Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak tak chciałem tylko dowiedzieć się od Jeziera co oznacza, że po zainstalowaniu reku ceny energii nie zmieniły się, ponieważ rozmyślam też nad zainstalowaniem reku Bartosza.

Nie zmieniły się właśnie dlatego, że mam teraz wentylację na znacznie wyższym poziomie. Zamiast np. 50m3/h jest 200. Tzn nie wiem ile było i ile jest ale daje się odczuć różnicę.

A co do wentylacji to żeczywiście jej nie miałem, gorzej, że w większości nowozbudowanych domach jej nie ma ale mieszkańcy myślą, że mają grawitacyjną. Podobnie jak u mnie okna są szczelnie zamknięte przez prawie całą dobę a nawiewników nikt nie montuje. Trochę powietrza dostanie sie przez drzwi troche przez inne nieszczelności. To, że są kanały wentylacyjne niczego nie zmienia skoro nie ma dopływy świeżego powietrza z zewnątrz.

U mnie w domu były w każdym pokoju zamontowane anemostaty na długo ponad rok przed uruchomieniem reku. Więc gdybym tylko otwierał lub rozszczelniał okna to dom by się wentylował.

Jaki przyjeliscie całkowity koszt instalacji reku ? ( u mnie wstępnie wyliczono 13 000zł. firma Bartosz). Mam zezwolenie na przyłącz 17kW czy to wystarczy na ogrzewanie CU i CWU prądem, 3 osoby, 160m wysokośc 2,6. ??

Publikowałem swoje koszty. Wszystko montowałem sam.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1488338&highlight=wymiennik#1488338

Mam duży problem z wyborem medium do ogrzania domu, biorąc pod uwagę informacje

http://opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/679567.html

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,37397,3799863.html

cały czas się zastanawiam bo to poważna sprawa.

Ile Jezier płacisz za energię elelktryczną w podziale na CO, CWU i pozostałe w okresach zimowych i letnich oraz przez cały rok ?? Robiłeś kiedys obliczenia ile zapłaciłbyś za ogrzewanie gazem ????

Mam duży problem z wyborem medium do ogrzania domu, biorąc pod uwagę informacje

http://opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/679567.html

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,37397,3799863.html

cały czas się zastanawiam bo to poważna sprawa.

Ile Jezier płacisz za energię elelktryczną w podziale na CO, CWU i pozostałe w okresach zimowych i letnich oraz przez cały rok ?? Robiłeś kiedys obliczenia ile zapłaciłbyś za ogrzewanie gazem ????

No tak to już jest, że energia drożeje. Taryfy monopolistów sa zatwierdzane na rok (prąd) lub czasami na krócej (ostatnio gaz).

Zmajstrowałem wykresik jak drożał prąd gaz i propan od początku 2003 r. a więc od momentu gdy rozpoczynałem budowę domu:

http://www.republika.pl/jezier/gazprad.gif

Odnosi sie do cen podwarszawskich.

A swoje zużycie prądu przedstawiłem w tej tabelce:

http://www.republika.pl/jezier/prad_rachunek.gif

W tej tabelce grudzien 2006 r. jest tylko do 10.

Tak wysoka i niska taryfa czyli dzienna i nocna.

Nie umiem z dużą dokładnością odnieść się do gazu. Byłoby mniej ale o ile to nie wiem. Systemy grzewcze różnia się sprawnością, inaczej reagują na zyski, piec gazowy zużywa energię elektryczną itp.

ociepleniem wszędzie (25, 25, 35 cm).

Kominek będzie ale jako samotny kominek bez wykorzystania, żona chce mieć po prostu więc planuje piece akumulacyjne jako podst. grzanie.

Nie rozumiem tematu, przy takiej grubości ocieplenia będziesz miał akumulację darmową w ścianach domu. Zobacz wcześniejsze posty Jeziera, on traci 0,5 stopnia Celsjusza w domku podczas trwania dziennej taryfy. Ja uważam że do ogrzewania prądem wystarczy nam kabel grzejny, albo promiennik albo dla hardcorowców elektryczny kominek wolno stojący. Jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstwa grzania prądem to nie ma sensu płacić po 5 tyś za piece akumulacyjne, które składają się z grzałki i cegieł. Przewód grzejny za 200 zł wmurowany w ściankę działową albo w podłogę da taki sam efekt.

Czyli co? uważasz, że jeśli będę mial kable grzejne w podlodze, (w ścianach nośnych zewnętrznych nie chcę "ryć") to grzejąc nimi w ciągu nocy w tańszej taryfie, nie będę musial uruchamiać grzania w ciągu dnia??

Jesli masz rację to zgadzam się z Tobą w 1000% i zupełnie niepotrzebnie kombinuję z piecami i wtedy rzeczywiście nie pozostaje mi nic innego jak tylko posłuchać tego co piszesz, i nie powiem- cieszyloby mnie to :).

Ale jeśli chodzi o piece to mam pewność (znajomy użytkuje) że w ciągu nocy grzał w najniższe temp. w zeszłym roku piecami ok 6 h i to mu w zupelności starczyło na całą dobę a jak to wyglądałoby przy np. matach elektrycznych w podlodze ..... wiem wiem, Wy też eksploatujecie "prąd" :) i wiecie jak to jest ale jakoś nie mogę się przekonać do akumulowania w podlodze, jakoś mam obawy. Nie wiem może muszę dokładnie poszperać w postach gdzie o tym piszecie... ale te 17 stron ...... :o :)

I dzięki za radę :).

Czyli co? uważasz, że jeśli będę mial kable grzejne w podlodze, (w ścianach nośnych zewnętrznych nie chcę "ryć") to grzejąc nimi w ciągu nocy w tańszej taryfie, nie będę musial uruchamiać grzania w ciągu dnia??

tańsza taryfa to tez dzień a konkretnie 13-16, a przy takich ilościach ocieplenia na pewno twój dom nie zdąży w tym czasie ostygnąć, a dlaczego napisałem kable grzejne: bo są tańsze od maty i do tego są dwu przewodowe, więc pola EM wzajemnie się znoszą

a kable grzejne elektryczne to coś innego niż maty?? Jaka różnica?

http://www.mikroenergetyka.com.pl/?co=dzialalnosc&rodzaj=systemy&dzial=6

Czy zdanie z tej strony:

"Efektywne działanie systemu akumulacyjnego wymaga zastosowania mocy grzewczej ok. 2,5 - 3 raza większej niż wyliczone zapotrze­bowanie na cipełł"

dotyczy też doboru mocy piecy akumulacyjnych dynamicznych??

Jesli tak to dlaczego przy akumulowaniu moc musi być 2,5- 3 x większa od wyliczonych strat??

tańsza taryfa to tez dzień a konkretnie 13-16, a przy takich ilościach ocieplenia na pewno twój dom nie zdąży w tym czasie ostygnąć, a dlaczego napisałem kable grzejne: bo są tańsze od maty i do tego są dwu przewodowe, więc pola EM wzajemnie się znoszą

A mógły ktoś wytłumaczyć humaniście, jak to jest z kablami grzejnymi pod kątem pola elektromagnetycznego, jego szkodliwości dla zdrowia człowieka, znoszenia pól EM itp? Pytam, bo nikt nie chce mieć linii wysokiego napięcia NAD głową, a pod stopami to jakoś nie mamy oporów? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdr, luke

a kaloryferów nie boisz się stosować przecież to żyły wodne, nie wspominając o wodnej podłogówce, a tak a`propo najbardziej szkodliwe pole EM produkuje telefon komórkowy

mpoplaw! Z ogromnym szacunkiem. Projektujesz dom. Szukasz dla siebie najlepszych rozwiązań. Masz swoje pomysły, radzisz się też innych. Siłą rzeczy zadajesz pytania. W mojej ocenie postępujesz racjonalnie. Oczekujesz jednak, by inni odpowiadali Ci rzeczowo, życzliwie i bez ironii. Wyobraź sobie, że ja też.. :D To jak z odpowiedzią na moje pytanie? pozdrawiam, luke

a czy ktoś z Was zastanowił się ile w nowoczesnym domu jest przewodów elektrycznych ( nie licząc kabli grzejnych ) ?

W zależności od wielkości domu, rodzaju instalacji oraz wymagań/życzeń inwestora może to być 500-2000 mb.

Do tego dochodzą telefony bezprzewodowe, internet bezprzewodowy, bluetooth'y, komórki, telewizor, monitory PC i co tam jeszcze chcecie ...

można rozpatrywać tak dalej żyły wodne, również te od podłogówki,

promieniowanie z BK, ceramiki, płyt KG itd.

Ekh,

dużo by pisać o zanieczyszczeniach świata zindustralizowanego.

Albo się z tym godzimy i w nim żyjemy, albo zostają środkowe Bieszczady i dom z conajwyżej jedną żarówką, bo tam na końcu to też już panuje komercjalizm.

Mamy prawo budowlane i normy.

Ktoś kto na tym się zna, zbadał to zjawisko i dopuścił rozpatrujac wszelkie za i przeciw. Skoro jest to w sprzedaży i jest szeroko stosowane, to pozostaje laikowi przyjąć, że jest w dopuszczlnych graniach bezpiecznych dla zdrowia.

Dla wymagających pozostają kable w osłonie ołowianej.

Nie pamiętam firmy, która to oferuje. a najprawdopodobniej jest ich kilka.

A móglbym np. oprócz akumulacji kablami grzejnymi w podlodze w betonie dać je też w wewnętrzną ścianę nośną? Tylko jak je w takiej ścianie umieścić?

Poza tym już gdzieś ktoś liczył akumulacyjnosć płyty betonowej w posadzce i ... nie wiem czy można to wziąć pod uwagę ale:

m.dworek w jednym z tematów:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58746&start=0

napisał:

zalozmy ze mamy zapotrzebowanie na cieplo okolo 5 kW

czyli na 12 godzin musze zmagazynowac 12*5kWh=216 MJ (bo 1kWh to 3,6 MJ)

dla betonu o cieple wlasciwym okolo 1 KJ/kgK

i roznicy zalozonej roznicy temperatur bufora 3 °C

daje nam to E=m*cp*dt to m=E/cp/dt=216000000/1000/3

czyli masa potrzebnego bufora to 72 000 kg

a przy sredniej gestosci betonu 2 kg na litr mamy 36 kubikow betonu

kurde troche duzo

a teraz pojawia sie problem jak te cieplo sensownie uwolnic z tego betonu ?

Jesli to uwzględnić to przy moich 100 m2 (te straty 5 kW są akurat trafne) podłoga betonowa musiałaby mieć ok 35 cm grubości. No nie mało

Nie wiem czy tak mozna to porównać ale chyba tak.

pzdr

rzecz w tym, że nie tylko podłoga jest tutaj akumulatorem ciepła.

Po wygrzaniu domu na początku sezonu, energia ( ciepło ) zmagazynowane jest w całej masie domu ( łącznie z piwkiem na stole :wink: , które jednak w obliczeniach pominąłbym ).

Zbuduj dom z silikatów.

daj dobrą pierzynkę na zewnątrz,

policz według podanego wzoru masę domu.

Uwzględniając straty, łatwo można policzyć spadek temp. w czasie.

Dla wymagających dodatkowo :

akumulator woskowy,

akumulator wodny np. 500 litrów,

akwaria,

kominek z prawdziwych cegieł szamotowych.

Jak siewie co siechce, to jest proste.

Inna filozofia i podejście do tematu, to ogrzewanie tylko wówczas, gdy to jest potrzebne.

Wówczas akumulacyjnośćdomu MUSI być minimalna.

Wszystko zależy od trybu życia.

Jeżeli chodzi o akumulacyjność to trzeba wykorzystać doświadczenia praktyczne tych którzy juz mieszkają w domkach z 20 cm styropianu na ścianach. Byłem już osobiście w kilku takich domkach. Oglądałem i podziwiałem, okazuje sie że takie domy są budowane coraz częściej, i nie są to już mrzonki tylko Polska rzeczywistość. Każdy z właścicieli potwierdził ze wyliczenia teoretyczne sprawdzają się w praktyce. Domki z tak grubą izolacją stygną bardzo wolno, i jest to chyba najlepszy dowód potwierdzający teorię.

Kable grzejne można umieścić wszędzie, ale najlepiej sprawdzą się na podłodze lub ścianach wewnętrznych. Umieszczenie ich na ścianach zewnętrznych przyspieszy ucieczkę ciepła. Trzeba tylko pamiętać o rozszerzalności cieplnej. Niektóre tynki mogą popękać, od ciągłego kurczenia i rozciągania.

A jak takie kable grzejne umieścić w ścianie wewnętrznej, i czy masz na muśli nośną wewnętrzną?

Jakie kable grzejne proponowalibyście w cenie rozsądnej :).

Bo jesli ta akumulacja w betonie ma sens to cały dom w podłogówce kablami grzejnymi bym zrobił czy może macie inne propozycje?

Jeszcze biorąc pod uwagę tak dobrze zaizolowany dom i to co piszecie o akumulacji to czym byśmy nie grzali to w takim domku i tak ciepło będzie się akumulowało, i w związku z tym co myslicie np. o promiennikach?

Jeszcze zastanawia mnie pytanie z cytowania w moim poprzednim poście:

"kurde troche duzo

a teraz pojawia sie problem jak te cieplo sensownie uwolnic z tego betonu ? "

Może się czepiam słów ale zanim się na soć zdecydujemy chcemy dokładnie poznać jak to i co to jest a z tego cytatu wnioskuję że jeszcze to ciepło z betonu trzeba jakoś uwalniać??

pzdr

I jeszcze zastanawia mnie pytanie z cytowania w moim poprzednim poście:

"kurde troche duzo

a teraz pojawia sie problem jak te cieplo sensownie uwolnic z tego betonu ? "

Może się czepiam słów ale zanim się na soć zdecydujemy chcemy dokładnie poznać jak to i co to jest a z tego cytatu wnioskuję że jeszcze to ciepło z betonu trzeba jakoś uwalniać??

pzdr

Nie, nie :) Kwestia tego, że piece akumulacyjne dynamiczne mają jakąś tam możliwość regulacji oddawanego ciepła, natomiast wylewka betonowa albo oddaje albo nie i nie masz na to wpływu ile poza dobraniem jej parametrów fizycznych przy samym wylewaniu (grubość, powierzchnia itp) oczywiście możesz regulować poprzez położenie koca/dywanu ale to ciut mało wygodne :lol:

Jezier Ty lubisz obliczenia, powiedz czy takie przeliczenie jest poprawne czy do bani i całkiem to skopałem, podejżewam że coś nie tak policzyłem bo różnica jest znaczna popraw mnie :):

Załóżmy, iż przez rok zużyje na ogrzanie domu gazem 2500 m3 gazu = 2500 * 1,34zł= 3350 zł.

Jeśli 1m3 gazu GZ50 = 9,60 KWh to taki sam dom przy ogrzewaniu prądem 2500 * 9,60= 24 000 KWh * 0,31 zł = 7440 zł. ???? (przyjmuje, iż grzeje 50% na 50% w taryfie nocnej i dziennej to średnia z taryf nocnej i dziennej 0,43 + 0,20 / 2 = 0,31zł) Pomijam abonamenty.