Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem tak, jest to jakiś pomysł. I na pewno do rozważenia.

1. Cieplejsze powietrze i tak będzie wchodziło , wydłuż rurę zasysającą

2. Jak miałoby wyglądać to "mini gwc" na jakie temperatury liczysz?

Pobieżnie patrząc, to i tak jeśli nie masz w garażu ogrzewania i nieocieplona podłogę to będziesz miał tam dodatnią temperaturę na poziomie ok +5 st

Z takiego gwc wyciągniesz zapewne także +5st. Kominek też bez garażu dostanie jak zrobisz "mini gwc" ok +5st

Zyskiem jest "lepsza wentylacja" garażu. Tak myślę. Czy warto? Nie wiem.

A ja z innej beczki.

Zadaszenie nad wejściem

Jak najlepiej podpiąć pod domek . Wiem że najlepszy był by przystawiany lecz zabraknie mi działki i Linia zabudowy wszystko psuje więc musi być to konstrukcja lekka . Myślałem by do muru pod ociepleniem przyczepić deski a do nich rurki lub płaskowniki z jakiegoś plastyku lub drewna. Tak by niebyło tam mostków. Dach nie bedzie zakrywał wejścia bo to płaski dach.

A ja z innej beczki.

Zadaszenie nad wejściem

Jak najlepiej podpiąć pod domek . Wiem że najlepszy był by przystawiany lecz zabraknie mi działki i Linia zabudowy wszystko psuje więc musi być to konstrukcja lekka . Myślałem by do muru pod ociepleniem przyczepić deski a do nich rurki lub płaskowniki z jakiegoś plastyku lub drewna. Tak by niebyło tam mostków. Dach nie bedzie zakrywał wejścia bo to płaski dach.

zobacz gotowe elementy do ciepłego montażu Stahltona ,jeśli już sprzedają w Polsce .

Andrzej.K, kilka stron wczesniej pisales że masz/planujesz miec dach odwrócony. Znasz może godnych uwagi wykonawcow ktorzy sie na takich dachach znaja? Sukam ekipy do dachu i nic z tych poszukiwan nie wychodzi.

Nie nieznalazłem dobrych ekip ale robię w ten sposób

Strop terivia spadek z betonu do środka, W środku korytko z rynna na jedną ze ścian. Na to wszystko piana PUR zamkniętokomorowa plus farba ochronna. Powinno wyjść cenowo tak jak za xps a brak mostków i jednocześnie hydroizolacja zrobiona. Jak narazie znalazłem 10 cm 1 m2 za 60 złdo 75 zł szukam dalej ale niejest to najgorsza cena.

Nie nieznalazłem dobrych ekip ale robię w ten sposób

Strop terivia spadek z betonu do środka, W środku korytko z rynna na jedną ze ścian. Na to wszystko piana PUR zamkniętokomorowa plus farba ochronna. Powinno wyjść cenowo tak jak za xps a brak mostków i jednocześnie hydroizolacja zrobiona. Jak narazie znalazłem 10 cm 1 m2 za 60 złdo 75 zł szukam dalej ale niejest to najgorsza cena.

Ciekawy pomysl z ta pianka PUR. Ja planuje XPS, na wierzchu chwasty (o ile znajde wykonawce).

Powiem tak, jest to jakiś pomysł. I na pewno do rozważenia.

1. Cieplejsze powietrze i tak będzie wchodziło , wydłuż rurę zasysającą

2. Jak miałoby wyglądać to "mini gwc" na jakie temperatury liczysz?

...

Zyskiem jest "lepsza wentylacja" garażu. Tak myślę. Czy warto? Nie wiem.

Wgryzłem się trochę w temat mój układ napędzany grawitacyjnie to lipa. Wentylacja grawitacyjna w nieogrzewanym garażu będzie działać sprawnie, gdy temperatura w garażu będzie wyższa od zewnętrznej o co najmniej 8 - 10 oC, czyli zimą. W tym czasie zasysanie cieplejszego powietrza z "mini GWC" jest kuszące ale zamiast "mini" pewnie trzeba by zrobić "mega GWC". Obliczyłem (ale nie wiem czy dobrze) ciąg statyczny komina wentylacyjnego i przy wysokości komina 4 m, średnicy 150 mm i różnicy temperatur 12 oC wyszło mi 48 Pa, szkoda tylko, że można na taki ciąg liczyć w duże mrozy.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem wentylacji nieogrzewanego garażu jest zamontowanie wentylatora wyciągowego, który będzie załączany czasowo w celu usunięcia spalin np. gdy zamknie się brama wjazdowa czy załączy oświetlenie.

Przy niewielkim dodatkowych koszcie + 5 oC z "mini GWC" kusi. Czytałem o takim rozwiązaniu w jakimś temacie o kominkach. Pomysł polegał na tym, że na rurze doprowadzającej powietrze do kominka zamontowana była przepustnica, która w pozycji zamkniętej doprowadzała całe powietrze z zewnątrz, a w pozycji otwartej kominek pobierał powietrze z pomieszczenia, a do tego pomieszczenia napływało cieplejsze powietrze z rury.

Załączam kilka linków, może się ktoś skorzysta.

Pozdrawiam Maron

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:CYyaV6-FfjEJ:www.kominiarczyk.com/public/tresc/file/poradnik-projektanta-kominow.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjxKqk1to8TNqJ49QpSTrQwcNgnRgAAW8k_jVRJ6hHwgkOJoiqcCMXvSSDyf0fHQXz8jRVZ-RXSVcJcsYJhdIHEdYDU-CBaSF2Qh9QoCZ9wSuTDSA6KgXW9PmNpu1SmaT1atjgk&sig=AHIEtbS18d4hjbR0AVT1gqZe8xjM82ZmYg

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:van6jPemX3oJ:www.kominypolskie.com.pl/Zbior%2520referatow/refer.5.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESgS5veP1C9pSeO6p8SbE2h8mTZ8OSL-27yzp1GlZAH2RvrK-AsmKuhSU6veI4PmFbauglZdph58t-iFs2XEAQY-soMHknqS7ZPOOB6XYr3MwMGJeDxwg5lY7k3wQK2vYTxRbdFy&sig=AHIEtbSEO95e8c8ORVI11KhKgnNipDKqyg

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:X8eXLmcetEwJ:bip.koscian.pl/koscianm/dir/zalacznik/wiadomosc/2141/szkola_obliczenia.pdf+jak+obliczy%C4%87+ci%C4%85g+komina+wentylacyjnego+w+gara%C5%BCu&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShMU91honESRsNvs8aSG9yLWsbeyY4vjEw8GGA-xnX4k4UBPJzOLDNNXWlO6GtIqMyTDtitDGmsJGWEo_zg9Ah-UEcFkn5XRjQZfmg_HRotLvTB0R4U9U7STCyzI3gRebwxEBq8&sig=AHIEtbTWKjeg8copZCOLSIMHSbSQGyFBWQ

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_porady/id,7892/Itemid,56/

Czy jeśli przy wykonywaniu ocieplenia ścian styropianem, nie zostanie usunięta folia kubełkowa która znajduje się pomiędzy ociepleniem fundamentów, a ściany (folia jest wywinięta poziomo na pionową krawędź ocieplenia fundamentów), to jest to błąd z punktu widzenia mostków termicznych?

Moim zdaniem tak, bo w tym momencie nie mamy ciągłości izolacji między fundamentami, a ścianą i dodatkowo tworzymy liniowy mostek termiczny.

No właśnie jest problem... techniczny.

Folia się podobno przykleiła do styropianu na fundamencie i nie daje się wyciąć.

A nad nią jest już styropian na ścianie, więc nie ma dostępu od góry.

Ale dobrze myślę że to przerywa ciągłość izolacji i należy się tego pozbyć i właśnie zapiankować później szczelinę?

o pur :) poznałem po workach, byłem u nich w tamtym tygodniu i wziąłem 5 worków do celów testowych.

Ile tego wziąłeś? pigeon pisał że na samochód wchodzi 50m3,a to chyba za dużo jak na taki dach :)

Edytowane przez autorus