Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Cieszę się że znalazłem taki świetny wątek na tym forum :D

Właśnie wiosną zaczynam budowę domku ok 120m2 według własnego projektu. Sam jestem ciekaw ile będzie mnie on kosztował w eksploatacji???

Bryła prosta, parterowy z użytkowym poddaszem, ściana BK 24+ Stropian 15cm (zastanawiam się nad jakimś o lepszych parametrach U ale musze to sobie przekalkulować), posadzka 20cm stropian na gruncie, poddasze 28cm wełny, od północy jedno okno 120x150, duże okna od południa , reku 80% sprawności (nie wiem jeszcze czy robić GWC), kominek z DGP połączony z inst wentylacyjną, piec kuchenny z podkową do CWU na grawitacji (mieszkam w lubuskim przy lesie, działka 2,5ha. Z drewna po zrobieniu na niej porządku mam 1 sezon opalania do przodu no i..kolegę mam leśniczego a w ogóle u nas ceny drzewa są znośne) może jeszcze w kominku zrobię sobie wężownice na czopuchu też na grawitacji. U kumpla takie coś zmajstrowałem i grzeje mu zimą wodę 200l do temp. ok 50 C. Hm.. moze solarki jeszcze jakies na sezon letni...Kto wie...Jestem kierownikiem w hurt.Instalacyjno sanitarnej więc ceny tak bardzo mnie nie przerażają 8) A głównym do odbioru źródłem ciepła ma być elektryczna podłogówka w II taryfie. Przyda się jak mnie leń zmorzy lub podróż jakaś... W zasobniku CWU tyż grzałka oczywiście gdyby cuś.

Ale ten piec panowie z podkową to naprawdę gra warta świeczki., jaki rosół na nim wychodzi... palce lizać!!! Kobiety ze wsi mówią że tydzień może stać i nic! Ha ha trza przetestować , ale jak taki dobry to chyba tyle stał nie będzie.

Pozdrawiam wszystkich którym ogólnie przyjęte standarty to za mało!

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem sie tu powkurzać troszkę, może ktoś mnie wyleczy ale uważam że raczej mam rację. Otóż:

Reku jest potrzebny żeby miec dom energooszczędny szkoda wyrzucać ciepłe powietrze- to jest oczywiste!!!. Ale właśnie ALE:

Niestety to jest złudne bo jeśli reku zużywa w sumie np. 260W (25 W to wielka ściema w np. Storkair, aby działało po doborze wychodzi że zużywa prawie jak reszta) to działając 24 h /dobę no bo takie jest niby założenie reku, tym bardziej w małym domku, to wychodzi że:

24*260W=6,240 kWh*0,39 zł (zwykła taryfa enea a nie nocna więc korzystniej bo nocna kosztuje ciągu dnia 0,46)=2,43 zł/dzień*30=73 zł/m-c a teraz wystarczy wyliczyć straty dla budynku bez reku i wyjdzie że z kieszeni ulatuje tyle samo nawet na reku więcej wyjdzie.

Wszystko to bajka i tyle. Ja na pewno będę miał reku, choć wk... mnie teraz dobór centrali, bo jak bym nie dobrał to wychodzi min. 200W, i wg mnie g.... ma to wspólnego z energooszczędnością.

Sęk w tym że przy obl. OZC, gdzie mają wyjść te kWh/m2 rok nie uwzględnia sie wydatków na prąd ważne tylko ogrzewanie, a energia niestety to nie tylko grzanie a kasa ulatuje.

Z reku mi wychodzi 30 kWh/rok m2 i się ciesze że jest 3- litrowy ale i co z tego skoro wywalę /m-c więcej na prąd i to dużo więcej bo będę miał taryfę nocną.

Bez reku wychodzi już 55 kWh/rok m2 (5- litrowy), odpada reku koszty mniejsze nawet ale nie ma już 3- litrowego :cry: a miało być tak fajnie.

Oczywiście wentylacja musi być cwu też kosztuje więc może faktycznie tylko pompa ciepła na cwu z braniem powietrza z odzysku ciepła??

Mamy c.w.u taniej, mamy wentylację pół mechaniczną (nawiewniki musza być)

a za ciepło płaciemy więcej lecz mnie niż za prąd na reku.

Tyle tylko że gdy mamy porządnie izolowany dom i np. grzanie akumulacyjne podłogowe czy zwykłe podlogowe to wg mnie nawiewając do domu przez nawiewnik np. -18 przechodząc obok takiego nawiewnika będziemy czuć chłodzik. Bo po staremu gdy nawiewniki były za grzejnikami lub nad powietrze się grzalo od razu na wlocie. A tu nie ma jak. I tak źle i tak nie dobrze.

A pisze to bo mnie wk.... ceny instalacji z reku wraz z samym reku, piszą malo prądu, mało prądu a gdy teraz dobieram dla siebie centralkę (na pewno kupię w miarę porządną centralkę i tylko centralkę kanały i resztę "śmieci" sam kupie i wszystko zamontuję), to wszystko tyle żre że ...... .

Klima latem z GWC więcej już kosztuje bo dla klimy potrzeba więcej wymiany więc wyższy bieg pracy reku (oczywiście zakupienie większej centralki bo musi ona być dostosowana dla GWC), dalej idąc- więcej żre. Do tego wentylator dla GWC no chyba że dobierzemy taką centralkę której wentylator pociągnie powietrze przez GWC też i znowu więcej pradu no ale tu o tym wiedzieliśmy bo dodatkowy wentylator dla GWC też by żarł.

Przejrzałem Mistrale, Storkair, Dospela, Eko Zefira, Systemair, Avox, Bartosza iStiebel eltrony i żrą równo.

To tyle prosze o komentarze bom "zbłądził gdzieś po drodze do domu energooszczędnego".

pzdr

zrob reku/ zlec zrobienie reku na porzadnych (niestety drozszych) wentylatorach ktore nie zra 200W przy pracy na wymaganą kubaturę tylko 100W. Mowie o samorobkach konstrukcjach - nie "firmowych" gdzie po prostu z prostego rachunku ekonomicznego nie wladuja wentylatorow 1000zl/parę ktore jeszcze wymagaja miejsca do pracy a wiadomo "firmowa centralka" musi byc mala

j-j. Pytasz gdzie zbłądziłeś. Po pierwsze źle liczysz. Wentylator o mocy 130 W jaki gdzieś montują w centrali ma tzw kilka biegów do nastawienia. Gdybyś go ustawił na cały rok na max to rzeczywiście za prąd zapłacisz tyle ile ci wyszło z obliczeń. Ale co godzinę wymieniasz całą kubaturę albo i więcej swojego domu bo taką ma moc ta centrala. Gdybyś tę samą ilość powietrza wymieniał bez odzysku to twój dom na samej wentylacji byłby 10 litrowy plus straty przez inne przegrody to wychodzi już sporo ponad 100 kWh/m2/tok.

Jeśli więc porównujesz to przy takiej samej wentylacji. Jak wentylatorowi obniżysz obroty to on będzie mniej prądu pobierał.

Po drugie

Miałem ten sam problem. Oferowali mi do bartosza np. taki wentylator.

http://www.republika.pl/jezier/wentylatory.jpg

Przy max obrotach ok 100 W

Poszukałem i kupiłem taki:

http://www.republika.pl/jezier/wentylatory2.jpg

Trochę mniej wydajny, ale prądu pobiera znacznie mniej.

Teraz mam go ustawionego na jakieś 150m3/h. Do takiego działania potrzebuje 11W.

j-j. Pytasz gdzie zbłądziłeś. Po pierwsze źle liczysz. Wentylator o mocy 130 W jaki gdzieś montują w centrali ma tzw kilka biegów do nastawienia. Gdybyś go ustawił na cały rok na max to rzeczywiście za prąd zapłacisz tyle ile ci wyszło z obliczeń. Ale co godzinę wymieniasz całą kubaturę albo i więcej swojego domu bo taką ma moc ta centrala. Gdybyś tę samą ilość powietrza wymieniał bez odzysku to twój dom na samej wentylacji byłby 10 litrowy plus straty przez inne przegrody to wychodzi już sporo ponad 100 kWh/m2/tok.

Jeśli więc porównujesz to przy takiej samej wentylacji. Jak wentylatorowi obniżysz obroty to on będzie mniej prądu pobierał.

Po drugie

Miałem ten sam problem. Oferowali mi do bartosza np. taki wentylator.

http://www.republika.pl/jezier/wentylatory.jpg

Przy max obrotach ok 100 W

Poszukałem i kupiłem taki:

http://www.republika.pl/jezier/wentylatory2.jpg

Trochę mniej wydajny, ale prądu pobiera znacznie mniej.

Teraz mam go ustawionego na jakieś 150m3/h. Do takiego działania potrzebuje 11W.

Jezier bez reku wychodzi liczyłem 55 kWh/m2 rok a z reku mam 30 kWh/m2 rok

Cieszę się że zbłądziłem :).

Masz rację z tą mocą, założyłem max, to nie do końca prawda.

Ale powiedz, jeśli zamawiam Bartosza albo jakieś inne reku to mogę zamienić ich fabryczne wentylatory na inne?

Na stronie Bartosza nie mogę znaleźć takich wentylatorów jak podałeś K/KV.

Czego nie kumam?

Rzeczywiście bartosz dołącza do swoich wymienników wentylatory dystrybuowane przez Venture o nazwie vent

http://www.venture.pl/obrazki/vent/vent-img.jpg

i Vent 160L ma moc 130 W.

w firmie systemair znalazłem taki sam wentylator ten K/KV którego wykresy pokazałem

http://www.systemair.pl/PIC_D/K.jpg

Z moimi wentylatorami EBM jest taki problem, że nie można ich tak poprostu podłączyć do kanału. Musiałem zlecic wykonanie obudowy. Jeśli cię interesują szczegóły to zajrzyj do wątku - Rekuperator tymi recami robiony.

czyli 12 arów ... A powiedz jaką kubaturę ma twój dom i jak się sprawdza ten Bartosz? i ile cię kosztował? Nie za dużo zadaję pytań? :-?

Ma 400 m3 kubatury. Wentylacja wentyluje i jestem usatysfakcjonowany. Trochę tracę na sprawności z tego powodu, że wszystko mam na nieogrzewanym strychu, ale nie za wiele.

Koszty podawałem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1488338&highlight=wentylatory#1488338

Rzeczywiście bartosz dołącza do swoich wymienników wentylatory dystrybuowane przez Venture o nazwie vent

i Vent 160L ma moc 130 W.

w firmie systemair znalazłem taki sam wentylator ten K/KV którego wykresy pokazałem

Z moimi wentylatorami EBM jest taki problem, że nie można ich tak poprostu podłączyć do kanału. Musiałem zlecic wykonanie obudowy. Jeśli cię interesują szczegóły to zajrzyj do wątku - Rekuperator tymi recami robiony.

Dzięki zajrzałem do tematu ale już wiem dlaczego tam nie zaglądam.

Ja żaden konstruktor, kanały, kratki, przepustnice to no problem ale sam reku z automatyką i wentylatory które wymagają jakiś korekt przy montażu? :o

Chłopie to ponad moje siły a jeśli powiem w "Bartoszu" chcę to i to i to i taką automatykę z takimi wentylatorkami to się może zgodzą wykonać dla mnie ind. ale tego nie wiem i jeszcze za ile??? Nie wypłace sie do konca kredytu na dom ;).

pzdr

Od bartosza kupowałem tylko jedną z części. Ale z tego co widziałem to oni poza połączeniem kilku części niczego specjalnego nie oferują. Żadnej automatyki ani obudowy.

Mają tez automatykę.

Widziałem ofertę od nich i proponują też automatykę.

Jezier poza tym jeśli sam składasz to nie ma gwarancji niestety.

Ja musze dodać że chcę mieć pompę ciepła dla cwu i chcę ją podłączyć przed wywiewem reku, w tym czasie grzania cwu reku nie będzie chodził, ewentualnie zwiększę powietrze bo PC potrezbuje niewiele tylko 72 m3/h i o tyle miałbym prezz czag grzania cwu więcej powietrza. Ale czy zatrzymać reku czy włączyć powietrze z PC do reku nie wiem ale tu i tu potrezbna jest dodatkowa automatyka. Pewnie o taka moge poprosić czy Bartosza, Czy storkair czy inne ale ile kasy na to pójdzie dodają zmianę wentylatorów no i czy dadzą na takie zmiany właśnie gwarancje.

Acha Jezier a zakupiłeś większe wentylatory te EBM (?) czy znałeś straty ciśń. na samej centrali Bartosza i do nich dopasowaleś wentylator?.

pzdr