Andrzej.K 11.09.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Niewiem czy widac że napisałem ale ile mb potrzeba gwc rurowego fi 200mm , myslałem o jakichś 45 mb tylko niewiem czy nie za mało . Najwyżej będe sie kręcił z tym koło płota:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Niewiem czy widac że napisałem ale ile mb potrzeba gwc rurowego fi 200mm , myslałem o jakichś 45 mb tylko niewiem czy nie za mało . Najwyżej będe sie kręcił z tym koło płota:) ja mam u siebie coś koło 60m zakopane na głębokości 2m, obecnie daje temp. 16,5* , w zimie było min.7,8* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 12.09.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 tak oczywiście, mógłby również policzyć koszt odkurzacza centralnego i zaopatrzenia barku. Koszt ocieplenia zależy od wyboru inwestora, a przede wszystkim technologii, materiału, oraz etapu budowy czy modernizacji - to oczywiście można policzyć - ale arkusz jak w tytule ma być dla laika - dla zaawansowanych jest profesjonalny OZC. Natomiast w moim kalkulatorze chodzi o błyskawiczne obliczenie spodziewanych efektów zainstalowania rekuperatora, cieplejszych okien, drzwi, czy też ocieplenia podłogi, stropu czy ścian lub poprawa komfortu cieplnego (podniesienie temperatury w domu) W sumie masz rację. Patrzyłem na ten arkusz ze swojej perspektywy. Pewnie nie ma sensu komplikować kalkulatora laikowi, chociaż gdyby ten laik był tylko na podobnym poziomie umysłowym jak ja to pewnie by sobie z nim poradził. Samego arkusza nie trzeba zmieniać, można tylko dodać kilka zmiennych a każdy sam zadecyduje, czy chce liczyć koszty. Kalkulator już oblicza powierzchnię płyty, powierzchnię ścian, izolowaną powierzchnię dachu, powierzchnię okien. Zmienne wprowadzane przez użytkownika to grubość izolacji w poszczególnych miejscach i cena izolacji. Kalkulator mógłby wtedy osobno obliczać potrzebną ilość izolacji i jej koszt osobno dla płyty, ścian, dachu i koszt okien. Z oknami byłby pewnie największy problem ale można szacunkowo wpisywać koszt m2 okna. Pozwoliłoby to w błyskawiczny sposób określić najtańszą opcję z zachowaniem spodziewanego efektu. Może udałoby się zaoszczędzić na zaopatrzenie barku lub zafundować sobie centralny odkurzacz lub:stereo: Dużo osób planuje ogrzewanie podłogowe więc zastanawiam się, czy nie należałoby uwzględnić temperatury płyty z ogrzewaniem podłogowym bo temperatura w zależności od zastosowanego ogrzewania będzie większa od temperatury w domu to i straty w płycie będą większe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.09.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Kalkulator mógłby wtedy osobno obliczać potrzebną ilość izolacji i jej koszt osobno dla płyty, ścian, dachu i koszt okien. Z oknami byłby pewnie największy problem ale można szacunkowo wpisywać koszt m2 okna. Pozwoliłoby to w błyskawiczny sposób określić najtańszą opcję z zachowaniem spodziewanego efektu. Może udałoby się zaoszczędzić na zaopatrzenie barku lub zafundować sobie centralny odkurzacz lub:stereo: Dużo osób planuje ogrzewanie podłogowe więc zastanawiam się, czy nie należałoby uwzględnić temperatury płyty z ogrzewaniem podłogowym bo temperatura w zależności od zastosowanego ogrzewania będzie większa od temperatury w domu to i straty w płycie będą większe. Ten arkusz całkowicie pomija koszty - to temat rzeka - w zależności od producenta materiałów budowlanych, tu nie o to chodzi - on ma policzyć zapotrzebowanie domu na energię. Odnośnie temp płyty - płyta grzewcza to grzejnik jak każdy inny, jej temp jest wypadkową temp wewnątrz, na zewnątrz i całkowitego U domu. To jest bez znaczenia, ponieważ system grzewczy ma utrzymać zadaną temperaturę w domu pobierając wyliczoną ilość ciepła. Koszt ogrzewania policzy sąsiedni arkusz w zależności od nośnika energii, wystarczy policzone zapotrzebowanie wpisać do H2 i w wybranym nośniku energii wstawić jednostkowy koszt nośnika i sprawność kotła. Pozdrawiam Edytowane 12 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 12.09.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Odnośnie temp płyty - płyta grzewcza to grzejnik jak każdy inny, jej temp jest wypadkową temp wewnątrz, na zewnątrz i całkowitego U domu. To jest bez znaczenia, ponieważ system grzewczy ma utrzymać zadaną temperaturę w domu pobierając wyliczoną ilość ciepła. Pozdrawiam Jeśli płyta grzewcza dla zapewnienia w domu temperatury 21 oC musi mieć temperaturę wyższą np. 28 oC czyli większe straty ciepła do gruntu niż przy temperaturze 21 oC. Czy straty w płycie nie są zależne od temperatury samej płyty bo moim zdaniem raczej są albo czegoś nie rozumiem. Pozrdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.09.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jeśli płyta grzewcza dla zapewnienia w domu temperatury 21 oC musi mieć temperaturę wyższą np. 28 oC czyli większe straty ciepła do gruntu niż przy temperaturze 21 oC. Czy straty w płycie nie są zależne od temperatury samej płyty bo moim zdaniem raczej są albo czegoś nie rozumiem. płyta grzewcza nie jest przegrodą ale grzejnikiem, przegrodą jest płyta fundamentowa z izolacją, to jej wsp U decyduje o stratach. Również początkowo miałem obiekcje co do strat płyty ale inni, mocniejsi w obliczeniach forumowicze twierdzą, że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.09.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Co to znaczy że na to sie nie zanosi? Proste: j-j wszystko sam policzył i sam dopilnował tego co trzeba, a Ty nawet nie wiesz jak się za to zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 12.09.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 płyta grzewcza nie jest przegrodą ale grzejnikiem, przegrodą jest płyta fundamentowa z izolacją, to jej wsp U decyduje o stratach. Również początkowo miałem obiekcje co do strat płyty ale inni, mocniejsi w obliczeniach forumowicze twierdzą, że tak ma być. Moim zdaniem płyta grzewcza spełnia dwa zadania. Po pierwsze jest przegrodą (dlatego jest izolowana) przez którą ucieka ciepło do gruntu i po drugie grzejnikiem, który ma wyższą temperaturę niż otoczenie (inaczej nie byłaby grzejnikiem). Idąc twoim tokiem rozumowania jak zainstaluje w ścianach zewnętrznych ogrzewanie ścienne to ściana będzie tylko grzejnikiem. Z tego powodu zaleca się montaż ogrzewania ściennego na ścianach wewnętrznych w celu zmniejszenia strat energii. Z chęcią posłucham argumentów innych forumowiczów. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Kasztan, masz rację w swoim monologu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 13.09.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Panowie, nie bijcie,nie krzyczcie... Czasu mało a tu ponad 400 stroniczek do przewalenia... a szukajka mnie jakoś nie lubi. Czy było już jak ogarnąć poddasze nieużytkowe żeby było SZCZELNE? Będę wdzięczny za linka lub info jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Żeby było szczelne .... trzeba zrobić szczelnie:D. No, o czym ma się pisać w takim temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.09.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Będę wdzięczny za linka lub info jak to zrobić tu jest, poczytaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.09.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ja polecam swoje rozwiązanie: Do krokwi przykręcamy dłuuugimi śrubami ruszt drewniany z kantówek pierwsza warstwa: 10cmx5cm, druga: 10cmx3cm. Dajemy 40 cm wełny. Do kantówek przykręcamy płyty osb. Szpary pianujemy. Dalej przyklejamy folię np aluminiową taśmą dwustronną. Folia ma być na sklejonych (np taśmą dwustronna do wykładzin) zakładkach co najmniej 10 cm. Powinna też być doklejona do muru taśmą jednostronną. Dalej dokręcamy boazerię lub cokolwiek (np rigipsy) tak aby trafić wkrętem w kantówkę!. Na szczelność nie narzekam. Na koniec test szczelności: Uruchamiamy wywiew z WM i szukamy szparek mokrymi palcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.09.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 To rozwiązanie jest pewnie dość szczelne, ale powoduje że cała zabudowa pracuje razem z dachem, więc jest (chyba) ryzyko pękania wierzchniej warstwy? No chyba, że te KG wieszać już na normalnych wieszakach, ale wtedy koszt całości będzie masakryczny... Najlepsza metoda uszczelnienia skosów, to... wylać je z betonu. Ale to też całkiem tanie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki34 14.09.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Panowie, czy warto myśleć o tym domu jako o energooszczędnym?Zmiany o których ja myślałam,to :-okna dachowe tylko 1szt-odizolowanie garażu poprzez dodatkowe ocieplenie-likwidacja wyjścia z małego pokoju i zrobienie okna na innej ścianie-brak lukarny i balkonu oraz przedłużenia garażujak usytułować dom na kierunki świata?ogrzewanie-gazowe lub ekogroszekwszędzie podłogówkapodaję link do projektu http://www.domyzwizja.pl/wygodny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.09.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 To rozwiązanie jest pewnie dość szczelne, ale powoduje że cała zabudowa pracuje razem z dachem, więc jest (chyba) ryzyko pękania wierzchniej warstwy? No cóż ja mam boazerię jako wierzchnią warstwę, więc nic nie pęka. Rigipsów jednak nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 15.09.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witajcie, Przymierzamy się do zakupu domku. Z jednej strony szukamy domku, segmentu z rynku wtórnego z drugiej strony zastanawiamy się nad zakupem ziemi i budowy od podstaw. Chcąc dowiedzieć się czegoś więcej zacząłem czytać ten wątek. Obecnie jestem na początku w okolicach 6 strony (rok 2005) z 430. Czy są strony, na których są zebrane w jednym miejscu na kilku stronach cenne uwagi i zalecenia min. z tego forum? Czytając cały wątek zejdzie mi chyba z kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Nie ma. Musisz przeczytać całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.09.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Czytając cały wątek zejdzie mi chyba z kilka dni Każdy by chciał w kilka dni zdobyć wystarczającą wiedzę aby zbudować dom jakiego oczekujemy . O tym to od razu zapomnij Co do samego wyboru czy kupować czy budować to zdecydowanie lepiej budować. Tyle że trzeba uzbroić się w cierpliwość, kupa nerwów i 1-2 lata w plecy ,,, Ale warto ! Budowa domu może być wspaniałą przygodą ale i wymaga dużego poświęcenia. Czytaj i pytaj, tylko konkretnie bo nikt nie odpowie jednym postem jak masz zbudować dom . Jak się uwiniesz i jesteś bystry to po roku będziesz gotowy do budowy. pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.09.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Jak to mówią; Człowiek całe życie się uczy, a głupi umiera:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts