Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trzeba będzie podnieść strumień wentylowany do 300m3/h i dać temperaturę minimum +90 żeby nagrzewnica w wentylacji mogła być jedynym źródłem ciepła tylko kto to z domowników wytrzyma ??

kominek z DGP, wydajność turbiny 470m3/h

palenie po jednej drypce przez cały dzień, temp. zewnętrzne -15, -20*

temperatura wewnątrz domu 23-23,5* na dole i 24-24,5 na poddaszu

nawiewy we wszystkich pomieszczeniach, na dole z sufitu a na piętrze z podłogi...

to są spostrzeżenia z mojego domu, temperatura nawiewu nigdy nie przekroczyła 70*...

jasiek71,

No i właśnie o tym mowa, żeby ogrzac trzeba puscic strumień min. 500 m3/h, a jesli całośc weźmiesz z zewnątrz (bez cyrkulacji) to przesuszysz dom. A jeśli chcesz wentylowac 100 m3/h to musisz dac wysoką temperaturę.

bodajże stronę wcześniej napisałem że trzeba by oddzielny układ kanałów z obiegiem wewnętrznym;)

jasiek71 czytaj uważniej, na twój post o rozdzieleniu kanałów Andrzej.K odpisał:

ponieważ

czytałem...

Piczman mu odpisał więc już nie rozwijałem...

tak swoją drogą WM i tak projektujemy dla tych 500m3 więc nic nie stoi na przeszkodzie aby częściowo chodziła w obiegu wewnętrznym...

wystarczy tylko główny kanał nawiewowy zrobić w częściowej recyrkulacji

a masz boazerie lakierowaną?? bo ja mam tylko zwykłym caponem pomalowaną, bez lakieru, ona zupełnie inaczej się wtedy zachowuje- jest bardziej podatna na zmiany wilgoci - latem wchłania, zimą oddaje. mam nadzieję że tak będzie działać cały czas, bo póki co to jej drugi sezon grzewczy. Swoją drogą dziś spadek o kolejne 2 % czyli 43% wilgotności. Zimo .... wyp.....aj

Jeszcze raz napiszę . Domek ma być oszczędny. Max 3 litrowy jeżeli na parterze grzeje podłogówka . A powietrze wentylacyjne 24h/dobę na piętrze wpada z temp +30c A jak nie wystarcza to +60 np To jak takie pomieszczenia będą się wychładzać przy założeniu ściany U o,12 144m2 dach U 0,1 116 m2 oknaU= 0,8 15m2 I optymistycznie z brakiem mostków :)

zapotrzebowanie szczytowe (moc kotła) albo strata dobowa, albo strata W/K tutaj potrzebna żeby obliczyć jak szybko będzie się wychładzać

Zapotrzebowanie szczytowe wychodzi mi 13,32W/m2 Czyli jakieś 2,5 kwh na budynek . Parter to podłogówka czyli jak mam dostarczyć 1,2 kw na pięterko? Na każdą godzinę? Czyli musiał bym wpuszczać powietrze + 50c przy założeniu że jest - 18. Czy dobrze to rozumiem?

Po co tak kombinujesz ?

Takiej kombinacji jeszcze nie widziałem :)

Parter i tak chciałem podłogówkę ze względu na wystrój . Płytki lub żywica epoksydowa. A piętro to tylko panele i nagrzewnica wydaje się być dużo tańsza niż robienie kolejnej instalacji grzewczej. Wiem że są panele dla podłogówek lecz cena również ma znaczenie.

E tam zaraz krytykowali :)

Nie mam nic przeciwko nowym pomysłom, kreatywność to działania, czasem spore ryzyko.

Sam sobie bufor wymyśliłem zamiast postawić kocioł z dmuchawą jak robią wszyscy .

Ale nie jestem za łączeniem podłogówki z grzejnikami, nadmuchowym czy innymi .

Zdecydował bym się na jedno, tym bardziej że nie ma żadnych przeciwwskazań !