pedronx 23.09.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Link ktory podalem to jedna z mozliwosci zastosowania epdm. Chodzilo mi o pokazanie jak to wyglada. Nie tak latwo to przedrzec - musialbys to wziac do rak zeby zroumiec. Sposob w ktory ja ja uzylem tez jest dopuszczalny. Poszukaj, na stronie producenta sa rozrysowane detale. Wg zapewnien producenta guma przy -40st celsjusza zachowuje swoje wlasciwosci przy 300% rozciagnieciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 23.09.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Czy mozna zastosowac w dachu odwróconym taki układ warstw 1 hydroizolacja2 styro dach podłoga 3 piana pur wodoszczelnaCzy styropian nie będzie klawiszował? I czy nie popęka przez to piana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 23.09.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nie sugerowalbym sie cena za metr naterialu. Znajomi zastosowali cudo o nazwie chyba sikaplan (szara, gruba cerata chyba na bazie pcv) i mimo ze metr tego kosztuje ok 20pln to z robocizna wyszlo ok 200 - drogie sa obrobki, laczenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.09.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Jednym z najważniejszych parametrów budynku, decydującym o jego zapotrzebowaniu na ciepło jest współczynnik A/V (powierzchni do objętości), bo to właśnie powierzchnia boczna budynku "traci" ciepło. Tak więc dwa budynki o tej samej objętości (takich samych wnętrzach), ale inaczej rozplanowane przestrzenie (parterówka vs. piętrowy), będą miały zdecydowanie inne zapotrzebowanie na ciepło. No to teraz ja zapytam o czym Ty kurde piszesz? Przy ociepleniu podłogi, ściany, dachu rzędu 20-30 cm o wiele istotniejszą rolę niż A/V zaczynają odgrywać okna. No chyba że Twoim ideałem jest bunkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.09.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Tak, a dwa identyczne budynki, o identycznych pomieszczeniach i z identycznymi oknami będą miały takie samo zapotrzebowanie, nie zależnie od ich kształu (a co za tym idzie współczynnika A/V)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.09.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 że tak powiem, nie będą miały, jestem tu dobrym przykładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.09.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Tak, a dwa identyczne budynki, o identycznych pomieszczeniach i z identycznymi oknami będą miały takie samo zapotrzebowanie, nie zależnie od ich kształu (a co za tym idzie współczynnika A/V)? Zagalopowałeś się - dwa identyczne budynki mają taki sam kształt oraz A/V i oczywiście takie samo zapotrzebowanie Edytowane 23 Września 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.09.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Zagalopowałeś się - dwa identyczne budynki mają taki sam kształt oraz A/V i oczywiście takie samo zapotrzebowanie zapotrzebowanie będzie zalerzne od terenu i warunków pogodowych czyli tak zwana strefa klimatyczna inaczej w szczecinie inaczej na podchalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.09.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Oczywiście będzie zależżżżżżżżżżżżżżżżżżne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.09.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.09.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Na PodCHalu to może być i zalerzne... P,NMSP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.09.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Zagalopowałeś się - dwa identyczne budynki mają taki sam kształt oraz A/V i oczywiście takie samo zapotrzebowanie Dobra, może ciut za dużo tych "identycznych" nawstawiałem. Chodziło mi o to, że wśród budynków, które różnią się jedynie bryłą (a więc i rozkładem pomieszczeniem), ale nie różnią się powierzchnią użytkową, "programem użytkowym", czy też liczbą okien, a zwłaszcza lokalizacją, oczywiście "cieplejszy" będzie ten o niższym współczynniku A/V, czyli ten o bardziej zwartej bryle. Dlatego 2 strony wcześniej wspominałem, że "kostka" to teoretycznie jeden z lepszych kształtów na dom pasywny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.09.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Do tych założeń trzeba by jeszcze dołożyć co najmniej położenie okien względem stron świata a wtedy mamy ciekawą zagadkę jakie okno w takiej kostce odpowiada oknu dachowemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.09.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Oj tam czepiasz się. Wiadomo że nie każdy budynek da się "przeformatować" na inną bryłę. Ale spokojnie da się wiele takich znaleźć, które da się w ten sposób "obrobić". No i w takich porównaniach kostka raczej zawsze wygra. A okno dachowe to zło wcielone jest, ale czasem trzeba z nim żyć (nomen omen) pod jednym dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.09.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Panowie, co byście polecali na ciepłe drzwi do garażu ogrzewanego? Nie mam wymagań że musi być otwierana automatycznie albo łatwo (garaż dla autka hobby otwierany weekendowo jak pogoda ładna). Najprościej chyba brama dwuskrzydłowa ocieplona styro >=20cm? Ale co z uszczelnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.09.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 daj sobie spokój z dwuskrzydłowa. Przerobiłem już wszystkie. Tylko panelowa automat. Są o grubości 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.09.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 40mm to 4cm. a bajcik pisał o 20cm... A co do bramy garażowej, IMHO jak ma być w miarę "ciepła" i szczelna, to muszą być dwie: segmentowa od środa i dwuskrzydłowa od zewnątrz, z pustką powietrzną pomiędzy. Na zimę możesz sobie wtedy nawet w te pustkę poustawiać styropianu, będzie jeszcze ciut cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nie da się ukryć - największy problem w garażach to sąsiedztwo budynku mieszkalnego. Jeśli garaż jest w odległości 3m od domu, to ani nie trzeba go ocieplać ani kupować specjalnych bram A i jeszcze od wiatru osłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Ale trzeba mieć odpowiedni zapas gotówki na wyższy podatek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.09.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 A jak chce się go ogrzewać (tak jak bajcik), to jeszcze trzeba dobrze zaizolować ciepłociąg... A poza tym garaż bez przejścia do domu to tylko upierdliwość (chyba, że ktoś bardzo lubi grzebać w samochodzie - jak bajcik) Garaż przyklejony do budynku można też traktować jak "strefę buforową", dzięki czemu mniej jest w domu ścian wprost wystawionych na działanie warunków pogodowych. No a wspomniana oszczędność na podatku od nieruchomości spokojnie pokryje "straty" z tytułu nieszczelności bramy garażowej (przynajmniej w przypadku garażu nieogrzewanego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts