budowlany_laik 05.09.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 kbab, zaznacz jeszcze na szaro powierzchnię okien w ścianach, okien połaciowych i drzwi zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) kbab, zaznacz jeszcze na szaro powierzchnię okien w ścianach, okien połaciowych i drzwi zewnętrznych. dzięki, zrobione, arkusz liczy tylko ogrzewanie, cwu trzeba dodać osobno. Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 mpoplaw: zrobiłem powtórną instalację programu. Są te przykłady. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 kbab: sprawdź sobie formuły w swoim pliku, bo to w niektórych miejscach fantastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) kbab: sprawdź sobie formuły w swoim pliku, bo to w niektórych miejscach fantastyka. z chęcią poprawię - tylko gdzie?? Co Ci nie pasuje?? Arkusz jeszcze ciepły - dzisiaj go spłodziłem - jak poprawimy błędy to będzie niezłe narzędzie. Jak zaznaczyłem dotyczy prostej stodoły z kątem dachu 45st. Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 05.09.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 To faktycznie dośc ogólny arkusz. Nie ma szans np policzyć czy przy scianie z BK 600 i podłogówce nieskotemperaturowej dać na chudziaku 20 cm czy 15 styro, czy fundament ocieplić 10 cm czy 18 cm.... czy na scianie dac styro 0,40 czy zaszalec i dac 0,31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) To faktycznie dośc ogólny arkusz. Nie ma szans np policzyć czy przy scianie z BK 600 i podłogówce nieskotemperaturowej dać na chudziaku 20 cm czy 15 styro, czy fundament ocieplić 10 cm czy 18 cm.... czy na scianie dac styro 0,40 czy zaszalec i dac 0,31 te szczegóły trzeba policzyć samemu, do arkusza wstawić tylko wymiary i policzony współczynnik przewodzenia ciepła U dla przegród. Samego styropianu jest sporo odmian z różnym współczynnikiem, za to jeśli ktoś potrafi policzyć prawidłowo współczynnik (większość podają producenci), to dodając dodatkowe warstwy izolacji od razu widać efekt w zapotrzebowaniu, tak samo z podnoszeniem temperatury czy zmianie przepływu powietrza przez WM i sprawności reku. Przede wszystkim ma być prosty - dla laika. Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 kbab:na początek błędy np. roczna strata pozostałych przegród - straty jednostk.*różnica temp.*4,8(skąd te 4, dalej b7 - sztywne,roczna strata płyty - powierzchnia * grubość płyty * różnica temperatur( co to za wzór???). Ponadto temp. musi być inna dla podłogi przy gruncie, inna dla dachu etc. Nie sprawdzałem dokładnie tylko pobieżnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) kbab:na początek błędy np. roczna strata pozostałych przegród - straty jednostk.*różnica temp.*4,8(skąd te 4, dalej b7 - sztywne,roczna strata płyty - powierzchnia * grubość płyty * różnica temperatur( co to za wzór???). Ponadto temp. musi być inna dla podłogi przy gruncie, inna dla dachu etc. Nie sprawdzałem dokładnie tylko pobieżnie. Już tłumaczę 24x0,2 to 24 godziny x 200 dni (okres grzewczy) /1000W (aby wynik był w kWh), płytę poprawiłem tam przyjmuję 8stC jako stałą temp gleby, dla dachu jest temp powietrza zew. Tam nie jest pow x grubość, ale pow x U płyty. B7 to zmienna pow domu - to wpisujemy sami (szare pole). Ale co do strat przez płytę to mam wątpliwości - uważam że straty są mniejsze niż te wyliczone. Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Czyli na dworze(polu) przez 200 dni masz -20 st. przez 24godz. na dobę. U mnie trochę łagodniejszy klimat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) Czyli na dworze(polu) przez 200 dni masz -20 st. przez 24godz. na dobę. U mnie trochę łagodniejszy klimat;) nie to nie tak, przecież temp średnia dla okresu grzewczego wpisywana jest w B24, i to wg niej jest wyliczane zapotrzebowanie roczne, minimalna jest tylko do obliczenia zapotrzebowania szczytowego (dla określenia mocy kotła) Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.09.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Raczej coś tam przeczytałeś na forum, ale do wiedzy to jeszcze daleko. Zawsze jesteś taki chamski, czy tylko wtedy jak masz okres? A może zawsze masz okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.09.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ot i mamy następnego "oczytanego" który myśli, że coś wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Niestety kolega orko wypowiada się w tym tonie w każdym temacie. Wiec możesz być spokojny że nie zostałem wyróżniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.09.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ot i mamy następnego "oczytanego" który myśli, że coś wie. Wystarczy że ty wiesz wszystko, reszta nie musi nic wiedzieć, ty nas oświecisz i skarcisz jak małe dzieci za nasza niewiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.09.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 z chęcią poprawię - tylko gdzie?? Co Ci nie pasuje?? Arkusz jeszcze ciepły - dzisiaj go spłodziłem - jak poprawimy błędy to będzie niezłe narzędzie. Jak zaznaczyłem dotyczy prostej stodoły z kątem dachu 45st. Arkusz coraz bardziej dopracowany . Moim zdaniem można poprawić (uzupełnić): 1. w komórce D2 "straty przegród w W/K", 2. w komórkach B30, B31, B32, B35 dodać w opisie jednostki, 3. arkusz jest mało użyteczny, bo liczy tylko przypadek z pochyleniem dachu 45 st., można łatwo go zmodyfikować o dowolne pochylenie dachu, np. dodając w komórce A2 "kąt pochylenia dachu", a w B2, np. 45 i zmieniając formuły w komórkach : B15 "=B4*B4*TAN(PI()/180*B2)/2" i B17 "=B3*B4/COS(PI()/180*B2)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.09.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Arkusz coraz bardziej dopracowany . Moim zdaniem można poprawić (uzupełnić): 1. w komórce D2 "straty przegród w W/K", 2. w komórkach B30, B31, B32, B35 dodać w opisie jednostki, 3. arkusz jest mało użyteczny, bo liczy tylko przypadek z pochyleniem dachu 45 st., można łatwo go zmodyfikować o dowolne pochylenie dachu, np. dodając w komórce A2 "kąt pochylenia dachu", a w B2, np. 45 i zmieniając formuły w komórkach : B15 "=B4*B4*TAN(PI()/180*B2)/2" i B17 "=B3*B4/COS(PI()/180*B2)" dzięki za poprawki, tak szczerze to robiłem go pod "siebie", do tego jeszcze niezbyt opanowałem ten program, za to cieszy mnie jego powodzenie - widać jest przydatny - zwłaszcza, że błyskawicznie liczy zmiany temperatury, czy współczynnika przewodzenia, czegoś takiego jeszcze w necie nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.09.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 kbabgdzieś kiedyś podawałeś ilość energii uzyskanej z drewna opałowego, zakupiłem ok.3m3 bukaile z tego można uzyskać przeciętnym kominkiem?, zobaczymy jak to sie będzie miało do zużycia prądu w moim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.09.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) kbab gdzieś kiedyś podawałeś ilość energii uzyskanej z drewna opałowego, zakupiłem ok.3m3 buka ile z tego można uzyskać przeciętnym kominkiem?, zobaczymy jak to sie będzie miało do zużycia prądu w moim domu Tak nawet wkleiłem tabelę (nie mogę jej znaleźć), jeśli to są mp to wypada po 2100kWh/mp (4,2kWh/kg) brutto, od tego trzeba odjąć straty kominowe (sprawność wkładu) policz w moim kalkulatorze https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=32 Edytowane 7 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 mp=0,7m3 (drewno liściaste) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts