RK1719508166 15.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 czasami gdybacie i rozpisujecie się Panowie ...... o d... Maryny alternatywą dla domów takich jak Wasze jest też w sezonie zatrudnienie pijaka spod przysłowiowej budki z piwem który za piwo będzie Wam zbierał chrust w pobliskim lesie a za 2 piwo palił w piecu też będzie dla Was bezobsługowo , ciepło i co najważniejsze TANIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 czasami gdybacie i rozpisujecie się Panowie ...... o d... Maryny alternatywą dla domów takich jak Wasze jest też w sezonie zatrudnienie pijaka spod przysłowiowej budki z piwem który za piwo będzie Wam zbierał chrust w pobliskim lesie a za 2 piwo palił w piecu też będzie dla Was bezobsługowo , ciepło i co najważniejsze TANIO albo 200 tys kredytu więcej na trzydzieści lat ... i mówić że ogrzewanie to marne grosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 komfort kosztuje ... dlatego budujemy i mieszkamy w takich domach a nie innych ... a nie w gliniankach z reszta jak Arturo napisał że wyda na dom 200 tys to wszyscy udowadniają mu że nie da rady , jak wydasz 400 to piszą że za dużo ... i znajdź tu złoty środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.12.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 z reszta jak Arturo napisał że wyda na dom 200 tys to wszyscy udowadniają mu że nie da rady , jak wydasz 400 to piszą że za dużo ... i znajdź tu złoty środek 300 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 z reszta jak Arturo napisał że wyda na dom 200 tys to wszyscy udowadniają mu że nie da rady Przepraszam,250tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 no ale 50 Ci zwracają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 no ale 50 Ci zwracają No tak,ale nie bądźmy już tacy drobiazgowi Mniej wyłoże swojej kasy ale całkowity koszt budowy planuje na 250tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 no niby tak ale wiesz jak to jest - nie ważne ile coś kosztuje - ważne ile za to płacisz ... chce ktoś dom za 200 tys - niech przeprowadzi się na Śląsk rozne województwa/ gminy / powiaty dają dotację na kolektory, ktoś je kupuje a dolicza tyle ile zapłacił - u mnie nic nie refundują wiec mój dom jest droższy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 no niby tak ale wiesz jak to jest - nie ważne ile coś kosztuje - ważne ile za to płacisz ... chce ktoś dom za 200 tys - niech przeprowadzi się na Śląsk jak ktoś trochę manualny to wszędzie postawi chałupę za te 200 kawałków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 15.12.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Nowoczesny dom powinien być tak zbudowany aby PC nie była potrzebna. Tylko tyle i aż tyle. To weź tak nowocześnie zbuduj duży dom (tak ze 300m2) dla dwóch osób, zamieszkany głównie wieczorowo-weekendowo. Oczywiście da się, ale taniej będzie wsadzić PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.12.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 To weź tak nowocześnie zbuduj duży dom (tak ze 300m2) dla dwóch osób, zamieszkany głównie wieczorowo-weekendowo. Oczywiście da się, ale taniej będzie wsadzić PC Tutaj mozna by sie zakladac czy jest to w naszych warunkach wykonalne przy tak malych zysach bytowych etc... Ja widze po sobie ze dla 215m2 podlog grzanych dwie osoby wieczorowo nie sa w stanie zapewnic znaczacych zyskow mimo codziennego gotowania, kapieli itp. Tylko zyski solarne daja wymierne i widoczne korzysci, zyski bytowe sa u mnie prawie niezauwazalne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 He, he. No to teraz podziel tą kwotę przez COP, odejmij zużyte kWh pracy reku i filtry;) Ta rekuperacja nigdy nam (z PC) się nie zwróci, ale to nie znaczy, że nie warto jej robić. Warto, komfort jest wart tych pieniędzy. liwko to ja kujawiak faktycznie masz rację no ale mi reku jest potrzebne żeby kupić mniejszą i tańszą pompę powietrzną i przy okazji mieć świeże powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czym się różni dla zwykłego inwestora pełnowartościowa WM od kanałów z 2 wentylatorami kanałowymi i sterownikiem ?Niestety tylko kosztem centrali.Cała reszta zostaje i niczym się nie różni . Bo nie każdy jest takim magikiem aby zbudować sobie dom i zostać fachowcem w każdej dziedzinie !Myślę że warto dołożyć te 5 tyś i mieć ten komfort ! Co do wyliczanek i stwierdzeń że WM się nie opłaca to ciekawe jak by sprawa wyglądała gdyby wszyscy wnikliwie przyglądali się wentylacji grawitacyjnej .Niekiedy te ładne kominy z wkładami i klinkierem kosztują ponad 15 tyś nie dając nam kompletnie NIC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.12.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 kiedyś był taki artykuł w muratorze - było te koszta policzone i wynikało z niego, ze różnica w cenie między wentylacją grawitacyjną a mechaniczną sprowadza się do kosztu zakupu rekuperatora. Oczywiście to dla nowo budowanego domu w którym rezygnujemy z kominów wentylacyjnych - poszukam tego artykułu, może znajdę w archiwum To jest generalna opinia, nie przykladalbym tego do kazdego nowego domu. Swoja droga w domach z went. grawitacyjna ciezko jest oszacowac rzeczywiste straty na ciaplo na wentylacje, bo bardzo czesto i gesto okna sie otwiera, rozwiera, bo sama z siebie wiekszosc czasu niestety nie dziala optymalnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 kiedyś był taki artykuł w muratorze - było te koszta policzone i wynikało z niego, ze różnica w cenie między wentylacją grawitacyjną a mechaniczną sprowadza się do kosztu zakupu rekuperatora. Oczywiście to dla nowo budowanego domu w którym rezygnujemy z kominów wentylacyjnych - poszukam tego artykułu, może znajdę w archiwum no u mnie na budowie takie obliczania zgadzałyby się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.12.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Niedawno dopiero zwróciłem uwagę na fakt raczej oczywisty ze jak budujemy dom z GW i zwykłym piecem to sa zazwyczaj 2-3 kominy a nie jeden. Przy WM i ogrzewaniu nie wymagającym komina jest to spora oszczędność. Do tej pory zawsze liczyłem komin jako 1szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.12.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 depi ma mały delikatny domek z BK, ktoś go dawno temu wrobił ten szajs i teraz musi patrzeć jak mu ściany się rysują Primo - mały, jak mały. Moim zdaniem 2x za duzy Secundo - wiele można o moim domu powiedzieć, ale że delikatny to naprawde się uśmiałem Wszędzie żelbetowe słupy, wygląda to jak rama H normalnie, na tym najpierw jeden monolit żelbetowy 20cm, a nad góre jeszcze jeden monolit żelbetowy, ale cieniutki, bo tylko 18cm. delikatny? Hahaaha Myslę, że masy akumulacyjnej mam dość, choć oczywiście lepiej byłoby mieć płytę fundamentową. Coż - next time... Tertio - nikt mnie nie wrobił, BK sobie bardzo chwalę, choć mogłoby go być więcej. Pluje sobie w brodę za głupi pomysł z działówkami i wewnętrznymi nosnymi z ceramiki. To jest dopiero szajs. Na drugi raz wziąłbym silkę za każdą cenę, ale właśnie dałem się skołować hasłom "zdrowa ceramika", choć oczywiście nie wierze w ten bzdety, ale jako "budowanie wartości odsprzedażowej" Quadro - ściana mi się rysuje owszem jedna, ale akurat wewnętrzna, czyli z ceramiki. Te z BK jakoś nie chcą. I to zapewne dlatego, że akurat wisi nad schodami i pewnie nawet te 20cm żelbetu się nieco ugięło. Quinto - (tu już ad kbab) - kominek mam, lubię bardzo siedzieć z [wstaw ulubiony napój] i się weń wgapiać. Czasem w nim nawet palę. Ale myśl, że MUSIAŁBYM to robic CODZIENNIE jest dla mnie straszna. Ale, trzymając sie łaciny: de gustibus et de coloribus non est disputandum. I z tym optymistycznym akcentem wracam do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 liwko to ja kujawiak faktycznie masz rację no ale mi reku jest potrzebne żeby kupić mniejszą i tańszą pompę powietrzną i przy okazji mieć świeże powietrze Zawsze mówiłem, że Kujawiaka to trzeba w mordę lać (kujawiak wie o co chodzi;)) To prawda, tak też można policzyć, więc ta wentylacja wychodzi niewiele drożej od grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.12.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 no u mnie na budowie takie obliczania zgadzałyby się A u mnie nie. Do pieca i tak mam 1 komin, do kominka mam 2 komin. Wystarczyłoby je troche rozbudowac o kanały wentylacyjne. Do tego dodać różną galanterie przy zabudowywaniu przewodow, anemostatu itp. WM mnie wyszła sporo drożej, ale ja nie żałuję. A najbardziej ją kocha moja Żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Myślę że warto dołożyć te 5 tyś i mieć ten komfort ! A pewnie że warto!!! Zrozumie to tylko ten co taką, sprawnie działającą wentylację mechaniczną z rekuperatorem ma. Liczenie jej moim zdaniem nie ma sensu. Komfort jest niepoliczalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts