Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba nie do konca chodzi o te wyliczone przez Ciebie 2,4 zl/rocznie.

Przegrody zewnetrzne "traca cieplo" duzo szybciej niz wewnetrzne, ktore oddaje je do pomieszczen -nie maja stycznosci z medium jakim jest otoczenie zewnetrzne -tam sa straty.

Powinienes wyliczyc ile ciepla kumulowanego w przegrodach zewnetrznych z silikatow straci kumulujac je tam a ile z BK 400 ktore nie kumuluje ciepla jak silikat wiec i strat takich nie powoduje.

Ja akurat jestem zwolennikiem nie stosowania akumulacji w scianach zewnetrznych tylko w przegrodach wewnetrznych, no ale ... kazdy robi jak chce.

Nie mowie tutaj o izolacjach transparentnych etc...

Pzdr.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może i nie ma ale otwiera to drogę gminom na dofinansowanie tak jak np. solarów. Np. do końca 2009 roku Kraków dotował pompy ciepła ale niestety zmieniły się przepisy i musieli zaprzestać. Teraz furtka zostanie otwarta.

Kazde dopłaty to dla mnie pic na wodę. Nikt nie daje nic za darmo. I dopłaty są albo z janosikowania czyli podniosa oplaty lokalne by finansować dopłaty. Lub tak jak w przypadku solarów trzeba brać na nie kredyt i kupować wybrane modele z założoną marżą co i tak się kalkuluje że gmina z niby dopłatą wychodzi na plus , a kupujący przepłaca.

Ja mam odizolowane styropianem a nie welna ale dzwieki rozchodza sie po domu wspolnym stropem -nie sa to slyszalne rozmwoy etc. ale np. slychac otwieranie bramy czy inne dzwieki niskotonowe. Nie jest to specjalnie dokuczliwe ale jedank slyszalne szczegolnie wieczorem -w ciagu dnia to pomijalne

Pzdr.

OK, ja mam docieplone sciany, strop, podloge styropianem i jest tzw. ciaglosc, ale brama garazowa czy drzwi pomiedzy garazem a domem itp. sa osadzone jednak w murze wiec i chalasy beda "odczuwalne".

Nie wiem czy warto dokladac kaste na welne - czy efekt bedzie wart kosztow, ja watpie w to no ale ...

Pzdr.

Ok, czyli będzie styro bo to zwykły garaż jest, do tego będzie w nim stało polo z małym silnikiem benzynowym.

A tego ch... poprawiłem, tutaj na forum można się sporo nauczyć :)

styropian nie tłumi dźwięku ( mam dom ze styropianu więc coś o tym wiem;) ), daj wełnę będzie znacznie ciszej

Chyba nie do konca chodzi o te wyliczone przez Ciebie 2,4 zl/rocznie.

Przegrody zewnetrzne "traca cieplo" duzo szybciej niz wewnetrzne, ktore oddaje je do pomieszczen -nie maja stycznosci z medium jakim jest otoczenie zewnetrzne -tam sa straty.

Powinienes wyliczyc ile ciepla kumulowanego w przegrodach zewnetrznych z silikatow straci kumulujac je tam a ile z BK 400 ktore nie kumuluje ciepla jak silikat wiec i strat takich nie powoduje.

Ja akurat jestem zwolennikiem nie stosowania akumulacji w scianach zewnetrznych tylko w przegrodach wewnetrznych, no ale ... kazdy robi jak chce.

Nie mowie tutaj o izolacjach transparentnych etc...

Pzdr.

Hej! Piwopijca Tzn., że silikatowe ściany zewnetrzne tracą ze względu na swoją akumulacyjność ciepło na zewnątrz? Już jestem w taki razie zkołowany. Pozdrawiam!

Michał

P.S. Na tę chwilę skłaniam się ku Silce E24. I raczej tak zrobię. Dzięki mpoplaw

Edytowane przez kitesurf