jasiek71 15.02.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 nie pamiętasz już jak 2 miesiące temu ciebie osobiście krytykowali za wodne GWC bo to się nigdy nie zwróci he he... Eee no... ten temat jest ciągle otwarty:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ale nie jestem za łączeniem podłogówki z grzejnikami, nadmuchowym czy innymi . a ja głupi połączyłem grzejniki z nadmuchowym i studnią do chłodzenia w lecie... najgorsze jest to że działa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a ja głupi połączyłem grzejniki z nadmuchowym i studnią do chłodzenia w lecie... najgorsze jest to że działa:D Weź tak nie pisz bo pół Polski pomyśli że też tak może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Weź tak nie pisz bo pół Polski pomyśli że też tak może a co... niech kombinują, może co ciekawego sie wykluje ... jak będziemy czekać aż nam instalatorzy doradzą i zamontują to będziemy dreptać w miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Matko ! Panele, ( każde) mają świetną przenikalność cieplną ! To laminat ! Byleś kiedyś w domu z panelami na parterze bez podłogowego ? Nawet barlinek się nadaje ! Byłem w parterówce z panelami. Lecz podłoga nie była zbyt zimna nie dostałem kapci:mad: ale nie było źle gorzej jest na kafelkach. A kombinacja alpejska również dla obniżenia kosztów budowy . Nagrzewnice myślałem zrobić samemu stosując rurkę miedzianą np taką:http://allegro.pl/rurka-rura-miedziana-przewod-przewody-hamulcowe-i2103452927.html Tylko jeszcze nie wiem ile mb powinienem tam upchać. do tego pompka ale nie do co tylko taka od akwarium np z takiego filtra http://allegro.pl/filtr-do-akwarium-200l-h-200-deszczownia-i2091959219.html Silnik spokojnie wytrzymuje wrzątek i się nie odkształca testowałem tą ze swojego akwarium tylko dolna część koszyk i filtr dostają po dupie. Jeszcze nie wiem jak to wszystko połączyć ale się dowiem Do tego Latem jak w wężyki lub nagrzewnice puszczę wodę z wodociągów o temp 8c to powinno troszkę ochłodzić atmosferę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 zysk jest taki że dzięki takim którzy idą na przekór powstaje ciągle coś nowego o czym się filozofom nie śniło, nie pamiętasz już jak 2 miesiące temu ciebie osobiście krytykowali za wodne GWC bo to się nigdy nie zwróci Jak to się mówi kto nie ryzykuje ten nie ma. Wiem że sposób może się okazać klapą ale jeżeli nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A kombinacja alpejska również dla obniżenia kosztów budowy . Nagrzewnice myślałem zrobić samemu stosując rurkę miedzianą np taką:http://allegro.pl/rurka-rura-miedziana-przewod-przewody-hamulcowe-i2103452927.html Tylko jeszcze nie wiem ile mb powinienem tam upchać. do tego pompka ale nie do co tylko taka od akwarium np z takiego filtra http://allegro.pl/filtr-do-akwarium-200l-h-200-deszczownia-i2091959219.html Silnik spokojnie wytrzymuje wrzątek i się nie odkształca testowałem tą ze swojego akwarium tylko dolna część koszyk i filtr dostają po dupie. Jeszcze nie wiem jak to wszystko połączyć ale się dowiem Do tego Latem jak w wężyki lub nagrzewnice puszczę wodę z wodociągów o temp 8c to powinno troszkę ochłodzić atmosferę myślałem że ja jestem "druciarz" ale to twoje bije wszystko... odnośnie wody z wodociągów to więcej zapłacisz za nią niż otrzymasz chłodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 myślałem że ja jestem "druciarz" ale to twoje bije wszystko... odnośnie wody z wodociągów to więcej zapłacisz za nią niż otrzymasz chłodu... woda nie ma być bezpośrednio z wodociągów tylko z zasobnika podawanego przez pompkę jeden będzie tylko do C.O 2 do C.W.U i ten od C.O latem nie będzie grzany więc temp jego wody będzie w granicach takich jak z wodociągów. A zbiorniczki połączone ze sobą bym mógł ciepełko oddać do C.W.U ale racze go za dużo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 woda nie ma być bezpośrednio z wodociągów tylko z zasobnika podawanego przez pompkę jeden będzie tylko do C.O 2 do C.W.U i ten od C.O latem nie będzie grzany więc temp jego wody będzie w granicach takich jak z wodociągów. A zbiorniczki połączone ze sobą bym mógł ciepełko oddać do C.W.U ale racze go za dużo nie będzie. woda z sieci ma od 5* pod koniec zimy do 15* pod koniec lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 woda z sieci ma od 5* pod koniec zimy do 15* pod koniec lata... Jeszcze jest gwc więc może nawet te 15c coś da przyznam się że to taki mój eksperyment może coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeszcze jest gwc więc może nawet te 15c coś da przyznam się że to taki mój eksperyment może coś z tego wyjdzie z 300 L wody o temp. 15* wyciągniesz poniżej 2kw czyli kropla w morzu potrzeb... a raczej takich ilości ciepłej wody co dzień nie wylewasz żeby to regenerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwojko 23.02.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 WitamCzy ktoś miał do czynienia lub coś więcej wie na temat folii izolacyjnych? Byłem dziś na targach budowlanych w Berlinie i takie coś mi wpadło w oko, ciekawe ale trudno coś znaleźć w necie...Poniżej link, będę wdzięczny za info. http://www1.lps-gmbh.com/polnisch.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 26.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Jak rozwiązać temat balkonu drewnianego, który służyć ma również jako zadaszenie tarasu? Balkon bardzo chcę mieć ale tylko i wyłącznie drewniany. Generalnie zależy mi na tym, żeby ograniczyć mostek. W załączniku przesyłam tak mniej więcej jak bym to widział. Nie mam pomysłu jak "połączyć" drewniane filary, słupy z budynkiem, żeby wykluczyć mostki termiczne? Może jakoś to do krokwi dachowej "przybić"? Proszę o jakiekolwiek rady tudzież sugestie. Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.02.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Jak rozwiązać temat balkonu drewnianego, który służyć ma również jako zadaszenie tarasu? Balkon bardzo chcę mieć ale tylko i wyłącznie drewniany. Generalnie zależy mi na tym, żeby ograniczyć mostek. W załączniku przesyłam tak mniej więcej jak bym to widział. Nie mam pomysłu jak "połączyć" drewniane filary, słupy z budynkiem, żeby wykluczyć mostki termiczne? Może jakoś to do krokwi dachowej "przybić"? Proszę o jakiekolwiek rady tudzież sugestie. Pozdrawiam! Michał Ja bym zrobił dostawiony na belkach 24/24 powinien ze spokojem wytrzymać. Zalej stopy pod bele drewniane i do nich przykręć bele do tego jakieś wzmocnienie stabilności w postaci przekątnej belki. Nie będzie żadnego mostka . Ja bym przynajmniej nad czymś takim pomyślał. By coś było stabilne nie musisz łączyć tego z budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 26.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Dzięki. W sumie jakbym dał słupy drewniane na stopach z betonu i u góry po lewej stronie "połączył" jakoś z krokwią, to powinno być stabilne? Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Mam u siebie wypuszczone z wienca trzy pręty gwintowane fi 12 do przytrzymania tarasu na czterech stopach betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 28.02.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 W belce drewnianej można wyfrezować otwory pod nakrętkę i po skręceniu zapiankować - mostek będzie zminimalizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 28.02.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A ja mam taki dylemat: Co bardziej pasuje do domu energooszczędnego: CWU za pomocą bojlera pracującego w taniej taryfie, czy może przepływowy podgrzewacz pracujący w taryfie całodobowej w zależności od potrzeb. Interesuje mnie ta kwestia zwłaszcza w odniesieniu do sezonu pozagrzewczego. Bo w sezonie grzewczym, woda pogrzewałaby się przepływając najpierw przez wężownicę w zbiorniku buforowym a następnie trafiała do bojlera lub od razu przez pogrzewacz przepływowy do punktu odbioru. Ze względu na koncepcję ogrzewania za pomocą kominka z płaszczem wodnym wydaje mi się, że korzystanie z prądu dwutaryfowego jest bez sensu ponieważ większość prądu będę zużywał w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.02.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Cały Twój zamysł mi się nie podoba .Chcesz ładować bufor kominkiem w domu energooszczędnym i grzać wodę prądem ? Już Ci chyba pisałem ( a może nie Tobie) że będzie to bardzo nieoptymalne wykorzystanie fajnych rozwiązań . Kominek w takim domu nawet okazyjnie sprawia problemy .Bufor z wężownicą do cwu + zasobnik cwu ? Nie możesz tego zrobić prosto i logicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 28.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Czyli jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts