kbab 07.09.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 ok wkleję nowehttp://desmond.imageshack.us/Himg705/scaled.php?server=705&filename=captureaegi.jpg&res=medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 kbab super tabelka dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.09.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 od tego trzeba odjąć straty kominowe (sprawność wkładu) jak policzyć te straty, czy sprawność ? ile sprawności ma przeciętny kominek o mocy 14 kw z Castoramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.09.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 jak policzyć te straty, czy sprawność ? ile sprawności ma przeciętny kominek o mocy 14 kw z Castoramy? sprawność podaje producent, zwykle dla wkładów kominkowych wynosi od 0,6 do 0,83, kominki z otwartym paleniskiem mają 0,3-0,4 - tyle ciepła netto dostarcza kominek do systemu grzewczego, reszta ze spalonego drewna idzie w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 09.09.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam Wszystkich energooszczędnych:wave: Właśnie jestem na etapie wyboru projektu. Dzięki arkuszowi kbab sam sobie odpowiedziałem na moje pytanie z innego wątku, czy mój projekt ndaje się na dom energooszczędny. dzięki za poprawki, tak szczerze to robiłem go pod "siebie", do tego jeszcze niezbyt opanowałem ten program, za to cieszy mnie jego powodzenie - widać jest przydatny - zwłaszcza, że błyskawicznie liczy zmiany temperatury, czy współczynnika przewodzenia, czegoś takiego jeszcze w necie nie spotkałem. Dla pełnego wypasu fajnie by było gdyby ten arkusz liczył również poniesione koszty ocieplenia domu, żeby można było zoptymalizować grubości ocieplenia pod płytą, na ścianach czy dachu przy zachowaniu takiego samego Ep jak najmniejszym kosztem. Arkusz mógłby obliczał ilość potrzebnego ocieplenia i koszt osobno pod płytę, na ściany, dach oraz koszt okien. Uświadomiłoby to niezdecydowanym czy warto np, pakować pod płytę 30 cm styro a na ściany tylko 12 jeśli tym samym kosztem można mieć bardziej ciepły dom. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.09.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) Arkusz mógłby obliczał ilość potrzebnego ocieplenia i koszt osobno pod płytę, na ściany, dach oraz koszt okien. Uświadomiłoby to niezdecydowanym czy warto np, pakować pod płytę 30 cm styro a na ściany tylko 12 jeśli tym samym kosztem można mieć bardziej ciepły dom.! tak oczywiście, mógłby również policzyć koszt odkurzacza centralnego i zaopatrzenia barku. Koszt ocieplenia zależy od wyboru inwestora, a przede wszystkim technologii, materiału, oraz etapu budowy czy modernizacji - to oczywiście można policzyć - ale arkusz jak w tytule ma być dla laika - dla zaawansowanych jest profesjonalny OZC. Odnośnie kosztu inwestycyjnego i spodziewanego efektu (poprawa współczynnika przewodzenia ciepła) to każdy producent materiałów termoizolacyjnych takie kalkulacje podaje np Thermomur. http://www.thermomur.pl/ Natomiast w moim kalkulatorze chodzi o błyskawiczne obliczenie spodziewanych efektów zainstalowania rekuperatora, cieplejszych okien, drzwi, czy też ocieplenia podłogi, stropu czy ścian lub poprawa komfortu cieplnego (podniesienie temperatury w domu) - tylko tyle i nic więcej - jeśli ktoś wybierze sposób modernizacji to ten właściwy współczynnik ma podany przez producenta. Edytowane 9 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.09.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mam parę pytanek do energooszczędnych.Ile może spalic domek?Wymiary 11x10,5 m h 7mProsty klocek z dachem odwróconymOkna południowe 17,6m2 zachodnie 8,6 m2 Północne 9m2 plus drzwi 2 ,2 m2 wschodnia 0m2Okna miedzy U= 0,64 do 0,82 Sciany 24 bk 600 + 25 cm styropian U= 0,138Podłoga na gruncie 30 cm styro Fundament ława w Szalunku XPS kształtka U ściana fundamentowa od zewnętrznej strony 20 cm styro od wewnętrznej 10 cmU = 0,16Dach odwrócony z 50 cm warstwa ocieplenia XPS U= 0,09Nie wiem jeszcze jak to się ma do dachów odwróconych czy woda nie będzie go wychładzać?Strefa klimatyczna 2 Obok domy podobnej wysokości . więc za mocno zawiewać nie będzie.WM z odzyskiem ciepła.Jak długie rurowe GWC zastosować do 190 m2 domu czy 40 mb rury fi 200 wystarczy?Czy mógł by mi ktoś pomóc jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie miał budynek. Zakładając że kupię dobra centralę i odzyskam 85% z wentylacji.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Stawiam na 3-litry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.09.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mniej byłoby przy determinacji j-j a na to się nie zanosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 ideałem byłoby przeniesienie okien z północy na wschód i isomury. I wychodzi pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 ja z innej beczki...w moim domu brakuje izolacji fundamentów i podmurówki, ile energii na tym tracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 ja z innej beczki... w moim domu brakuje izolacji fundamentów i podmurówki, ile energii na tym tracę... (------tyle--------) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (------tyle--------) a ja myślałem że (-tyle-) tak na poważnie, obecnie zużywam ok. 7000 kwh na ogrzewanie i ciekawi mnie ile bym zyskał na dociepleniu fundamentów czy nakład pracy i środków (odkopanie, docieplenie, zakopanie) ma większy sens ekonomiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Teraz posypią się na mnie gromy. Jeśli wynajmiesz ekipę to wielkiego sensu ekonomicznego dla Ciebie to nie ma. Chyba że chodzi o Matkę -Ziemię, ratowanie niedźwiedzi polarnych, Golfstrom i populację mrówek w Rwandzie - to tak. Bo przecież mostka pionowego i tak byś nie zlikwidował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Teraz posypią się na mnie gromy. Jeśli wynajmiesz ekipę to wielkiego sensu ekonomicznego dla Ciebie to nie ma. Chyba że chodzi o Matkę -Ziemię, ratowanie niedźwiedzi polarnych, Golfstrom i populację mrówek w Rwandzie - to tak. Bo przecież mostka pionowego i tak byś nie zlikwidował. widzę że masz podobne zdanie na ten temat co ja:D ocieplę tylko samą podmurówkę bo jest na wierzchu i świeci cegłą, a wykopy też wydają się bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.09.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mniej byłoby przy determinacji j-j a na to się nie zanosi. Co to znaczy że na to sie nie zanosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 ideałem byłoby przeniesienie okien z północy na wschód i isomury. I wychodzi pasywny No niestety nie mogę północ to front a wschód to przyklejenie się bliżej sąsiada więc bez okien działka niejest zbytnio gabarytna że tak powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mnie wyjdzie salon na północ:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.09.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 jak widać każdy ma jakieś "ALE" jak nie usytuowanie względem stron świata to wielkość działki albo jak mi - żona wybierze projekt - a TY się człowieku martw jak z tego zrobić 3l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts