malux20 28.10.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 no z podłogą zdecydowanie masz racjęnormowo jesteś lepszy o 4kwhm2comair aż tak tragicznie cenowy nie byłważną rzecz wyłapałeśz wymianą powietrzaja już tu zauważyłem jak niektórzy wpisywali zużycie na poziomie 20kwh[szczery podziw]ale gdzieś chwile dalej wyłapywało się że w mrozy wyłączali reku , i oczywiście okna 120na 120 w pokojachasolt też mi tłumaczył że co innego przy normowej wymianie a co innego w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 trzeba było robić piwnicę zamiast płyty, miał byś domek większy o 30% w tych samych pieniądzach, i okien dać mniej to też wyłapałem na forum jak się troszkę manipuluje m2 domu dzielimy to przez poddasza , piwniczki, garaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 28.10.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 no z podłogą zdecydowanie masz rację normowo jesteś lepszy o 4kwhm2 comair aż tak tragicznie cenowy nie był ważną rzecz wyłapałeś z wymianą powietrza ja już tu zauważyłem jak niektórzy wpisywali zużycie na poziomie 20kwh[szczery podziw] ale gdzieś chwile dalej wyłapywało się że w mrozy wyłączali reku , i oczywiście okna 120na 120 w pokojach asolt też mi tłumaczył że co innego przy normowej wymianie a co innego w realu W realu, w mocne mrozy reku pracuje na minimum, czyli okolo 0,3-0,2 wymiany, wiele osób nawet chwilowo wyłącza. Nie wiem czemu uważasz że okna 120 na 120 się nie nadają, ja mam dwa okna 90 na 150 i dwa 120 na 150 i w połączeniu z innymi przeszkleniami dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 w połączeniu z innymi oknamia nie w pokoju 13m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.10.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 w połączeniu z innymi oknami a nie w pokoju 13m2 U mnie reku chodzi na 50 m3/h przy kubaturze ponad 300 m3, nie ma potrzeby poki co ustawiac wiecej, nawet jak w domu jest wiecej niz 4 osoby, jest to 1/6 mocy reku a wystarcza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 U mnie reku chodzi na 50 m3/h przy kubaturze ponad 300 m3, nie ma potrzeby poki co ustawiac wiecej, nawet jak w domu jest wiecej niz 4 osoby, jest to 1/6 mocy reku a wystarcza. Pozdrawiam Podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 czy nie jest tak że reku ma wielką przewagę nad grawit do czasu jak przychodzą mrozy i wymiany z grawit są małe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 28.10.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 czy nie jest tak że reku ma wielką przewagę nad grawit do czasu jak przychodzą mrozy i wymiany z grawit są małe:D Widać nie kumasz rekuperacji.... bo to właśnie w mrozy WM ma najwiekszą przewagę nad grawitacyjną, żeby grawitacyjna działała musisz jej dostarczyć dopływ powietrza-zgadnij skąd?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 no tak zamykam wszystkie okna i mieszkam w własnym smrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) elo w związku z napisaniem prawie 9 tyś postów chciałem ogłosić że wystarczy i pożegnać się z FM trzymajcie się ciepło Zamknąć forum. Po co w ogóle tu pisać? Edytowane 29 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 kumam nie kumam przecież niektórzy od pasywniaków potrafili na noc skręcać reku tak że im wilgoć spływała z szybgrunt że kręcili się w okolicach 20kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 28.10.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 kumam nie kumam przecież niektórzy od pasywniaków potrafili na noc skręcać reku tak że im wilgoć spływała z szyb grunt że kręcili się w okolicach 20kwh w duże mrozy to tak jak ci pisze liwko i miloszenko - reku chodzi max 0,2 wymiany bo więcej nie potrzeba, to i tak kilkukrotnie więcej niż przy wentylacji graw. bo kto przy minus 10st wietrzy dom non stop, rozszczelniając w każdym pokoju okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) w duże mrozy to tak jak ci pisze liwko i miloszenko - reku chodzi max 0,2 wymiany bo więcej nie potrzeba, to i tak kilkukrotnie więcej niż przy wentylacji graw. bo kto przy minus 10st wietrzy dom non stop, rozszczelniając w każdym pokoju okna. Czasami jest. Skoro ktoś rozszczelnia okna, to musi być taka potrzeba. Być może jest to niepotrzebne przy WM, ale przy grawitacyjnej i zasłoniętych kratkach (lub przy tylko jednej na poziom) jest to potrzebne by nie paść z braku czystego powietrza. Edytowane 28 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 29.10.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Czasami jest. Skoro ktoś rozszczelnia okna, to musi być taka potrzeba. Być może jest to niepotrzebne przy WM, ale przy grawitacyjnej i zasłoniętych kratkach (lub przy tylko jednej na poziom) jest to potrzebne by nie paść z braku czystego powietrza. czyli co?... twierdzisz że jak rozszczelnisz jedno okno na kondygnację to wystarczy żeby dostarczać powietrza do każdego z pokoi w równej ilości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) czyli co?... twierdzisz że jak rozszczelnisz jedno okno na kondygnację to wystarczy żeby dostarczać powietrza do każdego z pokoi w równej ilości??? Miałem na myśli jedną kratkę wywiewną z grawitacyjnej na kondygnacje. Można spotkać domy z oknami bez nawiewników. Tu także potrzebne jest roszczelnienie. Edytowane 29 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 29.10.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Można spotkać domy z oknami bez nawiewników. Tu także potrzebne jest roszczelnienie. To jest akurat notoryczne. Nie chwaląc się zakładam okna w ponad setce domów rocznie. I z tej liczby tylko 2-3 procent ludzi montuje nawiewniki. I tylko 2-3 procent ludzi montuje wentylacje mechaniczną. A reszta: "nie po to kupuje nowe okna, aby mi przez nie wiało!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No bo jedyna recepta to wentylacja mechaniczna.Inaczej to zamknięte koło powietrze z zewnątrz o temperaturze z -20 przechodzą przez nawiewnik czy rozszczelnione okno obniża jego powierzchnię itp itd... potem woda woda i grzybki na uszczelkach.Brak wentylacji to znowu wilgoć między styro a murem lub w środku co gorsze przy braku izolacji szczególnie w izolacji z styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 15.11.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam, Proszę o podpowiedź odnośnie izolacji garażu "przyklejonego" do bryły głównej budynku.Tj. czy ocieplać tak jak bryłę główną ( założenie 20 cm styro ),Czy wylewać strop nad nim - nie planuję pomieszczeń nad garażem. Jedynie w kotłowni i pom. gospodarczym które są za garażem chciałbym podwiesić KG.Czy ogrzewać garaż ? Proszę o wasze opinieZ góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.11.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Czy ogrzewać garaż, to sam powinieneś to wiedzieć czy ci to potrzebne 1. Jak tylko "schowek na auto" - nie ogrzewać. 2. Jak miejsce co majsterkowania - ogrzewać Jeśli 1) - zaizolować przegrodę dom-garaż. W garażu nie robić izolacji pod wylewką Jeśli 2) - zaizolować garaż jak cały dom, bramę też by wypadało. Stop to chyba osobna sprawa - jak zrobisz, będziesz mógł tam wrzucać jakieś graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.11.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 niektóry tez lubią wsiadać do ciepłego auta - temat bardzo indywidualny - sam musisz sobie odpowiedziec na te pytania koszt izolacji dość spory - ja u siebie mam garaz w bryle - ale sciany i stop tylko 10 ocieplam - wiecej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts