o_c 20.04.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Budować z 18cm silikatu + 20 cm styro. Była taka myśl, ale umarła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 20.04.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 albo z klocków TH-350 ... Taki jeden w rodzinie dorasta powoli do klocków, ja jeszcze nie;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.04.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Znaczy się: chcesz sobie koniecznie zbudować chałupę gorzej, zamiast lepiej i oczekujesz od nas poparcia dla tej idei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.04.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 ravbc ma rację. Albo porządnie albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cougarek 20.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam serdecznie! Czytam to forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz zdecydowałem się na aktywny udział.W wakacje ruszam z budową 3-litrowego domu o powierzchni 110m2 z piwnicą i poddaszem użytkowym. Na większość dręczących mnie pytań/wątpliwości znalazłem już odpowiedź.Jednak ciągle nie potrafię podjąć decyzji w jaki sposób wykonać izolację stropu monolitycznego (15cm) nad piwnicą. Planuje 20cm styropianu - tylko gdzie go przykleić? Możliwości są dwie: 1. Izolacja płyty od góry (podłoga parteru) to:- mniejsza bezwłasność/pojemność podłogówki, co jest wadą i zaletą- bloczki isomur na płycie- konieczność stosowania bloczków isomur pod ścianami działowymi- większe koszty 2. Izolacja płyty od dołu (sufit piwnicy) to:- większa bezwładność podłogówki (chce grzać w taryfie nocnej)- bloczki isomur pod płytą (ostatnia warstwa fundamentu)- niższe koszty (tańszy styropian, mniej bloczków isomur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 21.04.2012 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Znaczy się: chcesz sobie koniecznie zbudować chałupę gorzej, zamiast lepiej i oczekujesz od nas poparcia dla tej idei? Mniej więcej o to mi chodziło;) Już się nie da dobrze budować z bk (poważnie pytam)? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.04.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Waśnie czemu isomur pod ścianami działowymi? Nie rozumiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 21.04.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 w takiej samej sytuacji u mnie w projekcie pod działówki było BK400 i styropian na płycie mpoplaw - nie wiem czy to tylko u mnie, ale nie mogę przyjrzeć się z bliska temu rysunkowi (przybliżyć/otworzyć) - a tak za małe literki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 21.04.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Już się nie da dobrze budować z bk (poważnie pytam)? . Ja będę jechał z BK 600 lub 700 i wychodzi 2,4 l domek z wyliczeń więc się chyba da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ergo: stosowanie izomurów jak się ma piwnicę nie ma sensu bo nie ma się od czego odcinać To jakby jasne i oczywiste. A jak z tymi ścianami działowymi gdy sie owej piwnicy nie ma? Pamiętam jak jeden z kolegów zbudował dom pasywny i po obwodzie dał szkło piankowe. Ale nie przypominam sobie aby dawał tez pod ściany działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 to tylko rysunek poglądowy na którym widać że jeśli się ma piwnicę to izolacja ściany jest ciągła aż do samej stopy fundamentowej 2 mppt, czyli do miejsca gdzie nawet w największe mrozy jest +8 ergo: stosowanie izomurów jak się ma piwnicę nie ma sensu bo nie ma się od czego odcinać Można teoretycznie rozważyć użycie isomuru bezpośrednio na ławie i odcięcie mostka cieplnego na styku niezaizolowana termicznie ława fundamnetowa-murowany z bloczków fundament . Aczkolwiek z racji kosztów i przewidywanej oszczędności mocno dyskusyjne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To jakby jasne i oczywiste. A jak z tymi ścianami działowymi gdy sie owej piwnicy nie ma? Pamiętam jak jeden z kolegów zbudował dom pasywny i po obwodzie dał szkło piankowe. Ale nie przypominam sobie aby dawał tez pod ściany działowe. Pomyśl jaką temperaturę ma chudziak na któym stawiasz działówki -prawie identyczną jak grunt na którym leży a ściana dziąłowa w domu ok.20 C . Ja dałem isomur pod działówki również - tylko 12 cm szeroki a nie 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 22.04.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Teoretycznie tak, ale nie bierzesz pod uwagę że przy ociepleniu fundamentów po obwodzie i po paru latach ogrzewania domu, temperatura gruntu pod domem jest wyższa niż gruntu na zewnątrz i stała. W którymś wątku było to dyskutowane pod kątem czy warto w ogóle robić izolację cieplną pod podłogą. Ja bym tak daleko nie szła i ocieplenie dam ale drogi isomur pod działówkami to dla mnie przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.04.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Są jeszcze tacy, co stawiają działówki "szkieletowe", czyli na posadzce docelowej. W sumie działówki z BK też tak można stawiać. Jedyny problem będzie z podłogówką, bo ta i tak musi być odpowiednio podzielona oraz musi być wykonana odpowiednia dylatacja płyt grzewczych (posadzek poszczególnych pomieszczeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 22.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 to tylko rysunek poglądowy na którym widać że jeśli się ma piwnicę to izolacja ściany jest ciągła aż do samej stopy fundamentowej 2 mppt, czyli do miejsca gdzie nawet w największe mrozy jest +8 ergo: stosowanie izomurów jak się ma piwnicę nie ma sensu bo nie ma się od czego odcinać to jak piwnica nieogrzewana i właśnie owe 8 stopni tam będzie i strop piwnicy też będzie miał 8 stopni, to dla 20-8 nie warto. no dobra. to jeszcze wytłumaczcie mi, jak nie ma piwnicy, ocieplenie styro do ławy fundamentu (1,2m?) to jaka temperatura tam będzie? a jaka pod samym budynkiem i działówkami? albo powiedźcie gdzie to znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Teoretycznie tak, ale nie bierzesz pod uwagę że przy ociepleniu fundamentów po obwodzie i po paru latach ogrzewania domu, temperatura gruntu pod domem jest wyższa niż gruntu na zewnątrz i stała. W którymś wątku było to dyskutowane pod kątem czy warto w ogóle robić izolację cieplną pod podłogą. Ja bym tak daleko nie szła i ocieplenie dam ale drogi isomur pod działówkami to dla mnie przerost formy nad treścią. Ale i owszem biorę to co napisałaś pod uwagę , ale chocbyś niewiem ile lat grzała i jaką mocą to w obrębie fundamentów ( dobrze zaizolowanych po obwodzie) nie uzyskasz wyższej temperatury jak srednia temperatura na głębokości 1-1,5 metra w ciągu roku która jest zmienna i wynosi od 2 do 16 C, np w lutym na 1,5 m jest ok. 3 C, 2 m ok. 5 C http://www.biswbis.pb.edu.pl/2010_01/01.pdf, http://www.ibp.com.pl/Portals/IBP/docs/tagi/GWC.pdf . Co w warunkach zimowych oznacza róznicę od 16 do 18 C pomiędzy temperaturą gruntu a muru .Jeżeli uważasz że nie ma to znaczenia to twoja opinia - ja się z nią nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 to jak piwnica nieogrzewana i właśnie owe 8 stopni tam będzie i strop piwnicy też będzie miał 8 stopni, to dla 20-8 nie warto. no dobra. to jeszcze wytłumaczcie mi, jak nie ma piwnicy, ocieplenie styro do ławy fundamentu (1,2m?) to jaka temperatura tam będzie? a jaka pod samym budynkiem i działówkami? albo powiedźcie gdzie to znaleźć... Owe magiczne 8C w największe mrozy to masz na głebokości 5 metrów, czyli dośc głeboka musi być ta piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 22.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 A jak z tymi ścianami działowymi gdy sie owej piwnicy nie ma? Ja robie również pod ściany działowe isomura inaczej to traci sens dawać go gdzie indziej. Wyjątkiem są ścianki z KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Owe magiczne 8C w największe mrozy to masz na głebokości 5 metrów, czyli dośc głeboka musi być ta piwnica. skąd to wiesz ? zmierzyłeś...? na mojej własnej posesji na głębokości 2,5m było 6,6* na koniec marca i 15,6* na koniec września... pod domem w obrębie fundamentów od wewnątrz jest cały czas ok. 16-17* nie zależnie od pory roku... dom bez piwnicy z dociepleniem 15cm styropianu na gruncie, ogrzewanie podłogowe elektryczne temp. mierzona ok. 1m pod dociepleniem... jeszcze jedno ... woda w studni (4m do lustra) ma 8,9* pod koniec marca do 12,6* na koniec września ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 No to pochwal się ile miałeś na 2,5 metra w grudniu, styczniu, lutym ( to są miesiące w czasie których najwięcej tracisz ciepła ) - a nie piszesz, że na koniec marca miałeś 6,6 C - do 8C jeszcze sporo brakuje . Jeżeli 1 metr ponizej ocieplenia masz w ziemie +16 C to świadczy tylko o jednym albo masz uszkodzony termometr albo masz straszny mostek i grzejesz ziemię pod budynkiem ( może te 15 cm na podłodze jest mocno dziurawe ) - nie jest to powodem do radości. Jesli przeczytałeś uwążnie to napisąłem w odpowiedzi na post mpoplawa który stwierdził ,, to tylko rysunek poglądowy na którym widać że jeśli się ma piwnicę to izolacja ściany jest ciągła aż do samej stopy fundamentowej 2 mppt, czyli do miejsca gdzie nawet w największe mrozy jest +8 '' co jest oczywistą nieprawdą - czyba że ława jest na 5m poniżej poziomu gruntu i żadne twoje radosne pomiary 16 C na 1m tego nie zmienią. Jeżeli w Polsce w zależności od położenia głębokość strefy przemarzania wynosi od 0,8 do 1,2 metra ( czyli na tej głębokości jest przynajmniej 0C ) to wierutną bzdurą jest twierdzenie że 0,5 - 1 metra niżej będzie w czsie mrozów 8C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts