulacyjne chyba też Elektry tak jak u ciebie,WM z reku(tu jeszcze nie wiem jaki??) .Nie robiłem OZC .Może coś podpowiecie jaki może z tego wyjść dom.?

Edytowane przez qubic

a to akurat proste, ty zapewne to sam robiles, wiec mozesz kontrolowac jakosc kladzenia. Innych nie dopilnijesz, wiec jest to bezpieczniejsze.

Czemu oczywiście? Ja uważam że jedna warstwa dokładnie położona dokładnie+pianowanie, osobiście dałbym frezowany.

w okolicach 5 litrów

za dużo okien jak na 3 litrowca no i ten mostek termiczny na murłacie

dzięki,jeśli chodzi o dach to zmieniłem na jednospadowy z ogniomurkami

okna to problem ale ustawienie na działce mam takie że od północy są tylko 2 na parterze na piętrze zrezygnowałem od tej strony.

mpoplaw na ściany dawać szary styro?

a to akurat proste, ty zapewne to sam robiles, wiec mozesz kontrolowac jakosc kladzenia. Innych nie dopilnijesz, wiec jest to bezpieczniejsze.

Nie robiłem sam, a innych dopilnowałem. Rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz:-) Dwie warstwy tez moga Ci spartaczyć. Skoro z góry zakładasz że ekipa spierdzieli to zmień ekipę.

mpoplaw na ściany dawać szary styro?

To jest wróżenie z fusów, wiesz że fusy po herbacie, ale nie wiesz jakiej. Dlatego uważam że tylko OZC powie czy Szary warto czy nie. Dla 3 litrowego warto, ale jak strzelasz w 5 litrowy to juz nie do końca. Skoro jednak planujesz grzanie pradem to powinieneś starać się byc blisko 3litrów.

To jest wróżenie z fusów, wiesz że fusy po herbacie, ale nie wiesz jakiej. Dlatego uważam że tylko OZC powie czy Szary warto czy nie. Dla 3 litrowego warto, ale jak strzelasz w 5 litrowy to juz nie do końca. Skoro jednak planujesz grzanie pradem to powinieneś starać się byc blisko 3litrów.

dzięki

Styropian zdecydowanie w jednej warstwie + dokładne pianowanie. Jak położysz w 2 warstwach to

a) żaden producent systemów ociepleniowych nie da ci gwarancji

b) wydasz więcej kasy na klej i robociznę - lepiej wydać ją na piankę i pianowanie

c) obciążysz dodatkowo styropian ciężarem drugiej warstwy kleju

d) jak nie dopilnujesz pianowania to klej którym będziesz przyklejał 2 warstwę wejdzie w szpary między płytami 1 warstwy

(część z tych punktów traci na znaczeniu gdy drugą warstwę przykleisz na klej w piance)

Styropian zdecydowanie w jednej warstwie + dokładne pianowanie. Jak położysz w 2 warstwach to

a) żaden producent systemów ociepleniowych nie da ci gwarancji

b) wydasz więcej kasy na klej i robociznę - lepiej wydać ją na piankę i pianowanie

c) obciążysz dodatkowo styropian ciężarem drugiej warstwy kleju

d) jak nie dopilnujesz pianowania to klej którym będziesz przyklejał 2 warstwę wejdzie w szpary między płytami 1 warstwy

(część z tych punktów traci na znaczeniu gdy drugą warstwę przykleisz na klej w piance)

dziekuję za rady ,w takim razie pianka zamiast kleju i tutaj jaką wybrać żeby wytrzymała bez kołkowania? czy do pianowania szpar używa się tej samej pianki? w jaki sposób kłaść piankę żeby najmocniej trzymała a jednocześnie ekonomicznie

No jeżeli solary się ma za darmo:). No ale dochodzi przecież jeszcze serwis.

:yes:

No właśnie Liwko, dobrze, że zauważyłeś, że do każdego tematu należy podejśc indywidualnie co się KOMU opłaca i co kto ma za ile :) Ja piszę o swoim przypadku i mi się to opłaca, Henok też nie narzeka :) ale nie zawsze u każdego solary będą warte zainstalowania. pozdr adam zadowolony :)

qubic dałbym jednak kołki, (na kurzu) nie zawsze styro dobrze trzyma :( do pianowania szpar można używać tego samego co do klejenia - po psikaniu należy chwilę odczekać bo jak za szybko to się nie chce lepić. Używałem kleju tytan i jakiegoś zielonego od taśm rozprężnych, tytan bardziej nadmuchany ten drugi bardziej zbity.

Edytowane przez aadamuss24

O tyle gorzej, że jeśli masz szparę we frezie (w części bliżej muru), to ciężko ją zapianować, trzeba od góry. W sumie nie wiem, czy brałabym drugi raz frez. Natomiast moje frezy są idealne, ogóle styropian rewelacyjny, bardzo prosty i twardy, w ogóle się nie kruszy ani nic (brałam austrotherm 038, a na podłogę swisspor wdv 100 - też super).

Dokładne pianowanie jest dużo łatwiejsze przy styro bez frezu. Jak styro z frezem jest już położony (na całej płaszczyźnie np. ściany) to nie za bardzo jest jak stwierdzić, czy jest jakaś szczelina między płytami w miejscu przykrytym frezem, oraz czy obydwie płaszczyzny frezu dokładnie stykają się ze sobą. No i frez troszkę utrudnia wykorzystanie docinanych kawałków.