piwopijca 07.11.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Chyba nie do konca chodzi o te wyliczone przez Ciebie 2,4 zl/rocznie.Przegrody zewnetrzne "traca cieplo" duzo szybciej niz wewnetrzne, ktore oddaje je do pomieszczen -nie maja stycznosci z medium jakim jest otoczenie zewnetrzne -tam sa straty.Powinienes wyliczyc ile ciepla kumulowanego w przegrodach zewnetrznych z silikatow straci kumulujac je tam a ile z BK 400 ktore nie kumuluje ciepla jak silikat wiec i strat takich nie powoduje.Ja akurat jestem zwolennikiem nie stosowania akumulacji w scianach zewnetrznych tylko w przegrodach wewnetrznych, no ale ... kazdy robi jak chce.Nie mowie tutaj o izolacjach transparentnych etc... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.11.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Może i nie ma ale otwiera to drogę gminom na dofinansowanie tak jak np. solarów. Np. do końca 2009 roku Kraków dotował pompy ciepła ale niestety zmieniły się przepisy i musieli zaprzestać. Teraz furtka zostanie otwarta. Kazde dopłaty to dla mnie pic na wodę. Nikt nie daje nic za darmo. I dopłaty są albo z janosikowania czyli podniosa oplaty lokalne by finansować dopłaty. Lub tak jak w przypadku solarów trzeba brać na nie kredyt i kupować wybrane modele z założoną marżą co i tak się kalkuluje że gmina z niby dopłatą wychodzi na plus , a kupujący przepłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 i kupować wybrane modele z założoną marżą co i tak się kalkuluje że gmina z niby dopłatą wychodzi na plus , a kupujący przepłaca. A gdyby dopłaty dotyczyły dolnego źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Mogę o coś zapytać ? Czy warto odizolować garaż w bryle domu od wewnątrz wełną ? Chodzi o właściwości dźwiękoszczelne, sąsiaduje z garażem jedna z sypialni i łazienka ! Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ja mam odizolowane styropianem a nie welna ale dzwieki rozchodza sie po domu wspolnym stropem -nie sa to slyszalne rozmwoy etc. ale np. slychac otwieranie bramy czy inne dzwieki niskotonowe. Nie jest to specjalnie dokuczliwe ale jedank slyszalne szczegolnie wieczorem -w ciagu dnia to pomijalne Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tu trzeba docieplić również strop więc izolacja będzie zamknięta, chyba ,,, Inwestycja 40 % droższa przy wełnie, co wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tu trzeba docieplić również strop więc izolacja będzie zamknięta, chyba ,,, Inwestycja 40 % droższa przy wełnie, co wybrać ? Wełna lepiej tłumi hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.11.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 OK, ja mam docieplone sciany, strop, podloge styropianem i jest tzw. ciaglosc, ale brama garazowa czy drzwi pomiedzy garazem a domem itp. sa osadzone jednak w murze wiec i chalasy beda "odczuwalne". Nie wiem czy warto dokladac kaste na welne - czy efekt bedzie wart kosztow, ja watpie w to no ale ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Weź Piczman wytłaczanki przyklej, to taki tani sposób na zbytni hałas;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 http://www.planowo.pl/pokaz/232/wyciszenie_sciany_od_sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Taniochahttp://allegro.pl/60-szt-wytlaczanki-opakowania-na-jaja-jajka-nowe-i1908131587.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) No tak tylko że potrzebna jest przede wszystkim izolacja cieplna więc styropian + wytłaczanki = jeden ch.... co wełna Edytowane 7 Listopada 2011 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Przez CH!!! http://grono.net/zawsze-cos-zawsze-kurwa-cos/topic/9190903/sl/chuj-czy-huj/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ok, czyli będzie styro bo to zwykły garaż jest, do tego będzie w nim stało polo z małym silnikiem benzynowym. A tego ch... poprawiłem, tutaj na forum można się sporo nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ok, czyli będzie styro bo to zwykły garaż jest, do tego będzie w nim stało polo z małym silnikiem benzynowym. A tego ch... poprawiłem, tutaj na forum można się sporo nauczyć styropian nie tłumi dźwięku ( mam dom ze styropianu więc coś o tym wiem;) ), daj wełnę będzie znacznie ciszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 styropian nie tłumi dźwięku ( mam dom ze styropianu więc coś o tym wiem;) ), daj wełnę będzie znacznie ciszej Też tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Hehh, już wiem co chciałem wiedzieć.Dzięki i przepraszam że tak wskoczyłem z nowym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 07.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) Chyba nie do konca chodzi o te wyliczone przez Ciebie 2,4 zl/rocznie. Przegrody zewnetrzne "traca cieplo" duzo szybciej niz wewnetrzne, ktore oddaje je do pomieszczen -nie maja stycznosci z medium jakim jest otoczenie zewnetrzne -tam sa straty. Powinienes wyliczyc ile ciepla kumulowanego w przegrodach zewnetrznych z silikatow straci kumulujac je tam a ile z BK 400 ktore nie kumuluje ciepla jak silikat wiec i strat takich nie powoduje. Ja akurat jestem zwolennikiem nie stosowania akumulacji w scianach zewnetrznych tylko w przegrodach wewnetrznych, no ale ... kazdy robi jak chce. Nie mowie tutaj o izolacjach transparentnych etc... Pzdr. Hej! Piwopijca Tzn., że silikatowe ściany zewnetrzne tracą ze względu na swoją akumulacyjność ciepło na zewnątrz? Już jestem w taki razie zkołowany. Pozdrawiam! Michał P.S. Na tę chwilę skłaniam się ku Silce E24. I raczej tak zrobię. Dzięki mpoplaw Edytowane 7 Listopada 2011 przez kitesurf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.11.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 A gdyby dopłaty dotyczyły dolnego źródła? Nie mogę nadążyć dolne żródło będzie zawsze darmowe nasze koszta to do nich dotrzeć i tu zaczynają się schody i monopol w razie dopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Nie mogę nadążyć dolne żródło będzie zawsze darmowe nasze koszta to do nich dotrzeć i tu zaczynają się schody i monopol w razie dopłat. Przetłumacz, bo nie zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts