Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... i dochodzisz do punktu, w którym koszt cwu jest znaczący przy ogrzewaniu prądem...

Można się nie myć :wink: Mi na przykład wyszło, że ekonomiczniej zamiast magazynować 200 litrów ciepłej wody w zbiorniku ładowanego tylko tanim prądem byłoby ogrzewać ją bezpośrednio przy kurkach. Chociaż różnica w cenie prądu jest dwukrotna.

Jezier jakoś nie nadążyłem :), ekonomiczniej mimo że dwa razy drożej?? hmm jak to?

Solary, wiatraki, rekuperatory szarej wody czy inne cuda nie są nic warte. Solar to jeszcze dobry jest jako ozdoba na dachu, aby pochwalić przed rodziną i sąsiadami :-?

100% racji ale odjąłbym te rekuperatory Jezier, nie wychodzą najgorzej wg moich obliczeń. A ostatnie zdanie o solarach hehe dokladnie tak też myślę :D

obecnie jestem na etapie, włożenia w układ malutkiej PC, powietrznej, która zaspokoi cwu i znacznie wspomoże wodną podłogowkę.

Ekonomicznie wychodzi całkiem nieźle, najlepiej z wszykich bezobsługowych mediów, ale różnice też nie są porażające.

Atrakcyjność głównie przez brak kolektorów i kosztów z nimi związanych.

A to ciekawe nie braęm nawet pod uwagę ze względu na kosmiczne jeszcze ceny PC ale taka mała na c.w.u. i jeszcze z powietrza, hm jakie koszty??

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ochsner ma taką PC mini lub europa 303 w zależnosci czy potrzebujesz z zasobnikiem, czy bez w cenie ok. 6 i 10tys. zł. 2,4 KW.

Rzecz w tym, że te pompy "stają" jeśli temp. powietrza jest mniejsza niż +4C.

Ale już przy 6C dają COP ok.2,5-3. Przy 15C powyżej 4.

Tutaj chcę na wlocie zaprządz mały bardzo prosty wymiennik z dolnym źródłem w zbiorniku wody szarej, a ten wewnątrz zbiornika na deszczówkę.

Każde z tych ustrojstw osobno nie miałoby sensu ekonomicznego, ale połączone spełniają swoje role w różnym czasie.

Drugi pomysł do zwykła PC ( taka do kolektorów ) ale zamiast kolektorów dodatkowy parownik. Stosunkowo tanio ( drożej od ochsnera ) ale i lepiej pracuje.

U mnie cały prąd na ogrzewanie i cwu wyszedłby ok. 2-2,2 kzł.

Przy PC z COP tylko 3,0 mam szansę płacić rachunki 2,5x mniejsze, a COP średnioroczny powinien być według mojego rozeznania na poziomie 3,3-3,5 :D

Nie jest to renomowana PC z COP>4,5, ale i ceny są duuużo niższe.

( a rozpatruje tylko PC typu scroll ).

Owszem trzeba więcej zainwestować na początku, ale wskali 20 lat zbilansowane koszty są mniejsze o 18-20% w stosunku do prądu i 10-12% w stosunku do GZ-50.

Większe nadzieje pokładam w wiatraku. Wstępne kalkulacje wykazały że za ok 1 tyś zł da sie zbudować małą turbinkę na prąd stały o napięciu 48V która da mi ok 3kWh na dobę, lub 1 MWh rocznie.

eee.... a grzałka np. w zasobniku jest na 48V (?) żeby np. korzystać z tego wiatraczka na cele c.w.u. bo tak szczerze to 3 kWh to nie mało i masz za damo grzanie przez 2 h zasobniczka 100 l który ma zapotrzb. na moc ok 1,5 kW a jesli się grzeje przez 4 h to mas połowę za darmo.

Podaj więcej szczegółów.

A ja na allegro a co :) kupiłem: jak złożyć samemu kolektor i wygląda to naprawdę nieźle :), jestem optymistą:

http://www.allegro.pl/item150781696_zloz_wlasny_kolektor_za_10_ceny_program_.html

może to ktoś z tego forum ;) ale mu reklamę zrobię :).

pzdr

Witam

Jezier! Punkt widzenia zwykle mocno zależy od punktu siedzenia! :lol:

Pozwól sobie zwrócić uwagę, że konstrukcja (bardzo przemyślana - przyznaję) jaką postawiłeś zakłada pełną zależność od nieprzerwanej dostawy kupowanej energii. Nie przewiduję bankructwa dostwcy, ale jedno spore drzewko wywalone na druty gdzieś tam daleko wyłącza skutecznie całość. To incydentalne zdarzenia, ale potrafią dać w kość. Są miejsca, gdzie takie przypadki się zdarzają znacznie częściej (góry). Są ludzie, którzy "muszą" mieć bodaj szczatkowe poczucie niezależności od jednego monopolisty. Ich nie przekonasz, że to rozwiązanie jest idealne.

Solary, pompy ciepła, rekuperatory, sterowanie procesorowe optymalizacją zużycia energii to zabawki dla ludzi bogatych. Fakt. Spełniają dwie funkcje. Działają (mniej lub bardziej sprawnie) no i sąsiad tego nie ma! :lol: :lol: :lol:

No, chyba że się jest takim "postrzeleńcem" jak ja. Na stare lata już "wiem jak trawa rośnie" i budowa tych zabawek politechnicznych daje mi sporo satysfakcji i przyjemności.

Nie tylko mnie , zresztą, jak tu czytam! :lol:

mpopław

Z wiatrakiem wcale prosta sprawa nie będzie. Przede wszystkim brak komponentów. Nie ma z czego tego kleić, żeby miało jakie takie parametry (mówię o maleństwach, jakie opisujesz). Ja mam 300m od domu firmę, która produkuje bardzo ciekawe silniki prądu stałego. Mają stojany, wirniki i wszystkie inne klocki (łożyskowania, obudowy itp). Może jak znajdzę czas...

Wytwornicę energii trzeba by zrobić a nawijanie 4 fazowego uzwojenia szt raz jest upierdliwe. Więc puki co to mam zajętą jedną półkę przez komplet tego badziewia.

gościu01

Agregatów od starych lodówek wszędzie jest "do nagłej krwi" Nowe kosztują grosze. Dobrze dobrany pozwala na postawienie "tymi ręcami" PC do grzania wody w domowym warsztaciku w ciągu kilku dni. Z 1000zł jeszcze zostanie tyle, że naprawdę na raz tego przepić się nie da... :lol:

Jeżeli naprawdę jest na takie "coś" zapotrzebowanie, to chyba uruchomię produkcję i sfinansuję sobie z niej strop!

Pozdrawiam Adam M.

Wracając do szarej wody. To, co w niej atrakcyjne dla mnie, to ciepełko, za które już raz zapłacono.

Stawiając bufor w postaci sporego baniaka grzanego "tym co jest" tj, prądem, kominkiem, solarem, gazem czy czymkolwiek, można by przy samym dnie (tam gdzie najzimniejsza woda) wprowadzić "wielkośrednicową" wężownicę i prze nią przepuszczać tę szarą wodę do kanalizacji. Taki bufor i tak raczej w piwnicy stoi, więc grawitacja zapewni problem przepływu. Jak jest szara woda - to zostawia ciepełko w baniaczku. Jak nie ma, to nic sie nie dzieje.

Normy na separowanie podwójne tego do picia od tego do wywalenia spełnione!

Adam M.

Solary, pompy ciepła, rekuperatory, sterowanie procesorowe optymalizacją zużycia energii to zabawki dla ludzi bogatych. Fakt. Spełniają dwie funkcje. Działają (mniej lub bardziej sprawnie) no i sąsiad tego nie ma! :lol: :lol: :lol:

Co do reku się nie zgodzę, że to zabawka, bez PC , bez solarów nie ma skutków ubocznych ale w złej wentylkacji grawiutacyjnej, złym klimacie w domu są.

Przykład: Prawie już astma mojej żony, alergia syna (+częste złe samopoczucie nas wszystkich), skutki, które się pojawiły po zamieszkaniu w nowym budownictwie gdzie z wentylacją było sporo problemów, a szczelność bardzo dobra.

A mając szczelny dom, opłaca się grzać prądem, jeśli prądem to tania inwestycja a jeśli tania inwestycja to za różnicę można skrobnąć sobie zdrowy klimat w domku. Ja właśnie tak do tego podchodzę.

pzdr

Rekuperatory jakie można dostać "w ludzkiej" cenie TO NAPRADĘ ZABAWKI z wymiennikiem "kieszonkowym".

Rozsądne są koszmarnie drogie więc je....robię jak kto potrzebuje!

Często nadal wentylacja budowana jest "nogami"

Adam M.

Rekuperatory jakie można dostać "w ludzkiej" cenie TO NAPRADĘ ZABAWKI z wymiennikiem "kieszonkowym".

Rozsądne są koszmarnie drogie więc je....robię jak kto potrzebuje!

Często nadal wentylacja budowana jest "nogami"

Adam M.

Hmm zgadzam się- jednak wszystko to zabawki :) ale reku jest wg mnie naprawdę potrzebny a tamte zabawki już nie.

Dlatego zamierzam kupić tylko elementy danego producenta i składać sam, policzyć sam, to samo dotyczy GWC żwirowego (no tu elementów danego producenta aż tak nie trzeba :) ). Efekt wcale nie musi być gorszy niż po zapłaceniu 26 000 za całość z transportem, montażem itp- mam na myśli reku + gwc a taką ofertę dostałem wstępną i ..... się za głowę złapałem.

pzdr

Dlatego zamierzam kupić tylko elementy danego producenta i składać sam, policzyć sam, to samo dotyczy GWC żwirowego (no tu elementów danego producenta aż tak nie trzeba :) ). Efekt wcale nie musi być gorszy niż po zapłaceniu 26 000 za całość z transportem, montażem itp- mam na myśli reku + gwc a taką ofertę dostałem wstępną i ..... się za głowę złapałem.

pzdr

26k pln ? :o w tych firmach to już świrują na całego :roll:

zawsze możesz dać do zrobienia tylko sam projekt (pewnie z 1k pln) i całość kupić i poskładać samemu

gościu01

Agregatów od starych lodówek wszędzie jest "do nagłej krwi" Nowe kosztują grosze. Dobrze dobrany pozwala na postawienie "tymi ręcami" PC do grzania wody w domowym warsztaciku w ciągu kilku dni. Z 1000zł jeszcze zostanie tyle, że naprawdę na raz tego przepić się nie da... :lol:

Pozdrawiam Adam M.

chętnie się napiję, a jak zostanie to bedzie na drugą sesję :wink:

Rzecz w tym, że według mojego rozeznania ;

primo.

agregaty te mają moc 0,5-1,5kW, jak to się ma do zapotrzebowania 7-10kW dla przeciętnej rodziny ?

secundo.

musiałyby pracować w sposób ciągły przez spory okres czasu, a do tego sie słabo nadają :-?

tercio.

pewnie taki układ poracowałby trochę czasu, ale PC z porządnymi sprężarkami obliczane są na 100 tys. godz.

Witam

Jezier! Punkt widzenia zwykle mocno zależy od punktu siedzenia! :lol:

Pozwól sobie zwrócić uwagę, że konstrukcja (bardzo przemyślana - przyznaję) jaką postawiłeś zakłada pełną zależność od nieprzerwanej dostawy kupowanej energii. Nie przewiduję bankructwa dostwcy, ale jedno spore drzewko wywalone na druty gdzieś tam daleko wyłącza skutecznie całość. To incydentalne zdarzenia, ale potrafią dać w kość. Są miejsca, gdzie takie przypadki się zdarzają znacznie częściej (góry). Są ludzie, którzy "muszą" mieć bodaj szczatkowe poczucie niezależności od jednego monopolisty. Ich nie przekonasz, że to rozwiązanie jest idealne.

Wbrew pozorom jestem bardzo dobrze przygotowany na braki pradu. Mam zapewnione ogrzewanie awaryjne, oświetlenie, gotowanie. Wody może nie za wiele ale baniak 200 litrów na kilka dni starczy przy rozsądnym koxystaniu. Zawsze też mogę podgrzać wode na gazie.

I to wszystko przy zupełnym braku pradu, generatorów, kotłów na paliwa stałe, akumulatorów ciepła o wielkości kilku m3 itp..

ps. wcześniej pisałem o rekuperatorze szarej wody a nie o rekuperatorze do powietrza.

Podaj więcej szczegółów.

Mała przydomowa elektrownia wiatrowa

od razu uprzedzam traktuję to bardziej jak rozrywkę niż źródło taniej ciepłej wody

Widziałem to już kiedyś ale nie znalazłem jaką moc może dać taki wiatraczek ale chyba raczej niewiele.

pzdr

26k pln ? :o w tych firmach to już świrują na całego :roll:

zawsze możesz dać do zrobienia tylko sam projekt (pewnie z 1k pln) i całość kupić i poskładać samemu

Ta cena obejmowała wszystko: materiały, transport, wykonanie itp ale i tak to baaaaardzo dużo. Dostałem też od drugiej firmy ofertę na całość razem z GWC i też cena taka wysoka, proponują rozwiązania tańsze nawet, pomagają pokombinować ale i tak nawet zejście z 30 000 do 20 000 jest dla mnie kosmiczne: za centralkę, dodatki, kanały, np. trochę żwiru, geowlókniny, rury, dodatków do GWC, automatykę dla mnie to naprawdę szok.

Ehh

Ja mam teraz taki mały dylemat:

Będę miał dach na wiązarach, spadek ok 20 stopni, stropodach ocieplany styropianem lub wełną o grubości ok 30, 35 cm.

Do okoła będę miał wieniec na którym będą wiązary (dach).

Nie wiem jeszcze jak strop do wiązarów będzie montowany (czy regips i w śrdek ocieplenie czy inaczej), nie wiem jak to się robi (ktoś wie??) a więcej nie wyciągnąłem na razie od architekta i konstruktora trochę jeszcze za wcześnie.

Ale nad dachem najmniej na razie myślałem teraz zaczynam.

Jak na obwodzie nie porobić mostków cieplnych??

pzdr

• 3 weeks później...

Po przerwie postanowiłem napisać.

Właśnie zrobiłem dokładne obliczenia co do sezonowego wg normy.

Wyszło 30 kWh/m2 rok. Chciałem pasywny ale to ponad moją kieszeń i ponad wymagania architektoniczne żony.

Zdecydowałem się na 3- litrowy.

Mam 20 cm styro na ścianach, pod płytą fundamentową 24 cm styro, stropodach 40 cm styro lub ekofiber.

Przeliczyłem mostki i całkowite współczynniki przenikania z uwzgl. mostków wychodza:

dla ściany: U= 0,154 (w tym 24 cm BK 600)

podloga na gruncie: 0,167

stropodach: 0,161

+ rekuperator z GWC żwirowy

+ grzanie co. akumulacyjne w płycie fundamentowej kablami grzejnymi

okna zwykłe tylko z szybą 0,6, wraz z rama będzie ok. U=1,1 (lepsze niewiele dają a kasy szkoda)

przy obl. zmniejszyłem Q na wentylację o 80% z racji rekuperatora.

Straty ciepła dla warunków obliczeniowych 20 st. C/-18 wynoszą ok 2,8 kW

Dom 92,5 użytkowej, parterowy, z poddaszem nieużytkowym.

pzdr

Na wiosnę zaczynam budowę nowego obiektu mieszkalno-usługowego , ze względu na konieczny szybki czas realizacji rozważam technologie IZODOM lub podobne . Jestem zainteresowany waszymi opiniami na temat tych technologi . W rewanżu mogę w dobraniu odpowiedniego systemu grzewczego opalanego drewnem . Buduje kominki oraz kominko-piece z kumulacja pozwalające cieszyć się widokiem ognia a oddawnie ciepła rozłożyć w czasie tak aby w domu o małym zapotrzebowaniu cieplnym nie było przegrzania.

Widziałem to już kiedyś ale nie znalazłem jaką moc może dać taki wiatraczek ale chyba raczej niewiele.

strona 3

17A przy 14,4V

jak chcecie budować wiatraki (zwłaszcza przy takim wietrze jak dzisiaj człowiek nabiera na to ochoty) to zobaczcie

http://www.elektrownia-wiatrowa.pl

tam są opisy i zdjęcia wiatrakó co ludzie sami pobudowali + link do programu do projektowania smigieł

pzdr

KubaB

strona 3

17A przy 14,4V

jak chcecie budować wiatraki (zwłaszcza przy takim wietrze jak dzisiaj człowiek nabiera na to ochoty) to zobaczcie

http://www.elektrownia-wiatrowa.pl

tam są opisy i zdjęcia wiatrakó co ludzie sami pobudowali + link do programu do projektowania smigieł

pzdr

KubaB

godne uwagi:

http://www.ekosklep.ekologika.com.pl/product_info.php?cPath=46&products_id=1038

raczej nie znajdziesz taniej, lżejszej o takiej mocy, w stanach można kupić za ~500USD

mój jeden znajomy właśnie taką montuje do wspomagania CO olejowego (kupił w Polsce), drugi jest w trakcie sprowadzania z USA (kupione na ebay'ju)

Znajomy kiedyś miał taka turbinę. Niestety z powodu, że ma ona cieniutkie śmigła, prędkość obrotowa śmigła jest wysoka i ono na silnym wietrze bardzo nieprzyjemnie hałasuje.

Lepsze są chyba śmigła przedstwione na http://www.allegro.pl/item154514670_elektrownia_wiatrowa_jachtowa_wiatrak.html

tylko dla domowych zastosowań trzeba większe śmigła zrobić (zamówić).

Inną sprawą jest to, że żeby coś więcej mocy mieć niz do zasilania żarówki, to śmigło powinno mieć tak ze 3 do 5 metrów średnicy

Może nie była to AIR-X http://www.windandpower.pl/windandpower_produkty.php?p1=1&p2=5&id=101&lang=pl tylko jej poprzednik AIR 403 lub 303

a 400W do wspomagania CO lub CWU to już coś, zaznaczam wspomagania

Popatrz na ceny a przede wszystkim ciężar polskich np. komel a konstrukcja pod takie śmigiełka też kosztuje, inną się robi pod 6kg a inną pod kilkadziesiąt

Wszystko fajnie tylko prosze zerknac na wykres sprawnosci w stosunku do mocy tej "AIR 403" 100W mocy uzyskuuje dopiero przy wietrze okolo 8m/s a to jest 28,h km/h - do tej predkosci wiatru ma bardzo "smieszne moce", 400W ma dopiero miedzy 13,5 a jakies 17m/s co daje odpowiednio 48,h i 61,2 km/h potem jej sprawnosc przynajmniej na wykresie gwaltownie spada, wylacza sie itd. Jest ona bardzo wybredna i potrzebuje odpowiedniego wiatru. Wezcie pogrzebcie w danych meteoroligcznych (historycznych) i sprawdzcie predkosci wiatru dla waszych okolic. Moim zdaniem jest potrzebna duzo mniej wybredna konstrukcja o bardziej plaskiej charakterystyce w stosunku do predkosci wiatru.