Elias 18.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam Myślę, że moje pytanko jest związane z tematem Właśnie jestem na etapie ukończenia projektu Budynek będzie wybudowany z pustaka U220 25 cm. na zapr. cem. wap. i ocieplony styropianem. Powierchnia ścian zewnętrznych, to 310 m2 Architekt proponuje mi docieplenie styropianem o grubości 15 cm. Ja po przeczytaniu kilku postów (miedzy innymi z tego tematu) i artykułów myślałem o ociepleniu grubości 20 cm. Wyliczyłem, że U z 15 centymetrami wynosi 0,222, natomiast z 20 cm. styr. wynosi U 0,173 Różnica to 0,05 (W/m2k) Powierzchnia ścian to około 310 m2 w związku z tym łączna strata wynosi 310x0,05= 15,5 (W/m2k) Chciałem z tego policzyć jaka będzie to wartość w pln. miesięcznie Niestety moja wiedza w tym temacie jest "cieniutka" Może będziecie wiedzieli jak to policzyć biorąc pod uwagę, że 1 będę ogrzewał pelletem - wart. opałowa to około 17000 kJ/kg 2. sprawność pieca to około 70% 3 Strefa klimatyczna 3 (Komorów pod Wa-wą) 4 Cena pelletu - około 600 pln za tonę (0,6 pln. za kg.) Może ktoś z Was wie, jak to policzyć, bo dopiero po przeliczeniu będzie jasne, czy finansowo się to opłaca, czy nie warto się w te dodatkowe cm. pakować. Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie mi tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.01.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 oszczędność rocznie - pi * = 130 zł = zwrot po 17 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elias 18.01.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jakoś do mnie ten wzór nie przemawia. A tak serio ?? Bo ja tu na architekta najeżdżam, że mi drogi w eksploatacji dom chce zaprojektować (on jest za 15 cm. styrop.), a być może on ma rację i faktycznie zwrot nastąpi jak moje wnuki będą w nim mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.01.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Za mało danych, Trzeba by zrobić bilans energetyczny aby odpowiedzieć precyzyjnie, Ale z danych które podałeś ; 15,5 WK * 24 godziny * 210 dni grzewczych * 20K średnia delta T sezonu grzewczego = 1562 kWh oszczędności, 17000 kJ po przeliczeniu na kW tonę palet = 4720 kWh ( bez sprawności ) Czyli 1 kWh kosztuje Cię 0,127 zł * 1562 zł * 70% sprawność = 130 zł Styropian masz po 145 zł za m3, A dalej to już policzysz jak chleb z masłem. Ale to wszystko przy założeniu proporcjonalnych wydatków energetycznych przez wszystkie przegrody. Dlatego wyliczenia możesz traktować pi* z błędem jednak pewnie nie większym niż 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elias 18.01.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Wielkie dzięki Możesz mi powiedzieć jak przeliczyłeś "17000 kJ po przeliczeniu na kW tonę palet = 4720 kW ( bez sprawności ) " i co oznacza "bez sprawności" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.01.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Wielkie dzięki Możesz mi powiedzieć jak przeliczyłeś "17000 kJ po przeliczeniu na kW tonę palet = 4720 kW ( bez sprawności ) " i co oznacza "bez sprawności" ? tak http://joshmadison.net/software/convert/ pamiętaj jeszcze o zamianie kilogramów na tonę, czyli x1000. dokładnie wyjdzie 4722,2 sprawność wstaw sobie gdzie chcesz, tylko ją uwzględnij. tekst ten napisałem dla czytelności opisowego wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 19.01.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Wbrew pozorom jestem bardzo dobrze przygotowany na braki pradu. Mam zapewnione ogrzewanie awaryjne, oświetlenie, gotowanie. Wody może nie za wiele ale baniak 200 litrów na kilka dni starczy przy rozsądnym koxystaniu. Zawsze też mogę podgrzać wode na gazie. I to wszystko przy zupełnym braku pradu, generatorów, kotłów na paliwa stałe, akumulatorów ciepła o wielkości kilku m3 itp.. Jezier, mógłbyś napisać parę słów o swoim awaryjnym ogrzewaniu i oświetleniu? Wprawdzie pomimo ostatnich wiatrów prąd mam, ale ta sprawa nie daje mi spokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.01.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 W 100% zgadzam sie z mpoplawem - jesli juz na etapie projektu podejdziesz do zagadnienia energooszczednosci kompleksowo to to ma sens. W tedy przelicznik kosztowy wyglada zupelnie inaczej (jedno kompensujesz 2-gim) Bez najmniejszego problemu mozna dzis wybudowac dom 3-litrowy i wcale nie trzeba na to wydac fortuny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 19.01.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 W 100% zgadzam sie z mpoplawem - jesli juz na etapie projektu podejdziesz do zagadnienia energooszczednosci kompleksowo to to ma sens. W tedy przelicznik kosztowy wyglada zupelnie inaczej (jedno kompensujesz 2-gim) Bez najmniejszego problemu mozna dzis wybudowac dom 3-litrowy i wcale nie trzeba na to wydac fortuny. Pozdrawiam Racja Przy założeniu że cała rodzina je grochówke codziennie można zejsć do 2 litrów. W dodtaku seta dziennie i schodzimy do 1 litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 19.01.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Tak sobie patrzę za okno, na termometr i kalendarz ..... w radiu znów mówią o ocieplaniu sie klimatu ..... jak tak dalej pójdzie to może się okazać, że za kilka lat te wszystkie ocieplenia przydadzą się psu na budę, może wystarczy 5 cm styropianu aby latem nie było za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 EliasAby policzyć ile energii oszczędzasz na dodtakowej izolacji dobrze jest skorzystać z tej tabeli:http://www.republika.pl/jezier/stopniodni.gifLiczysz sobie:Wyliczone U * 24 h * Sd (z tabeli). I masz wynik w kWh. Programy do obliczania zapotrzebowania na ciepło liczą dokładnie w ten sam sposób (przynajmniej te dostepne w Polsce). A do przeliczania jednostek możesz skorzystać z tego:http://www.republika.pl/jezier/kwh-mj.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.01.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 A jak się zapatrujecie na takie rozwiązanie: Zamiast solarów wziąć pompę ciepa z wentylacji z odzysku ciepła. Problem jedynie taki że wtedy "producent" nie zaleca rekuperacji bo się nie opłaca. Lepiej nawiać przez nawiewniki i wywiać mechanicznie do pompy ciepła i grzejemy c.w.u.. I to jest system jako konkurencja dla solarów (ciut droższy ale nie ma w zasadzie instalacji). Ale- nie po to robię dom energooszczędny żeby robić dziury w ścianach i nawiewać np. -18 i to grzać. Oczywiście, ktoś może napisać że energia to też enerooszczędność na ciepłej wodzie ale ... podgrzewu ciepłej wody nie wlicza się do OZC . Poza tym mając ogrzewanie nie grzejnikowe ale jak ja- np. akumulacyjne, zimne powietrze przez nawiewnik nie ogrzeje sie tak jak przy np. grzejnikach i chyba mozna będzie czuć chłodek przechodząc w poblizu i nie będzie można tego nagle dogrzać bo ciepło jest oddawane a w nocy ładowane. Poza tym mając teraz z rekuperatorem 30 kWh/m2rok to z nawiewnikami czyli bez odzysku dla OZC robi mie się już 55 kWh/m2rok, czyli nie tak jak chciałem. Mój pomysł: Przez 6 h, czyli czas w jakim ogrzałoby się ok 250 l wody przez rekuerator szłoby powietrze do domu z wymiennika gruntowego bez mieszania w reku bo w tym czasie brałaby pompa do podgrzewu. Oczywiście kratki nawiewne wentyl. mechanicznej w pomieszczeniach można porownać do nawiewników ale nie będzie to np. -18 ale 0- to co wyjdzie z GWC, przez resztę czau działałby rekuperator. Jego wykorzystanie zmniejszyłoby się np. z 20 h dziennie na 20-6=14 h, resztę brałaby pompa. Z wyliczeń wychodzi że po ok 30 latach takie rozwiązanie jest ciut korzystniejsze niż reku z GWC + solary. Wychodzi że jeśli sprawność pompy będzie ok 3,3 to może to być zamiast kolektorów. Ale czy dobrze myślę?? Co o tym sądzicie?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.01.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 A jak się zapatrujecie na takie rozwiązanie: I to jest system jako konkurencja dla solarów (ciut droższy ale nie ma w zasadzie instalacji). Z wyliczeń wychodzi że po ok 30 latach takie rozwiązanie jest ciut korzystniejsze niż reku z GWC + solary. Wychodzi że jeśli sprawność pompy będzie ok 3,3 to może to być zamiast kolektorów. Ale czy dobrze myślę?? Co o tym sądzicie?? pzdr Przy takich założeniach i zwrocie nakładów po 30 latach to dla mnie abstrakcja bez względu na poprawność rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.01.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 A jak się zapatrujecie na takie rozwiązanie: I to jest system jako konkurencja dla solarów (ciut droższy ale nie ma w zasadzie instalacji). Z wyliczeń wychodzi że po ok 30 latach takie rozwiązanie jest ciut korzystniejsze niż reku z GWC + solary. Wychodzi że jeśli sprawność pompy będzie ok 3,3 to może to być zamiast kolektorów. Ale czy dobrze myślę?? Co o tym sądzicie?? pzdr Przy takich założeniach i zwrocie nakładów po 30 latach to dla mnie abstrakcja bez względu na poprawność rozwiązania Dokładnie zwrot w moich obl. następuje po ok 20 latach i solarów i pompy- fakt dużo ale to dotyczy dzisiejszych warunków a jakie będą ceny energii? Na pewno wyższe i może jednak warto. Poza tym jesli ktoś chce solary to o tej pompie napisałem jako o alternatywie. Pytanie tylko czy dobrze przeanalizowałem. pzdr pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.01.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Przy takich założeniach i zwrocie nakładów po 30 latach to dla mnie abstrakcja bez względu na poprawność rozwiązania Dokładnie zwrot w moich obl. następuje po ok 20 latach i solarów i pompy- fakt dużo ale to dotyczy dzisiejszych warunków a jakie będą ceny energii? Na pewno wyższe i może jednak warto. Poza tym jesli ktoś chce solary to o tej pompie napisałem jako o alternatywie. Pytanie tylko czy dobrze przeanalizowałem. pzdr Nawet 20 lat to czas w którym coś się popsuje i jest to lekka loteria A co do cen energii, nie sugeruję się tendencją bo u mnie akurat prąd staniał dla dwutaryfowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elias 19.01.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dzięki za podpowiedzi. Według obliczeń, oszczędność to w tej chwili około 170-200 pln na sezon (w zależności od pogody i cen paliwa). Raczej nie spodziewam się by paliwa kiedykolwiek poaniały, więc ten dodatkowy wydatek, który nie jest duży w stosunku do całej inwestycji warto ponieść. Myślę, że powinien się zwrócić w okresie 7-12 lat. Biorąć pod uwagę, że inne przegrody będą równie dobrze zaizolowane, oraz będę miał wentylację mechaniczną z gwc, to będzie to prawie dom pasywny. Oczywiście przeszklenia małe na północy, i duże na południu. Może znacie jakąś firmę godną polecenia z okolic Wawy, która zaprojektuje i wykona wentylację i nie zrujnuje mi budżetu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.01.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 a sprawdziłeś czy aby przypadkiem u ciebie nie ma tej magicznej opłaty abonamentowej za G12W Jest, spadła do 10 pln netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.01.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Biorąć pod uwagę, że inne przegrody będą równie dobrze zaizolowane, oraz będę miał wentylację mechaniczną z gwc, to będzie to prawie dom pasywny. Prawie robi wielką różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.01.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Jezier, mógłbyś napisać parę słów o swoim awaryjnym ogrzewaniu i oświetleniu? Wprawdzie pomimo ostatnich wiatrów prąd mam, ale ta sprawa nie daje mi spokoju . Awaryjny system ogrzewania i oświetlenia oparłem o sprzęt turystyczny i kominek. Mam odrobinę drewna wysuszonego (ok. 0,5 mp) A sprzęt turystyczny to butle, kuchenki gazowe, lampa gazowa dokręcana do butli i słoneczko grzejące o mocy 1,5 kW też montowane do butli. Nigdy mi się nie zdarzyła dłuższa przerwa w dostawie prądu i tego sprzętu nie mam za dużo. Ze dwie butle po jednej lampie i słoneczku oraz dwie kuchenki - jednopalnikowa i dwupalnikowa. To wszystko można dostać bez problemu w wielu sklepach a koszty są naprawdę niewielkie. 11 kg butla kosztuje ok 80 zł napełnienie 45. Mniejsze są tańsze. Palniki, lampy itp. ok 50 zł sztuka. Gdyby się tak zdarzyło, że musiałbym mieć prąd zmuszony byłbym zakupić tani agregat za jakieś 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elias 20.01.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Oczywiście wolę raczej solidnie, ale też bez przepłacania. U mnie będzie to raczej 50 tys. Dom ma około 520 m2 powierchni użytkowej, więc będzie to dość rozbudowana instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts