gosciu01 05.12.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 pkm kojarzy mi się z cieżkimi kursami "Podstawy Konstrukcji Maszyn" ale tutaj bardziej pasuje "Późno Kapujacy Malkontent" a ile autorytetów forumowych zaangażowało się w wyjaśnienie banału ! To jest sukces w zjednywaniu ludzi w rozwiązanie problemu. Fascynujące zjawisko psychologiczno-społeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Z wcześniejszych obliczeń wynikało że obojętnie czy na zewnątrz jest 0 czy-20 to w nawiewie mamy +16 +18stopni, proszę tylko skąd to bierzecie proste pytanie karwafa Nie wyczymam z tym gościem. Masz na wejściu do wymiennika 253K. Na wejściu z drugiej strony 293K. W środku wymiennika obe strugi będą miały temp. 273K ALE kur....wa mać ALE Jesteśmy dopiero w środku wymiennika Powietrze nawiewane(273K) przesuwa się w kierunku wnętrza domu i natrafia tam na wywiewane o temp.293K (następną porcję powietrza wywiewanego z Twojego salonu) i ogrzewa się dalej do 283K, Potem przesuwa się dalej i 283K natrafia znowu na 293K Jednocześnie (znowu od środka wymiennika) wywiewane 273K przesuwa się w kierunku na zewnątrz i tam natrafia na 253K i schładza się do 263K. Przesuwa się dalej i z nasze 263K trafia na kolejną porcję 253K z zewnątrz. I jakby powiedział Pazurek w Nic śmiesznego: I TAK KUR..WA DO ZAJE..BANIA. Oczywiście przy danej długości wymiennika jeśli radzi on sobie w przy danym przepływie z róznicą temperatur o wartosci 40K a Ty mu nagle dasz różnicę 300K to on biedny nie wydoli. I to jest jasne. Ale przy przepływach do ... i różnicach do ... tak to działa. KUMASZ COŚ czy dalej to tylko Gertych moze Cie nauczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jabko - jesteś wielki Dawno sie tak nie uśmiałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 a ile autorytetów forumowych zaangażowało się w wyjaśnienie banału ! To jest sukces w zjednywaniu ludzi w rozwiązanie problemu. Fascynujące zjawisko psychologiczno-społeczne. Jednak ma to pewien sens. Jestem przekonany, że nie tylko pkm tak myśli. Może pkm nigdy tego nie pojmie, ale kto wie czy nie zabłądzi do tego wątku ktoś kto te wywody zrozumie. Z drugiej strony gdyby było tak jak chce pkm to to po tak wielu producentów zabezpieczało wymienniki przed szronieniem. Te wszystkie grzałki, baj pasy, presostaty czujniki lodu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jabko w takim stresie to długop nie pociągniesz ,nie rozumiesz jednak albo nie czytasz,że mówie o wymianie jednostkowej np 1 metr wywiany i 1m nawiewany!!!! ,,Powietrze nawiewane(273K) przesuwa się w kierunku wnętrza domu i natrafia tam na wywiewane o temp.293K (następną porcję powietrza wywiewanego z Twojego salonu) i ogrzewa się dalej do 283K, Potem przesuwa się dalej i 283K natrafia znowu na 293K " To jest cały błąd który popełniacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 05.12.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No czytam i oczom nie wierze . To może z innej strony: jak pkm rozumiesz podawaną przez producentów sprawność rekuperatora, na przykład 90%? Czego to według ciebie dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jednocześnie (znowu od środka wymiennika) wywiewane 273K przesuwa się w kierunku na zewnątrz i tam natrafia na 253K i schładza się do 263K. Przesuwa się dalej i z nasze 263K trafia na kolejną porcję 253K z zewnątrz. ... NIE To Ty popełiasz błąd. Powyzej masz odpowiedź. Żeby zamknać Twój bilans cieplny musisz zakumać ze wwiewasz tyle co wywiewasz a następnie grzejnikami podnosisz temperaturę powietrza w salonie . Stąd masz cały czas klejne ciepłe porcje powietrza wywiewanego. I chyba tego ciepła które dodajesz poprzez grzejniki Ci brakuje. Jego nie liczyłeś prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Wg mnie jest to ilość ciepła które potrafi przekazać wymiennik nawiewanemu powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 05.12.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 OK, ilość ciepła, idziemy dalej - jakiego ciepła? czego to 90% dotyczy? temperatury na zewnątrz? temperatury wewnątrz? różnicy temperatur? czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Zgoda Jabko właśnie tak,podgrzewasz to nawiewane powietrze np przez grzejniki, tylko pytanie o ile?? Dlatego zwracam uwage że jest różnica czy nawiewasz powietrze z zewnątrz 0 czy -20st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Wg mnie jest to ilość ciepła które potrafi przekazać wymiennik nawiewanemu powietrzu Nie wymiennik tylko powietrze wywiewane I w wymianie dynamicznej czyli jak sie temp ustala to my robimy kroczek w przód. Pozostawie Cie już samego w Twym niezrozumieniu bo w TERAZ MY jest afera rozporkowa Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 90% z powietrza wywiewanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jednak ma to pewien sens. Jestem przekonany, że nie tylko pkm tak myśli. Może pkm nigdy tego nie pojmie, ale kto wie czy nie zabłądzi do tego wątku ktoś kto te wywody zrozumie. Osobiście wierzę i jestem zwolennikiem swobodnego przepływu wiedzy, tak aby każdy kto ma ochotę ( potrafi ), mógł z niej skorzystać. Nie tylko z własnego doświadczenia, ale nawet tu na forum, mógłbym przytoczyć przykłady, że upowszechnianie wiedzy, stwarza potrzebę fachowych usług rozpowszechniającego tą wiedzę Notabene, czy powyższa dyskusja nie pachnie nieco forumowym trolowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 05.12.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Na pewno wywiewanego? W takim przypadku NIE MA WEDŁUG CIEBIE żadnego znaczenia temperatura na zewnątrz - czy jest to 273K czy 253K, to jest bez znaczenia? A może jednak 90% dotyczy czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Właśnie ma znaczenie temp. na zewnątrz bo jest różnica czy przekazywane ciepło ogrzewa powietrze zewnętrzne 0st czy -20st czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Założyłem, że pkm w tym zakresie jest nienaprawialny. Istnieje też możliwość, że wykonuje badanie z dziedziny psychologii lub socjologii pt. "ile jeszcze wytrzymają".Informuję, że jestem na skraju "rozkładu Gaussa".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 05.12.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No właśnie: jest różnica, zatem 90% dotyczy RÓŻNICY pomiędzy temp. zewnątrzną a wewnętrzną (bo obie wpływają na to co dostaniemy na wlocie, a co na wylocie rekuperatora) - zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Adam jestem twoim fanem więc chyba dam wam spokój.....do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 05.12.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 nie mówię o różnicy pomiędzy -20 a +20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Informuję, że jestem na skraju "rozkładu Gaussa". Adam M. dla potrzeb psychologicznych badań pkm : informuję, że ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts