bitter 10.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Beton zwykły z kruszywa kamiennego 1900kg/m3 mokry lambda 1,1 to co ty podajesz to beton 2500kg/m3 bardzo rzadko spotykany bo trzeba dać więcej cementu i żwiru a mniej piasku, czyli wychodzi drożej A dlaczego mokry beton? Przecież fundamenty są zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 10.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 trzeba by jeszcze dodać ze ciepło musi jeszcze przejść przez kawałek ściany tyle ile jest cm storo na podłodze, i na dzialaowkach jest mniejszy mostekAndrzej trochę zrobiłeś skuchę bo przy stosowaniu isomura nie trzeba juz dawać tyle storo bo nie ma mostka wystarczy tylko 5 żeby nie zamarzł fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 E tam dałem 20 cm to nie był jakiś wielki koszt a niech blocki sobie w ciepełku siedzą Cokuł zamierzam dać dla tego że nie zmienia on właściwości poprzez zawilgocenie . Przynajmniej tak podaje producent. A że chcę musnąć o dom pasywny to każdy detal się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 10.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jaki styropian zastosowałeś ile z m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.01.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Hmmmm nie wiem ... wydawało mi się, że tak na wszelki wypadek ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D A przy okazji co waszym zdaniem lepsze na podkład betonowy folia czy papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jaki styropian zastosowałeś ile z m3 eps 100 U0,038 157 zł za m3 brutto oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam, chcialem wrzucic do dyskusji pewien pomysl na dogrzewanie plyty fundamentowej zima: mozna bardzo malym kosztem zbudowac solar powietrzny (sa filmiki jak to zrobic domowym sposobem) i jego wywiew skierowac do obiegu powietrza w plycie (ala legalet). W dni sloneczne bardzo niskim kosztem mozna dogrzac plyte, a jej bezwladnosc powinno troche ta temperature podtrzyma. Taki solar powietrzny mozna tez oczywiscie wykorzystac do CWU, np przez klimakonwektor, i wtedy tylko czekac na sloneczko i jechac z COP w okolicy 5-8:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja myślałem sobie zrobić taki kolektor słoneczny powietrzny i podłączyc go do czerpni od gwc, w słoneczny dzień powinien zasysać powietrze o temp + 30 Tak samo mozna by było podłączyc go pod czerpnie od reku ale u mnie to by były jakieś 2 godziny nasłonecznienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 mam takie coś u siebie, ja to nazywam ogród zimowy, problem w tym że energii w zimie z tego tyle co kot napłakał, za to w lecie to można by CWU gotować dla całej kompanii to trochę inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 podłączyc go do czerpni od gwc, ziemię chcesz grzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ziemię chcesz grzać ? No troszkę ja ogrzeję dzieki temu dłuższy czas przez gwc nie będzie wpadać 0 lub 1 st a 15 lub 10 nawet przez jakiś czas po zachodzie słońca. A akurat taki powietrzny kolektor to strasznie prosto zrobic, i cena również niska. tymi rencami oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja myślałem sobie zrobić taki kolektor słoneczny powietrzny i podłączyc go do czerpni od gwc, w słoneczny dzień powinien zasysać powietrze o temp + 30 Tak samo mozna by było podłączyc go pod czerpnie od reku ale u mnie to by były jakieś 2 godziny nasłonecznienia Wydaje mi sie ze zasysac mozna znacznie wyzsze temperatury np przez kolektor z puszek po piwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Wydaje mi sie ze zasysac mozna znacznie wyzsze temperatury np przez kolektor z puszek po piwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 No troszkę ja ogrzeję dzieki temu dłuższy czas przez gwc nie będzie wpadać 0 lub 1 st a 15 lub 10 nawet przez jakiś czas po zachodzie słońca. A akurat taki powietrzny kolektor to strasznie prosto zrobic, i cena również niska. tymi rencami oczywiście nic na tym nie zyskasz... ziemia przyjmie wszystko;) "Wydaje mi sie ze zasysac mozna znacznie wyzsze temperatury np przez kolektor z puszek po piwie" taki kolektor to zabawka... trzeba kilkanaście- kilkadziesiąt m2 i przepływy rzędu 400-500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 "Wydaje mi sie ze zasysac mozna znacznie wyzsze temperatury np przez kolektor z puszek po piwie" taki kolektor to zabawka... trzeba kilkanaście- kilkadziesiąt m2 i przepływy rzędu 400-500m3/h Gdzies tam w watku o solarze byly linki do filmow jak to robili. Natomiast na potrzeby wspomagania samej wentylacji czyli dla 100 m3/h juz tak duzy byc nie musi, za to zeby plyta zareagowala to domyslam sie, ze przeplywy musza byc znacznie wieksze. Twoj "dachowe" rozwiazanie jest bardziej wydajne tak czy inaczej . Czy u siebie wspomagasz tez wentylacje swoim solarkiem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Gdzies tam w watku o solarze byly linki do filmow jak to robili. Natomiast na potrzeby wspomagania samej wentylacji czyli dla 100 m3/h juz tak duzy byc nie musi, za to zeby plyta zareagowala to domyslam sie, ze przeplywy musza byc znacznie wieksze. Twoj "dachowe" rozwiazanie jest bardziej wydajne tak czy inaczej . Czy u siebie wspomagasz tez wentylacje swoim solarkiem ? Pozdrawiam jak chcesz żeby taki solar dał radę wspomagać np. legalett to musi mieć przepływ powietrza przewidziany do tego ustrojstwa... bez spadku temp. powietrza na wylocie na okres grzewczy dach jest czerpnią powietrza, tam w ciągu dnia jest zawsze cieplej ... jak jest słońce to na wlocie do domu jest więcej niż na wylocie... nawet jak jest minus... mówię o tym domu pod Krakowem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) mnie to rozwiązanie bardzo zaciekawiło i za ok miesiąc jak będziemy robić z Piczmanem WM u mnie tak zrobię - 2 czerpnie pod dachówką, a z tym kolektorem ... nie wiem co miałbym robić z powietrzem o temperaturze +50 Edytowane 11 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 nie wiem co miałbym robić z powietrzem o temperaturze +50 grzać chałupę i CWU poprzez klimakonwektor;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.01.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 do mojej sauny którą chcę wybudować takie +50 było by jak znalazł a te klimakonwektory - wrzuciłem w google - wszędzie mowa o chłodzeniu gdzie o tym poczytac i jak to się ma do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 do mojej sauny którą chcę wybudować takie +50 było by jak znalazł a te klimakonwektory - wrzuciłem w google - wszędzie mowa o chłodzeniu gdzie o tym poczytac i jak to się ma do CWU? he he... poczytaj sobie w solar "tymi ręcami"... szukaj pod koniec... schemat u mnie w dzienniku bo tam wcięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts