Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż przyklejony do budynku można też traktować jak "strefę buforową", dzięki czemu mniej jest w domu ścian wprost wystawionych na działanie warunków pogodowych. No a wspomniana oszczędność na podatku od nieruchomości spokojnie pokryje "straty" z tytułu nieszczelności bramy garażowej (przynajmniej w przypadku garażu nieogrzewanego). ;-)

Strefy buforowe mozna robic dookola kazdej sciany i dachu, byly takie fajne projekty remontu starych domow poprzez obudowywanie go nowa elewacja, to jest dopiero bufor :) Swoja droga taki bufor w niewielkim stopniu wplywa na parametry izolacyjne danej przegrody (choba, ze np sa to same przeszklenia).

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z Was mocował styropian na elewacji na EJOT-y?

Planowaliśmy sam klej (Porotherm na ścianach, styropian grafitowy Knaufa gr. 20cm), ale sprzedawca i wykonawca namawiają jednak na kołkowanie - właśnie przy pomocy termodybli.

Obawiam się że zastosowanie EJOT-ów jedynie zmniejszy, a nie zlikwiduje punktowych mostków termicznych.

według wszelkich norm i prawideł fizyki do 8m klej jest wystarczający - jeśli robi się to zgodnie z "instrukcją"

wątpliwości psełudofachowców wynikają z tego że bywały przypadki odklejenia się elewacji od muru - które wynikają z błędu w sztuce klejenia

między styropianem a murem nie może być bowiem jakiejkolwiek możliwości ruchu powietrza

Twoje 2 boczne elewacje na 100% można tylko klejem potraktować

ściany szczytowe ewentualnie wzmocnić kołkami - ale jeśli masz obawy co do zlikwidowania mostków przedstaw panom fachowcom sposób kołkowania z dziennika j-j

Edytowane przez R&K

chyba jednak nie wiesz jak styropian montował j-j

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57426.jpg

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57427.jpg

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57428.jpg

co do kołków z pewnością plastikowe są lepsze od metalowych pod kątem przewodzenia ciepła

ten temat jeszcze przede mną - ale na całość idzie siatka - nie daje się jej w kawałkach tylko "owija dom" dużymi kawałkami

kluczowe są narożniki - jeśli będą dobrze osiatkowane + poprawnie przyklejony styropian - wg mnie nie ma się czego obawiać

Edytowane przez R&K

Ja z doswiadczenia na wlasnej budowie moge doradzic klejenie klejem w piance. Osobiscie kupilem Tytan EOS i jestem pewien ze trzyma nie do oderwania.

Przeprowadzilismy male doswiadczenie (przypadkowo wyszlo) zeby oderwac styropian bo na slupie zbyt gruby mi przykleili i wyszlo jakby stala tam lodowka (dali 20cm styro dookola slupa :) a slup sam w sobie ma 25cm wiec...).

Okazalo sie ze nie moga go oderwac (zreszta ja tez nie dalem rady) bo styropian sie urywal a klej nie puscil i musieli obcinac pila od slupa owy styro.

Mysle ze kolki mozna sobie darowac na domach jednorodzinnych jesli uzywa sie "porzadnego" kleju.

Do grubego styropianu niestety musieli u mnie dodatkowo male placki z kleju cementowego dawac bo 210cm styro byl za ciezki i "splywal" zanim klej zwiazal -ciezko bylo pion-poziom utrzymac. Te placki cementowago powodowaly ze "przysysal" sie blok styropianu do muru i juz nie "plynal". 10cm styro nie bylo problemu ale 20cm zdarzalo sie ze zaczynal odstawac powoli od muru

Pzdr.

około 23-28zł za 8 m^2 zależy od firmy i sposobu nakładania na płytę. Tytan EOS jakoś nie przypadł mi do gustu. Kilkakrotnie zatykał mi pistolet kiedy zostawiałem na dłużej puszkę z pianką na nim.

Podejrzewam, że powodem jest cena która zmniejsza apetyt na ten klej i powoduje zaleganie na półkach. A jak wiadomo im starszy klej tym gorsza jakość.

Nie ma co obawiać się kleju w piance.

Ja np mam styropian w dwóch warstwach klejony do muru z maxa tylko pianką ( w sumie 30 cm) i nic się nie dzieje.

Kilka uwag:

1) W narożnikach warto przykleić styropian nie tylko do muru ale też poszczególne płyty nawzajem.

2) Przed klejeniem warto umyć i odpylić ściany jest tam zazwyczaj dużo kurzu.

3) Płyty dobrze przetrzeć tarką (i odpylić po tej operacji oczywiście)- tworzą się w ten sposób szczeliny w które później wejdzie pianka.

4) Czas wiązania pianki to około 15 minut. Warto co jakiś czas skontrolować przyleganie płyty. Czasami delikatnie jest odpychana przez piankę.

5) Pierwszą warstwę trzeba bardzo dokładnie wypoziomować.

6) Szpary można niemal od razu pianować albo tym samym klejem albo pianką niskoprężną.

chyba jednak nie wiesz jak styropian montował j-j

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57426.jpg

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57427.jpg

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57428.jpg

co do kołków z pewnością plastikowe są lepsze od metalowych pod kątem przewodzenia ciepła

ten temat jeszcze przede mną - ale na całość idzie siatka - nie daje się jej w kawałkach tylko "owija dom" dużymi kawałkami

kluczowe są narożniki - jeśli będą dobrze osiatkowane + poprawnie przyklejony styropian - wg mnie nie ma się czego obawiać

Pomysł z zatyczkami powinien byc standartem no ale ruznie bywa dla leniwych są dostępne na aledrogo juz takie kułeczka ze styropianu tylko niewiem jaki to styropian ale zawsze lepszy niz klej

Ech.

Ale ja naprawdę wiem jak j-j wycinał zaślepki i tak samo chciałem zrobić u siebie.

Ale potem jednak się zastanawialiśmy i zrezygnowaliśmy, ale teraz temat wrócił.

I pisałem że idea ejotów jest taka sama jak montowanie u j-j.

bardzo możliwe ze to Twój skrót myślowy

bo jeśli nie , to wybacz ale nie zgodzę się z Tobą

nigdy kołek nie będzie tym samym co zaślepka styropianowa

- mostki termiczne - nawet te najmniejsze powstają na styku 2 różnych materiałów

no a podsumowując - klej będzie w zupełności wystarczający - więc szkoda kołków na głowie ciosać ... w tym temacie hehe