Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to tak przy okazji

Te dane dotyczą procesu statycznego. Tutaj jest wymiana dynamiczna obie strugi są w ruchu i to przeciwnym i nie mieszają się. Praktycznie zawsze posiadają różną temperaturę i dla tego wymiana zachodzi zawsze (no prawie)

Przy mieszniu lub wymianie statycznej - to masz rację.

pkm,

z ciebie to większy prowokator od Jabko, :lol:

ale jeśli, gdyby, na wszelki wypadek to jabko wiedzie prym :wink:

wytłumaczę ...

:lol:

Próbując mu to wytłumaczyć wpadłem w własna pułapke.

gściu ale zauważ że ja "pytam" tylko wtedy gdy ktoś pisze pobieżnie źle tłumacząc. Lub też pisze prawie dobrze z małymi błędami.

Próbuje dociec wtedy prawdy :lol:

np:

Ale tak będzie tylko przy wymieszaniu strug...

A jak weźmiemy dwie zamknięte komory z jedna wspólną scianką. W komorach mamy powietrze o temp +20 i -20.

Co sie stanie po jakimś czasie

(zakładamy wymianę tylko przez wspólna przewodząca "ciepło" ściankę i brak wymiany z otoczeniem)

Czy nie stanie się dokładnie to o czym pisze pkm ?

W jednej i w drugiej komorze "zrobi się" 0st i wymiana ciepła ustanie.

Czy więc strugi muszą się mieszać ?

A wracając do poważniejszych tematów, wentylacja grawitacyjna nie będzie działać przy nowoczesnych szczelnych oknach. Żeby zaczęła działać to trzeba okna rozszczelnić. Taki właśnie wnioski wysnułem po dzisiejszych badaniach własnej wentylacji grawitacyjnej w moim bloku. Tak więc mam kolejny argument za wentylacją mechaniczna.

Eksperyment wyglądał tak:

Do kratki wywiewnej zbliżyłem wiatraczek z obrotomierzem. Nic sie nie stało więc otworzyłem okno i wtedy wiatraczek zaczął się kręcić. Po zamknięciu okna ruch powietrza znowu ustał.

mpoplaw geniuszu

Potwierdziłeś niniejszym stare powiedzenie odnoszące się nie tylko do wentylacji grawitacyjnej ale także do innych dziedzin życia.

"Żeby wyjać trzeba włozyć" :lol:

No cóż. Jest wiele takich problemów, kiedy błedne rozwiązanie narzuca sie niejako samoistnie tym, którzy problem próbuja rozwiazać. Pamiętam ze szkoły takie zadania, które połowa uczniów rozwiązywała tak samo ale niestetu błędnie, na dodatek w przekonaniu że to wyjątkowo latwe zadanie.

pkm tak wielu forumowiczów poświęciło swój czas i energię, żeby wyłożyć istotę sprawy, że chyba żeczywiście czas skończyć dyskusję. Problem nie jest w braku wytłumaczenia tego co obserwujemy. problem jest w tym, że ty tych odpowiedzi najwyraźniej nie analizujesz...

Przywołujesz swój paradoks i pytasz:"I gdzie w moim rozumowaniu tkwi bład?! Bo ja go nie widzę!"

Miłej lektury! :)

Jak już odkryjesz w czym twój tok rozumowania jestułomny to daj znać :)

Pozdrawiam,

Sunao

Odpuścił bym wam natychmiast, gdybyście nie udawadniali mi że dla reku nie ma znaczenia czy powietrze zewnętrzne ma 0 czy -20 to nawiewane powietrze będzie różnić się temp. nawiewanego powietrza o 2 st. Ale tego nikt nie wyjaśni bo z punktu wymiany energi, przy stosunku wywiewu i nawiewu jak 1:1 to jest fizycznie niewykonalne.

Chyba że ktoś to potrafi.....ale proszę o wyliczenia

Pozdrawiam :wink:

Próbując mu to wytłumaczyć wpadłem w własna pułapke.

gściu ale zauważ że ja "pytam" tylko wtedy gdy ktoś pisze pobieżnie źle tłumacząc. Lub też pisze prawie dobrze z małymi błędami.

Próbuje dociec wtedy prawdy :lol:

cieszę się, że dokładnie wiesz o co mi chodziłoe :p

P.S.

1. ktoś wspomniał powyżej, że przy -20 na zewnątrz i +20 w domu, po wymianie w reku, do garażu trafi powietrze o temp. -16C.

To może być prawda, ale gdy zastosujemy GWC, to temperatura nawiewana do garażu będzie zawsze wyższa od 0C ( ... o sprawność rekuperatora ).

2. czy to jest zgodne z przepisami ?

ciekawe pytanie !

P.S.

1. ktoś wspomniał powyżej, że przy -20 na zewnątrz i +20 w domu, po wymianie w reku, do garażu trafi powietrze o temp. -16C.

To może być prawda, ale gdy zastosujemy GWC, to temperatura nawiewana do garażu będzie zawsze wyższa od 0C ( ... o sprawność rekuperatora ).

ciekawe pytanie !

1. Tak

Napisałem że zapomniałem o GWC (nie brałem go pod uwagę)

Z GWC które da zawsze powiedzmy +4st. temperatura wywiewu do garaż będzie zawsze większa od +4st (o sprawnośc reku) czyli jeszcze lepiej.

Do tego kocioł i mam w garażu jak w salonie :lol:

2. A kogo to obchodzi ?

Odpowiedź jest prosta zawsze jest ruch i zawsze jest różnica temperatur, czyli wymiana.

Tak na marginesie też na tym forum byli tacy co udowadniali, że PC nie ma prawa działać, boo i tu wyliczenia, oraz też tacy, którzy twierdzili, że z gruntu na wymienniku nie można nic uzyskać - też poparte wyliczeniami. Na przekór im to działa, i to jak! Teraz doszedł REKU.

W każdym z tych przypadków przyjeto założenie, że to nie może działać i szukano wzorów, definicji aby to udowodnić. Kazdy został przy swoim, a to, że działa, tak jak działa, to dla jednych nor,alka - bo tak ma być, a dla drugich "niepojętne" użytkownicy oszukują lub wręcz dzieło szatana lub pomoc krasnoludków.

A temperatura zewnętrzna ma znaczenie dla REKU, te kilka stopni robi różnicę i to dużą. Spróbuj ogrzać mieszkanie z 16 do 20 i z 18 do 20. Tu jest ta energia.

No i wreszcie ktoś mnie zrozumiał dokładnie tak jak piszesz gościu.....jogibabu!!! :wink: z gwc należy pociągnąć powietrze o temp okoł 0

A skąd przy -20 temperatura 0 ? Przecież zgodnie z tym co piszesz do tej pory powinno być -10 i to zakładając, że wymiennik ma 100% sprawności, a GWC jej nie ma.

pkm kojarzy mi się z cieżkimi kursami "Podstawy Konstrukcji Maszyn"

ale tutaj bardziej pasuje "Późno Kapujacy Malkontent" :wink:

pkm moze odwiedź kogoś z reku i sam z termometrem przekonaj się że wymiana nie ustała na temperaturze "środkowej".

Zmierz zewnętrzną, zmierz wewnętrzną a potem zmierz na wlocie i przekonaj się że nie jest to dokąłdnie połowa sumy arytmetycznej temperatur zewn, i wewn, tylko troche więcej.

Ot naocznie dotkniesz cudu :lol:

1. ... po wymianie w reku, do garażu trafi powietrze o temp. ...

ciekawe pytanie !

2. A kogo to obchodzi ?

A Ty jabko znowu po swojemu :lol: :lol: :lol: :wink:

A z tą całą dyskusją to jak z planowaniem i wyjazdem na wakacje,

wakacje to nic, nałazić i nazwiedzać sią trzeba, ale ile przyjemności z planowania i dyskusji rodzinnych :lol: