Andrzej.K 30.11.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ja mam gruntową PC+dz+gz+osprzęt całość 12 tyś ,.Montaż temi ręcami.Łebski z ciebie gość to też byś dał rade. To zamiast 2 taryfy i boilera zwróciła by się po 25 latach mając cop 4 A kominek do nadrobienia kosztów w C.O jest tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wiecie co tylko z lenistwa mogę myśleć o mirko pompie ciepła.A na razie jest mirok piec .... akurat u mnie nie brakuje drzewa opałowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To zamiast 2 taryfy i boilera zwróciła by się po 25 latach mając cop 4 A kominek do nadrobienia kosztów w C.O jest tańszy A dlaczego dalej jesteście ograniczeni tylko do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wiecie co tylko z lenistwa mogę myśleć o mirko pompie ciepła. A na razie jest mirok piec .... akurat u mnie nie brakuje drzewa opałowego Piec, kocioł czy kominek? Bo już zaczynam się gubić... Ogólnie mógłbyś opisać swój pomysł na dom. Czy na razie to jest czysto wirtualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To zamiast 2 taryfy i boilera zwróciła by się po 25 latach mając cop 4 A kominek do nadrobienia kosztów w C.O jest tańszy Wcześniej mieszkałem tak że miałem kominek w pokoju i powiem ci że to nie najlepszy pomysł na mikrokotłownie w pokoju.Wolę w zasadzie bezobsługowe źródło ciepła jakim jest PC.Dobry wkład kominkowy + komin+obróbka blacharska na dachu+właz dla kominiarza + ławeczka dla kominiarza + sezonowane dobre drewno opałowe o robociznie nie wspominając to taniej raczej nie wyjdzie.Mieszkasz już tak jak piszesz czy tylko gdybasz?. Ja mówię co miałem i co mam,a to jest raczej wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To zamiast 2 taryfy i boilera zwróciła by się po 25 latach mając cop 4 A kominek do nadrobienia kosztów w C.O jest tańszy Po zatym w mim przypadku grzanie ciepłej wody kosztowało by mnie około 150pln (bojlerem elektrycznym) miesięcznie*12 miesiecy to wyjdzie 1800 pln rocznie. Trochę szybciej sie zwróci niż piszesz. ps. nie zapominajmy jeszcze o jakimś składziku na opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Raczej najbliżej mu do kotła C.O. Tak ... ten mirko kociołek plus zasobnik od 80-200L nie większy to na grzanie ciepłej wody A z tego zasobnika odprowadzenie dodatkowo do nagrzewnicy powietrza wpiętej w wentylację. I tylko przy -20 i zimniej... Nie jest to wirtualne bo muszę to zgarnąć na dniach do tego można wpiąć PPC Która ma zasobnik i kosztuje 4300zł i zasobnik 190 to by załatwiło sprawę zasobnika i grzania w lecie. ( opcja dwa bufory jeden do kociołka drugi z pompą zintegorwany) do tego może solar próżnia (opcja) Lub całość tylko solar nawet w zimie i "grzanie" i woda tiopła...) Najbliżej jest mi do kociołka teraz po wychodzi prawie za free... Naprawdę ciężką głowę mam od tego. było by jedno rozwiązanie nie ma problema. Dom tak Izolacja 70cm wełny, płyta fu 40XPS , dach 70 wełny W mojej mikro galerii jest to widok od wschodu dach taki jak w galerii będzie tyle że bardziej prosty bez lukarn bryła bez tego wypustu na garaż. Całość na kratownicy drewnianej w układzie ramowym stężenia poprzeczne itp . Układ globalny rama trój przegubowa. Okna na 90% te co kiedyś wkładałem zdjęcie czyli 5 szyb 4air4air4LowE arg 4LowE arg 4Low E parametry min U 0,34 z dodatkiem argonu poniżej 0,3 g 40-42% . Wentylacja mech z giga wymiennikiem sałodiełkom . wentylatory EBM fi 350 (2st) na obroty 700 rpm chcę absolutniej ciszy. i na to grosza nie szczędzę. Gruntowy wymienik ciepła zintegrowany z drenażem już jest ekwiwalent rury fi 160 x chyba 180 mb może zasilać PPC Plus żwirak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kłumin z kwasówy i taki pod drewno aby nigdy kominiarza nie widział. Mój kociołek będzie ---> w piwnicy na płycie fu na salony bydła nie wpuszczę Rozwijam... palenie "żywym ogniem" tak że płomień wygląda jak dopalacz w odrzutowcu zapobiega sadzy. Kłumin dobrze aby był w tedy ceglany ślicznie łapie takie ciepło w siebie Jak bym miał przyłącz gazu to ... no i bym chciał mieć moc jak w bojlerze ariston 5,6 kW max i tak za dużo tyle że jest otwarte spalanie trza było by gazowca na 3-4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinrenew 30.11.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 jblochczemu beton komórkowy, a nie silka jak "inni" elektrycznie-grzejący ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Sorry czołgista, ale nie ogarniam tego Może inni cię rozumieją, ale ja chyba jestem zbyt ograniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 jbloch czemu beton komórkowy, a nie silka jak "inni" elektrycznie-grzejący ? kupiłem okazyjnie na wyprzedaży -teraz to bym robiłbym raczej z pustaków styropianowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Sorry czołgista, ale nie ogarniam tego Może inni cię rozumieją, ale ja chyba jestem zbyt ograniczony No tak najpierw buduje superpasywny dom , po to by go nie ogrzewać , a później komplikuje system gzewczy do granic absurdu.Na tym tle to pompa ciepła wydaje sie prostackim rozwiązaniem na co i cwu:l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 no podałem opcje do wyboru 1. ogrzewanie kociołkiem komplet - wentylacja mechaniczna i koniec 2. Ogrzewanie PPC zasobnik -wentylacja mechaniczna i koniec3. Solary -wentylacja4. Pompa i solary WM5. Kociłek + solaryWM6. Kociołek + PPCWM Ale teraz jest tylko kociołek i WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 I będziesz miał komin w domu pasywnym? I będziesz w tym domu palił w kotle bo taniej??? Dla mnie to niepojęte:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 A tam nie pojęte.Burzy mi to koncepcje domu bez komina... bo go niechcę ale na niechciejstwie się kończy.Ile ci trzeba do 3-4 kW mocy... ładnie dopracuje spalanie i po sprawie.http://www.baubiologie.at/europe/austria/austria.html?id=270 o masz rura na polko i spokój . Mój kociołek będzie mikro mirko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.11.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 A ile powierzchni chcesz w tym domku mieć, żeś się na kocioł uparł? Jak ponad 200 i rodzina mikra, to jeszcze mogę zrozumieć, ale jak powierzchnia mniejsza i/lub mieszkańców więcej niż para, to znaczy, że musisz cholernie lubić w kotłowni robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To sobie policz 5-6 Watów na m^2 przy -30 to Ci wyjdzie ile mi potrzeba mocy grzejnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.11.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 No to ile masz tych metrów? Bo przy typowych 120-150 m2, potrzebujesz poniżej kilowata przy -30 (czyli przez jakieś 8 godzin w roku, o ile nie budujesz się na Śnieżce), a normalnie jeszcze mniej. Jeśli masz zamiar mieszkać w tym domu to ten kilowat uzyskasz z tzw. zysków bytowych (zwłaszcza jak rodzina liczna). Ale jeśli faktycznie budujesz się w wysokich górach, planujesz postawić 800-metrową rezydencję, a chcesz tam bywać weekendowo, no to faktycznie jakiś mini-kociołek sie przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.11.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 5-6 watów ho hoa z tymi szybami to powodzenia ale fajnie że są pionierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 dobra mniej bo ~4,5 wata bruto jest 312 m^2 u średnie 0,06 -30 bez zysków bytowych... a licząc 3 W na metr zysku potrzeba 1,5 mocy widzisz czyli już jestem blisko nie grzania wcale .... dam styro zamiast wełny graficiaka i będzie zero tyle co do mycia i gdzie tu jest sens kupowania pompy ciepła za 50 tyś do ceglanego domu ? Raz posmarowane i już ! Ciepła woda może jednak solary sam już w zeznaniach się mylę i mam natłok rozwiązań przy takim stanie to pewnie solary uciągną całość.... wody nawet w zimie... tylko aaaaa Zapomniałem o prądzie w zasadzie racjonalnie wychodzi prąd i grzałka przy każdym ujęciu wody:D lub coś podobnego. tyle że w tedy bym foto ogniwami obskoczył całość i prąd i ..... stoję na granicy samo wystarczalności no to gotowanie płyta indukcyjna no nie da się Chyba że na kuchni opalanej drewnem znowu moc gigant i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts