Andrzej.K 07.11.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Przetłumacz, bo nie zrozumiałem.tzn ja rozumiem jako dolne żródło ciepła że pozyskuje ciepło od matki natury np z 80 metrów pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 a np dopłata może być tylko dla wybranych firm robiących dane przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 a np dopłata może być tylko dla wybranych firm robiących dane przyłącze. Dlaczego dla wybranych? Każda legalna firma może ci takie DZ zrobić a ty możesz otrzymać do tego dopłatę. Na razie nie ma dopłat więc nie ma o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.11.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dlaczego dla wybranych? Każda legalna firma może ci takie DZ zrobić a ty możesz otrzymać do tego dopłatę. Na razie nie ma dopłat więc nie ma o czym gadać. Oczywiście że każda firma może zrobić nikt im tego nie zabroni. Ale dopłaty mogą być obwarowane certyfikatem który te firmy muszą nabyć za jakąś tam kwotę i to własnie będzie ukryta forma zwrotu dopłaty. Jeżeli państwo by chciało pomóc to wystarczyło by Odciąć podatek vat i PIT lub CIT związany z daną usługą. Dlaczego są dopłaty do solarów ale podatku vat nie wyłaczyli. Dlaczego trzeba brać kredyt na nie z BOŚ . Jeszcze nie spotkałem się by człowiek dostawał coś za darmo chyba że są to prezenty od rodziny pod choinkę. Lub poprostu podniosą nieznacznie jakieś podatki, i wtedy wszyscy zapłacą za te dopłaty. Oczywiście urzędas będzie musiał dostawać pensję który przydziela owe dopłaty. Jak dla mnie karzde dopłaty to pic na wodę. Tylko że są sprytnie te nadpłaty ukryte. I stwarzają powierzchowne wrażenie ze dają coś za darmo tak jak z karzdą żeczą jak szkolnictwo emerytura czy opieka lekarska wszystko to to zdzieranie kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 07.11.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 też chciałem załatwić dopłatę do solarów ale to się nie opłaca nawet jak wam firma instalująca wystawi fakturę na 3 tys więcej niż zapłacicie. Mi wyszło 300 zł zysku a ile czasu straciłem (finalnie się nie zdecydowałem bo dla 300 zł szkodam mi był tracic kilku dni urlopu do załatwienia formalności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Te 300zł to bez łachy dostaniesz rabatu w sklepie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 07.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 moje U-220 + 3cm tradycyjnego tynku tłumi praktycznie wszystko, nie słychać samochodów samolotów tramwaju ludzi itp Rany boskie, bunkier ... Z tego co kojarzę, to akurat tramwaj u Ciebie to faktycznie ciężko by słyszeć ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 08.11.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 ... trzeba było zbudować dom z ciężkich materiałów, miał byś wyciszenie domku jako bonus do akumulacji moje U-220 + 3cm tradycyjnego tynku tłumi praktycznie wszystko, nie słychać samochodów samolotów tramwaju ludzi itp... Bonus to moze bylby gdybym uwazal kumulacje scian zewnetrznych za dobry pomysl. Nie mam jakis specjalnych "obciazen dzwiekowych" w okolicy wiec i takiego problemu wewnatrz zeby musiec "bunkier" budowac. Uwazam BK 400 36cm ze styro 20cm na elewacji za dobry wybor a rachunek za prad na poziomie 3 000 zl rocznie tez nie jest najgorszy -wiec moze jednak BK na zewnetrzne nie jest rowniez zlym wyborem. Nie zamierzam udowadniac wyzszosci jednego nad drugim, podaje tylko wg. mnie zalety tego rozwiazania w moim przypadku i tyle. Do udowodnienia potrzebne sa dwa identyczne domy rozniace sie jedynie materialem na sciany i porownac je trzeba by bylo w identycznych warunkach -np. stojace obok siebie etc.. a takich mozliwosci brak wiec... to wszystko to albo gdybanie albo teoria. Moge podac jedynie swoj przypadek, ktory moze kogos zainteresowaca ten z pewnoscia nie jest idealny (nie wiem czy takie wogole istnieja) a tym bardziej uniwersalny. BTW. Zdaje sobie sprawe ze moj dom nie ma "idealnego" ksztaltu zeby choc zblizyc sie do np. pasywnego - pare zalaman, dach niezbyt prosty, schody wewnetrzne "lane", kominek w salonie i pewnie wiele innych ale to jest moj swiadomy wybor i mnie to pasuje. Chcialem tylko z tego "wycisnac" max ile sie da oszczednosci w uzytkowaniu bez straty komfortu przebywania i estetycznego. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mam Pyt jaki najlepiej wybrać reku . Czym się sugerować sprawnością, Czy może złużyciem prądu. Będzie podpięty pod 68 metrowe gwc rurowe już zrobione fi 160mm. Dom kubatura 500 m3. Cena oczywiście ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Centrala powinna mieć wymiennik przeciwprądowy, wentylatory EBM.Nie patrz na nagrzewnice, grzałki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Płynna regulacja obrotów i automatyczny bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Płynna regulacja obrotów i automatyczny bypass. Wystarczy 5-stopniowa ! Co do By-passu to oczywiście dobra sprawa ale musiał by być z możliwością regulowania temp. a to występuje tylko w droższych centralach i nie wszystkich. Andrzej, idź do innego wątku bo ten to bardziej ogólny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Oddzielne sterowanie na nawiew i wywiew przydaje się. Miałem niezłe problemy z nawiewem, który był ewidentnie słabszy i musiał chodzić na wyższych obrotach. Potem okazało się, że to tylko w czerpni taka siateczka lekko brudem zarosła. Wyrzuciłem siateczkę, to znowu wywiew zbyt słaby. Zimą troszku zamarznie ; liczę,że jednak nie całkiem więc znowu trzeba będzie podkręcić. Mam podwójnego Siwickiego - duże toto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Wystarczy 5-stopniowa ! Co do By-passu to oczywiście dobra sprawa ale musiał by być z możliwością regulowania temp. a to występuje tylko w droższych centralach i nie wszystkich. Andrzej, idź do innego wątku bo ten to bardziej ogólny jest Tyle mi wystarczy dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.11.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Czyli wychodzi na to, że Poznań jest cieplejszy od Wrocławia. A całe życie słyszałem co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 09.11.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 poniżej norma PN-B-02025 a w niej od strony 15 załącznik B z wieloma stacjami meteorologicznymi takimi jak np Hel Kołobrzeg a nie tylko stolice województwa http://z1.przeklej.pl/prze513/1279358b0010317f4cd1d10a/2025-pdf dzięki tylko wzory się nie wyświetlają mi tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki23 09.11.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 ja się sugerowałem tą stroną http://budopedia.pl/encyklopedia/pokaz-1297-czas-na-oszczednosci-pompa-ciepla-rodzaje-wymmiennikow.html , ale i tak potrzebuje Waszej pomocy co wybrać..czekam na info!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 10.11.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Czy takie bloczki ze szkła piankowego jest sens/możliwość wykożystać podczas budowy domu? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84269&d=1320919255 , http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84268&d=1320919253 , http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84270&d=1320919257 Mają grubość od 6 do 10 cm, orginalnie służyły do izolacji rurociągów kriogenicznych. Mogę mieć tego ok 2-3 m3 za darmo. Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 W ogrodzie coś bym z tego wykombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 bloczki ogólnie są ok ale te sa skubane powyginane. Wiadomo do rur. Jako pod ściany fundamentowe to bym się nie odważył choć jak za darmo to by mnie w dołku ściskało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts