head67 04.10.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ktoś kiedyś pisał o wyrzucaniu zużytego powietrza z WM do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.10.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Powiem tak, jest to jakiś pomysł. I na pewno do rozważenia. 1. Cieplejsze powietrze i tak będzie wchodziło , wydłuż rurę zasysającą2. Jak miałoby wyglądać to "mini gwc" na jakie temperatury liczysz? Pobieżnie patrząc, to i tak jeśli nie masz w garażu ogrzewania i nieocieplona podłogę to będziesz miał tam dodatnią temperaturę na poziomie ok +5 stZ takiego gwc wyciągniesz zapewne także +5st. Kominek też bez garażu dostanie jak zrobisz "mini gwc" ok +5st Zyskiem jest "lepsza wentylacja" garażu. Tak myślę. Czy warto? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.10.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ktoś kiedyś pisał o wyrzucaniu zużytego powietrza z WM do garażu tez czytałem, pomysł upadł. Śmierdziało będzie w garażu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 tez czytałem, pomysł upadł. Śmierdziało będzie w garażu i tyle. chyba ktoś tak zrobił - zimą w garażu wszystko pokryło się szronem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.10.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Następna dziwna koncepcja: powietrze wychodzące z WM ma sporą wilgotność i jest o wyższej temperaturze niż w garażu. Efekt: błyskawiczne wykraplanie pary wodnej. I wtedy albo woda albo szron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 04.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 A ja z innej beczki. Zadaszenie nad wejściemJak najlepiej podpiąć pod domek . Wiem że najlepszy był by przystawiany lecz zabraknie mi działki i Linia zabudowy wszystko psuje więc musi być to konstrukcja lekka . Myślałem by do muru pod ociepleniem przyczepić deski a do nich rurki lub płaskowniki z jakiegoś plastyku lub drewna. Tak by niebyło tam mostków. Dach nie bedzie zakrywał wejścia bo to płaski dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 04.10.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Andrzej.K, kilka stron wczesniej pisales że masz/planujesz miec dach odwrócony. Znasz może godnych uwagi wykonawcow ktorzy sie na takich dachach znaja? Sukam ekipy do dachu i nic z tych poszukiwan nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.10.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 A ja z innej beczki. Zadaszenie nad wejściem Jak najlepiej podpiąć pod domek . Wiem że najlepszy był by przystawiany lecz zabraknie mi działki i Linia zabudowy wszystko psuje więc musi być to konstrukcja lekka . Myślałem by do muru pod ociepleniem przyczepić deski a do nich rurki lub płaskowniki z jakiegoś plastyku lub drewna. Tak by niebyło tam mostków. Dach nie bedzie zakrywał wejścia bo to płaski dach. zobacz gotowe elementy do ciepłego montażu Stahltona ,jeśli już sprzedają w Polsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.10.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Andrzej.K, kilka stron wczesniej pisales że masz/planujesz miec dach odwrócony. Znasz może godnych uwagi wykonawcow ktorzy sie na takich dachach znaja? Sukam ekipy do dachu i nic z tych poszukiwan nie wychodzi. Nie nieznalazłem dobrych ekip ale robię w ten sposób Strop terivia spadek z betonu do środka, W środku korytko z rynna na jedną ze ścian. Na to wszystko piana PUR zamkniętokomorowa plus farba ochronna. Powinno wyjść cenowo tak jak za xps a brak mostków i jednocześnie hydroizolacja zrobiona. Jak narazie znalazłem 10 cm 1 m2 za 60 złdo 75 zł szukam dalej ale niejest to najgorsza cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 05.10.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Nie nieznalazłem dobrych ekip ale robię w ten sposób Strop terivia spadek z betonu do środka, W środku korytko z rynna na jedną ze ścian. Na to wszystko piana PUR zamkniętokomorowa plus farba ochronna. Powinno wyjść cenowo tak jak za xps a brak mostków i jednocześnie hydroizolacja zrobiona. Jak narazie znalazłem 10 cm 1 m2 za 60 złdo 75 zł szukam dalej ale niejest to najgorsza cena. Ciekawy pomysl z ta pianka PUR. Ja planuje XPS, na wierzchu chwasty (o ile znajde wykonawce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 09.10.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Powiem tak, jest to jakiś pomysł. I na pewno do rozważenia. 1. Cieplejsze powietrze i tak będzie wchodziło , wydłuż rurę zasysającą 2. Jak miałoby wyglądać to "mini gwc" na jakie temperatury liczysz? ... Zyskiem jest "lepsza wentylacja" garażu. Tak myślę. Czy warto? Nie wiem. Wgryzłem się trochę w temat mój układ napędzany grawitacyjnie to lipa. Wentylacja grawitacyjna w nieogrzewanym garażu będzie działać sprawnie, gdy temperatura w garażu będzie wyższa od zewnętrznej o co najmniej 8 - 10 oC, czyli zimą. W tym czasie zasysanie cieplejszego powietrza z "mini GWC" jest kuszące ale zamiast "mini" pewnie trzeba by zrobić "mega GWC". Obliczyłem (ale nie wiem czy dobrze) ciąg statyczny komina wentylacyjnego i przy wysokości komina 4 m, średnicy 150 mm i różnicy temperatur 12 oC wyszło mi 48 Pa, szkoda tylko, że można na taki ciąg liczyć w duże mrozy. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem wentylacji nieogrzewanego garażu jest zamontowanie wentylatora wyciągowego, który będzie załączany czasowo w celu usunięcia spalin np. gdy zamknie się brama wjazdowa czy załączy oświetlenie. Przy niewielkim dodatkowych koszcie + 5 oC z "mini GWC" kusi. Czytałem o takim rozwiązaniu w jakimś temacie o kominkach. Pomysł polegał na tym, że na rurze doprowadzającej powietrze do kominka zamontowana była przepustnica, która w pozycji zamkniętej doprowadzała całe powietrze z zewnątrz, a w pozycji otwartej kominek pobierał powietrze z pomieszczenia, a do tego pomieszczenia napływało cieplejsze powietrze z rury. Załączam kilka linków, może się ktoś skorzysta. Pozdrawiam Maron http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:CYyaV6-FfjEJ:www.kominiarczyk.com/public/tresc/file/poradnik-projektanta-kominow.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjxKqk1to8TNqJ49QpSTrQwcNgnRgAAW8k_jVRJ6hHwgkOJoiqcCMXvSSDyf0fHQXz8jRVZ-RXSVcJcsYJhdIHEdYDU-CBaSF2Qh9QoCZ9wSuTDSA6KgXW9PmNpu1SmaT1atjgk&sig=AHIEtbS18d4hjbR0AVT1gqZe8xjM82ZmYg http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:van6jPemX3oJ:www.kominypolskie.com.pl/Zbior%2520referatow/refer.5.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESgS5veP1C9pSeO6p8SbE2h8mTZ8OSL-27yzp1GlZAH2RvrK-AsmKuhSU6veI4PmFbauglZdph58t-iFs2XEAQY-soMHknqS7ZPOOB6XYr3MwMGJeDxwg5lY7k3wQK2vYTxRbdFy&sig=AHIEtbSEO95e8c8ORVI11KhKgnNipDKqyg http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:X8eXLmcetEwJ:bip.koscian.pl/koscianm/dir/zalacznik/wiadomosc/2141/szkola_obliczenia.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego+w+gara%C5%BCu&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShMU91honESRsNvs8aSG9yLWsbeyY4vjEw8GGA-xnX4k4UBPJzOLDNNXWlO6GtIqMyTDtitDGmsJGWEo_zg9Ah-UEcFkn5XRjQZfmg_HRotLvTB0R4U9U7STCyzI3gRebwxEBq8&sig=AHIEtbTWKjeg8copZCOLSIMHSbSQGyFBWQ http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_porady/id,7892/Itemid,56/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.10.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czy jeśli przy wykonywaniu ocieplenia ścian styropianem, nie zostanie usunięta folia kubełkowa która znajduje się pomiędzy ociepleniem fundamentów, a ściany (folia jest wywinięta poziomo na pionową krawędź ocieplenia fundamentów), to jest to błąd z punktu widzenia mostków termicznych?Moim zdaniem tak, bo w tym momencie nie mamy ciągłości izolacji między fundamentami, a ścianą i dodatkowo tworzymy liniowy mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.10.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Długi nożyk i wyciąć folię.Potem zapiankować szparę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.10.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 No właśnie jest problem... techniczny.Folia się podobno przykleiła do styropianu na fundamencie i nie daje się wyciąć.A nad nią jest już styropian na ścianie, więc nie ma dostępu od góry.Ale dobrze myślę że to przerywa ciągłość izolacji i należy się tego pozbyć i właśnie zapiankować później szczelinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.10.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zrób zdjęcie, może ta szczelina jest do opiankowania razem z folią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.10.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Szczelina ma około 1-1.5cm i można ją opiankować z folią.Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy folia kubełkowa nie spowoduje powstania w tym miejscu mostka, przerywając ciągłość izolacji między jednym a drugim styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Izolatorem jest powietrze. Folia zapiankowana nie będzie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.10.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Izolatorem jest powietrze. Folia zapiankowana nie będzie problemem. Tak jest, jeśli zapiankujesz szczelnie to nie będzie mostka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.10.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ok, dzięki. W takim razie zostawimy tę folię i po prostu ją dokładnie zapiankujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.10.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) o pur poznałem po workach, byłem u nich w tamtym tygodniu i wziąłem 5 worków do celów testowych. Ile tego wziąłeś? pigeon pisał że na samochód wchodzi 50m3,a to chyba za dużo jak na taki dach Edytowane 11 Października 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts