malux20 25.01.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 na ściany fundamentowe musisz dać tyle żeby to jakoś zgrywało ze ściańą docieplenia posadzki nie poprawiszja dołożyłem jeszcze isomury na nośne i działowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 malux20, a gdzie robiłeś wiązary? właśnie się zastanawiam, która firmę wybrać. Oferty mam porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 pod włocławkiem-moderndachpowiem ci tak- mozna się z nimi dogadać ale na miejscu,z wiązarów jestem b.zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) mam isomury na fundamentachale dałem się gościowi od ociepleń ugadać żeby na styro fundamentowe 18cm położyć klej i na to kłasć pierwszą warstwę styro 25cm na ścianęno jakiś mostek tam jestzastanawiam się jakie to są straty na 55metrach ścian tak się zastanawiam czy wyskrobanie tego kleju na głebokości np 5cm i umieszczenie w tej szczelinie z 5 cm pianki załatwi temat?problem u mnie jest mniejszy bo mam te isomury Edytowane 26 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 26.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 mam isomury na fundamentach ale dałem się gościowi od ociepleń ugadać żeby na styro fundamentowe 18cm położyć klej i na to kłasć pierwszą warstwę styro 25cm na ścianę no jakiś mostek tam jest zastanawiam się jakie to są straty na 55metrach ścian tak się zastanawiam czy wyskrobanie tego kleju na głebokości np 5cm i umieszczenie w tej szczelinie z 5 cm pianki załatwi temat? problem u mnie jest mniejszy bo mam te isomury żart jakiś? straty tam są w rok kilkukrotnie mniejsze niż Twój komputer bierze prądu przez zaglądanie na to forum! Obudź się! Izolować, pilnować prac i mostków i owszem, ale nie kilku milimetrów kleju między styropianem od ściny fundamentowej a ściany domu! Obudź się dla swojego dobra. Isomur przy tym całym ociepleniu to ci się za 40 lat zwróci a w GWC glikolowym zanim zacznie się zwracać już padnie wymiennik ciecz-powietrze. Masz chatę na tak przewymiarowaną PC p/w (10kw na 120m2 ?) jak trzeba z duuuuużym zakładem. Jeszcze może wstawisz kominek za 20 tysi żeby obniżyć zużycie prądu PC? Nie przeginaj, nie zdrowo o tym "mosteczku" myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 rozumiem że podobnie jak moja żona podejrzewasz mnie o stany maniakalne?ja jutro podpatrzę jak tam szło wyskrobać ten klej.u mnie isomur zwróci się o wiele szybciej z tym gwc pewnie maszracjęjeśli chodzi o przewymiarowana pompę to łudzę się że uda sie lepiej wykorzystać tańszą taryfę . isomura to miała za 50% ceny rynkowej kominek za 7-8 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.01.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) żart jakiś? straty tam są w rok kilkukrotnie mniejsze niż Twój komputer bierze prądu przez zaglądanie na to forum! Obudź się! Izolować, pilnować prac i mostków i owszem, ale nie kilku milimetrów kleju między styropianem od ściny fundamentowej a ściany domu! Obudź się dla swojego dobra. Isomur przy tym całym ociepleniu to ci się za 40 lat zwróci a w GWC glikolowym zanim zacznie się zwracać już padnie wymiennik ciecz-powietrze. Masz chatę na tak przewymiarowaną PC p/w (10kw na 120m2 ?) jak trzeba z duuuuużym zakładem. Jeszcze może wstawisz kominek za 20 tysi żeby obniżyć zużycie prądu PC? Nie przeginaj, nie zdrowo o tym "mosteczku" myśleć. Jak widać po ociepleniu jest parcie na dom pasywny i wówczas czas zwrotu byłby duużo krótszy, ale jest też spora niedbałość o szczegóły więc szanse na pasywniak drastycznie maleją. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) parcia na pasywniak nigdy nie miałem zdaję sobie sprawę z ułomności mojej budowy.orko podpowiedz co jeszcze u mnie wyłapałeśw ramach sporej niedbałości przy izolacji?czy straty ciepła przy tych ułomnościach będą większe np niż przez 5 twoich okien dachowych?dzięki z góry za podpowiedzi to co mi się podoba u ciebie mi to dwie warstwy ociepleniaja na te 25 cm będę chciał dołożyć z 5 cm jakiegoś nawet najsłabszegomam bardzo mieszane uczucia do frezowanego styropianu Edytowane 27 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 byłem na budowie zobaczyć przynajmniej pożytek jest z frezowanego styro do ściany frezowany styropian był dosuwany swym dłuższym bokiem z zewnątrz budynku pozostała szczelina wynikająca z zastosowania frezowanego styropianu[około 1cm]wustarczy tą szczelinę zaizolować pianką [będzie na głębokosci około 8 cm]oczywiście będę musiał wcześniej tu i ówdzie wyczyścić wylazły kiej roboty będzie na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.01.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 orko podpowiedz co jeszcze u mnie wyłapałeś w ramach sporej niedbałości przy izolacji? czy straty ciepła przy tych ułomnościach będą większe np niż przez 5 twoich okien dachowych? dzięki z góry za podpowiedzi Jak widzę takie ocieplenie to od razu stawiam sobie pytanie co zostało nie dopilnowane, że nie jest pasywny? Postawiłem swoją tezę o niedbałościach gdyż sam zauważyłeś jeden problem i zastanawiasz się czy w ogóle go rozwiązywać. Z drugiej strony planujesz PC a więc zakładasz, że coś zostanie gruntownie spartolone i nie przejmujesz się tym. Wsadź tam kable a zaręczam że nie będziesz miał problemów z takimi drobiazgami jak konieczność uszczelniania czy ocieplenia np rur kanalizacyjnych. Tak się składa, że te nieszczęsne okna dachowe kupiłem jeszcze przed rozpoczęciem budowy a nawet przed zakupem projektu no i teraz przy -10oC w nocy mam lód w rogach okien. to co mi się podoba u ciebie mi to dwie warstwy ocieplenia ja na te 25 cm będę chciał dołożyć z 5 cm jakiegoś nawet najsłabszego mam bardzo mieszane uczucia do frezowanego styropianu Miało być 20 cm frezowanego ale paru partaczy rozpoczęło klejenie 10 na placki. Dobrze murowali w korzystnej cenie ale sposób ocieplania mi się wyjątkowo nie spodobał więc wziąłem sprawy we własne ręce szokując wszystkich w koło. No i mam 20 cm frezowanego + 10 cm zwykłego na mijankę. Każda szparka zapianowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jak widzę takie ocieplenie to od razu stawiam sobie pytanie co zostało nie dopilnowane, że nie jest pasywny? Z tego co ja widzę, to malux20 ma mniej na ścianie niż Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Troszkę mniej ale współczynnik lepszy.Nie o ścianę tu jednak chodzi.Ma też isomury, dobre okna w warstwie ocieplenia i sporo szans na bardzo ciepły domek.Nie mniej jednak z tą PC to raczej przesadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nie mniej jednak z tą PC to raczej przesadził. A jak za kilka lat kWh będzie po 1zł? (rozumiesz aluzję?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) liwko wskocz w temat pompa ciepła powietrzna- tam kolega się zastanawia nad powietrzną 10 kw za 40 klocków.orko kładzenie tej drugiej warstwy jest trudniejsze niż kładzenie pierwszej na mur? Edytowane 27 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 żona stwierdziła że mnie odetnie od internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 liwko wskocz w temat pompa ciepła powietrzna- tam kolega się zastanawia nad powietrzną 10 kw za 40 klocków. Widziałem. Nie mam sił ani nastroju do tłumaczenia. Trza jakoś łyk-end zacząć bo szlag mnie dzisiaj trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 żona stwierdziła że mnie odetnie od internetu U mnie by była krótka piłka, brakowało by mi jej... ... ale jak znam siebie niezbyt długo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A jak za kilka lat kWh będzie po 1zł? (rozumiesz aluzję?) To wtedy kupi sobie pompe ciepła 4 razy taniej niż jest teraz ale będzie też 3 razy więcej zarabiał i za 10 lat kupi pompe z COP x9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) orko kładzenie tej drugiej warstwy jest trudniejsze niż kładzenie pierwszej na mur? Ja wszystko robiłem na piankę do styropianu. Każdą płytę przecierałem najpierw tarką aby powstały bruzdy w które wejdzie pianka. Następnie odpylałem warstwę poprzednią (zwłaszcza ważne aby odpylić ścianę) lekko wilgotnym pędzlem. Kładłem piankę po obwodzie oraz przez środek i każde pole na krzyż. Nie było to trudne ale oczywiście pracochłonne, więc drugiej warstwy nikt ci za darmo nie zrobi. Czy tak jest lepiej niż w jednej warstwie - nie wiem - straszyli mnie, że druga warstwa odpadnie. Nie mniej jednak całość jest jednolita i trzyma się dobrze. Drugą warstwę trzeba kłaść z przesunięciem zarówno w pionie jak i w poziomie względem pierwszej. Koniecznie trzeba kleić płyty starannie w rogach budynku i to nie tylko spoiny pionowe ale i poziome. Jeśli chodzi o otwory to dojeżdżamy z płytami zostawiając z 5 cm na planowany węgarek a następnie doklejamy węgarek wyrównując ewnetualne nierówności. Trzeba pilnować poziomu płyt co proste nie jest. I to tyle zasad które zastosowałem u siebie. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts