Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pkm kojarzy mi się z cieżkimi kursami "Podstawy Konstrukcji Maszyn"

ale tutaj bardziej pasuje "Późno Kapujacy Malkontent" :wink:

a ile autorytetów forumowych zaangażowało się w wyjaśnienie banału !

To jest sukces w zjednywaniu ludzi w rozwiązanie problemu.

Fascynujące zjawisko psychologiczno-społeczne.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z wcześniejszych obliczeń wynikało że obojętnie czy na zewnątrz jest 0 czy-20 to w nawiewie mamy +16 +18stopni, proszę tylko skąd to bierzecie proste pytanie

karwafa

Nie wyczymam z tym gościem.

Masz na wejściu do wymiennika 253K.

Na wejściu z drugiej strony 293K.

W środku wymiennika obe strugi będą miały temp. 273K

ALE kur....wa mać ALE

Jesteśmy dopiero w środku wymiennika

Powietrze nawiewane(273K) przesuwa się w kierunku wnętrza domu i natrafia tam na wywiewane o temp.293K (następną porcję powietrza wywiewanego z Twojego salonu) i ogrzewa się dalej do 283K,

Potem przesuwa się dalej i 283K natrafia znowu na 293K

Jednocześnie (znowu od środka wymiennika) wywiewane 273K przesuwa się w kierunku na zewnątrz i tam natrafia na 253K i schładza się do 263K.

Przesuwa się dalej i z nasze 263K trafia na kolejną porcję 253K z zewnątrz.

I jakby powiedział Pazurek w Nic śmiesznego:

I TAK KUR..WA DO ZAJE..BANIA.

Oczywiście przy danej długości wymiennika jeśli radzi on sobie w przy danym przepływie z róznicą temperatur o wartosci 40K a Ty mu nagle dasz różnicę 300K to on biedny nie wydoli.

I to jest jasne.

Ale przy przepływach do ... i różnicach do ... tak to działa.

KUMASZ COŚ czy dalej to tylko Gertych moze Cie nauczyć ?

a ile autorytetów forumowych zaangażowało się w wyjaśnienie banału !

To jest sukces w zjednywaniu ludzi w rozwiązanie problemu.

Fascynujące zjawisko psychologiczno-społeczne.

Jednak ma to pewien sens. Jestem przekonany, że nie tylko pkm tak myśli. Może pkm nigdy tego nie pojmie, ale kto wie czy nie zabłądzi do tego wątku ktoś kto te wywody zrozumie.

Z drugiej strony gdyby było tak jak chce pkm to to po tak wielu producentów zabezpieczało wymienniki przed szronieniem. Te wszystkie grzałki, baj pasy, presostaty czujniki lodu itp.

Jabko w takim stresie to długop nie pociągniesz :lol: ,nie rozumiesz jednak albo nie czytasz,że mówie o wymianie jednostkowej np 1 metr wywiany i 1m nawiewany!!!!

,,Powietrze nawiewane(273K) przesuwa się w kierunku wnętrza domu i natrafia tam na wywiewane o temp.293K (następną porcję powietrza wywiewanego z Twojego salonu) i ogrzewa się dalej do 283K,

Potem przesuwa się dalej i 283K natrafia znowu na 293K "

To jest cały błąd który popełniacie

Jednocześnie (znowu od środka wymiennika) wywiewane 273K przesuwa się w kierunku na zewnątrz i tam natrafia na 253K i schładza się do 263K.

Przesuwa się dalej i z nasze 263K trafia na kolejną porcję 253K z zewnątrz.

...

NIE

To Ty popełiasz błąd.

Powyzej masz odpowiedź.

Żeby zamknać Twój bilans cieplny musisz zakumać ze wwiewasz tyle co wywiewasz a następnie grzejnikami podnosisz temperaturę powietrza w salonie .

Stąd masz cały czas klejne ciepłe porcje powietrza wywiewanego.

I chyba tego ciepła które dodajesz poprzez grzejniki Ci brakuje.

Jego nie liczyłeś prawda ?

Wg mnie jest to ilość ciepła które potrafi przekazać wymiennik nawiewanemu powietrzu

Nie wymiennik tylko powietrze wywiewane

I w wymianie dynamicznej czyli jak sie temp ustala to my robimy kroczek w przód.

Pozostawie Cie już samego w Twym niezrozumieniu bo w TERAZ MY jest afera rozporkowa

Dobranoc

Jednak ma to pewien sens. Jestem przekonany, że nie tylko pkm tak myśli. Może pkm nigdy tego nie pojmie, ale kto wie czy nie zabłądzi do tego wątku ktoś kto te wywody zrozumie.

Osobiście wierzę i jestem zwolennikiem swobodnego przepływu wiedzy, tak aby każdy kto ma ochotę ( potrafi ), mógł z niej skorzystać.

Nie tylko z własnego doświadczenia, ale nawet tu na forum, mógłbym przytoczyć przykłady, że upowszechnianie wiedzy, stwarza potrzebę fachowych usług rozpowszechniającego tą wiedzę :D

Notabene,

czy powyższa dyskusja nie pachnie nieco forumowym trolowaniem ?

Założyłem, że pkm w tym zakresie jest nienaprawialny. Istnieje też możliwość, że wykonuje badanie z dziedziny psychologii lub socjologii pt. "ile jeszcze wytrzymają".

Informuję, że jestem na skraju "rozkładu Gaussa".

Adam M.