Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak z innej beczki...lepiej 1 lukarnę (dzielona w środku działówką po jednym oknie na pokój -2 pokoje - strona południowa) czy np 4 okna dachowe.

Pokoje dzieci od południa na poddaszu - należało by dobrze doświetlić.

I jak zachowują się okna ( połaciowe, w lukarnach ) przy ogrzewaniu podłogowym mam na myśli efekt roszenia się szyb ?

PZDR

Nie wiem

nie interesuje mnie pompa ciepła jest to przerost

http://energiaodnawialna.net/index.php?option=com_content&view=article&id=363&Itemid=95 nie wiem może gdzieś jest taniej

ale 44 tyś

to wiesz ile mam kubików EPSA

co daje mi po 1m EPSa otulającego budynek stropy podłogi ściany a to jeść i prądu nie woła ! tak że widzisz absurd

pompa ciepła jak każda "klima" potrzebuje serwisu dobijania czynnika itp w przypadku powietrznej.

Ale to nie jest wątek o pompach głupoty.

Gość Arturo72
  מרכבה napisał:
Nie wiem

nie interesuje mnie pompa ciepła jest to przerost

Bzdury opowiadasz kolego ponieważ nie masz pojęcia w temacie.

W moim przypadku pompa ciepła to koszt 16tys.zł i dzięki temu,nawet przy COP2,5 będę miał dom,który zużyje 16kWh/m2/rok.

A mam tylko 20cm grafitowego na ścianie,20cm w płycie i 30cm w stropie.

Montaż okien w wartswie ocieplenia,dodatkowo za 5tys.zł nie dałby mi tyle oszczedności.

Malux z tego co wiem dzięki min.COP2,5 będzie miał zużycie energii na poziomie pasywnego,też za ok.15tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

skoro piszę się o serwisowaniu pompy

to zadajmy pytanie dlaczego ogrzewanie na kablach można zrobić na kablach np za 3 tyś \

a te troszkę droższę za 7-8 tyś - producenci tych drugich zastrzegają że z nimi nie ma problemu

jak się bawić to bawić

tutaj użytkownicy mówią że są bezobsługowe to co producenci to nawiedzeni czy cuś?

pozdrawiam i szczerze życze miłego zamieszkania

Gość Arturo72
  malux20 napisał:
ach te nieistotne zużycie wody

A no właśnie,w domu ciepłym,pasywnym albo 3 lub 5 litrowym w nie jednym przypadku jest większe niż zużycie na ogrzewanie.

W moim tak będzie ;)

Ale to jest temat tabu w tym wątku...

מרכבה napisał:
Arturo72 malux20 to tworzycie jedno ?

Tak wyszło,że mamy domy energooszczędne i pompy ciepła powietrzne tej samej firmy :)

מרכבה napisał:
A czy ja gdzieś piszę o udzielaniu wody ?

Jaki jest sens o rozmowie i dyskusjach na temat enerooszczędności domu skoro zużycie energii na cwu będzie wyższe niż na ogrzewanie ?

Gdzie tu ta oszczędność energii ??

Edytowane przez Arturo72

No i nie da się nie myć wiemy to wszyscy

Tylko moc pompy ciepła należy ograniczyć do minimum...

Dla tego taka z zasobnikiem na 190L i mocy 3,6kW

sam agregat ma niby 800W i idealnie cop ile 4? ponad pewnie na pewno moc jest max bo średnio wyjdzie mniej...

Gdzieś raz na jednej stronie było zestawienie właśnie kWh na 1m2 właśnie do CWU i oddzielnie do grzania

i były wartości 15 a grzanie "nawet" 0,3 kWh ...

Choć wedle extremalnej izolacji i okien itp wyszło mi na grzanie -29kWh co oczywiście nigdy nie widzie

z prostego względu wystarczy że

potrzeba będzie grzania nawet przez dwa tygodnie ....

jako średnia dla sezonu ale to średnia kiedy by dzień po dniu obliczył na podstawie mocy potrzebnej i faktycznie włożonej do "grzania"

było by pełniej... ile energii poszło w "komin" choć zyski cało sezonowo daleko przekraczają potrzeby ....

Możliwe jest to wtedy gdy można trzymać energię tygodniami bez strat w tedy wynik jak podałem jest faktyczny.

Grzanie ciepłej wody do mycia temat właśnie grający pierwsze skrzypce

co nie wiem próbuje mi się wmówić że

chcę to pominąć ?

Nie po prostu nie poruszałem tematu i siedzi w Was temat J-J gdzie nie możecie uwierzyć ile idzie mu ciepłej wody itp

dyskusja z liwko itp

W małym stopniu ogrzewanie wody podlega pod izolacje itp idzie w rurę i koniec coś tam można odzyskać ale prawie bez efektu

i tu pompa ciepła faktycznie zła nie jest tylko u mnie będzie właśnie grała jak już pierwsze skrzypce w grzaniu wody

i ewentualnie coś tam dogrzeje....

Kiedy już tak to będzie to dostanie żwiraka na pomoc.

מרכבה napisał:

Nie po prostu nie poruszałem tematu i siedzi w Was temat J-J gdzie nie możecie uwierzyć ile idzie mu ciepłej wody itp

dyskusja z liwko itp

Nie możemy uwierzyć? Przecież j-j sam napisał, że często kąpią się na mieście! Przy małym dziecku jego zużycie było wręcz śmiesznie małe i dopiero po zadymie okazało się, że często kapią się poza domem. O rachunkach też sporo gadał, a na koniec okazało się że cały czas podawał kwoty netto. Szkoda słów, moim zdaniem j-j nie był do końca szczery wobec nas.

Odnośnie PC, to jesteś Arturo72 z wczesnych lat na forum :D

I taka prośba na koniec. Nie pij jak piszesz posty. Za cholerę nie idzie cię zrozumieć.

Edytowane przez Liwko

mpoplaw napisał:
widziałem ten rachunek, były to ceny brutto

Dzięki mpoplav.

malux20 napisał:
a kto na forum chwalił się że bez wiedzy żony zmniejszył ciśnienie w instalacji żeby tyle nie szło

oszczędność jest chwalebna

ale tu też są ludzie którzy chcą na luzie żyć a nie wyliczać kobiecie świeczki

Liwko napisał:
Nie możemy uwierzyć? Przecież j-j sam napisał, że często kąpią się na mieście! Przy małym dziecku jego zużycie było wręcz śmiesznie małe i dopiero po zadymie okazało się, że często kapią się poza domem. O rachunkach też sporo gadał, a na koniec okazało się że cały czas podawał kwoty netto. Szkoda słów, moim zdaniem j-j nie był do końca szczery wobec nas.

I piję wodę z fontanny ... i kapię po kropelce do umywalki ......

W każdym razie tylko chciałem sportować te cytowane wyżej KŁAMSTWA, tyle tu mnie.

pzdr mpolav

Edytowane przez j-j