Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,,Zatem wytłumacz mi jak TY rozumiesz tę sprawność. Jak na razie napisałeś że jest to 90% ciepła z powietrza wywiewanego. Tzn. jak wywiewam z pokoju 293K to na wylocie będzie ile? - 90% czyli 263,7K? I to niezależnie od temp. na zewnątrz?,,

NO więc mamy +20wewn. 90% sprawność czyli 18st, na zewnątrz mamy -20 tak więc

+18+(-20)=-2st nawiewu

przy 0st na zewn:

+18+0=18st

OK wychodzi 0. Odzysk to 90% CZEGO? I o jakim bilansie piszesz? Jak przyjmujesz temperatury "dodatnie" (akurat w skali Celsjusza, bo w Kelwinach wszystkie są dodatnie, a chodzi o tę samą temperaturę) to liczysz dobrze, np. dla 0 na zewnątrz i 20 wewnątrz będzie według Ciebie nawiew 18C (90% różnicy) - a dlaczego nie +10C? Bo tak liczysz dla temperatur "ujemnych" (w skali C) - nagle przyjmujesz tylko średnią arytmetyczną. Dlaczego przyjmujesz inne zasady obliczeń dla dodatnich i dla ujemnych? Sam wyżej przyznałeś, że nawet powietrze o temp. 0C może "ogrzać" powietrze o temp. -20C. Zasady fizyki się nie zmieniają po jednej i drugiej stronie "zera" (lub 273K jak kto woli).

Faktycznie pomyłka przy 0 na zewnątrz i +20 wewnątrz odzyskujemy +18 więc nawiew około +9st

Nie no on jest faktycznie nienaprawialny.

Odzyskał 18st a wwiew nagrzał tylko od 0st do +9st.

A pozostałe z odzyskanych 9st gdzie ?? Trole zabrały ?

Informuję, że jestem na skraju "rozkładu Gaussa".

Adam M.

dla potrzeb psychologicznych badań pkm :

informuję, że ja też :lol: 8)

Dla potrzeb psychologicznych badań pkm

informuję że jestem juz poza rozkładem. :lol:

DO REDAKCJI: Dajcie mu już ten kubek, prenumeratę muratora na trzy lata, bezpłatną pomoc archtekta wnętrz i co tylko jeszcze możecie w zamian za milczenie!

Do pkm: Tak, masz rację do garażu rzeczywiście wpada powietrze o temp. -50st. Nikomu dotychczas sie do tego nie przyznawałem, ale...

Pozdrawiam,

Sunao

Kiedyś uczyłem w szkole i znam powiedzenie "nie ma złych uczniów, tylko są nauczyciele do d... "(można nazwać anatomicznie).

Spróbuję jeszcze raz.

Założenia bardzo wydajny (prawny) wymiennik o sprawności 100% (i chyba w tym problem, taka sama ilość płynącego powietrza w ty samym czasie np. 1h,

temperatura na zewnątrz -20 stopni celcjusza, wewnatrz +20 stopni celcjusza, punkty pomiaru temperatury na wejściu i wyjściu wymiennika, oraz dodatkowo gdzieś w okolicy środka wymiennika.

I tak - w zgodzie z tym co pisze pkm:

wejście + 20 środek 0 wyjście 0

wejście- 20 środek 0 wyjście0

Mierząc temperatury po pewnym czasie praktycznie nic sie nie zmienia, bo strumienie płyną obok siebie w tyn samym kierunku. PKM ma rację!

No ale wymiennik omawiany działa tak (chwilunię po włączeniu):

wejście -20 środek -20 wyjście 0

wyjście 0 środek +20 wejście+20

Czyli znów PKM ma rację! No ale już po chwili jest tak:

wejście-20 środek 0 wyjście+20

wyjście-20 środek 0 wejście+20

Co się stało? Niby nic, ale w związku z tym, że strumienie powietrza są przeciwbieżne, to temperatury "rozjechały" się na krańce wymiennika i tak już zostaje.

W wymienniku przeciwprądowym temperatury skrajne (wlot z zewnatrz i wlot z wewnątrz domu ) praktycznie nigdy się nie spotykają (nie stykają ze sobą).

Jeszcze odpowiedź na pytanie "czy temperatura po przejściu przez wymiennik jest zależna od temperatury zewnętrznej" odpowiedź brzmi TAK, tyle, że im wieksza sprawność wymiennika, tym ta zależność jest mniejsza.

Znawców tematu przepraszam za bardzo duże uproszczenie, i pewiene błedy np. w z temp. po środku wymiennika, z pierwszym i drugim przykładem ale załozenia (błędne) powtórzyłem za PKM. Nie chciałem już "mieszać" w energii.

Na tym kończę i pozdrawiam