qubic 18.09.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 okna zachodnie to normalnie masakra... a duże masz okna od zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.09.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Zimą mam to gdzieś. Płacę mało za CO. Za to latem musiałem sobie w tym roku zafundować roiletkę w sypialni. Efekt zdecydowanie zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Akurat drzewa liściaste przy domu są OK. Latem dają cień, chroniąc nie tylko przed bezpośrednim naświetlaniem przez szyby, ale nie dopuszczają do nadmiernego nagrzewania ścian czy dachu. Zimą przepuszczają światło. Częściowo zmniejszają podmuchy wiatru(wychładzanie budynku). Jedyna wada - trzeba długo czekać na właściwe rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.09.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 a duże masz okna od zachodu? w moim dzienniku jest fotka domu... to jest od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.09.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 akurat drzewa liściaste przy domu są ok. Latem dają cień, chroniąc nie tylko przed bezpośrednim naświetlaniem przez szyby, ale nie dopuszczają do nadmiernego nagrzewania ścian czy dachu. Zimą przepuszczają światło. Częściowo zmniejszają podmuchy wiatru(wychładzanie budynku). Jedyna wada - trzeba długo czekać na właściwe rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.09.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Rolety to jedna z lepszych inwestycji, które poczyniliśmy w domu. Bardzo się przydają latem, Żona je uwielbia, zimą pewnie też swoje robią, choć to trudniej wyczuć. Jeśli ktoś ma kaskę to naprawdę polecam. Dla nas były koniecznością, bo zamiast TV mamy projektor - bez zaciemnienia w dzień nie da się nic obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 19.09.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Zastanawie mnie czy faktycznie rolety się opłacaja . Ile nasze straty ciepła bedą mniejsze. Przeliczyć to na KWh .Jeżeli chodzi o zaciemnienie pokoju jak np do kina w domu to bezdyskusyjnie sa najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.09.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Mam dach dwuspadowy na krokwiach 8x20 co 90 cm. Zastanawiam się nad następnym wyborem: czy lepiej dać między krokwie 18 cm wełny 0,037 czy może lepiej dać na siłę wciskaną wełnę 0,044 nominalnej grubości 30 cm? U dla pierwszego rozwiązania to 0,205 a dla drugiego 0,146 (zakładając, że ściśnięta wełna ma taką sam opór cieplny jak rozprężona). Czy da się włożyć matę z wełny 0,044 o grubości 30 cm w przestrzeń 18 cm i czy nie wynikną z tego jakieś dodatkowe problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 18cm wełny to jest trochę tragicznie mało. Ja mam położone na stropie nieużytkowym 25cm i uważam ze to bardzo mało. Jak założę reku to dołożę jeszcze 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.09.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Pianobeton ma lambę w okolicach 0,08-0,09, tak więc 20 cm pianobetonu zastępuje mi 10 cm styropianu. Warstwy posadzki są następujące:- podsypka piaskowa ok. 50 cm- pianobeton - 20 cm- między ścianami: 10 cm styro- pod ścianami: 20 cm żelbetowej płyty fundamentowej- między ścianami: 10 cm płyty żelbetowej- na płytę: 8 cm styro- wylewka betonowa: 5-6 cmU dla takiej podłogi na gruncie: U = 0,12 Co do izolacji poddasza to początkowo chciałem dać 18 cm między krokwie, a następnie 15-20 cm na krokwie, następnie membrana i dachówka. Ale po obliczeniu kosztów wychodzi, że taki sposób docieplenia dachu jest droższy o 9-10 tys. od tradycyjnego: 18 między krokwie + 6 cm poprzek krokwi. Dałbym więcej pod krokwie ale mam za niskie ścianki kolankowe i muszę się obejść zaledwie 6 cm. Co do ściskania wełny i wypierania powietrza to jednak ściśnięte 30 cm wełny powinno być cieplejsze niż 18 cm nieściśniętej nawet o troszkę lepszej lambdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.09.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) Bzdura. Utopisz kasę a efekt będzie gorszy niż ocieplenie wełną o gr 18cm.Moje ścianki kolankowe miały 90 cm po dołożeniu 40 cm w dachu oraz 20 cm na ściankę kolankową mają 110 cm. Dodatkowo zlikwidowałem mostki w okolicach murłaty (zwłaszcza rogi budynku). Wełna na cały dach a mam jej około 70 m^3 kosztowała około 6tys. Skąd ty bierzesz te ceny? Edytowane 19 Września 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.09.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Co do rolet przegrzewania itd.Ja mam od pd okno 230x300 a od zachodu 230x300 i jedno 230x100 w pomieszczeniu 70m2. Te od północy latem nie nagrzewa bo mam dłuższy okap. Ale te od zachodu tak, mam na nich żaluzje bambusowe które trochę pomagają, ale w upa;lne dni w salonie bywało 24-25oC. Problem bedzie rozwiązany poprzez architekturę zewnętrzna, ale to dopiero za rok dwa. Wtedy problem bedzie rozwiązany. Co do rolet to uważam że latem sa ok, ale zimą, ale zimą moim zdaniem musiałyby byc zasłaniane zawsze po zmroku w kazdym pokoju żeby miały sens ekonomiczny, a ja sobie nie wyobrażam żeby się "odcinać" od świata po zmroku. Czy ktoś tak robi? Czy jest jakiś posiadacz rolet co ZAWSZE zasłania je na noc w całym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 20.09.2011 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Wełna na cały dach a mam jej około 70 m^3 kosztowała około 6tys. Skąd ty bierzesz te ceny? Zgadza się. Tylko, że ocieplając nakrokwiowo musisz dać twardą wełnę stosowaną do dachów płaskich, a ta nie kosztuje 90 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Co do rolet to uważam że latem sa ok, ale zimą, ale zimą moim zdaniem musiałyby byc zasłaniane zawsze po zmroku w kazdym pokoju żeby miały sens ekonomiczny, a ja sobie nie wyobrażam żeby się "odcinać" od świata po zmroku. Czy ktoś tak robi? Czy jest jakiś posiadacz rolet co ZAWSZE zasłania je na noc w całym domu? Oczywiście że jest - nasze zasłaniane są wszystkie po zmroku - to tego przecież służą. Mnie to tam ganz egal, ale Żona np. nie pójdzie spać, jak wszystkiego nie pozamyka. Pomaga jest to w stworzeniu iluzji bezpieczeństwa I to nie tylko zimą, ale też latem. Po zmroku i tak nic nie widać na zewnątrz - jest CIEMNO (przynajmniej u nas ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.09.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Co do rolet to uważam że latem sa ok, ale zimą, ale zimą moim zdaniem musiałyby byc zasłaniane zawsze po zmroku w kazdym pokoju żeby miały sens ekonomiczny, a ja sobie nie wyobrażam żeby się "odcinać" od świata po zmroku. Czy ktoś tak robi? Czy jest jakiś posiadacz rolet co ZAWSZE zasłania je na noc w całym domu? no tak Marcinie .. ale rolet nie kupujesz na 6 miesięcy tylko na 12 wiec jeśli wyda się kasę warto korzystać z nich przez cały rok ? ja jeszcze nie mam ani domu ani rolet - właśnie jestem na etapie podejmowania kluczowych decyzji i staje przed pytaniem kupować rolety czy nie , wszędzie czy tylko od południa i zachodu ? sterować nimi ręcznie czy elektrycznie jeśli mieszka się na jakimś "odludziu" można nie zasłaniać okien od wewnątrz lub od zewnątrz inaczej jest w mieście , lub gdy ktoś po prostu nie lubi być podglądanym - a po zmroku - również w lecie - wszystko widać jak na dłoni same rolety nie dają prawie żadnego bezpieczeństwa - ale mogą uchronić kogoś przed poznaniem przez złodzieja Twoich zwyczajów / nawyków etc ja mam sąsiadów z 3 stron wiec rolety kupuję do całego domu co do tego czy ktoś je zamyka po zmroku wszędzie czy nie zależy od dyscypliny i/lub wygody jeśli trzeba biegać po całym domu i robić to ręcznie - sadze że intuicja dobrze Ci podpowiada - nikt tego nie robi podobnie jak Depi ja mam nawyk zasłaniania zasłon po zmroku - więc rolety są dla mnie dobrym rozwiązaniem - mogę np zaoszczędzić na zasłonach wewnątrz domu a gdy połączę wszystko z czujnikiem zmierzchu i/lub zegarem (zamykanie po zmierzchu a otwieranie automatyczne o danej godzinie) tanim kosztem może okazać się to rozwiązanie praktyczne i efektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Mówicie o roletach a jakie sa przy nich mostki termiczne czy wg nie występója? Bo tańsze sa chyba zasłony lub rolety. Ale każdy powinien miec to co lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.09.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) generalnie rolety to mostek termiczny.nadstawne to porażka termiczna.elewacyjne już ok. Edytowane 20 Września 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 generalnie rolety to mostek termiczny. nadstawne to porażka termiczna. elewacyjne już ok. czyli większość ma elewacyjne ? czy rolety nadstawne to aż taki wielki mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.09.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 czy rolety nadstawne to aż taki wielki mostek? Większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.09.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Ściany zewnętrzne (nie licząc powierzchni z roletami) mam ze wsp. U = ok. 0,0904 (licząc najprościej wg kalkulatora styropiany.pl). Powierzchnia skrzynek moich rolet typu Integro to ok. 2,5 m2. Są one ocieplone 10 cm styropianu 0,031 (okna wysunięte w warstwę ocieplenia), co daje U = 0,2216. Średnia ważona sumy ścian i powierzchni skrzynek rolet zmniejsza wsp. U do 0,0932. Zatem montaż rolet Integro zmniejszył wsp. U całych zewnętrznych ścian z 0,0904 do 0,0932. Licząc szybko, w sezonie grzewczym tracę 31 kWh - grzejąc w I taryfie prądem: całe 21 zł. Zyskuję: - lepszy wsp. U dla okien (przy zamykaniu zimą), - odizolowanie od świata zewnętrznego kiedy tego chcę, - ochronę latem od słońca w oknach wschodnich (kto ma zachodnie - również od nich) - dla południowych okien latem wystarczą odpowiednio zaprojektowane okapy, - zaciemnienie na żądanie. A bilans zysków i strat niech każdy zrobi sobie teraz sam Edytowane 20 Września 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts