miloszenko 27.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Garaż przyklejony do budynku można też traktować jak "strefę buforową", dzięki czemu mniej jest w domu ścian wprost wystawionych na działanie warunków pogodowych. No a wspomniana oszczędność na podatku od nieruchomości spokojnie pokryje "straty" z tytułu nieszczelności bramy garażowej (przynajmniej w przypadku garażu nieogrzewanego). Strefy buforowe mozna robic dookola kazdej sciany i dachu, byly takie fajne projekty remontu starych domow poprzez obudowywanie go nowa elewacja, to jest dopiero bufor Swoja droga taki bufor w niewielkim stopniu wplywa na parametry izolacyjne danej przegrody (choba, ze np sa to same przeszklenia). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Mam oddzielny garaż. Powiem krótko POMYŁKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Mam oddzielny garaż. Powiem krótko POMYŁKA. Miałem tak kiedyś, mogę potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.09.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 I te opłaty, większe za garaż 20 niż za całą chałupę A jak chcesz założyć bramę to ci dają 23% VAT. Do dupy to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Już kilku znajomych nawróciłem, by stawiali garaż w bryle domu. No chyba że się nie da (wielkość działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.09.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 dlatego ja mieć tak nie będę hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.09.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Czy ktoś z Was mocował styropian na elewacji na EJOT-y?Planowaliśmy sam klej (Porotherm na ścianach, styropian grafitowy Knaufa gr. 20cm), ale sprzedawca i wykonawca namawiają jednak na kołkowanie - właśnie przy pomocy termodybli.Obawiam się że zastosowanie EJOT-ów jedynie zmniejszy, a nie zlikwiduje punktowych mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.09.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) według wszelkich norm i prawideł fizyki do 8m klej jest wystarczający - jeśli robi się to zgodnie z "instrukcją" wątpliwości psełudofachowców wynikają z tego że bywały przypadki odklejenia się elewacji od muru - które wynikają z błędu w sztuce klejenia między styropianem a murem nie może być bowiem jakiejkolwiek możliwości ruchu powietrza Twoje 2 boczne elewacje na 100% można tylko klejem potraktowaćściany szczytowe ewentualnie wzmocnić kołkami - ale jeśli masz obawy co do zlikwidowania mostków przedstaw panom fachowcom sposób kołkowania z dziennika j-j Edytowane 29 Września 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.09.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Wyjaśnione podręcznikowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.09.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Nie no dobra, a tak na serio... Podręcznikowe zasady znam. I wykonawca i sprzedawca bywają na forum i nie bardzo widzę potrzebę pokazywania im dziennika j-j To samo generalnie robią ejoty, więc kwestia tego czy a nie jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.09.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) chyba jednak nie wiesz jak styropian montował j-j http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57426.jpghttp://www.holdthatpic.com/photos/5085/57427.jpghttp://www.holdthatpic.com/photos/5085/57428.jpg co do kołków z pewnością plastikowe są lepsze od metalowych pod kątem przewodzenia ciepła ten temat jeszcze przede mną - ale na całość idzie siatka - nie daje się jej w kawałkach tylko "owija dom" dużymi kawałkami kluczowe są narożniki - jeśli będą dobrze osiatkowane + poprawnie przyklejony styropian - wg mnie nie ma się czego obawiać Edytowane 29 Września 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.09.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Ech.Ale ja naprawdę wiem jak j-j wycinał zaślepki i tak samo chciałem zrobić u siebie.Ale potem jednak się zastanawialiśmy i zrezygnowaliśmy, ale teraz temat wrócił.I pisałem że idea ejotów jest taka sama jak montowanie u j-j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 ja tak z ciekawości ile na takim jednym kołku jesteśmy "w plecy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 30.09.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Ja z doswiadczenia na wlasnej budowie moge doradzic klejenie klejem w piance. Osobiscie kupilem Tytan EOS i jestem pewien ze trzyma nie do oderwania. Przeprowadzilismy male doswiadczenie (przypadkowo wyszlo) zeby oderwac styropian bo na slupie zbyt gruby mi przykleili i wyszlo jakby stala tam lodowka (dali 20cm styro dookola slupa a slup sam w sobie ma 25cm wiec...). Okazalo sie ze nie moga go oderwac (zreszta ja tez nie dalem rady) bo styropian sie urywal a klej nie puscil i musieli obcinac pila od slupa owy styro. Mysle ze kolki mozna sobie darowac na domach jednorodzinnych jesli uzywa sie "porzadnego" kleju. Do grubego styropianu niestety musieli u mnie dodatkowo male placki z kleju cementowego dawac bo 210cm styro byl za ciezki i "splywal" zanim klej zwiazal -ciezko bylo pion-poziom utrzymac. Te placki cementowago powodowaly ze "przysysal" sie blok styropianu do muru i juz nie "plynal". 10cm styro nie bylo problemu ale 20cm zdarzalo sie ze zaczynal odstawac powoli od muru Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 A jak sprawa z kosztami takiego kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.09.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 około 23-28zł za 8 m^2 zależy od firmy i sposobu nakładania na płytę. Tytan EOS jakoś nie przypadł mi do gustu. Kilkakrotnie zatykał mi pistolet kiedy zostawiałem na dłużej puszkę z pianką na nim.Podejrzewam, że powodem jest cena która zmniejsza apetyt na ten klej i powoduje zaleganie na półkach. A jak wiadomo im starszy klej tym gorsza jakość. Nie ma co obawiać się kleju w piance. Ja np mam styropian w dwóch warstwach klejony do muru z maxa tylko pianką ( w sumie 30 cm) i nic się nie dzieje. Kilka uwag: 1) W narożnikach warto przykleić styropian nie tylko do muru ale też poszczególne płyty nawzajem.2) Przed klejeniem warto umyć i odpylić ściany jest tam zazwyczaj dużo kurzu.3) Płyty dobrze przetrzeć tarką (i odpylić po tej operacji oczywiście)- tworzą się w ten sposób szczeliny w które później wejdzie pianka.4) Czas wiązania pianki to około 15 minut. Warto co jakiś czas skontrolować przyleganie płyty. Czasami delikatnie jest odpychana przez piankę.5) Pierwszą warstwę trzeba bardzo dokładnie wypoziomować.6) Szpary można niemal od razu pianować albo tym samym klejem albo pianką niskoprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.09.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 chyba jednak nie wiesz jak styropian montował j-j http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57426.jpg http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57427.jpg http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57428.jpg co do kołków z pewnością plastikowe są lepsze od metalowych pod kątem przewodzenia ciepła ten temat jeszcze przede mną - ale na całość idzie siatka - nie daje się jej w kawałkach tylko "owija dom" dużymi kawałkami kluczowe są narożniki - jeśli będą dobrze osiatkowane + poprawnie przyklejony styropian - wg mnie nie ma się czego obawiać Pomysł z zatyczkami powinien byc standartem no ale ruznie bywa dla leniwych są dostępne na aledrogo juz takie kułeczka ze styropianu tylko niewiem jaki to styropian ale zawsze lepszy niz klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Ech. Ale ja naprawdę wiem jak j-j wycinał zaślepki i tak samo chciałem zrobić u siebie. Ale potem jednak się zastanawialiśmy i zrezygnowaliśmy, ale teraz temat wrócił. I pisałem że idea ejotów jest taka sama jak montowanie u j-j. bardzo możliwe ze to Twój skrót myślowy bo jeśli nie , to wybacz ale nie zgodzę się z Tobą nigdy kołek nie będzie tym samym co zaślepka styropianowa - mostki termiczne - nawet te najmniejsze powstają na styku 2 różnych materiałów no a podsumowując - klej będzie w zupełności wystarczający - więc szkoda kołków na głowie ciosać ... w tym temacie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 01.10.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Witam, Panowie a co sądzicie o pomieszczeniu usytuowanym nad garażem z punktu widzenia energooszczędności?Garaż "przyklejony" do głównej bryły budynku. Ogrzewać garaż czy można sobie darować?Jak byście zrobili ?Dzięki za odp. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.10.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Podobnie jak i garaż - totalna pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts