Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego dla wybranych? Każda legalna firma może ci takie DZ zrobić a ty możesz otrzymać do tego dopłatę.

Na razie nie ma dopłat więc nie ma o czym gadać.

Oczywiście że każda firma może zrobić nikt im tego nie zabroni. Ale dopłaty mogą być obwarowane certyfikatem który te firmy muszą nabyć za jakąś tam kwotę i to własnie będzie ukryta forma zwrotu dopłaty. Jeżeli państwo by chciało pomóc to wystarczyło by Odciąć podatek vat i PIT lub CIT związany z daną usługą. Dlaczego są dopłaty do solarów ale podatku vat nie wyłaczyli. Dlaczego trzeba brać kredyt na nie z BOŚ . Jeszcze nie spotkałem się by człowiek dostawał coś za darmo chyba że są to prezenty od rodziny pod choinkę. Lub poprostu podniosą nieznacznie jakieś podatki, i wtedy wszyscy zapłacą za te dopłaty. Oczywiście urzędas będzie musiał dostawać pensję który przydziela owe dopłaty. Jak dla mnie karzde dopłaty to pic na wodę. Tylko że są sprytnie te nadpłaty ukryte. I stwarzają powierzchowne wrażenie ze dają coś za darmo tak jak z karzdą żeczą jak szkolnictwo emerytura czy opieka lekarska wszystko to to zdzieranie kasy.

też chciałem załatwić dopłatę do solarów ale to się nie opłaca nawet jak wam firma instalująca wystawi fakturę na 3 tys więcej niż zapłacicie. Mi wyszło 300 zł zysku a ile czasu straciłem (finalnie się nie zdecydowałem bo dla 300 zł szkodam mi był tracic kilku dni urlopu do załatwienia formalności).

... trzeba było zbudować dom z ciężkich materiałów, miał byś wyciszenie domku jako bonus do akumulacji

moje U-220 + 3cm tradycyjnego tynku tłumi praktycznie wszystko, nie słychać samochodów samolotów tramwaju ludzi itp...

Bonus to moze bylby gdybym uwazal kumulacje scian zewnetrznych za dobry pomysl.

Nie mam jakis specjalnych "obciazen dzwiekowych" w okolicy wiec i takiego problemu wewnatrz zeby musiec "bunkier" budowac.

Uwazam BK 400 36cm ze styro 20cm na elewacji za dobry wybor a rachunek za prad na poziomie 3 000 zl rocznie tez nie jest najgorszy -wiec moze jednak BK na zewnetrzne nie jest rowniez zlym wyborem.

Nie zamierzam udowadniac wyzszosci jednego nad drugim, podaje tylko wg. mnie zalety tego rozwiazania w moim przypadku i tyle.

Do udowodnienia potrzebne sa dwa identyczne domy rozniace sie jedynie materialem na sciany i porownac je trzeba by bylo w identycznych warunkach -np. stojace obok siebie etc.. a takich mozliwosci brak wiec... to wszystko to albo gdybanie albo teoria.

Moge podac jedynie swoj przypadek, ktory moze kogos zainteresowaca ten z pewnoscia nie jest idealny (nie wiem czy takie wogole istnieja) a tym bardziej uniwersalny.

BTW. Zdaje sobie sprawe ze moj dom nie ma "idealnego" ksztaltu zeby choc zblizyc sie do np. pasywnego - pare zalaman, dach niezbyt prosty, schody wewnetrzne "lane", kominek w salonie i pewnie wiele innych ale to jest moj swiadomy wybor i mnie to pasuje. Chcialem tylko z tego "wycisnac" max ile sie da oszczednosci w uzytkowaniu bez straty komfortu przebywania i estetycznego.

Pzdr.

Płynna regulacja obrotów i automatyczny bypass.

Wystarczy 5-stopniowa !

Co do By-passu to oczywiście dobra sprawa ale musiał by być z możliwością regulowania temp. a to występuje tylko w droższych centralach i nie wszystkich.

Andrzej, idź do innego wątku bo ten to bardziej ogólny jest ;)

Oddzielne sterowanie na nawiew i wywiew przydaje się. Miałem niezłe problemy z nawiewem, który był ewidentnie słabszy i musiał chodzić na wyższych obrotach. Potem okazało się, że to tylko w czerpni taka siateczka lekko brudem zarosła. Wyrzuciłem siateczkę, to znowu wywiew zbyt słaby. Zimą troszku zamarznie ; liczę,że jednak nie całkiem więc znowu trzeba będzie podkręcić. Mam podwójnego Siwickiego - duże toto.

Czy takie bloczki ze szkła piankowego jest sens/możliwość wykożystać podczas budowy domu?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84269&d=1320919255 , http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84268&d=1320919253 , http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84270&d=1320919257

Mają grubość od 6 do 10 cm, orginalnie służyły do izolacji rurociągów kriogenicznych. Mogę mieć tego ok 2-3 m3 za darmo.

Dzięki za sugestie.