RK1719508166 02.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 sam nie zrobie - chyba ze adam coć by zmontował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 o Adamie myslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ja właśnie byłem przekonany do Jan-Gazu jeszcze przed podwyżką (cena do jakości) a teraz nabrałem wątpliwości ... decyzję muszę podjąć w ciągu 2-3 m-cy masz GGWC, przy takim układzie wszystkie reku mają podobną sprawność i żaden nie zamarznie... cała ta maszyneria ma służyć do wietrzenia a nie szpanowania każdy jeden będzie dobry... najważniejsze aby był cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.01.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 masz GGWC, przy takim układzie wszystkie reku mają podobną sprawność i żaden nie zamarznie... cała ta maszyneria ma służyć do wietrzenia a nie szpanowania każdy jeden będzie dobry... najważniejsze aby był cichy GGWC za 6 tyś by Piczman i centralę można 2-3 tyś tańszą kupić. Zaczyna się opłacać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 GGWC za 6 tyś by Piczman i centralę można 2-3 tyś tańszą kupić. Zaczyna się opłacać ? tylko że trzeba założyć tą tańszą..., a nie szukać jak najlepszej i wypasionej (a potem zasypać w wełnie gdzieś w czeluściach domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.01.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 GGWC za 6 tyś by Piczman i centralę można 2-3 tyś tańszą kupić. Zaczyna się opłacać ? Jakiejś innej ekonomii mnie uczyli... Choć w sumie nie napisałeś komu się to ma opłacać... PS. Moja centrala kosztowała niecałe 3K. No ale jest gówniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Porównaj sobie tą ofertę do innych to zrozumiesz ekonomię Moja centrala tez była tania, do tego jarmoli już 1 wentylator. Ale sprawność całości wysoka dzięki GWC . Jak znajdzie się kasa to wymienię na Jan-gaza ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 jarmoli już 1 wentylator. to może dla tego wstajesz nie wyspany... tak nawiasem... ciekawe jak długo wytrzymują wentylatory w centralach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Ja mam chińskie, jeden biega 3 rok i ok, drugi padł po roku !!!Drogi nie jest ale wymienić nie tak łatwo, muszę wcześniej rozebrać trochę uchwytów i wyjąć nagrzewnicę .Pewnie to zrobię jak padnie, na razie czekam ! Zresztą wk,,,,a mnie to że budujesz dom i po roku kilka rzeczy do wymiany, już jedną baterię wymieniłem w umywalce, ruszt ruchomy w kotle mi się złamał i ten wentylator, ciekawe co będzie następne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Zresztą wk,,,,a mnie to że budujesz dom i po roku kilka rzeczy do wymiany, już jedną baterię wymieniłem w umywalce, ruszt ruchomy w kotle mi się złamał i ten wentylator, ciekawe co będzie następne ? witaj w klubie;) u mnie już wszystkie baterie wymienione... do tego co jakiś czas perlatory bo zarastają kamieniem w młynku na odpadki rozlazła się ta guma co by łyżeczki nie wpadały... nowa kosztuje tyle co pół młynka:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.01.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Porównaj sobie tą ofertę do innych to zrozumiesz ekonomię Chodzi Ci o to, że janosikujesz i za pół darmo robisz? Pewnie tak, ale najważniejsze to czerpać z pracy satysfakcję Moja centrala tez była tania, do tego jarmoli już 1 wentylator. Ale sprawność całości wysoka dzięki GWC . Jak znajdzie się kasa to wymienię na Jan-gaza ,,, E, ja se co najwyżej wymienię kiedyś wenylatory (ale to w tej nieokreślonej przyszłości, kiedy będę miał "wolne środki finansowe", albo padną te wentyle, które mam teraz). Wymiennik się raczej sam z siebie nie rozleci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.01.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 do tego co jakiś czas perlatory bo zarastają kamieniem A to nie prościej w kwasku cytrynowym wykąpać? Jak się uprzesz (i masz dobre baterie), to nawet bez wykręcania się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Chodzi Ci o to, że janosikujesz i za pół darmo robisz? Pewnie tak, ale najważniejsze to czerpać z pracy satysfakcję czy janosikuje - nie wiem , ale z pewnością ma z tego frajdę i czerpie z pracy satysfakcję niewielu jest takich co robią to dla przyjemności a nie dla kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.01.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 witaj w klubie;) u mnie już wszystkie baterie wymienione... do tego co jakiś czas perlatory bo zarastają kamieniem Polecam stację uzdatniania wody. Choć tania nie jest a i eksploatacja kosztuje, to warto. Zero kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 03.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Polecam stację uzdatniania wody. Choć tania nie jest a i eksploatacja kosztuje, to warto. Zero kamienia. mozesz napisać ile orientacyjnie kosztuje i jakie sa koszty eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.01.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 mozesz napisać ile orientacyjnie kosztuje i jakie sa koszty eksploatacji? Płaciłem za Viessmanna 2400zł. W dwójce ponoć można się już zamknąć. Dochodzi woda do regeneracji złoża i sól w pastylkach. Wody około 1m3 miesięcznie i worek soli (20-30zł) na około 3 miesiące. Pradu bieże tak mało, że nawet podlicznik nie chce drgnąć Ale efekt miażdżący, woda jak w strumieniach górskich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 03.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 mam nadzieję, że nie zaśmiecę tego wątku, ale z waszych wpisów czytam, że macie szeroką wiedzę to może mi doradzicie. Buduję dom (pewnych prac już nie odwrócę) i muszę do niego dobrać źródło ciepła, czy możecie mi z waszą wiedzą teoretyczną i często już praktyczną podpowiedzieć jakiem może mieć zapotrzebowanie na ciepło mój dom - ewentualnie czy coś jeszcze w nim dla oszczędności energii dodać. fundament ocieplony 15cm (pion od zewnątrz) - U=0,24 Wposadzka ocieplona 17cm - U=0,22 Wściany planuję 20 cm - U=0,16 Wokna są z szybami 0,7W, profile 7 komorowe (normalne), oklejone taśmami Soudaldach planuję:skos - 30 cm - U=0,11Wsufit płaski - 40 cm (obniżam specjalnie) - U=0,08daję jeszcze folie aluminiową Dorken albo Storotex. Dom piętrowy, dach dwuspadowy, bryła prostokąt. 5 okien dachowych (3 od południa, 2 od północy) normalne Roto, Będzie rekuperacja z jednostką za ok 6 tys. Bez GWC. Całość ogrzewanie podłogowe w 7 cm posadzki, rozkład rurek parter co 12 cm, piętro co 15 cm. Pilnuje jakości prac, szczególnie ociepleń.Na plus przemawia że wiatry silnie nie wieją (las) a na minus bardzo dużo cienia (ponownie las). A i na minus nie izolowałem ścian od fundamentów ciepłymi pustakami (ze względu na związane z wodą zalecenie wylania ścian fundamentu całego z betonu). Ile to może wołać energii na ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.01.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Myślę że nie będzie źle .Coś koło 50 kWh/m2/rok powinno wystarczyć, głównie dzięki temu że piętrowy . Czemu bez GWC ?Kasa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 03.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jak ktoś ma w pobliżu hurtownie BIMS to mozna tam dostac zmiękczacz za ok 1500 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 przypilnuj okien dachowychzakładaj z roletą zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts