zbynek001 18.04.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 ocieplenie to tak...fundament 15 cm 0,035fasada 20 cm grafit 0,032 podłoga 20 cm 0,036dach skosy 30 cm wełny dach powierzchnia płaska 40 cm wełnyokna Veka średnio 0,84rekuperator Mam dom w dość prostej bryle link do projektu http://www.z500.pl/projekt/z162.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.04.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jeśli dobrze doczytałem to masz zapotrzebowanie 3,5kW. Wiec tak, ja osobiście radziłbym wodna podłogówkę. zakładałbym kable i nawet się nie zastanawiał ... taki budynek w znacznym stopniu jedzie na zyskach bytowych więc i tak już go częściowo grzejesz prądem... dajcie spokój z tą dywersyfikacją... zawsze musi być skomplikowane żeby działało...? oczywiście nikt nikomu nie broni ... tylko po co ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 19.04.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam , dom w fazie poczatkowych szkiców i zastanawiam się gdzie umieścić bojler do podgrzania ciepłej wody w dolnej czy górnej łazience?Dom z poddaszem użytkowym ,na dole łazienka(tu będzie prysznic) obok kuchni , na poddaszu łazienka (prysznic + wanna) nad dolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.04.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Z moich doświadczeń: CWU najczęściej używana jest w kuchni i dolnej łazience. W górnej praktycznie tylko "długimi sesjami", więc odległość do bojlera nie gra takiej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 19.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki za rady. W kuchni będzie zmywarka , okazjonalne zmywanie w zlewie , prysznic na dole sporadycznie ,codziennie na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki za rady. W kuchni będzie zmywarka , okazjonalne zmywanie w zlewie , prysznic na dole sporadycznie ,codziennie na górze. Z moich doświadczeń, gdy jest zmywarka, CWU w kuchni jest niemal niepotrzebne. Dolny prysznic przez 3 lata był używany ze 3-4 razy. Dla wanny nie ma to większego znaczenia. Najbardziej mi jest potrzebna ciepła woda od razu, przy górnym prysznicu i umywalce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.04.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ja mam zmywarkę (i wszystko w niej myję), a i tak najczęściej (ale nie najwięcej) wody używam w kuchni. Prysznica na dole osobiście używałem dotąd dokładnie raz, ale z tej łazienki korzystamy w sumie najwięcej (w ciągu dnia, zwłaszcza dzieci). Na górze wody używam zaś tylko do mycia rano i wieczorem. Czy przyleci po 10 sekundach, czy po 1s nie gra dla mnie roli. Ale o gustach się nie dyskutuje... Podsumowując: trzeba samemu zdecydować co dla kogo ważniejsze. Aha, no i warto pamiętać o dobrym zaizolowaniu rur z CWU, żeby jak już do tego kranu ciepła dopłynie to potem była tam przez dłuższy czas nawet jak nie jest potrzebna (używana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Liwko - to jest kwestia indywidualna - bo o ile zgodze się z małym zużyciem cwu w kuchni przy zmywarce - letnia woda bez cyrkulacji w zupełności wystarczy - całkiem bym nie rezygnował, bo czasami się przydaje(jak zmywarka zmywa po imprezie a całą góra naczyń już czeka w kolejce ) - to u mnie z prysznica w górnej łazience korzysta tylko żona, za to wanna w dolnej łazienice jest dużo więcej wykorzystywana(ja,dzieci i potencjalni goście) Dlatego moim zdaniem w kuchni najlepszy będzie mały przepływowy na 230V. Będzie tak rzadko używany, że zyski przewyższą straty na cyrkulacji, a ciepła woda będzie na życzenie niemal natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 19.04.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedzi.Tak więc będzie na górze.Jeśli można to jeszcze jedno pytanie .Z czego ściany zew. solbet 600 czy ytong?Ocieplenie w obu przypadkach takie samo 20cm styro.Cena za solbet i ytong ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.04.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Z czego ściany zew. solbet 600 czy ytong?Ocieplenie w obu przypadkach takie samo 20cm styro.Cena za solbet i ytong ta sama. Dziwne. Jeśli cena taka sama to brałbym ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.04.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dlatego moim zdaniem w kuchni najlepszy będzie mały przepływowy na 230V. Będzie tak rzadko używany, że zyski przewyższą straty na cyrkulacji, a ciepła woda będzie na życzenie niemal natychmiast. Będę musiał przemyśleć twoje słowa, bo faktycznie małe podgrzewacze tak 4kw sa na prawde lux. Wiem bo używam w firmie. Tylko czy w domu to się sprawdzi? Ponieważ będę miał pompę ciepła wydawało się naturalne że będzie też z niej cwu. I muszę przyznać, że już NIC NIE WIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Będę musiał przemyśleć twoje słowa, bo faktycznie małe podgrzewacze tak 4kw sa na prawde lux. Wiem bo używam w firmie. Tylko czy w domu to się sprawdzi? Ponieważ będę miał pompę ciepła wydawało się naturalne że będzie też z niej cwu. I muszę przyznać, że już NIC NIE WIEM Jezeli będzie zmywarka, to zastanów się ile będziesz potrzebował tej ciepłej wody. Do gara czy do czajnika lejesz zimną, owoce czy warzywa płucze się w zimnej. Ja osobiście nie pamiętam kiedy mi była potrzebna ciepła woda w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.04.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 1. nie wyobrażam sobie kuchni bez zmywarki, to absolutnie niewyobrażalne. Za względu na moje wrodzone lenistwo oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.04.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ja mam zdecydowanie inny "profil użytkowania" niż Liwko. Jednak nadal w kuchni nie wylewam wielkich ilości ciepłej wody. Jeśli zasobnik CWU jest daleko, to przepływówka może mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 19.04.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 U nas dokładnie tak samo jak u kolegi autorusa wszyscy w rodzinie nienawiść do zmywania a miłość do zmywarki.żona mmr (profil męża pisze żona) tak więc dzięki chłopcy za pomoc , pytań będzie dużo i mam nadzieję ,że pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 19.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Powoli trzeba mi ruszać z budową i tak...Mury będą w technologii 2-warstwowej bk 24cm + 15 cm grafitowego styro (z minimalną szansą na pogrubienie).Zamierzałem pierwszy wiersz i ostatni (przed wieńcem) zrobić z bk klasy 400 - 450, a reszte z 600ki, a tu mi projektant i kierownik w jednej osobie mówi, że po co się rozdrabniać, niech zrobię w całości z lżejszego nośności wystarczy, akumulacji i tak prawie żadnej, a szafki tak samo zawieszę tak do 600ki jak i 400ki.Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ja osobiście nie pamiętam kiedy mi była potrzebna ciepła woda w kuchni. a ja nie pamiętam kiedy potrzebna mi była zimna woda w łazience ... zamiast ciągnąć dwie rury wystarczy jedna z centralnej baterii mieszającej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.04.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Co robić? Budować z 18cm silikatu + 20 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Budować z 18cm silikatu + 20 cm styro. albo z klocków TH-350 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ....akumulacji i tak prawie żadnej, a szafki tak samo zawieszę tak do 600ki jak i 400ki. Co robić? znam kilka osób które narzekają na walory akustyczne 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts